Kis durranás vagy nagy puki?
2016. augusztus 20. írta: MagyarTarka

Kis durranás vagy nagy puki?

Sziporkázott a köztévé az idei tűzijáték alkalmával is.

firework-160845_1280.pngElőrebocsátom: gyermekded módon szeretem a tűzijátékot. És bizonyára csak azért leszek ilyen kritikus, mert 1. én nem mehettem el megnézni, 2. nagyon fáj a lábam a trombózis miatt.

Nem a tűzijáték fikázásával fogok pepecselni, azt ugyanis az általános suli kémiaszakköre óta tudom, hogy macerás dolog pont ott robbantani, ahol az ember akar – erre egyszer ráment a kémiai előadónk…

A tévéközvetítés… Mindjárt talpra szökkenek ettől a színvonaltól! Mind képileg, mind verbálisan hozzák azt, amit 80 milliárdból nagy nehezen össze lehet tákolni. Kérem tisztelettel, attól még nem lesz valaki operatőr, hogy odaállítják egy soktízmilliós cucc mögé! És attól még nem lesz valaki adásrendező, hogy ott áll tanácstalanul egy bazinagy keverőpult előtt!

Azt, hogy a röpködő lövegeket nehéz elkapni, belátom. De ott vannak a fix tereptárgyak, mint a hidak és a Gellérthegy… Ezekkel csak kettő baj van: az egyik túl széles, a másik meg túl magas. Tehát valahogy sose férnek be a képbe a kilőtt tűzijátékkal együtt. Vagy az a hülye tüzér, aki túl magasra lő, az a hibás! Beálltak egypár jó pesti tetőre, de ott sem sikerült a képet úgy megkomponálni, hogy az legyen az érzése az embernek, hallottak már aranymetszésről, de legalább jó mértani érzékről.

A ráközelítések ahogy esnek, úgy puffanak, a hirtelen odavágott képek többnyire a már elpukkant tűzijáték füstjét mutatják. Aztán, ha már nagy a szar, akkor bedobnak egy felső nagytotált, abból nem lehet baj, nem maradnak le semmiről – igaz, nem is látszik belőle semmi. Most, hogy eltelt már majdnem a teljes adásidő, sikerült megtalálni az átúsztatást a keverőpulton – így a két majdnem semmiből lesz egy majdnem valami a képernyőn. Komolyan elképesztő. És csak jelzem a vágóképeken megjelenő cuki kisgyerekek szüleinek, hogy egy-egy arc mutatása az új (?) sajtótörvény idevonatkozó részének értelmében nem tömeg, tehát engedélyköteles volna a portréjuk rögzítése és adásba adása… Közben ismét Kovács János hegesztő- és öntőmunkás gyárbeli közeli képe látszik a képernyőn, pattognak a szikrák a néhány idegesen ide-oda rángó, esetlegesen bevágott snitt közben.

A tömegjeleneteken mosolygó, boldog arcok helyett lefelé konyuló, fáradt massza látható. A lelkes tömeg valahol másutt tapsol. És a riporter csúcsteljesítménye, amikor a stúdióból megkérdezték: „És akik nem budapestiek, azok vajon honnan jöttek?” A frappáns válasz nem késett: „Vidéki városokból, Magyarországról és egy kevesen külföldről is…” Muhaha! Segítek: jöhettek volna még a Holdról vagy a Marsról is.

Sziporkázott a köztévé az idei tűzijáték alkalmával.

Éljen augusztus 20, a kontraszelekció ünnepe!

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3010987184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nniicckk 2016.08.21. 13:07:23

Egy 80 milliardos koltsegvetesu intezmenynel az a minimum elvarhato lenne, hogy dronokkal kozvetitsen a tuzijatek belsejebol.
Mashol, mar sok eve igy kozvetitik a tuzijatekokat. Kulso es belso kepeket kene varialni, nem csak fix kulso kamerakal kozvetiteni.

prakp 2016.08.21. 13:49:28

Tényleg súlyos volt, csak fogtam a fejem.

nomolesztiren (törölt) 2016.08.21. 14:02:52

Azért azt tudni kell, hogy nem ők csinálják, csak megrendelik és kifizetik. A köztévének semmilyen cucca nincs a közvetítésekhez, már mindent "vállalkozók" csinálnak. Ez is milyen már...?

Gacsajpesta 2016.08.21. 14:22:08

Ez hihetetlen! Nem is értem, hogy mit hőbörög és piszkálódik valaki, akinek halvány lila dunsztja nincs arról, hogy hogyan kell közvetíteni egy 30 percig tartó, sok helyszínről indított lövedékeket követő robbanás sorozatot.

Vajon mit várt a Trombózis Terka? Hogy külön megmutatnak minden egyes felrobbanó lövedéket?

2016.08.21. 15:03:22

@Gacsajpesta:

Trombózis Terka?
Ez igen! Igazi úriember vagy!
Az asszonyt hogy hívod otthon? Dagadt Julis?
Mekkora seggarc vagy Te öcsi!
Egy ruppót nem érsz...

2016.08.21. 15:19:32

Van egy mondás: nagyon nehéz azzal vitatkozni, aki csak egy könyvet olvasott el.

A poszter a közelmúltban nyilván olvasott valamilyen képrögzítéssel kapcsolatos ismeretterjesztő szöveget, és akkor ő most úgy gondolja, hogy ebben már szakember és ezért értékel.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a kicsit is érdemi és szakmai kritika ott kezdődne, hogy lenne kép az adásból kivága az állítólagos hibákról, és mellé némi kommentár, hogy ha nem úgy, akkor hogyan kellett volna beállítani a kamerát, hogy jó legyen. Alapvetően ugyanis ez választja el az igazi szakembert és a lépcsőházi/kocsmai mindenhez is (!) értő, öblös hangú önjelölt szakértőket :)

papucshős 2016.08.21. 16:50:29

Látens Inszinuáció: nem én vagyok az, aki a betegségét kiplakátolja, majd az ebből fakadó frusztrációját és Orbán iránti gyűlöletét ránk önti.

Különösen tetszett az, amikor a fehér füstöt emlegette - nem is gondolva arra, hogy a robbanás sorozatok közötti hatásszünetekben nem igazán lehet mást mutogatni.

Aztán a személyiségi jogok emlegetése is megérne egy kis tanulmányt, különös tekintettel a sportesemények nézőközönségéből kiragadott arcokra...

lutria 2016.08.21. 17:12:26

De legalább most azt nem játszották el (sokszor) hogy 2-3 kamera képét vetítették egymásra-mert az milyen szép és kreatív...

Motorhead 2016.08.21. 18:51:17

Az a "muhaha" minősít téged.

Motorhead 2016.08.21. 18:53:08

Terka, ahogy feléjük mondják a "tehén" mond hogy "Múúúúúúúúúúúúhaha"

Mercel 2016.08.21. 19:11:25

Jé már nyolcvan ezer millió a számla?:)
Nem rossz összeg azért, hogy a retardáltakon és az elemzőkön kívül kb senki ne nézze.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.08.21. 20:35:51

@papucshős: Drága PestaHős, a sporteseményre jegyet váltasz, amellyel elfogadod, hogy felvétel készülhet rólad. Mint a színházban, moziban, állatkertben és hasonló helyeken. Amelyek nem közterületek. Orbánról egy szót sem írtam, nem is fogok.

apro_marosan_petergabor 2016.08.21. 21:26:15

Ajvékoljatok még egy kicsit.
Megszoktuk már - de jobb lenne, ha a szadesz fél milliárdos hiányára koncentrálnátok... Akkor még legalább 1%-nyi szavazótok volt. És most...?
A kutya ugat, a karaván hald.

cso zsi 2016.08.21. 21:31:17

Az "István a király" rettenetes újraelőadását a parton nézők is hallották?
A vernyogástól a tv-műsorban se durranás, se puki nem nagyon hallatszott.

élhetetlen 2016.08.21. 22:53:18

Kicsit más, nem a közvetítés. Alapigazság, hogy, ha egy lapos területen van egy magaslat, és ott csinálnak valamit, azt többen, távolabbról is láthatják, míg, ha egy gödörben csinálják a valamit, azt csak a gödör szélén állók látják. Nos, ezt az egyszerű tényt figyelmen kívül hagyva ment a a tűzijáték fele a Dunára, már évekkel ezelőtt. És persze ment a szöveg, hogy mennyivel többen látták, hát nem, esetleg többen jöttek be tolongani. (Hazabeszélek, mert az ablakom a Gellérthegyre néz, de a hegy már takarja a Dunát). Az idén már jobb volt, többet lőttek a hegyről, de még mindig nem fogadom el, hogy a teljes játékot a parlamentből lehessen csak igazán élvezni. Angyalföld, Csepel nem számít. A közvetítés, nézem élőben, amit látok, nézem a tévén, mikor a hegyen nem látok semmit, komoly csúszás volt, a tv-ben még virított az utolsó lövedék, mikor élőben már semmi, a közönségképek meg kit érdekelnek.

grafoguru 2016.08.21. 23:51:45

@apro_marosan_petergabor:

"Megszoktuk már - de jobb lenne, ha a szadesz fél milliárdos hiányára koncentrálnátok"

Ez most komoly? Fél milliárd? A Matolcsy 450 Mrd-ja, a Questor hasonló nagyságrendje nem szúrja a szemedet?
A stadionok, Vezír költöztetés és kisvasút, Rogán belvárosi maffia vs egészségügy nem zavar?
A kopaszok felmentése, a taxis horda folyamatos csalása, a mindenki által tudott elképzelhetetlen nagyságrendű korrupció rendben van ugye?
Nadehát a szadesz?! Ha az megoldódna, végre minden rendben lenne az országban!

Amúgy neked tetszett a közvetítés? Ugye qurva jó, magas színvonalú volt?
Mert a cikk erről szól.

2016.08.22. 00:07:52

@papucshős: nadeazértmégiscsak? Az egész közvetítés szünetekből állt?

2016.08.22. 00:08:52

@apro_marosan_petergabor: Milyen szadesz? Agyhalott, az elmúttnyócévvel mi van?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.08.22. 01:01:29

@Gacsajpesta: Tudomásom szerint a helyszínek évek óta változatlanok, a köztévé pedig megkapja a forgatókönyvet is, szóval tudják, hogy mikor mit kell mutatni.

@Szálló monitorok: Teljesen amatőr volt a közvetítés, például sose ment normálisan, amikor a tűzijátékról a kamera mellett álló emberekre váltottak. Ha van több kamera, akkor nem ártana a monitoron a képet is nézni, mielőtt utasítást adnak a váltásra...

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2016.08.22. 07:14:46

Full amatőr volt a közvetítés, a színek se voltak igazán a helyükön, kapkodás volt végig, a fókuszt nem találták, az egyetlen jó beállítás a nagy totál volt. Az Erzsébet híd oldalról-alulról valami borzalmasan mutatott. Nem baj, álltuk a költségeket.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2016.08.22. 07:16:40

@élhetetlen: A csúszásban jó része van a digitális közvetítési módnak, ezt azért hozzá kell tenni.

2016.08.22. 07:28:59

Hogy hogyan KELLETT VOLNA közvetíteni, nem tudom.
Csak azt tudom, hogy az, amit csináltak, sajnos élvezhetetlen volt. (és előre is elnézést még a sok pirotechnikus szakértőtől, mert a tűzijáték terminusokban sem ismerem ki magam, én csak néző voltam)
Szóval, mikor ment fel a lövedék, tehát csak egy vékony csíkot láttál, akkor mutatták messziről (azaz, akkor befogták a teljes csóvát felfelé, nem volt lehetetlen egyszerre látni a kiinduló és az érkezési pontot), mikor pukkant a lövedék, és a lényeg lett volna, hogy mit ad ki, belementek a rózsába, azaz már nem mutatták meg, MI lett belőle, hanem a néző kapott egy pár csillagot a képernyőjére, a robbanás eredményének csak kis része került a képre. És igen, volt még egy közepes távolság, ami még úgy-ahogy elment, ezen majdnem látszott minden, csak sajnos ez egy átmeneti állapot volt.
A fókuszváltások közben meg ugyanannak a kamerának a képét mutatták, így meg ugye arra a kis időre, míg a lencse fókuszált, életlen lett a kép. Az állandó fókusz macerálástól meg frankón hányingerem lett, teljesen hullámzott az egész.
Ehhez jöttek a bevágott nézők, amik megint nem tudom, miért kellett, vagy miért akkor kellett, amikor lett volna lényegi látnivaló. Mert lehet, hogy Boris néni keresztlányát érdekelte, hogy a keresztanyut mutatták, de én enélkül is tudtam, hogy sokan nézik a helyszínen és nyilván más élmény, mint tévéből, tehát tetszik nekik vagy élvezik...
Amúgy lengyel barátaink voltak itt, akik semmit nem tudnak a magyar politikáról, nem szoktunk ilyesmiről beszélni, ők azt mondták, hogy olyanok voltak ezek a vágóképek, mint valami hetvenes évekbeli május- 1-i felvonulás közvetítése.
A tévében meg tényleg teljesen elnyomta a zene a tűzijáték hangjait, ami megint kár volt, mert sokat elvett azoktól, akik nem tudtak, akartak a helyszínen lenni (valahol valamikor olvastam, hogy milyen vicces tud lenni, ha egy komolyzenei koncertről leveszi az ember a hangot, és csak a képet nézi: akkor nem egy hegedűst látsz, aki gyönyörű hangokat szólaltat meg, hanem egy pasit, aki a nyaka alá szorít egy darab deszkát, és lelkesen fűrészeli egy pálcával....)
Ennyit a közvetítésről.
Még amit mondanék, az az István, a király alájátszása, aminek nyilván apropót szolgáltatott az évforduló.... de sajnos valahogy mégsem igazán éreztem egy tűzijáték alá passzolónak (a külföldi vendégek meg pláne nem igazán értették, minek ez ide), de a legrosszabb az előadás volt.... valahogy túl technikás, kevéssé rockos előadókat sikerült beszervezni, azaz nem az zavart, hogy mondjuk hamis lett volna, hanem, hogy olyan, mint mikor Sass Sylvia anno diszkóslágereket énekelt (különösen aki Rékát és aki Koppányt énekelte volt illúzióromboló).... szerintem egy ilyen ROCKoperához inkább akár egy kisebb, de karcosabb, karakteresebb hang jobban passzol, pláne, ha még a szerep is olyan, mint egy tökéletes operaénekesi, technikás, képzett hang.

wolves84lb 2016.08.22. 12:25:51

@Szálló monitorok: ja, igazad van...az önjelölt posztereknél sokkal jobbak az önjelölt kommenterek...:)

wolves84lb 2016.08.22. 12:26:46

@papucshős: ellenben te vagy, aki véletlenül a másik nevén válaszolt :)
süti beállítások módosítása