Süket világ, ébresztő!
2016. május 12. írta: MagyarTarka

Süket világ, ébresztő!

Csak nem akarjuk hallani egymást, vagy nincs is mondanivalónk egymásnak?

sheep-158247_1280.pngA szoba túlsó felében ülő kollégámmal rendre csak úgy tudok szót váltani, hogy hatalmasat ordítok és további ráutaló magatartásként megdobom egy radírral. Akkor esetleg leveszi a fejhallgatóját és méltatlankodva gesztikulál: Szóltál? Nem hallom! Oké, a srác enyhén szociopata, ezzel önmagában még nincs semmi baj. De a jelenség nem egyedi, sőt annyira elburjánzott, hogy ha egy földönkívüli idetéved, joggal hiheti, az ember egy olyan faj, amelynek drót nő ki a füléből.

Tényleg, mi abban a poén, hogy ha kell, ha nem, egyre többen fülhallgatóval a fejükön közlekednek, léteznek? Félreértés ne essék, imádom a zenét! Sőt, én sem postagalambot használok és a kocsiban az egyik (!) fülembe mindig bedugom a telefon fülhallgatóját.

De az nehezen indokolható, amikor trendiapuka két apróságot sétáltat a parkban, és közben mindkét füle gondosan bedugva, nehogy válaszolnia kelljen az "Apa az mi? Apa miért…?" típusú, hároméves korban jellemző kérdésözönre. Apa nagyon fontos dolgot hallgat, nem ér rá beszélgetni! A gyerkőc pedig jól idomítottan már nem is kérdez...

Az sem volt gyenge, hogy tegnap reggel tizenkettővel csoroszkáltam egy, az út közepén kóválygó bringás mögött, mert ő elengedett kézzel (hú, de menő…) azon igyekezett, hogy elővakarja a zsebéből az ájfónt, majd a madzagot és betolja az agyába. Nem mellesleg: ha én kézben tartott telefonnal vezetek, nénónénó – repül máris az extra telefonadó állambácsinak. Ha a kerékpáros teszi ugyanezt, ráadásul elengedett kormánnyal az út közepén, az csak trendi. Nincs rendszám, nincs felelősség.

Ma már a kutyasétáltatás legfőbb kelléke sem a póráz, hanem a fülhallgató. Így nem kell meghallani, ha valaki odaszól: Kakilt a kutyája, kedves uram! Buszon, villamoson is teljesen természetes, hogy fülbedugott droidok merednek a semmibe, véletlenül se kommunikálva egymással. Persze, szeretném azt hinni, hogy mindegyikük éppen nyelvleckét hallgat a közlekedés perceit (óráit) is okosan hasznosítva, azonban a nemzet lassan már nemcsak idegenül, de magyarul sem képes megfelelően kommunikálni…

Sebaj! A modern világban úgyis bevezetik a gondolatátvitellel történő közlésfolyamatot! Igen ám, de ahhoz majd gondolatok kellenek… Hála a különféle modern oktatási módszereknek, lassan nem lesz mit átvinni.

A tendenciákat látva a jövendő világ számomra sajnos hallatlanul embertelennek tűnik.

Vegetálnak majd a kis emberfikuszok az ultramodern cserepeikben, fülükből már madzag sem lóg, hiszen a fülhallgatót beépítették a bőrük alá. Szemükön már nem napszemüveg lesz éjjel-nappal, hanem a szemlencséjükbe épített virtuális vetítő, amelyen át egyenesen az agyukban landol a kívánt kép, vagy az aktuális hatalom által elvárt világkép… És már a reakcióik is gondosan kiszámítottak lesznek – hiszen pontosan ez a cél.

De én hallani akarom az elcseszett villamossínen csikorgó villamost, a fészkénél ólálkodó macskát ijesztő rigó csattogását, a fák között susogó szellőt, a szétcsapnivaló szúnyog zümmögését, a balatoni hullámok morajlását, a szívem dobbanását!

És nem akarok minden étteremben, bevásárlóközpontban ha-kell-ha-nem-ordító zenét, amitől az emberek a saját gondolatukat sem hallják... 

Akarjuk hallani egymást! Feltéve, ha van még mondanivalónk egymásnak...

Süket világ, ébresztő!

 

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr778712172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2016.05.13. 14:25:08

Bejegyzésed süket fülekre talált. :) Egyébként átérzem, én is hülyének tartom az ilyen embereket.

Mr. Neutron 2016.05.13. 18:33:18

A szociopaták (a szerző így diagnosztizálta a munkatársát) egyáltalán nem arról ismerszenek meg, hogy elzárkóznak a kommunikációtól és bedugaszolt füllel élik a saját világukat. Szerintem a szerzőnek fogalma sincs a szociopátia jelentéséről és ismérveiről. Itt olvasható egy összefoglaló a szociopátiától: hu.wikipedia.org/wiki/Antiszoci%C3%A1lis_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar

Nem ragaszkodom a hozzászólásom megjelenítéséhez, mert utálom az előzetesen moderált blogokat és elvből nem szoktam ilyen helyen kommentelni, de javasolom javítani a jelzett hibát. (A leírt történet alapján Tehát az önmagába zárkózó kolléga pl. introvertált vagy skizoid személyiség lehet.)

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.05.13. 18:55:37

@Mr. Neutron:
OK Professzor, köszönöm! Ha megnyugodtál, akkor még majd a "lényeglátás" szócikket is keresd ki lécci a wikiről... ;)

hunyuan 2016.05.13. 19:25:56

micsoda problémák bassza meg, vége a világnak..

Mr. Neutron 2016.05.13. 19:26:14

@MagyarTarka: OK, peace. Majd hazafelé menet hallgatok valami jó zenét az MP3 lejátszón, hogy megnyugodjak. :)

Pootj 2016.05.13. 22:37:21

A bringán büntetném a fülhallgatót. Amúgy is a legvédtelenebb közlekedő és akkor még súlyosbítja ilyennel...
Egyébként igazad van. A többség mintha félne egyedül maradni a gondolataival. Fél a csendtől :-(

Mr. Waszabi 2016.05.14. 12:09:35

Dehogy szociopaták - csak egyre többen dolgoznak valamelyik titkosrendőrség lehallgató részlegének. Egyébként meg a közlekedésben állati veszélyes, ha valaki nem hallja a környezetét.

Jazo 2016.05.14. 20:04:23

Általánosságban szerintem nincs gond azzal, hogy zenét, rádiót, nyelvleckét hallgatnak az emberek fűl-fejhallgatón, de leírtál jópár példát ami tényleg elítélendő és nem követendő példa. Szoktam biciklizni és zenét is hallgatni közben, de városban, forgalomban nem..vagy csak hajnalban, mikor alig vannak még az utcán (kisváros). Emellett mostanában áttértem minihangszóróra, mert egyszerűen zavart, hogy el vagyok szigetelve a környezetemtől. Persze ezzel erősen romlott a zenehallgatás élménye, de valamit valamiért.

Városban én is tiltanám a zenehallgatást biciklin fülhallgatóval, és persze a telefonálást is mert egyszerűen veszélyes a közlekedésre. Talán valami olyan fülhallgató kellene, ami teljesen nyitott és a zene mellett a környezetét is hallja. Nekem volt már ilyen PC-hez és pont azért imádtam, mert nem "zárt be". (Logitech Precision headset) Talán láttam már sisakra rögzíthető kis hangszórókat is.
süti beállítások módosítása