Sötét karácsony?
2022. november 21. írta: MagyarTarka

Sötét karácsony?

A politikusok eldöntötték: idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten.

Az indok: 28 millió forintot tudnak ezzel megspórolni. Ennyiből már egy lakást se lehet venni Budapesten. De nem akarok demagóg lenni, ezért nézzünk csak kettő szikár tényt:

1. A karácsonyi díszkivilágítás a főváros 410 milliárdos éves költségvetésének 0,007 ezreléke. Ez arányaiban annyi, mintha egy átlagfizetésből élő honpolgár eldöntené, vesz-e reggelire egy túrósbatyut vagy sem.

2. A karácsonyi díszkivilágítás teljes ára amúgy 58 millió forint lett volna, amiből csak 28 milliót tudtak megspórolni, mert a többit már ki kellett fizetni. Vagyis 30 millát kipengettek azért, hogy NE legyen karácsonyi díszkivilágítás... (Erről részletesen abban a cikkben lehet részletesen elolvasni, amelyben azt boncolgatják, turisztikai szempontból mennyire káros a karácsonyi fények elmaradása.)

christmas-3679753_1920.jpg

Valóban, az év végi ünnepeket Budapesten töltő külföldiek számára sötétebb, üresebb lesz a város a karácsonyi díszkivilágítás nélkül. Miközben Budapesten van az egyik legjobbnak megszavazott európai karácsonyi vásár... Az, hogy az ünnepi hangulatfények elmaradása mennyire csökkenti majd a külföldiek költési hajlandóságát - hamar kiderül. Az, hogy mennyire csökken emiatt a turisták visszatérési hajlandósága - jövőre megtudjuk.

De mi a helyzet velünk, az itt élőkkel?

Szerintem ez legalább ugyanannyira fontos szempont! Az anyagi vonatkozások mellett ugyanis lelki jelentősége is van a karácsonyi fényeknek. Amikor a kétéves covid-zárlattól sújtott lelki beteg társadalom most éppen a szomszédos háborútól való félelemtől rogyadozik, és amikor az infláció felzabálja a karácsonyi bejglire valót, nos akkor úgy kellene az a kis karácsonyi fény, mint egy falat kenyér. Nézd csak meg, hány erkélyen vagy kertben világítanak már most, de akár egész évben a fényfüzérek! Magukat próbálják felvillanyozni ezzel az emberek...

Idős édesanyámat, aki sötétedés után már nem megy este sehova (mert fél a drogosoktól az 1-es villamoson...) - eddig minden évben elvittem megnézni az Andrássy úti karácsonyi kivilágítást. Áthajtani az összeboruló fényalagútban, még számomra is felemelő érzés. Egyszerűen szép volt így a város, ami amúgy piszkos és lepukkant. (Sajnos.) Most ezt elvették tőle. És ezért utálom különösen ezt az amúgy közgazdaságilag is nehezen védhető, számomra inkább politikainak tűnő döntést.

És a zöld üzenet! Hogy a karácsonyi díszkivilágítás elmaradásával mekkora széndioxid-kibocsátást is megspórolnak! Ebben a városban! Ahol a facsemeték már a faiskolában is azt mesélik egymásnak, hogy Budapesten hamar meg fogsz dögleni. Ahol nagyjából 600 ezer autó van, de ennek a többszöröse pöfög át napi szinten, az átlag 15 éves négykerekűek és mellé a turistabuszok, turistahajók, buszok és miegymás. Ebben a városban, ahol egy ködös-szélcsendes napon lehetetlen köhögés nélkül sétálni a belvárosi Duna-parton - pont az a pár ezer LED-izzó kicsavarása menti meg a tüdőnket... Ehhhh, srácok, elromlott a péer-generátor...

És tádáááám! Eközben a Margitszigeten megnyílt a Lumina Park! Ahol bezzeg nézegethetsz karácsonyi fényeket 4.400 Ft-os belépővel... A Palatinus strandon, ami amúgy szintén a fővárosé. Vágod? Annak a fénye nyilván tehénfinggal megy, így az is csökkenti az üvegházhatást.

Büdös nekem itt valami... Talán holmi demagóg szájkarate lappangó szándéka győzhette le a budapesti karácsonyi díszkivilágítást? Mert azzal mekkorát lehet ütni, hogy bezzeg mi beáldoztuk a karácsonyi díszkivilágítást is, de a stadionok világítanak éjjel-nappal... De gyorsan elhessegetem magamtól ezt a politikai gondolatot, mert ab start utálom a politikát, és Magyar Tarka ezért nem politizál.

Nézzünk inkább egy másik vetületet: A HAGYOMÁNYOKAT - merthogy mégiscsak a karácsonyról van szó.

A karácsony a fény ünnepe is, hiszen a téli napfordulótól kezdve rövidülnek az éjszakák. Ilyenformán a karácsonyhoz elválaszthatatlanul kötődnek a fények, már az ókortól kezdve. A hideg téli időszak végét, egyben a meleg évszak eljövetelét váró régi földművesek egyik legnagyobb ünnepe volt a karácsony, és még a legszegényebb otthonokban is igyekeztek fényesen megünnepelni... Bízva abban hogy a következő évük jobb lesz.

A Bibliában pedig az emberi szív, illetve az emberiség egész történelme a fény és a sötét közti folytonos harcként jelenik meg.

Nos, úgy tűnik, Budapesten 2022 karácsonyán a sötét(ség) győzött.

 

 fotó: pixabay.com

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3017983716
süti beállítások módosítása