Miért akarsz fájdalmat okozni a gyerekednek?
2023. február 28. írta: MagyarTarka

Miért akarsz fájdalmat okozni a gyerekednek?

Egykori iskolatársamnak beleállt a hasába a biciklikormány. Majdnem belehalt egy szerencsétlen esésbe. Az általános iskolai emlék hosszú évtizedekre beleégett a lelkembe. Talán ezért is reagálok érzékenyen a kétkerekűek esztelen használatára.

Mostanában egyre gyakrabban látni, hogy ketten utaznak a rolleren. A kisgyerekek ilyenkor a szülő és a roller kormánya között állnak. Engem meg kitör a frász - a kedves szülők helyett is.

people-g46a776d79_1920_1.jpg

A kisgyerkőc boldog, hiszen apa-anya végre nem a telefonját nyomkodja, hanem elviszi őt rollerezni. A páréves kisgyerek nem járt még fizikaórán, így tudja, mi az a tehetetlenségi erő... Fékezésnél a kedves szülő odanyomja a kiskölyök fejét a roller kormányához. Ezzel a kormány szilánkosra zúzhatja az ártatlan apróság mosolygós arcát. Vagy gyökerestől kiverheti a fogait, és fogpótlással kell leélnie az egész életét, fájdalmas és drága kezelések után. Vagy akár kiverheti a szemét és örökre megvakíthatja - mert gyakorta pont szemmagasságba esik a kicsiknek a kormány. És még mázlid van, ha nem lapít szét a mögötted jövő troli, miután elestél...

people-gd6258c8a8_1920.jpgRáadásul a roller kereke kicsi. Budapest útjai pedig hepe-hupásak, kátyúsak, tele vannak repedésekkel. Még kocsival is megérzi az ember, nemhogy egy ilyen kiskerekű járművel. Kerék beleáll a repedésbe, roller satura leáll, ember röpül - lásd tehetetlenségi erő ismét. A roller kormánya keskeny, korrigáló manőverekre alig alkalmas, főleg, ha az ember egy kisgyereket is beállít a karjai közé. A rolleren két telitalppal állva egyensúlyozni jóval nehezebb és nagyobb gyakorlatot igényel, mint akár egy kerékpáron, ahol ha bármi történik, segíthet, ha leteszed a lábad. Ha a száguldó rolleren veszted el az egyensúlyt, ember legyen a talpán, aki kellő gyakorlat nélkül megtartja magát - pláne egy kisgyerekkel a karjai között.

Ráadásul mindezt csini kis nyáriruhákban, rövidnadrágokban. Estem én már egy nem túl nagyot a motorommal, amikor vastag nadrág ellenére a murvadarabkákat csipesszel szedegették ki a húsomból. Ezt te nem akarhatod a gyerekednek, kedves szülő!

Persze, amíg nincs baj, addig nincs baj...

Párizsban 22 ember halt meg elektromos rollerrel bekövetkezett balesetben 2022-ben. 

Németországban 7600 sérülés és egyetlen hónapban (október) 11 haláleset kötődött ezekhez a járművekhez tavaly.

A tendencia jól látható, a legtöbb ország évek óta mégsem képes kezelni törvényileg a többségében védőfelszerelések nélkül száguldó potenciális vesedonorok helyzetét. Angliában és Hollandiában tilos az elektromos rollert közúton és járdán is használni, mivel nem szerepelnek a KRESZ-ben. Svájcban és a skandináv országokban csak a járdán tiltják a használatukat, a kerékpárutakon maximum 20 km/h-val mehetnek.

Budapesten a belváros már úgy néz ki, mint egy járműlerakat. Többféle elektromos roller a sarkokon, elkülönítve felfestett lerakóhelyekkel, gyengécske próbálkozásként annak érdekében, hogy legalább a szegény látássérültek ne essenek át a járdákon szerteszét hagyott rollereken. Nem célom most mérlegelni, hogy a beszedett sáp és a város összképe milyen relációban vannak egymással...

Úgy tűnik, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács kezdi érezni a felelősségét: egységes szabályozásban gondolkodnak. De vajon hány embernek kell még megsérülnie a döntésig? Milyen komoly lobbierő dolgozhat a háttérben, amiért kialakulhatott mindannyiunk szeme láttára ez a "se kiköpni, se lenyelni" állapot?

A jelenlegi elképzelések szerint az elektromos roller 16 éves kor alatt nem lesz használható, bukósisak lesz kötelező, beépített sebességblokkolóval maximum 20 km/h lehetne a sebessége és legalább 30,5 cm átmérőjű kerékkel kellene felszerelni. Persze, minden törvény annyit ér, amennyire betartatják...

Az elektromos rollereket érintő szabályokra vajon hány szerencsétlen baleset bekövetkeztéig kell várni?

Parlamentünk lenyűgöző gyorsasággal tud törvényeket alkotni. Vajon képesek leszünk megelőzni Európát?

 

(terka)

(fotó: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr7118060980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása