A menetfény akár gyilkos fegyverré válhat?
2023. december 19. írta: MagyarTarka

A menetfény akár gyilkos fegyverré válhat?

Ahogy egy ceruzával lehet rajzolni, de szemen szúrni is valakit, úgy a legjobb szándékú fejlesztés is balul sülhet el. A modern autók lassan már a nyálat is letörlik a bamba vezetők szájáról. Mindent a kedves vezető kényelméért. Nehogy már gázt kelljen adnia, vagy megtanulni parkolni! Ez pedig eltompítja a vezetők érzékeit - lassan alig tudnak normálisan vezetni.

Az autókban automatikusan bekapcsolódó ún. "menetfény" funkcióval, ezzel az érthetetlen és értelmetlen fejlesztéssel alaposan mellé lőttek! Ugyanis az ember alapvetően lusta élőlény, az automata menetfény egyszerűen leszoktatja a polgárt a teljesértékű lámpa felkapcsolásáról.

Beül, indít, megy. Mert az autó úgyis felkapcsolja a lámpát magának.

Hát persze... Elöl. Egy kicsit.

Addig nincs baj, amíg nincs baj... Amíg nem esti sötétben indul útnak az istenadta. Vagy mint éppen ma, a masszív ködben. Ráadásul az értékesített gépkocsik javarésze ezüst vagy fekete, ami csak tetézi a bajt.

menetfény x szürke autó x köd = ÉLETVESZÉLY

Ma az M7-es autópályán, majd a Balaton-felvidéken autózni életveszélyes volt. Számtalan szürke és fekete autó hajtott a ködben - lámpafény nélkül. Életveszélyes akadályként bukkantak elő hirtelen a ködből, frászt hozva a mögöttük haladókra.

donkey-163561_1280.jpg

Követési távolságot akkor tudsz tartani, ha tudod, hogy halad előtted valami, amit követsz.

Hiába használsz te magad ködlámpát, tudjuk jól, hogy a köd egy bizonyos telítettségén túl szinte semmit se ér.

Ilyenkor életmentő, ha mindenki felkapcsolja a hátsó ködlámpát - ehhez képest még a helyzetjelzők sem égnek a borzasztó modern menetfény funkció esetén.

Jellemző az autóstársak elkényelmesedett értelmi képességére, hogy ma reggel az XXX rádióba betelefonált egy hallgató, kérve, legyenek kedvesek kapcsolják már fel a lámpát az autóstársak. Erre valaki SMS-ben ezt válaszolta: Ha valaki napközben nem lát egy autót lámpa nélkül, akkor lámpával sem fogja látni.

Nos, erről az jutott eszembe, ha kint sötét van, bent is...

Egy ideig próbáltam villantással jelezni az előttem lámpa nélkül haladóknak, illetve a mögöttem pislogó menetfénnyel közeledőnek a saját lámpám fel-lekapcsolgatásával - hiába. Egyiküknek se gyúlt fény a fejében és az autóján sem.

Javaslom átgondolásra az autógyártók felé, ha már elöl pislákol némi fény, akkor talán hátulra is pöccinthetnének egy programfunkciót. Vagy esetleg bírálják felül a kényelmi funkciót, iktassák ki - hátha kevesebb szürke szamár okoz életveszélyes helyzeteket a ködben.

Az már csak egy elhanyagolható mellékkörülménynek tűnik, hogy a KRESZ szerint lakott terület elhagyását követően KÖTELEZŐ a tompított lámpa használata. Nem véletlenül.

Te hogy bánsz a lámpákkal, de őszintén?

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr4318284481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása