Szomjan halhat 300 ember egy képen?
2017. május 13. írta: MagyarTarka

Szomjan halhat 300 ember egy képen?

Egy egészséges javaslat ajándékba a vizes vébéhez.

Irigylésre méltóan gazdag ország vagyunk! A fotón látható víztartályokat rendezvényeken felállított mobil vécékhez, mobil zuhanyzókhoz, illetve színpadoknál és sátraknál ellensúlyként használják. A tartályokból a fel nem használt víz pedig (a képek tanúbizonysága szerint) a csatornában köt ki. A szolgáltatónak megtermelte a profitot, a megrendelő szarik rá  kisdolga is nagyobb ennél - hát irány a szennyvízcsatorna! 

Az emberi test 55-60 %-a víz, csecsemőknél még magasabb az arány: 70%. Normál körülmények között a szükséges folyadékbevitel naponta 2-3 liter. Ha a folyadékveszteség eléri a testsúly 10%-át, az izomműködés megbénul. 15% vízveszteség esetén a szomjazó meghal.

Egyetlen ilyen csatornába döntött tartály víztartalma 300-400 ember egynapi folyadékszükségletét tudná fedezni! Vagy legalább a parkot meglocsolhatnák vele!

Különböző statisztikák szerint napjainkban 1-4 milliárd ember él vízhiányban. A szám attól függ, miként határozzák meg a vízszükséglet mértékét. Van, ahol csak mosásra nem jut, de alsó hangon 1 milliárd ember konkrétan szomjazik! Létezik ország, ahol katonai felügyelet mellett, tartályokból osztják a vizet.  

Ausztráliában már ma is vízbrókerek kereskednek - elég kemény profit mellett - a fogyasztható vízkészlettel. De már Magyarországon is működik vízkvótával foglalkozó cég. Az ENSz 2030-ra kitűzte célként, hogy mindenki ivóvízhez juthasson a Földön. Sajnos lehetséges, hogy addigra a víz olyan tőzsdei termékké válik, amelyet csak a kiváltságosok élvezhetnek. És 2030 nem beláthatatlan időtáv: már csak 13 évünk van hátra addig...

Sokan vagyunk a Földön. Az egyre több ember nemcsak egyre több vizet, de egyre több élelmet is fogyaszt. A mezőgazdaság pedig a legnagyobb vízfogyasztó: egyetlen csésze kávé megtermelése, előállítása 140 liter vízbe kerül! A víz legnagyobb ellensége mégis az esztelen és önző pocsékolás! A sivatagban létesített golfpályák öntözése, a szintén a sivatagban megtermelt (majd Európában értékesített) gyilkos virágok, vagy a fogmosás közben nyitva hagyott csapok - és persze a rendezvényes tartályok csatornába ürítése mind-mind ide sorolható.

viz_5.jpg

A tartályos fotó extra pikantériáját az adja, hogy készítésének helyétől néhány száz méterre zajlott éppen a Dunai Regatta, amely kiválóan jelképezhetné nemcsak a Dunával, de a kincset érő ivóvízzel való kapcsolatunkat is. Ha ezt a tartályokból a csatornába döntött vizet nézem, bizony nem álluk túl jól ezen a téren sem.

viz_3.jpg

Ráadásul a véletlen nagy úr, mert pont az ELTE Természettudományi Karának épületénél ömlött a tartály vize a csatornába. Szép szimbolika.

De sebaj, kiváló alkalom nyílik kiköszörülni a csorbát! Javaslom a gőzerővel (eredetileg az is víz!) munkálkodó szervezőknek, hogy az ominózus vizes vébét esetleg használják fel a vízzel kapcsolatos szemléletformálásra is! Mutassák meg, mennyire szereti Budapest a Dunát és a vizet! A szervezésbe/építésbe zúdított sok milliárd forintból igazán vissza lehetne csorgatni erre az életbevágóan fontos üzenetre is.

A magyar ember úgyis szomjazza a tudást. És egyelőre csak a tudást. Ha tovább pazarolunk, lehetséges, hogy hamarosan a vizet is! (Megjegyzés: Több mint 300 magyar településen már csak palackozott vizet fogyaszthatnak honfitársaink...)

Úszd meg, Magyarország!

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr9912486409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.05.14. 16:18:10

Attól, hogy kis hazánkban megspórolt 20 liter vizet, a kicsi nyam-nyamoknak Afrikában nem lesz több. És odaát nem elsősorban azért van kevés víz és kaja mert kevesebb mint volt, hanem az egy adag kajára eső nyam-nyam lett sokkal több arrafelé az elmúlt 70 évben. Ha mi is azt a szaporodási rátát produkáljuk mint mondjuk a szírek az 50-es évek óta, akkor ma 100-150 millióan lennénk ugyanennyi kajára és vízre. És persze akkor mi is éheznénk és szomjaznánk.

232323 2017.05.14. 16:24:41

Alszent kamu cikk.

Szarom le a kinjukat. Fasze szaporodnak. Nem vagyunk meg elegen?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2017.05.14. 16:29:00

@midnight coder: Tisztelt kommentelő. Pechje van, mert Amerikában van az a város, ahol már csak hetente háromszor mérnek vizet. A városokban lakó fehér emberek vízfogyasztása és vízlábnyoma többszöröse az Ön által "nyam-nyam" nak nevezett embertársainknak. Például az Ön kávéja igényel 140 liter vizet. Ami a válasza alapján egyértelmű pocsékolás.

CM2131 2017.05.14. 16:29:23

@midnight coder: Ez pontosan így van. A víz az amit gyakorlatilag nem tudsz pazarolni, mert bármit csinálsz vele a természet körforgásába kerül vissza. Talán úgy pazarolhatod, ha lebontod hidrogénre meg oxigénre, szóval ezt ne tedd !
Egyébként meg csak a megélhetését biztosítod a vízműveknál dolgozóknak.
Attól afrikában nem lesz jobb ha mi itt víztornyokban meg tárolókba zárva tartjuk a vizet. Akkor kell csak spórolni ha extrém száraz időjárás miatt lokálisan lenne vízhiány.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2017.05.14. 16:32:11

@CM2131: A csatornába engedett tiszta víz szükségtelenül terheli a tisztítókapacitást. Amihez energia kell. Aminek az előállítása terheli a környezetet. Könnyű lesöpörni a felelősséget...

Visceroid 2017.05.14. 16:56:12

Na, hát éppen kell az ország a gyíkembereknek, hogy elrabolják a vízkészletünket. Budapest környékén már látták a tartálykocsikat amikkel viszik ki a vizet az országból! Ki van ez találva!

Phteven 2017.05.14. 16:58:54

Játsszunk el a gondolattal, hogy Budapest népe holnaptól egy hétig egy molekulányi vizet sem használ. Mi fog történni. A Duna szépen folyik tovább a Fekete-tengerbe, mintha misem történt volna. Megspóroltunk bármit is? Nem. A kutakban mi fog történni? Semmi. Legfeljebb a vizszint megemelkedik. Ha szárazság lesz, a Duna szintjével nagyjából arányosan csökkenni fog.

Kaliforniában mi történik? Minden 3. házban van medence. Ezeket fel kell tölteni, utána nagyjából egész évben ugyan az van benne, ha megfelelően van kezelve. Ha cserélni kell, akkor mi történik? Megy a csatornába, ahonnan visszakerül a természetbe.

Ezen példák alapján a nyamnyamoknak egy csepp plusz viz nem fog jutni.

Phteven 2017.05.14. 17:00:01

@Visceroid: A migránsok is viszik. Olyan mesélte, aki már látott olyat, hogy flakonokba töltve csempészik ki az országból. :-)

Phteven 2017.05.14. 17:04:15

@MagyarTarka: "A csatornába engedett tiszta víz szükségtelenül terheli a tisztítókapacitást." Ez igy van. De ezt az energiát kifizetjük a csatornadijjal. A tiszta viz pedig nem számottevően növeli a feldolgozás árát.

De ha már... Mi van azzal a sok ásványvizzel, amit az emberek megvesznek, hazacipelnek, majd a flakonját préselés nélkül a kukába dobják? A kukás autók szállitják a levegőt. A szemétlerakóban meg tároljuk. Nos, ezt a sok vizet az emberek megisszák, kipisilik a wc-be, ami a szennyviztelepre kerül. Azzal mi van? Az nem energiapocsékolás? :-) Ráadásul a plusz csatornadijat senki nem fizeti ez után. :-D

Sir Galahad 2017.05.14. 17:24:46

@MagyarTarka: Bocsánat, de ezek szerint Afrika nincs túlnépesedve? Én úgy tudom, de, és az ínség megannyi formája elsősorban ennek tudható be. Az már csak a laikus véleményem, hogy ha Afrikában is olyan lenne a terület és a népesség aránya, mint pl. Európában, ott is jutna víz még kávézásra is.

2017.05.14. 17:26:58

Kifizette, azt csinál vele, amit akar.
Ha a blogger odaállna és azt mondaná, hogy 80%-os áron megveszi a tartályban levő vizet, akkor nem a csatornában kötne ki.

Jakab.gipsz 2017.05.14. 17:27:02

Ezek az ütődött libbancsok folyton folyvást előjönnek valami rettegéssel, csakhogy cseszegessék a népet valamivel.

És feltesznek egy abszolút felesleges kérdést szomjan halhatunk-e a Kárpát medencébe?
Hű de okosakat kérdeztél, hogy mi erre miért nem gondoltunk!

Medgar 2017.05.14. 17:34:10

@MagyarTarka: És ha nem öntik ki a vizet amerikában 4x fognak vizet osztani? Egyébként meg a nagyüzemi növénytermesztés miatt fogyott el az amcsik vize ez a teljes felhasználás 81%-át teszi ki.

Visceroid 2017.05.14. 18:07:45

@Sir Galahad: Afrikával nem a népesség, hanem az infrastruktúra hiánya a hiba. A kínaiak sincsenek kevesen, nagy részük viszont így is jól elvan. Vagy például Dél-Afrikában sem éheznek és szomjaznak olyan sokan (persze most már egyre többen). Botswana meg pl jobban teljesít gazdaságilag, mint Magyarország.

midnight coder 2017.05.14. 18:11:44

@MagyarTarka: Az attól függ. Ha szénnel állítod elő, ahogy azt a zöldek szeretik, akkor valóban. Ha atomenergiával, akkor ez a terhelés elhanyagolható - ráadásul helyzet az, hogy itt Pesten a felhasznált energiának csak ici-pici töredéke fordítódik erre.

A probléma ott van, hogy a népek leginkább arrafelé szaporodnak veszettül, ahol a víz előállítása _tényleg_ igen energiaigényes. Lásd Pl. arabok. Nagyon nem mindegy, hogy 100 liter Duna-vizet tisztítasz-e meg, vagy úgy állítasz elő 100 liter vizet hogy tengervizet párologtatsz el, esetleg úgy hogy a levegő páratartalmát csapatod ki lényegében egy nagy légkondival.

De ha most azt veszed, hogy a képen elfolyatott vízhez képest mennyivel több vizet használ el egy nyam-nyam az élete során, akkor azt látod hogy bizony az igazi takarékoskodás a népességszabályozás lenne ezekben az országokban.

contractor 2017.05.14. 19:13:25

Felőlem elterelhetik a Dunát a Fekete tengeri deltájától Afrikába. Senkinek sem fog hiányozni. Mi az akadálya? A Nílusnak sem kell a Földközi tengerbe folynia, ha már arról van szó. Ez mind édesvíz.

lombozódó 2017.05.14. 19:21:11

@CM2131: A körforgás nem azt jelenti, hogy mindig oda kerül vissza a víz ahol sok van.
Afrika sem mindig volt sivatag.
Szóval van körforgás, de abból ki is lehet esni :-)))

lombozódó 2017.05.14. 19:24:02

@Visceroid: Na és mi meg Romániából veszünk vizet :-))

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.05.14. 19:26:30

"A városokban lakó fehér emberek vízfogyasztása és vízlábnyoma többszöröse az Ön által "nyam-nyam" nak nevezett embertársainknak."

Na de nem a városokban lakó fehér emberek panaszkodnak arról, hogy nincs elég vizük.

"Különböző statisztikák szerint napjainkban 1-4 milliárd ember él vízhiányban." És hasonló sopánkodások arra CÉLOZGATNAK, hogy jajj szegény afrikaiak.

Mert gondolom senki nem az ausztrálokat, amerikaiakat vagy arabokat sajnálja, akiknél logisztikai probléma, hogy hogyan építsenek csilivili városokat a sivatag közepére.

Az afrikaiaknak meg szintén nem mehet annyira rosszul, ha a földrész népessége rohamosan emelkedik. Az ő vízháztartási problémáinkat nem mi fogjuk megoldani azzal, hogy spórolunk a vízzel, ez még érzelmi manipulációnak is gyenge.

Ha Afrikának több víz kell, ott a tenger, lehet desztillálni, van egy rakás nagy folyó, lehet üzletelni, csatornákat építeni. Ha pedig a jelenlegi infrastruktúra nem képes ellátni ennyi embert, akkor lehet jobban kellene ügyelni a családtervezésre. Az afrikaiak nem retardáltak, nem szellemileg visszamaradottak, nem gyerekek, hogy mások gyámságára szorulnának, nem egy katasztrófa sújtotta övezetben laknak, hogy külföldről kellene helyreállítani a normális állapotot.

Ha valami gondjuk van, oldják meg. Itthon pedig van bőven annyi víz, hogy ha valaki kifizeti, akkor nyugodtan locsolhat.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.05.14. 19:29:25

@lombozódó: "Afrika" most sem az. Jókora területek sivatagosodnak el az erdőirtás és túlművelés, túllegeltetés miatt.

uninterested 2017.05.14. 19:59:06

A víz visszakerül a természetbe, nem a napba lövik bele.
A kör bezárult, hol itt a gond?

Egy Hun Hunniából 2017.05.14. 20:20:33

Ha az emlegetett víz nem a csatornába, hanem pl. szétlocsolásra került volna, valamilyen büntetést, szankciót biztosan élvezhetett volna a "pazarló"!
Talán az illetékes hatóságot kéne ostoroznia a blogoló baromnak(Bocs!)!

morph on deer 2017.05.14. 20:46:48

@232323:
"Nem vagyunk meg elegen?"

De! Elegen vagytok.

sZulamith 2017.05.14. 21:18:00

Ami azt illeti, a vízművek nem igen foglalkoznak a takarékos vízfogyasztással. újabban 2x olvassák le az órát, tavasszal és ősszel. Utólag jön rá a fogyasztó, hogy mennyire nem volt takarékos, fizethet, ami csak a szolgáltatónak jó.

Az Ellenálló 2017.05.14. 22:01:26

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Teljes mértékben egyetértek. Tény, hogy jobb módja is lett volna a víz felhasználásának a csatornába öntésnél, de ettől még a szegények vízproblémái nem oldódnak meg. A vizével az aki megvette azt tehet amit akar.

telkoe 2017.05.14. 22:19:07

Egy kicsit ertelmesebb feldozos, a szokasos elte bufe-ruhatar ertelmisegi picsogas helyett: www.br.de/radio/bayern1/inhalt/experten-tipps/umweltkommissar/wasser-sparen-umwelt100.html

teéjesenmindegy 2017.05.14. 22:50:25

@MagyarTarka:
Oszt akkor mi van, te ökör, ha beleborítják a folyóba? Vagy a földre?

Elmeséljem a víz körforgását, amit negyedikben tanítanak?

teéjesenmindegy 2017.05.14. 23:01:35

@MagyarTarka:
Ja, még egy kérdés hozzád, te sötétzöld.
" fotón látható víztartályokat rendezvényeken felállított mobil vécékhez, mobil zuhanyzókhoz, illetve színpadoknál és sátraknál ellensúlyként használják."
Az a bajod, hogy ezt a csatornába öntik, ahol a tisztítás energiába kerül, ami szennyez ugye?
"A csatornába engedett tiszta víz szükségtelenül terheli a tisztítókapacitást. Amihez energia kell. Aminek az előállítása terheli a környezetet. Könnyű lesöpörni a felelősséget.."

Na. Szóval mesélj, mi az, ami nem terheli meg a környezetet? Ha elszállítják marha nagy kamionokkal valahova, és legközelebb is felhasználják? Az környezetbarát szerinted? A tartályok darabja van vagy 30 kiló üresen. Ha tele vannak, akkor egy tonna. A mozgatásuk környezetbarát szerinted?
Vagy locsolják szét a parkban mi? Mert a víz az olyan, hogy szétspriccel magától, ugye? Ahhoz nem kell energia? Vagy szerinted az árvácskának jól esik ha rázúdítanak ezer liter vizet? Amúgy meg azt a vizet is oda kéne vinni baszottnagy kamionokkal ahol locsolni kéne - szintén a környezetvédelem jegyében.

Na, szóval egy jó tanács. Tahát bármilyen témában, ha elkezdesz legközelebb hőbörögni, akkor gondolj arra, hogy akik éppen azt és ott csinálják ami neked nem tetszik, azok sokkal okosabbak mint te. Teljesen mindegy, hogy kik azok, és mit csinálnak, több eszük van mint neked.

András Diós 2017.05.14. 23:46:07

A viz a Dunabol van. Ne jatssz terka kicsiben allitsd meg a Dunat a hataron! Ha az a viz keves lesz foglalkozzunk a koszos tartalyban levo viz palackozasaval! Nem vagy kozgazdasz gondolom, mert amig ingyen van valami addig arra koltjuk a penzt amiert fizetni kell!

midnight coder 2017.05.15. 07:05:29

Tanulság: fasza dolog lenne a környezetvédelem, ha a zöldek többsége nem olyan ember lenne, akinek már az általános iskola alsó tagozatában felmentése volt környezetismeretből. De mivel ez nem így van, többnyire jóval többet ártanak a tevékenységükkel a bolygónak mint amennyit használnak.

erkölcsi hulla 2017.05.15. 08:14:26

Folyó mellet lakunk, Ne basszatok már, hogy ezért most fehér emberként bűntudatot kéne érezni, mert afrikában a niggerek szomjaznak.
#nanebasszamármeg

Egyébként, a legnagyobb vízpazarló maga az ipar, nem a hétköznapi emberek háztartása. Nagyságrendi a különbség.

qwertzu 2017.05.15. 09:53:09

"Az afrikaiak meg pazarolják a meleget, pedig nekünk milyen jó lenne télen." szintű érvelés.

Attól nem lesz ott több víz, hogy mi itt spórolunk vele.

Medgar 2017.05.15. 11:15:35

@teéjesenmindegy: Ha csapadék elvezetőcsatornába folyik akkor mennyire terhel? Honnan tudja a psoztoló, hogy ez szenyvízcsatorna volt?

konrada 2017.05.15. 13:04:10

...jut eszembe, ezt nem az atomklubbos zöldike írta?
...mert pont akkora baromságok vannak beleírva...;))
süti beállítások módosítása