Hány fokon pusztul a koronavírus?
2020. március 22. írta: MagyarTarka

Hány fokon pusztul a koronavírus?

update: Köszönet mindenkinek, akik kulturáltan és érdemben szóltak hozzá a témához. A kommentelést sajnos éjfél tájban ki kellett kapcsolni, mert egyes kommentelők közt úgy elmérgesedett a "vita", hogy a durva, trágár, személyeskedő hozzászólások már méltatlanok voltak a témához és az egészségügyi vészhelyzethez. Ehhez nem kívántam színteret biztosítani. Jó olvasást.

A vírussal szinte azonos ütemben terjednek a vírusfertőzés megelőzésére, csökkentésére vonatkozó "jó tanácsok" az interneten. Ez önmagában nem lenne baj. A "fakenews" korában viszont nem árt ésszel olvasni és fogadni ezeket az irományokat. Még akkor is, ha látszólag hiteles forrásokra hivatkozva osztják az észt. Pont ez pörgeti fel a terjedési sebességet.

A legutóbbi, ami eljutott hozzám barátaimtól, dr. xxxx Vera főorvos asszony ajánlásával küldött kör email, ami egy Wuhanban dolgozó fiatal kutatónak tulajdonított információhalmot szór szét az ijedt, tehát minden megoldásra fogékony nagyvilágba. Nem bízza a véletlenre, rögvest az elején buzdít: "Adjuk tovább, minél több embernek!"

Az írás szépen strukturált, teljesen hihetőnek tűnő, igen terjedelmes anyag. Pontokba szedve, mint a nélkülözhetetlen termékeket  javarészt a tévéújságok hátoldalán futtatott, "Miért jó a rózsaszín tollú sárga hödörke a vakondok ellen?" típusú hirdetések voltak, alapos szájbarágós indoklással. Én is majdnem bedőltem már, amikor egy adatot látva megcsörrent a vészcsengőm.

Ez volt a buktató mondat: "Jelenlegi kísérletek és tudásunk szerint a vírus nem áll ellen a hőnek: ha már 26-27 fokos hőmérsékletnek van kitéve, elpusztul. Ezért fontos, hogy napjában többször igyunk meleg folyadékot, teát vagy más forralt italt. Nem kell, hogy leégesse a torkunkat, csak kellemesen melegen. A lényeg a gyakran-on van."

hot-chocolate-1047608_1920.jpg

Az emberi test hőmérséklete mennyi? Úgy van! 36-37 fok. Tehát ha a fránya koronavírus elpusztulna 26-27 fokon, ahogy a doktorasszony nevével fémjelzett okosság állítja, akkor nem lenne járvány. Mert ahogy benyalná valaki a vírust, nyekkkk, az máris elpusztulna az emberi test hőmérsékletétől. Ahogy látjuk a világban a történéseket, ez sajnos nem állja meg a helyét. A vírus hőérzékenysége valamiért már a járvány elején is bekerült a közbeszédbe, sokan hittek abban, ha megjön a tavasz, a melegtől megdöglik a nyavalyás... Ez egészen addig tartotta magát, míg nálunk melegebb éghajlatú területeken is felütötte a fejét a járvány. Pech, már azt hittük, nekünk magyaroknak amilyen szerencsénk van, mire ideérne, jön a tavasz és megússzuk. Sajnos nem...

Rákérdeztem a körlevelet továbbító ismerősömnél, most akkor hogy is van ez. Nem sok idő múltán jött a tétova válasz, neki is gyanús volt, de hát akkor legyen minél forróbb, amit iszunk... Ez az! Forró vizet a kopaszra! Ez már a farkas ellen is bejött! Akkor vírus ellen is jó lesz. És a malac eleve a szerencse szimbóluma, akkor a három kismalac háromszor akkora szerencse, nem igaz?

lucky-pig-2402895_1920.jpg

Akitől a barátom kapta a főorvos asszony nevével fémjelzett intelmeket, teljesen jó szándékkal úgy továbbította neki, hogy "ártani nem árthat".

Szerintem igen. Minden olyan árthat, ami a valóságtól elrugaszkodva azt hiteti el a járványtól rettegő emberekkel, hogy használ a vírus ellen. Ettől még persze egy jó forró tea természetesen bármikor jólesik, főleg, ha kapar az ember torka. De vírusirtónak talán erős... Illetve úgy tűnik, most ennél eggyel-kettővel erősebb formula kell(ene).

Addig is, maradnak az ésszerű dolgok, az alapos és gyakori kézmosás, fertőtlenítés.

Meg az otthoni dümmedés, a GONDOLKODÓ internetolvasás.

Nemrégiben részt vehettem az ÁOE diplomaátadó ünnepségén vendégként.

Ott hallottam az egyik ünnepi beszédben egy nagyon erős mondatot, ami végszónak pont megfelelő ehhez a témához:

Manapság a tudósnak látszó tudatlanok világában élünk, (mert az interneten mindenki azt ír, amit akar.)

Én is. Tehát nekem se higgyetek.

Csakis magatoknak.

Mert a ti életetek a tét.

Jó egészséget mindenkinek.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr9115544692
süti beállítások módosítása