Kutyakomédia
2017. november 09. írta: MagyarTarka

Kutyakomédia

És te mit nem szeretsz a kutyásokban?

pawprints-2919733_1920.jpgTudom, sokan utálni fognak. Nem baj. Amikor egy futtatóban vagy a Ligetben hallgatom a sok kutyást együtt - kifejezetten taszítanak. Sőt... És elképzelem, mit gondolhatnak róluk azok, akiknek nincs kutyájuk...

Nekem is van kutyám. Mindig is volt, amióta az eszemet tudom. Emlékszem mindegyikre az elsőtől az utolsó napig. Mindent megadtam nekik, amire szükségük volt. Fontosak voltak, ahogy a mostani kutyám is az. De... Amikor komoly felnőtt embereknek szemlátomást nem szól szinte semmi másról az életük, mintsem hogy fifike mikor és milyet kakilt, hova pisilt, hogyan játszik, mikor megy kozmetikába, mikor megy csoportos kirándulásra, mikor megy iskolába, mennyire szereti a nyershúst/tápot/rágcsit, milyen ruci kell mert jön a hideg, esik az eső, mikor kell trimmelni, már egy hete nyomták ki a bűzmirigyét, tegnap megugatta a szomszédot, úgy sípolt a labdájával, nem eszi meg a főzött kaját, nem megyek sehova ahova nem engednek be kutyát, le kell szedetni a fogköveit, kipróbáltátok már azt az új... blablabla Legalább olyan taszító és uncsi egy idő után, mint a csakis a gyerekükről áradozó anyukák... (VE) És az állandó slágertéma: pórázon vagy póráz nélkül sétáljon a kutya? És ezen órákat el tudtok vitatkozni minden kutyás fészbuk oldalon... És nem tökmindegy? A városokban momentán kötelező a póráz és nem véletlenül. Ma este is "csak" néhány olyan kutyát keresnek a felelős gazdik, akik csak a parkban engedték le fifikét a pórázról, aki aztán meglátott egy cicát vagy megijedt egy biciklistől és kiment a világból. Ha tetszik, ha nem, kutya városban pórázon. Ha póráz nélkül akarjátok, hajrá, de viseljétek a következményeit. A baj az, hogy másnak is viselnie kell. És leginkább a kutyáitoknak.

Mondom még egyszer, tagoltan: én is nagyon szeretem a kutyámat. Sőt, a kutyákat általában nagyon szeretem. De a kutyásokat, akik azt gondolják, ők a világ közepe, és mindenütt körülöttük kell forogni a világnak, nos őket nem. Sajnálom, hogy nincs más fontos az életükben, mint a kutyájuk. Hogy a kutyájuk a legjobb barátjuk. Hogy a kutyájukkal kell összebújjanak az ágyukban. Hogy a kutyájuk falatkáit válogatják olyan műgonddal a kutyaáruházban, ahogy a családjukét sosem fogják... 

Van egy dilis idős nő a parkban, mindenkinek beszól, minősíthetetlen stílusban. A kutyásokat valamiért alapból gyűlöli. Mindig azt mondja nekik, hogy azért sétálnak a kutyájukkal, mert nincs nekik más. Ez így persze túlzás és nem általánosítható, de az öreghölgy sarkos megjegyzésében azért van valami.

De abban igaza van, hogy a magányt nem lehet egy állattal orvosolni. A kutya egy kényelmes lelki masszőr, aki akkor is csóvál és örül nektek, ha még köszönni sincs kedvetek... És marhaság, hogy mindazt az odaadó odafigyelést, amit a négylábúaktól kaptok, mérhetetlen és tök felesleges költekezéssel próbáljátok kompenzálni. Pont erre épít a kisállat-ellátóipar. Beletoltok egy halom pénzt egy állatba, nagy örömmel, de tök feleslegesen. A kutya egy használt pléden is ugyanolyan jól alszik mint egy tízezres párnácskán. És tényleg minden szabad időtöket velük töltitek, hogy azt higgyétek, tartalmas az életetek? Mert bizony unatkoznátok kutya nélkül. Ja, még azt is el tudom fogadni, hogy inkább a kutya, mint az emberek... De akkor meg mi a fenének csacsogtok órákat a kutyátok kaksijáról, kedvenc gumilabdájáról a futtatóban a többiekkel? Hogy ne érezzétek azt, hogy csak ti vagytok ilyen egyedül? Ha nektek tényleg ez a jó, persze tegyétek. De akkor megtennétek azt is, hogy pl. összeszeditek a szart a kutyátok után? Meg a többiek kutyája után? És elfogadnátok, hogy például egy étteremben nincs helye az állatnak, mert lehet, hogy valaki allergiás, vagy ha nem is az, nem akarja, hogy az asztal alatt acsarkodó/nyáladzó/lefetyelő/pisilő kutyuskákra kelljen figyelnie? A kutyának se jó, hogy "okosan" ott kell kuksolni egy asztal alatt amíg a gazdi tolja az arcába a finom falatokat. Tisztában vagyok persze azzal, hogy a szolgáltatóiparnak a kutyások egy komoly és fizetőképes célcsoport, ezért a fogukat összeszorítva bár, de kiteszik a kutyabarát plecsnit, majd aztán idegsokkban takarítják a nyálat és a szőrt. Mert bizony a kutyának csorog a nyála és hullik a szőre... sőt, néha csepeg a bűzmirigyéből a szutyok és odakeni a falra. Vagy a szőnyegbe. Kinek fogják utána kiadni azt a szobát? Csak egy másik kutyásnak. 

Attól, hogy nektek a ti kutyátok a legfontosabb, ne várjátok el azt, hogy mindenki másnak is a ti kutyátok legyen a világ közepe. A kutya az csak egy kutya. És annak, akinek a büdös kutyaszart kell lemosni a cipőjéről, hiába magyarázzátok, hogy ti bezzeg mindig összeszeditek... És persze a városi lelketeknek baromi fáj, de vidéken igenis láncon tartják őket, mert házőrzők, és akkor is bekaphatják az állatvédők. És ha kimennek az erdőbe, akkor lelövi őket a csúnya vadász, mert hajtják a vadakat. És ha megfogja a szomszéd tyúkját, rögvest felhúzzák az első fára. És a felesleges cukimuki kiskutyákat még vakon vízbe ölik, ennyivel is csökkentve a menhelyeken senyvedő kutyák számát. És régen a katonai táborokban dolgozó kutya ha megharapott egy embert, kapott egy sorozat golyót a fejébe, és nem vitték kutyapszichológushoz... A világ már csak ilyen kegyetlen. És csendben szólok, nem az a normális, hogy a kutyák jobb kajákat esznek mint az egész életüket végiggályázó, mégis csóró nyugdíjasok. Na befejezem.

És bocs, hogy beleugattam az életetekbe.

Inkább megyek és leviszem a kutyámat sétálni.

 

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr7713223383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabardin 2017.11.11. 06:09:49

Minden szavaddal egyetértek

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.11. 07:17:33

Nos ha az ember felnevelte a gyerekét akkor a kutya nem pótlék.
Ha nem lennének a bolhabuszok, nem hiszem hogy mindennap órákat sétálnék az erdőben.
Az én kutyáimat a nyúlról is visszahívom, nyakörv sincs rajtuk. O.K, képzett vadászkutyák, amely képzést nyilván nem mindenki teszi meg.
Mennyivel jobb ha valaki a fészbukon, tölti az életét, vagy a net előtt ül?
Ez a posztot bármilyen olyan emberről és olyan hobbiról leírhattad volna, amit valaki komolyan űz.
A kutyaszarról. Igen vannak bunkók. Én is szóltam már rá emberre a Hajógyári szigeten, hogy szedje fel, amikor a kutyája kiszállva a kocsiból egyből szart és nem szedte fel. Rászóltam, mire vállat vont. Ott a szeme előtt ráraktam a szélvédőjére. Végigmérte a girbe-gurba orromat, lejött neki hogy nem sakkozás közben lett olyan és szó nélkül leszedte a szélvédőjéről és vitte a kukába.
Egy mondattal. Le lehet szállni a kutyásokról!

midnightcoder2 2017.11.11. 16:03:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Mennyivel jobb ha valaki a fészbukon, tölti az életét, vagy a net előtt ül?"

A fészbúk nem szarik a járdára.

" Ott a szeme előtt ráraktam a szélvédőjére. Végigmérte a girbe-gurba orromat, lejött neki hogy nem sakkozás közben lett olyan és szó nélkül leszedte a szélvédőjéről és vitte a kukába."

Ez remek megoldás. Megtennéd, hogy napi 8 órában járod Budapest utcáit hasonló célzattal ? Mert hogy egész Pest tele van kutyagumival. Egy átlagos lakótelepen az első hó leesése után úgy fél nappal már nem találsz olyan négyzetmétert ahol nincs sárga folt, a járdák pedig szépen meg vannak szórva barna macikkal. A leggyakrabban takarított területektől eltekintve nemigen tudsz megtenni úgy 500 métert, hogy ne láss friss kutyagumit.

Erre egy megoldás lenne: szépen fizettetni minden kutyatartóval havi 5000 forintot, ebből az összegből felbérelni egy rakás embert, akik szépen akkurátusan összeszedik a kutyagumit. Egyből lenne egy rakás hajléktalannak is melója, nem kellene nekik a kukában búvárkodni, a másik oldalon pedig Pest nem a kutyaszartól bűzlene, csak a kutyahúgytól.

Pootj 2017.11.11. 21:14:04

Nagyon komoly problémára utalsz. Sajnos a mai nyugati társadalmakban a kutya (és a macska is, még felelőtlenebbül tartva) egyfajta gyerekpótlék. Meg is látszik a demográfiai adatokon...

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2017.11.12. 10:14:37

@Pootj: Így igaz, bár nem tudni, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás... Hogy azért nincs gyerek mert van kutya, vagy fordítva. Mindenesetre egy kutyával könnyebb bánni mint egy gyereket 0-25 éve koráig nevelgetni, istápolni, segíteni, stb. A kutyát simán ott lehet hagyni ha színházba akarsz menni este... Max a szomszédoknak égnek áll a hajuk, ha nyüszít. Ha a gyereket hagyod ott, rádhívják a yardot. Joggal.

2017.11.12. 13:53:12

Neked lehet, hogy van kutyád, de csak mint egy tárgy. Nem vagy "kutyás". (Illetve de, idézőjelesen).
Direkt keresed, hogy mit lehet utálni azokban, akik szeretik a kutyákat. Csak azt nem tudom, hogy ha neked tényleg van, akkor... MINEK??

2017.11.12. 13:54:46

@MagyarTarka: ha nyüszít, azért nem. Ha ugat... na az más kérdés.

Pootj 2017.11.12. 13:59:25

@MagyarTarka: Szerintem a kevés gyerek volt előbb. A kutyát egészen az elmúlt évtizedekig a helyén kezelték. Ugyanolyan haszonállat, mint a tehén vagy a csirke, csak nem megesszük, hanem őrzi a házat, vadászunk vele, tereli a jószágot stb. Mióta viszont kevés a gyerek megsokasodtak a hobbi és szobakutyák. Az emberek vágynak valakire, aki szereti őket, és gondoskodhatnak róla, de a gyerek ilyen-olyan indokkal mégsem kell. Ezért aztán a kutya és a macska vette át pótlékként a helyet :-(

2017.11.12. 14:13:02

@Pootj: ekkora baromságot még leírni is... igen, a prosztó az csak haszonállatként kezelte. Akiben meg volt némi intelligencia, az észrevette, hogy a kutya bizony intelligens, sok embernél is intelligensebb lény...

Pootj 2017.11.12. 18:23:25

@hullajelölt88: Ekkora baromságot! A haszonállat nem azt jelenti, hogy rosszul bánik vele, netán üti, mint a répát. Hanem azt, hogy a kutyának feladata van. Nyilván egy kutya intelligens és érzelmi tamaszt is ad. Nem véletlen a terápiás használata. Ráadásul, ha a haszonállattal rosszul bánnak, hasznot sem hajt. Ezt minden paraszt tudja... A gond szerintem ott kezdődik, ha pótszerként funkcionál, hogy betöltse a saját gyerek hiányából fakadó űrt. Sajnos, manapság ezt látni. Huszon- harmincéves nők mindenféle kutyákat tutujgatnak gyerek helyett. Na, ez a baj.

2017.11.12. 19:40:26

@Pootj: na te tipikus példánya vagy az említettnek, mert még azt sem fogod fel, miről beszéltem. Hogy nem bántod, az nem azonos azzal, hogy intelligens lényként kezeled.
Egy kutyával kb. úgy kell bánni, mint egy gyerekkel. Az intelligenciája valahol egy 3-5 éves gyereké körül van. Kell nekik az is, hogy szeressék őket.

Pootj 2017.11.12. 21:04:54

@hullajelölt88: Te nem értesz. A haszonállatot is jól kell kezelni. Szeretettel, megbecsüléssel. De! Nem gyerek. Nem szabad az emberrel egyenrangúnak tekinteni. És ha azt hiszed, hogy úgy kell vele bánni, mint egy gyerekkel, akkor sajnálom a gyerekeidet. Illetve lehet, hogy nincs is (még)?
Ennél bővebben nem tudom neked kommentként kifejteni mire gondolok. Ha érted jó, ha nem az sem baj.

2017.11.12. 21:50:14

@Pootj: én értem, te nem érted, de mindegy. Amiről te beszélsz, hogy "szeretettel, megbecsüléssel", az a prosztó tanyatulaj viszonya a kuvaszához.
Amiről én beszélek, az az, hogy a kutya egy értelmes, érző lény, foglalkozni kell vele rengeteget, nem csak azért, hogy tanuljon, hanem azért is, hogy ne unatkozzon, jól érezze magát stb.
Értsd: játszani kell vele naponta, többi kutya közé vinni és hasonlók.

Pootj 2017.11.12. 22:46:59

@hullajelölt88: Amiket felsorolsz tevékenység pont az, amiről beszélek. Ha a kuya rendesen van tartva, ott, ahova való, nem panel 5. emelétére, akkor a nevelésen kívül mindent megkap. Amikor elkezdem társaságba vinni, meg születésnapot ünnepelni, na ott kezdődik a gyerekpótlék szerep.

2017.11.13. 08:29:56

@Pootj: és ezzel ismét többszörös hülyeséget írtál. Nem kevés kutyát ismerek, nekem is van, még a kertes házban lakók többsége is inkább a lakásban van. Miért? Mert foglalkoznak velük, társaságba (kutyás) hordják őket, miért dagonyázzon előtte-utána a kertben, egyedül? A nevelés hiánya=foglalkozás, törődés hiánya (fordítva nem igaz!), pont erről beszéltem, hogy prosztóéknál így kezelik a kutyát. És mondom: egy normális kutya intelligenciája kb. egy 3-5 éves gyerekének felel meg, egyáltalán nem baj, ha ennek megfelelően kezelik.
süti beállítások módosítása