Erkélybalhék
2022. március 17. írta: MagyarTarka

Erkélybalhék

A negyediken lakó idős néni ősz hajcsomója undorító volt, mikor a balkonládában a virágok közt landolt... Nekem sajnos (szerencsére?) nincs erkélyem, de Fokhagymás Rózsi mindig tud mesélni, mi mindent talált már az erkélyén.

Régen az udvari szőnyegporolóknál verték ki a szőnyegekből a port az asszonyok takarításkor. Ma nincsenek udvarok, vagy ha vannak, már a praktikus szőnyegporolók helyett (jó esetben) kerékpártárolók vagy közös kiskertek foglalják a helyet. Nem divat tekintettel lenni másokra: 

kíméletlenül egymás nyakába rázzák a mocskot az emberek.

A csúcs a cigarettacsikkek ledobálása. Egyik ismerősömnél a nyitott ablakon át bevitte a huzat a lakásba a még égő cigicsikket. Belegondolni is rossz, ha nincs éppen otthon, a szőnyegre pottyanó parázsló csikk felgyújthatta volna a lakást! Mi a fenéért nem lehet egy hamutartóba dobni az ablakban/erkélyen dohányzás végtermékét? Egy pöccintés, és repül a rigó, ki tudja hol áll meg? A napokban a Rózsi fölött levő emeletek valamelyikén az erkélyen asztalosmunka folyt, valamit fűrészeltek. A fránya fűrészport vitte a szél - többek között az alatta levő erkélyekre. Nagytakarítás után ropogós fűrészpor lepte Rózsi erkélyét, és persze az erkélyajtón át a szoba egy részét. A pedáns szomszéd néni pedig, aki egyébként szóvá teszi, ha a kukába zacskó nélkül teszel be bármilyen szemetet, naponta rázogatja a bűnronda előszobai szőnyegeiből a port az alatta lakók feje fölött. Más szemében a szálkát, magáéban a gerendát se...

apartments-g9f11acbec_1920.jpg

Apróságok? Lehet. A háborús fenyegetettséghez képest ez semmiség? Hát persze, mindig lehet lefelé igazodni. De a jelenség sokkal messzebbre mutat: az egymás leszarásának egyik jelzőfoka, miként viselkedsz az erkélyeden. Nekem a kedvenceim az erkélybulik. Az idő múlásával emelkedő maligánfoktól hangosodó erkélybeszélgetések hajnaltájt már rohadtul tudnak idegesíteni: nekem reggel kelnem kell, mert dolgozni megyek, de még csukott ablaknál is újra meg újra felébresztenek a kis dobozkáikból a szabad levegőre menekülő, erkélyen mulatozó lakótársak.

De nem is kell feltétlenül erkély ahhoz, hogy minősítve önmagadat figyelmen kívül hagyd a többieket. Jópár éve a szomszéd házban lakó fiatal pár szex után a használt óvszert előszeretettel dobálta ki az ablakon. Aztán szerelmük bezacskózott gyümölcsét kerülgették a lakótársak a bejárati ajtónál. Felvenni persze mindenkinek derogált, meg undorító is volt persze. Egyszercsak eluntam és kiírtam a bejárati ajtóra, hogy gratulálok a boldogságukhoz, de nem kívánom látni a végterméket... Láss csodát, megszűnt a kis szutykos zacskók kihajigálása.

 

Élhetetlenek a lakótelepek, társasházak? Igen, sok szempontból azok, bár vannak, akik kifejezetten szeretik az akolmeleget. Ez van, sok az ember: itt élned, s halnod kell. Nem jut mindenkinek kertesház. Néhány ésszerű szabály betartásával azonban mégiscsak könnyebb lenne mindenkinek. A demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Azt úgy hívják: anarchia.

A legrosszabb forgatókönyv, amikor a helyzet békés rendezése helyett megindul a szomszédok háborúja: ha te így, én úgy! Te kidobod a csikket, én meg levágom a folyosóra kitett növényedet tőből! Ha te fúrsz a vasárnapi ebéd után, akkor én hajnalban kezdek porszívózni. Megindul a közösségi szívatás, ami senkinek sem jó.

Én inkább azt választom, hogy bekopogok és kedves szóval próbálom elérni a békét. Szóból (talán még) ért az ember.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8517782312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hülye aki elolvassa! 2022.03.19. 12:56:29

Az a baj, hogy a dohányzás ceremóniájának része a csikk elhajítása.
Ezért dobálják ki a rohadékok a kocsi ablakon, ezért dobálják az utcán a földre és ezért dobálják ki az erkélyen.
Az új-zélandi megoldás az egyetlen ígéretes, a ma 14 évesek soha életükben nem vehetnek már cigarettát otthon.

élhetetlen 2022.03.19. 18:36:09

@Hülye aki elolvassa!: „a dohányzás ceremóniájának része a csikk elhajítása”. Nem, nem része. A kutyasétáltatás ceremóniájának sem része a termék járdán hagyása, egy péksüti megevésének sem része a zacskó eldobása, ahogy az üdítős/vizes/sörös flakon eldobása sem része annak, hogy megittuk a tartalmát. Ezek bármelyikét elkövetik emberek, de ebből még nem kéne törvényszerűséget kreálnod.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.03.19. 19:53:53

@Hülye aki elolvassa!: Nyugi majd vehetnek helyette legálisan kannabiszt. Az lesz a következő biznisz a kormányoknak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2022.03.20. 14:54:20

@MagyarTarka: az szep lesz ha mindenki kenytelen lesz bluntot tekerni

Kyra1969 2022.06.13. 14:02:06

Én is az erkélyen rázom/söpröm a kisebb szőnyegeinket. Sőt, a felmosóvizet is az ereszcsatornába öntöm. Mindenki tudatában van/volt milyen lakásban él avagy milyen lakást vesz, annak pro és kontra összes körülményével együtt. Az egyik lakásom a legfelső szinten van, a másik lakásomnál még 3 szint van felettem. Utóbbinál a cigicsikkekért sem szóltam - bár azt valóban balesetveszélyesnek tartom én is - de másért sem. Azért van a terasz, hogy az ember ott rázza ki a porrongyot, szőnyegeit. Akinek nem tetszik vegyen házat, a társasházban bizony alkalmazkodni kell (nyilván extrém túlkapásoktól eltekintve).
süti beállítások módosítása