A 150 éves Budapest sötéten ünnepelte a karácsonyt
2022. december 25. írta: MagyarTarka

A 150 éves Budapest sötéten ünnepelte a karácsonyt

A belváros sötét maradt, az Andrássy úton megszokott fénybe burkolt fasor némán, szomorúan és sötéten fogadta a karácsonyi ünnepekre érkező turistákat és az erre sétáló budapestieket is.

karacsony_andrassy_221225_1.jpg

Tényleg meglépték, amiről beszéltek: idén elmaradt a karácsonyi díszkivilágítás. Ha nem olvastad volna az erről szóló, "Sötét karácsony" című korábbi bejegyzésemet, melyben összegyűjtöttem az adatokat és a hivatkozásokat, leírom a lényeget ismét.

28 millió forintot sikerült megspórolni ezzel a lelketlen döntéssel, hivatkozva az elszabadult energia árakra és a spórolási kényszerre. Ez az összeg a 410 milliárdos éves fővárosi költségvetés 0,007 ezreléke. A teljes ár 58 millió lett volna, ebből 30 milliót már ki kellett fizetni a beszerzések miatt.

Ma este, december 25-én nagyon sok turista botorkált este az Andrássy úton. Elmentem, direkt megnéztem. A karácsonyi hangulatnak semmi nyoma. Sötét kirakatok, sötét utca. Szerinted jövőre visszajönnek? Meglepődnék. Szerinted elmesélik az ismerőseiknek, hogy milyen sötét volt Budapest karácsonykor? Nem lennék meglepve.

Sötét volt a Deák tér, paradox módon csak a Budapest infopont ablakában lógott valami karácsonyi fényfüzér-szerűség, pedig zárva volt amúgy. Sötét volt a Múzeum körút, az Astoria, az Üllői út és a körútnak csak egy rövid szakaszán volt néhány kevésbé szép, de legalább világító dísz kitéve.

karacsony_andrassy_221225_2.jpg

Megkérdeztem néhány ismerősömet, akik szintén látták az elsötétített belvárost, mit gondolnak róla:

"Nettó szégyen."

"Ezt a kis örömet is elvették az emberektől..."

"Olyan szegényházi az egész."

"Lelketlenek."

Egyikük vicceskedve jegyezte meg: "Lehet, hogy Karácsony nem szereti a karácsonyt?"

Egy másik viszont komolyan elgondolkodott és visszakérdezett:

"És ha kivilágították volna, és azért támadták volna őket, hogy pocsékolnak, arra mit mondanál a helyükben?"

Mit?

Nos, sok mindent lehetett volna mondani és tenni. Sorolom, ami hirtelen eszembe jut.

1. Elmondani, hogy 28 millió forintot megér a budapestiek karácsonyi jó hangulata

2. Elmondani, hogy a 28 millió forint busásan megtérülne, mert hagyományosan az év végi ünnepi időszakban látogat Budapestre a turisták java része. És nagyon fontos a karácsonyi időszakban idelátogató turisták hangulata, elégedettsége, hogy jó hírünket keltsék és visszatérjenek jövőre is. Nézd csak meg a nagyobb szállodákat és bevásárló központokat, ők bezzeg világítanak. Mert ők a piacról élnek és tudják, hogy a forgalomban mennyit számít a hangulat.

3. De ha tényleg ezen a 28 millión múlik a főváros költségvetése, és egyik bugyorban sem csörgött már erre a célra, akkor például lehetett volna legalább karácsony 3 napján kivilágítani a fővárost. Jut is marad is alapon. Ha már az eszközöket úgyis be kellett szerezni csekély 30 millióért.

4. Ad absurdum, meg kellett volna próbálni SZPONZORT keríteni erre a 28 millióra... Csak akadt volna cég, amelyik némi reklámért cserébe szívesen adott volna egy ekkora összeget. Egy közepes reklámkampány ma már ennek az összegnek a többszörösébe kerül.

 

De nem.

A főváros döntött: nincs karácsonyi világítás, punktum.

Így akarták demonstrálni, hogy a főváros milyen takarékos?

Hogy a főváros mennyire nehéz helyzetben van?

Biztosan megértették a ma este az Andrássy úton botorkáló távol-keleti, olasz, német és még sorolhatnám milyen nemzetiségű turisták. És a budapesti gyerekeknek és a gyermeklelkű felnőttek.

Jövőre majd elmennek karácsonykor Bécsbe vagy Prágába. Jövök én is.

 

Boldog 150. évfordulót, kedves Budapest.

 

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr9018010498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.12.29. 17:27:07

Valahogy el kell érni, hogy bezzegrománia fővárosa szebb, vonzóbb és világosabb legyen, mint a miénk. Ha már egyszer kinyilatkoztatták, mégsem maradhatnak hazugságban. Kutyaakna pipa, szeméthegyek pipa, gaztenger pipa, csövesek, kéregetők, drogosok pipa, márcsak az ünnepi sötétség hiányzott, és máris kész a bezzegbukarest. Természetesen erről is OV tehet, mert a díszkivilágítás költségének a sokszorosát izzasztja ki semmitérő tanácsadókra szegény Karigerivel, pedig ő nem így tervezte.
süti beállítások módosítása