Gyanakodj, ha tegeznek!
2022. március 05. írta: MagyarTarka

Gyanakodj, ha tegeznek!

Ma jól indult a napom: ketten is letegeztek - ismeretlenül! Amúgy utálom, de ma mégis kisütött a nap az undok, szürke márciusi reggelben. Ha abban a korban vagy, hogy emlékszel a reklámra, mikor összedőlt a lépcsőház a "lecsókolomozott" nő körül, akkor pontosan érted, mire gondolok... :) 

Kutyasétáltatás közben egy húszas éveit taposó fiatal lány rám köszönt: szia! Nem tudod véletlenül, merre van az X utca? Jólesett, hogy nem nézett az öreganyjának! Mosolygósan útba igazítottam. Majd nem telt bele öt perc és ismét tegezős kalandom volt. Egy padon megláttam egy macikás hátizsákot - nyilván ott felejthették a játszótérről hazafelé. Gondolkodtam, hogyan juttathatnám vissza a gazdájához, miközben megszólított egy fiatal pár: - Szia, képzeld már jönnek érte, felraktuk a FB-on a kisgyerekes csoportba.

Olyan őszinték és olyan céltalanok voltak ezek a megszólítások, hogy jólesett a tegezés! De egyébként...

hello-g68273eabd_1280.png

Ön, Maga, Tetszik, Te...

Ez a tegezés-magázás nagyon fura dolog! Bizonyos nyelvekben egyáltalán nem létezik, de a magyarban számos különféle fokozata is használatos. Ön, maga, tetszik, te... Néhány évtizeddel ezelőtt még a nagyszülőket, sőt a szülőket is magázták a gyerekek a magyar családokban. Sőt, még ma is ismerek olyan párokat, akik nem túl idősek, mégis úgy fejezik ki egymás iránti tiszteletüket, hogy magázzák egymást. Pedig amúgy van szex, közös ágy, meg minden és tök lazán élnek - mégis magázódnak. Ez egyfajta játék köztük a saját bevallásuk szerint.

Ha tegeznek, boldogabban nyitod ki a pénztárcádat?

Ha bizonyos cégek letegeznek, ne hidd azt, hogy nincs oka! Az a patikamérlegen kiszámolt kommunikációs stratégia része. Mit mond erről a tudomány?  

... (a tegezés) kölcsönös használata a szoros, bizalmas viszonyon kívül egyenrangú kapcsolatot is jelez.

Nem, nem vagyunk egyenrangú felek egy üzleti kapcsolatban! Olvassuk csak el bármely cég apróbetűs ÁSZF oldalait, és rögtön megértjük, mennyire kiszolgáltatott helyzetben vagyunk vásárlóként, ügyfélként. A tegezés csak a generálszósz, amivel szembefröcskölnek, hogy ezt ne lásd. Ha tegezünk, akkor lazább a kapcsolat, hátbaveregetjük egymást, fiatalok vagyunk, előttünk a világ, cinkosan összekacsintunk - és máris boldogabban nyitjuk ki a pénztárcánkat. Újra és újra... Vicces, hogy már olyan piaci szegmensekben is elkezdték a tegezés alkalmazását, ahol az ügyfelek közt simán lehet akár 60-70 pluszos úr vagy hölgy is. Hm...

Egy jó baráttól bizalommal vásárol az ember, igaz?

Nem kedvelem, ha ismeretlen cégek jól sejthető üzletpolitikai okból azt sugallják, egy homokozóban építettünk homokvárat. Ez a manipuláció olyan olcsó és olyan átlátszó. Gyere haver, csak most, csak neked adom ennyiért, csak a tiéd, látod?

Értem én, hogy ma már egy ötvenéves ember is örökifjú, mert jócskán kitolódott az várható életkor. Szerintem viszont a magázás nem korfüggő. Én egy fiatalt sem tegezek le kéretlenül, ismeretlenül. Megadom neki a tiszteletet. Akkor is, ha nem várja el, vagy nem érti meg, miért nem tegez a néni... :)

woman-gd41ecf17b_1920.jpg

Céges csendőrpertu?

Számomra igenis a csendőrpertut idézi, ha óriásplakátokon, üzletekben elhelyezett feliratokon ordít: Szia! Gyere! Szeretlek! Vedd meg! Hiszen én nyilvánvalóan nem tegezhetem vissza a céget - ugyanis a cég nem egy ember. Tehát köszönni sem lehet neki és beszélgetni sem lehet vele. Az eladókat pedig NYILVÁN nem fogom letegezni, mert tisztelem a munkájukat, megadom a tiszteletet az ismeretlen embernek, nem fogom megalázni a tegezéssel. Tehát számomra a cégek tegeződése azt jelenti: meg akarnak simogatni, hogy jó érezzem magam náluk és vásároljak tőlük szaporán. Hiszen te is a mi kutyánk kölyke vagy! (cinkos összekacsintás)

Mert mi, itt a Földön mindannyian egy nagy család vagyunk, akik szeretik egymást... Ja, nem is...

 

 fotó: pixabay.com

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3117714416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2022.03.06. 18:06:37

megkövetelem a tiszteletet.
letegeznek, vissza önözök - akkor is ha a túloldalon 20 éves kisdiák van, pedig én sem vagyok több 35nél. ilyenkor azért észbe szoktak kapni.

amúgy is: öltöny van rajtam. mit képzelnek azok a kis senkik? nem vitték semmire, azt hiszik a kis barátjuk vagyok... a talponállóból.

metal · http://electric.blog.hu 2022.03.06. 18:18:21

Az élet nagy problémái! Irigylem a posztolót, hogy ezzel van ideje foglalkozni.

nyelv-ész 2022.03.06. 18:22:53

@232323: Ja, hát ha öltöny van rajtad, akkor álljon mindenki vigyázzba.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.03.06. 18:36:41

@metal: Mivel az embert a nyelvhasználat emelte ki elsődlegesen az állati sorból, igenis fontos, miként használjuk. Egyébként, kösz, jól vagyok. És örülök, hogy örülsz neki. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.06. 18:51:01

Minden tegezést elfogadok, s viszonzom is.

Magam sose kezdeményezek tegezést, csak munkahelyen és a neten.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.06. 19:18:27

A csendőrpertu az, amikor te nemigen tegezhetsz vissza. Pl. az egyetemen a prof. a kis gólyát. Persze ez ritkán fordul azért elő, de elég nagy bunkóság sztem. A háború előtti években a gimnazistákat is magázták. Pontosan nem tudom, hogy a középiskolában mikor terjedt el a tanárok egyoldalú tegeződése. De nyilván központi irányelv alapján biztatták erre a tanár szakosokat a szocializmusban..

DFK 2022.03.06. 19:20:59

Én utálom a terjedő általános tegeződést. Ha valahol letegeznek, akkor visszamagázom az illetőt.

midnightcoder2 2022.03.06. 19:33:52

Én õszintén szólva szívbõl utálom a magyar nyelvben ezt a tegezõdés/magázódást. Az egyik felesleges hülyeség a nyelvben.

Takács Miklós 2022.03.06. 20:46:50

@midnightcoder2: Minden nyelvben van tegeződés/magázódás.

eßemfaßom meg áll 2022.03.06. 20:54:18

@232323: "amúgy is: öltöny van rajtam. mit képzelnek azok a kis senkik? nem vitték semmire, azt hiszik a kis barátjuk vagyok... a talponállóból."

Lenyűgöző :)

CSOKKl MÁLNA 2022.03.06. 21:21:55

@midnightcoder2:JaJa, hülyeség. Ki tudja megjegyezni, mikor melyiket kell?
Engem egyébként az egyetemen soha nem tegeztek. Próbálták volna meg, másnap felmondok aztán kereshettek volna új csatornatisztítót a gyökerek.

Mérnork 2022.03.06. 21:39:37

@232323: Nagyon remélem, hogy csak irónia volt.
Sajna nem vagyok benne biztos, mert _tényleg_ léteznek ekkora kretének, amilyennek előadtad magad.

Mérnork 2022.03.06. 21:42:57

Amúgy ha valaki elvárja, hogy magázzam, azzal igyekszem a minimumra redukálni a kapcsolatot, ha lehetséges, akkor nullára.

élhetetlen 2022.03.07. 01:50:46

@CSOKKI MÁLNA: „De nyilván központi irányelv alapján biztatták erre a tanár szakosokat a szocializmusban..”. Nyilván. Te már csak tudod, mint minden mást is. A szocializmusban nőttem fel, 1967-től középiskola, utána főiskola, utána egy esti egyetem, és egyetlen tanárom sem tegezett. Mikor egy minisztériumi intézetben dolgoztam, a miniszter se, a helyettese sem tegezett. „a tanárok egyoldalú tegeződése” a szocializmus alatt csak a te fejedben terjedt el.
A tegeződés most terjed.. Pl. tanár esetében, csókolom tanárnő, mit hoztál, mit csinálunk ma, de az nem egyoldalú.

élhetetlen 2022.03.07. 02:32:24

@Kurt úrfi teutonorclikus vezértroll: A rendőrség az más. Nem ide tartozik, de elmesélem. Több, mint harminc éve, még Jugó, vagy már Horvátország, Hét kastély öble, nyaralás két húsz év körüli fiúval. Elmentünk Splitbe, tény, hogy benyomtunk egy üveg rumpuncsot, hazafelé elfelejtettünk lyukasztani. Másnap indultunk Trogírba, van 3 buszjegyünk, és megint elpofáztuk, kezemben a három jegy, de nem kezeltük, és jött az ellenőr. Ezek a jegyek nem erre a buszra szólnak, vagy büntetés, vagy rendőrség, A rendőrséget választottam, gondoltam, ott elmagyarázhatom, hogy nem tudtam, hogy a tegnapi jegy ma nem jó. Nem a trogiri rendőrségre vittek, hanem félúton egy repülőtérire.
Az egyik srác lelkes kezdő fideszes volt, akinek jogai vannak, és tolmácsot kért. Odavágták a falhoz, arccal a fal felé, szétütötték a lábát, kirámolták a zsebeit, elvették a bünti pénzt. Ezek után szó nélkül fizettem. Elengedtek ott a prérin, stoppal jutottunk Trogírba, és elúszott a heti költőpénzünk. Ennyit a jogokról. Nyelvismeret hiányában azt nem tudom, hogy tegeztek-e bennünket.

hypochloride 2022.03.07. 06:41:07

Valamikor régen még nem volt magázódás, a Pannon Enciklopédia szerint is csak a XVII. századtól indul a megjelenése. Szóval, viszonylag új dolog a magyar nyelvben.

Azt gondolom, egyébként hogy a magázódás, mint a tisztelet kifejezése, elavulttá lett. Jobban kifejezhető bármiféle tisztelet a megfelelő szó és szófordult választással, a testbeszéddel, és a jól alkalmazott intonációval, függetlenül a tegező megszólítástól. A magázódás, sokkal inkább tűnik számomra hivatalos, kényszerítően távolságtartó kommunikációnak, mint tiszteletteljesnek.

Én, például, kifejezetten rühellem a magázódást. Ha a másik fél ragfaszkodik hozzá, éppen használom, de nem szívesen. Egyébként, úgy vettem észre, hogy érdekes módon, a késő húszas-kora harmincas korosztály öltönyös tagjai ragaszkodnak hozzá leginkább. Ami azért is érdekes, mert ezek nem kicsi része nem cégvezető, vagy miniszterelnök, hanem inkább üzletkötő, gépkocsi értékesítő, meg efféle. Persze, sok a kivétel is, de attól még ez a megfigyelésem.
Rajtuk kívül a kifejezetten idősek, mondjuk 70 felett használják előszeretettel, meg, akik ki akarják mutatni a távolságtartást: orvos, pszichológus, efféle. De, például, a mindenféle mesteremberekkel simán lehet tegeződni.

Továbbá, az évek múlásával azt látom, hogy egyre többen fogadják el a tegeződést, ha ezzel indítok, vagy erre térek át, Ennek örülök, a magam részéről akár teljesen el is felejteném a magázódást.

Treff Bubi 2022.03.07. 07:36:03

Az utolsó részt nem értem: ha a cég nem egy ember, akkor minek köszönnék neki bármilyen módon? Vagy ha jó napottal szólít meg és magáz, akkor már ember?

Nancsibacsi 2022.03.07. 08:07:41

Munkahelyen teljesen alap a tegeződés - ott igazándiból sértés a magázódás. Nekem ezt 22 éves koromban mondta egy 70+-os kollégám, aki előtte protokoll feladatokat is ellátott, szóval talán tudta hogy mi illik. Mondta hogy: Nyugodan hívj Pista bácsinak, de "szia" és "gyere" - ne "jó napot" és "jöjjön"!
De pl. eladó-vásárló viszonylatban megengedhetetlen. Az hogy az egyik telkó is ezt a sziás reklámot nyomja, attól kiráz a hideg. Ez egyszerűen szégyen, ultragáz.
Egyébként ha kollégákon kívül megismerek valakit akkor még a gyerekeket is megkérem hogy tegezzenek, de az irgalmatlan nagy bunkóság ha valaki letegez egy hasonló korú/idősebbet, vagy akár fiatalabb, de felnőtt nőt. Nem véletlen hogy 70 éves apósom is ha korabelivel találkozik akkor rögtön felmerül a "Hányas vagy?" "46-os, és te?", "Én 44-es - tegeződjünk!"
Ez minden 70 éves tudja - el lehet tőlük tanulni, nem bonyolult.

CSOKKI MÁLNA 2022.03.07. 09:09:58

@élhetetlen: Jó, hát ‘67 az már jóó régen volt...Ha megint elolvasod, épp azt írtam, hogy nem tudom pontosan mikortól vált jellemzővé a középiskolákban az egyoldalú tegezés, de valamikor a szocializmusban. Az cucilizmus végére ez már általánossá vált a középiskolákban. Nyilván kellett lennie egy olyan tamárgenerációnak, akit diákként még magáztak a gimnáziumban, de ő már tanárként tegezte a diákjait. Ezért gondolom, hogy a tanárképző szakokon javasolták ezt nekik. Kérdés, hogy ez kb. mikortól volt jellemző a Kádár rendszerben..

CSOKKI MÁLNA 2022.03.07. 09:23:45

@Teddyke: A csendőrpertu nem ezt jelenti. Csendőrpertu esetén a tegező fél hangsúlyozza a hatalmát feletted az egyoldalú tegezéssel. A szituációban nincs lehetőséged a visszategezésre, illetve arra, hogy kikérd magadnak a tegezést, a várható negatív következmények miatt..Illetve, ha mégis megteszed annak komoly következményei lesznek (csendőrpofon).

Haloperidol 2022.03.07. 09:37:49

én leginkább azt vettem észre, hogy gyerekszobától függ a tegeződés/magázódás alkalmazása. Vannak társadalmi rétegek, ahol már gyerekkorban megtanítják a gyerekeknek, hogy tegeződést/magázódást hogyan kell mondani, hogy idegen felnőtteknek csókolomot kell köszönni, mert így illik, stb.

Más gyerekek meg úgy mennek iskolába 6-7 évesen, hogy azt sem tudják, hogy a teljes nevük Kovács Márton, mert mindig is Marcikánák hívták őket, nemhogy azt, hogy hogyan kell magázódva köszönni. Na, ezek az utóbbiak azok, akik később is utálnak magázódni.

eßemfaßom meg áll 2022.03.07. 09:57:55

@Teddyke: "de te már nem tudod visszategezni." Mondjuk ezt annyira én nem érzem problémának ugyanis ritkán szoktam cégekkel beszélgetni. Az ügyintézővel viszont tudok úgy beszélni ahogy jól esik.

eßemfaßom meg áll 2022.03.07. 10:03:23

@Haloperidol: Szerintem meg tök jó lenne ha végre kihalna a magyarból az egész magázódós baromság.

padlogaz 2022.03.07. 10:21:43

ez reklámszöveg, abból nem érdemes általánosítani, vagy a szövegírók erőteljesebbnek tartották ezt a megfogalmazást, vagy egyszerűen fiatal a célcsoport.
az már érdekesebb kérdés, amikor az a cégpolicy, hogy minden vevőt tudatosan letegeznek, pl. korábban az ikea, bár elég gyorsan beálltak arra a gyakorlatra az ott dolgozók, hogy életkor szerint disztingválnak.
személy szerint abszolút nem zavar, bár én csak akkor tegezek le valakit, ha feltételezem, hogy vissza meg tegezni.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2022.03.07. 12:58:44

@eßemfaßom meg áll: Az angolban a nyelvtan szerint a "you" az magázó alak, csak már nyilván senki sem így használja. Van nekik tegező személyes névmásuk, a "thou", ami a magyar "te" megfelelője. De ezt már senki sem használja, max Shakespeare műveiben találkozni vele.
"O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo?"

várom a levelet 2022.03.07. 16:40:36

nem kedvelem a tegezést,a munkatársam gyerekeit is magázom.ő persze tegezi lányomat.persze nem zavar.aki letegez,visszategezem,de magamtól nem kezdeményezek.kivétel a sógornőm,aki húsz-egynéhány évvel fiatalabb volt nálam.meg a lányom vőlegénye.

Takács Miklós 2022.03.07. 19:32:23

@eßemfaßom meg áll: Az angolban a tegező alak (egyes szám 2. személyű névmás - thou -) kihalt. Csak magázódás van.

Bélám 2022.03.07. 20:11:40

Én 65 éves vagyok, rendszerint konszolidáltan nézek ki és mégis gyakran futok bele abba, hogy tizen-huszonéves fiatalok tegezve szólítanak meg. Ilyenkor mindig az történik, hogy az "ismerjük egymást?" kérdésre történt nemleges válasz után megkérdezem, hogy miért tegez. Erre soha nincs válasz, csak simán átvált az illető magázásba. Bennem meg ottmarad a kétség, hogy vajon nem haladok a korral és ezért zavar, vagy az illető volt túl "laza" velem szemben.

erol 2022.03.08. 11:46:36

Márai észrevétele jut eszembe: Isten az egyetlen méltóság akit a szegény ember is tegezhet. Persze ezt régen írta. Én nem kedvelem a magázást, remélem hamarosan kikopik.

eßemfaßom meg áll 2022.03.08. 13:37:52

@Takács Miklós: vagyis nincs tegeződés/magázódás (a kettő csak egymással párhuzamban létezve értelmezhető)

eßemfaßom meg áll 2022.03.08. 13:44:14

@Bélám: Nem haladsz a korral. Egyébként nekem a kedvenceim akik a fészbukon kb kurvaanyázós vitatkozás közben is azon vergődnek, hogy letegezte őket valaki.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.21. 10:52:08

"Én egy fiatalt sem tegezek le kéretlenül, ismeretlenül. Megadom neki a tiszteletet."
- Ez a lényeg. Egyetértek. Személy szerint, ha egy lényegesen idősebb tegez le előzetes megegyezés nélkül, én visszategezem, hogy érezze magát kellemetlenül a bunkóságától. Ha egy fiatalabb, akkor visszamagázom ugyan ez okból. Az egykorúakat magázom, de ha egy hölgy az illető, akkor dűlőre viszem a dolgot, hogy egyértelmű legyen. Amúgy általában úgy szoktam kommunikálni, hogy közben nem szólítom meg a partnerem. Az ő beszédéből fogom megítélni, hogy mennyire értékeljem. Gyönyörű ez a magyar nyelv. Érdemes HASZNÁLNI!

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.03.21. 11:35:14

Köszönöm. Amitől még kiakadok: Pécsett vs Pécsen. Már a közmédiában is, ami (elvileg) közművelődési célokat is szolgál(na). Ba, be vs ban, ben... megőrülök...
www.youtube.com/watch?v=SLGtzsu6b-Y

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.21. 13:04:56

@MagyarTarka: Amikor én jártam kisiskolába, és a tanítónénim a nagymamám is lehetett volna, de amúgy meg mára én vagyok nagyszülő, szóval nemsokkal az özönvíz lefolyása után még azt tanították, hogy a -vár végződésű és az egy szótagos településnevek esetében használjuk a "tt"-t. És ha végigveszed, akkor nem kell külön bebiflázni, pont így is van. Pécsett, Gyulafehérvárott, Győrött, Kapuvárott.

Azt nem tudom, hogy az általános műveltség hiánya, az igénytelenség, vagy szimplán az ismeretek elsajátításával szembeni elutasítás pusztítja-e a nyelvet.

Pont ez tapasztalható a tegezés/magázás témakörben is. Általában megfigyelhető, hogy az emberek színvonalasabb rétegei nem különösebben szeretnek egymáshoz egy bizonyos távolságon belül állni. Állítólag egymás auráját zavarják. Akár így is lehet, nem értek hozzá, de a jelenség létezik. A magázás is valójában ennek a kifejeződése. Olvastam a kommentek egy jelentős részét. Érdemes összevetni, hogy a tegezéspártiak fogalmazási, tagoltságbeli és helyesírási jellemzői mennyire elütnek a magázódást jónak tartóéktól. Nem feltétlenül általánosan kijelenthető, de van benne szabályszerűség.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.03.21. 13:50:37

@F.M.J.: Igen, nekem is feltűnt... Egyfajta szelektálódás, ha tetszik, ha nem.
süti beállítások módosítása