Tudtad? Ha sötét ruhába öltözöl, nagyobb eséllyel halhatsz meg!
2023. április 08. írta: MagyarTarka

Tudtad? Ha sötét ruhába öltözöl, nagyobb eséllyel halhatsz meg!

Egy sötétbe öltözött alak elém lép, a szívem ezerrel kalimpál... Megálltam. Az utolsó pillanatban. Eső, késő este, lagymatag közvilágítás, a nedves aszfalton tükröződő alig-fények. Az illető tetőtől-talpig az őszies télutót idéző este sötétjében sötét ruhába öltözve, a kapucnijából fel sem pillantva lépett le a járdáról. Igazi öngyilkos-jelölt.

Elgondolkodtam: ha elütöm, nyilván én leszek a hibás. Ha elütöm, nemcsak hibás vagyok, de életem végéig gyötörne a lelkiismeretem. Pedig ki a hibás valójában?

Vajon miért nem teszik KÖTELEZŐVÉ, hogy a gyalogosoknak is gondoskodniuk kelljen a SAJÁT LÁTHATÓSÁGUKRÓL?

Ha autósként nem kapcsolod fel este vagy rossz látási viszonyok között a lámpát, szabálysértést követsz el. Ha kerékpárosként nincs megfelelően működő lámpa a bringádon, szintén megbüntethet a rendőr. Még a kutyák hámjára is van felvarrva egy fényvisszaverő csík, sőt, némelyiken villogó fényforrás is található...

A gyalogok meg úgy szaladgálnak sötét ruházatban a töksötétben a sötét aszfalton, akár az eltaposnivaló svábbogarak. Anélkül, hogy bárki számon kérné ezt rajtuk. Pedig az világosan kiderül a statisztikákból, hogy gyalogosként 9x nagyobb eséllyel halhatsz meg balesetben, mint egyéb közlekedőként!

death-gbc5dd4670_1280.jpg

A gyalogosokok is részesei a közlekedésnek, jelesül a legsérülékenyebbek. Náluk már csak a nedves aszfalton csúszkáló csigák vannak nagyobb veszélyben, de azok legalább húznak maguk után egy csillogó csíkot...

Könnyű ráfogni mindig mindent az autósra: miért nem vigyázott jobban... És te miért nem vigyázol magadra jobban gyalogosként? Vajon miért nincs annyi esze ivarérett embereknek, hogy sötétedés után tesznek magukra valami fényvisszaverő kitűzőt vagy bármit? Egyáltalán miért alakult ki az a komor reflex, hogy télen szürke-barna-fekete ruhákba bugyoláljuk magunkat? Miért nem akarjuk a sötét hónapok rosszkedvét egy kicsikét ellensúlyozni színesebb ruhákkal?

A világos, élénk színű ruházat amellett, hogy a kedvünkre jó hatással lenne, az életünket is segítene megóvni!

Nem találtam sajnos ilyen statisztikát, de meggyőződésem, ha sötét ruhában kódorogsz a sötétben, jóval nagyobb eséllyel esel közlekedési baleset áldozatául.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr4418098026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2023.04.11. 10:11:37

Ivarérett felnőtt emberként miért nem olyan az ízlésem, mint Neked, miért nem azt gondolom, amit Te?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2023.04.11. 10:31:53

@inebhedj - szerintem: Bármilyen lehet az ízlésed. Itt nem erről van szó. Hanem logikus, biztonsági kérdésekről.

Almandin 2023.04.11. 11:35:46

@MagyarTarka: Csak egy bizonyos szintig lehet valaki kinézetét szabályozni. Az öltözködés az önkifejezés módja is. Valóban, biztonságosabb este sötétben jól látható ruházatot viselni, de ezt nem lehet előírni. A leginkább biztonságos a láthatósági mellény lenne, de remélem, senki se gondolná komolyan, hogy az utcára mindenki egy útjavító munkás viseletét hordja.
Ha valaki sötét ruházatban van, gyalogosként nézzen körül jobban, legyen óvatosabb, hiszen kevesebben látják. A gyalogosgázolások jelentős részét inkább az okozza, hogy a gyalogosok nagy része nem elég körültekintő, nem néz körül alaposan, veszélyes helyeken szabálytalanul kel át, meg hasonlók.
Ezzel a logikával a fekete és szürke, ezüstmetál autókat is be lehetne tiltani, mert azok is kevésbé láthatóak.
Akit ez aggaszt, vegyen fel este világító karkötőt (partikellék). Kis világító kiegészítők használata valóban nem hülyeség, de azt se lehetne kötelezővé tenni.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2023.04.11. 11:44:27

@Almandin: Szia, köszönöm, hogy megírtad a véleményed. Valóban bármilyen megoldás jó lehet, akár egy fényvisszaverő karkötő is.

erol 2023.04.11. 14:00:31

Szerintem teljesen mindegy, hogy milyen színű a ruhád, ha nem kóvályogsz az úttesten. Soha nem arra számítok, hogy majd biztos észrevesz, lassít, hanem arra, hogy figyelmetlen, részeg, idegbajos, ezért csak akkor lépek az úttestre, ha olyan messze van az autós, hogy ha akarna se tudna elütni.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2023.04.11. 14:41:38

@erol: Teljesen igazad van: pár pillanat várakozás lehet egy élet ára...

CCnick 2023.04.11. 18:40:31

@Almandin: "Ezzel a logikával a fekete és szürke, ezüstmetál autókat is be lehetne tiltani, mert azok is kevésbé láthatóak."

jó lenne a párhuzamod, ha az autókon nem lennének kötelező láthatósági elemek.

Viszont vannak.
süti beállítások módosítása