Kukacos Olvasó hírmagyaráz
2022. február 05. írta: MagyarTarka

Kukacos Olvasó hírmagyaráz

"A hír szent. A vélemény szabad." (Joseph Pulitzer, újságíró)

kukac.jpg

 

 

Nos, hiába az örök érvényűnek tűnő mondás, manapság jól, rosszul kitalált sztorikat úgy tolják az arcunkba, mint csecsemőnek a spenótfőzeléket: vagy kiköpi, vagy lenyeli. És többnyire lenyeli. Gondolkodni ugyanis fárasztó. Vagyis többnyire sejthető, hogy talán nem is minden van teljesen úgy. Mégis sokkal kényelmesebb elhinni.

 

Új, képzeletbeli hősünk, a Kukacos Olvasó azért jött létre, hogy láttassa, a hír sajnos nem mindig szent.

Hogy attól, hogy 'azt írta az újság", még nem szabad elfelejteni gondolkodni. Kifejezetten NEM politizál, csupán a kommunikáció visszásságaira, elgondolkodtató megnyilvánulásaira hívja fel a figyelmet.

A média csupán eszközök sokasága. Mögötte minden esetben ember, emberek állnak, ilyenformán különféle érdekek vezérlik. Ami megjelenik benne, az sosem véletlen - eltekintve a Home Office miatti élő közvetítésekbe véletlenül besétáló kisgyerekektől, háziállatoktól.

Olykor a média saját maga mutatja meg, hogy a szó akár tényleg veszélyes fegyverré is válhat, erre épp a napokban láthattunk két példát is:

 

Egy cikkben FEBRUÁR 4-én az amerikai médiamunkások azt vizionálták, hogy miként fognak az oroszok előállítani kamuvideót és azzal aktívan hozzájárulni a háború kitöréséhez. Még azt sem lehet kizárni, hogy tényleg lett volna kamuvideó és a lufi előre kidurrantásával sikerült megakadályozni a használatát. Ki tudja? Mi, átlagemberek biztosan nem.

Egy nappal később szintén amerikai oldalról szállt fel egy téves hír:

Lerohanták Ukrajnát - harsogta "véletlenül" a Bloomberg, miközben szerencsére nem volt igaz.

Legalábbis elgondolkodtató ez a két hír két nap leforgása alatt. Gyaníthatóan ezen megmozdulások mögött nagyon komoly politikai rendszerek mozognak.

És ha ilyen nagy dolgokban, mint világhatalmak háborúja, felhasználják a sajtó hasábjait, ne legyen kétségünk afelől, hogy némely kisebb fontos ügyben is farigcsálják a szavakat a hírgyárakban...

Kukacos Olvasó csupán arra kíván rávilágítani néhány konkrét eset elemzésével, hogy bizony nem tilos gondolkodni, miközben bármely hiteles vagy annak látszó hírforrásból fogyasztunk. Hogy legalább a kétkedés picike esélyét tartsuk meg magunknak, és meglevő információinkat, tudásunkat felhasználva GONDOLKODJUNK el arról, amit olvasunk. Ne nyeljük le csak úgy egyszerűen a nagykanállal kínált spenótfőzeléket.

(terka)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr4917208154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása