És ha a te anyád folyna a vízcsapból is?
2022. január 12. írta: MagyarTarka

És ha a te anyád folyna a vízcsapból is?

printing-press-gca3f54dc2_1920.jpg

A sajtót igenis az olvasók rontják el. Imádják, ha fröcsög a vér. Imádják a szaftos sztorikat. Akinek már csak a "ledöfte-leszúrta-megölte-felgyújtotta" az érdekes. Vagy aki annyira szeretné érezni, hogy neki bezzeg mennyire jó, hogy bár nem annyira jó - de ahhoz képest, hogy ledöfte-leszúrta-megölte, még mindig elviselhető...

A szó veszélyes fegyver, jól tudjuk. És igen, kissé felkaptam a vizet, ezen itt:

Értesüléseink szerint a harmadik emeleti lakásban, ahol a tragédia történt, egy baráti összejövetelt tartottak. Információnk szerint egy 53 éves nő vesztette életét, amikor nekidőlt az erkély oldalfalának. A lakásban egyébként egy 28 éves férfi élt albérletben, az áldozat pedig nála lehetett vendégségben.

Nem tudom, miért pont ez volt az utolsó csepp a pohárban. Mindennapos jelenség, hogy a "sajtó" hírként tálalja fontoskodó, sokat tudni vélő, mások után szimatoló, unalomból bárkinek fecsegő szomszédoktól származó pletykákat.  De jelen esetben nem arról van szó, amikor a bulvársajtóban az aktuális megélhetési celebekről szaftos kreált sztorik jelennek meg rendelésre. Itt egy ember haláláról van szó, aki már nem tud védekezni. Akinek a családja vélhetően most mással van elfoglalva, mintsem ügyvéddel védje a halott jó hírnevét. Egyáltalán, kinek mi a fene köze van ahhoz, hogy kinél volt vendégségben? Kinek mi a fene köze van hozzá, hány éves volt a vendéglátó és albérlő volt-e vagy tulajdonos? Egy halottnak vajon nincsenek személyiségi jogai?

Hol vannak már a BBC alapelvek? Hol az újságírói etikai kódex? Persze, most akár vissza is dobhatnád nekem a kérdést: hol vannak ma az újságírók? Erre itt a válaszom. Ma olvastam egy hirdetést, amelyben az elvárt kompetenciák közt szerepelt (idézem), "ha tudod, mi a tanúság és a tanulság között a különbség". Az áldóját! Ide jutottunk. Ékes, édes anyanyelvünk érettségi átcsúszási szintű ismerete elégséges ahhoz, hogy hivatás-szerűen írjon valaki. De már-már szinte megszokom, így hajlandó vagyok eltekinteni a tökéletes helyesírástól, az ordas, címoldali elütéseket kijavító szerkesztő-korrektor fájó hiányától. Ilyen a világ, nem akarok nyelvtannáci lenni és végül is, amilyen gyorsan változik a helyesírási szabályzat, ki tudja azt követni...

Az viszont, hogy egy szinte még ki sem hűlt tetemről sokat sejtető pletykákat tesznek közzé pusztán a kattintások begyűjtéséért: megbocsáthatatlan bűn.

Minden halott valakinek a gyermeke. Talán valakinek az apja-anyja. Szerelme, barátja, barátnője. Vagy csak simán egy ember. Akinek a halálán élősködni nem sajtómunka. A szomszéd haláláról a bulvársajtónak fecsegni nem jószomszédság. A baleset mellett elhaladva alig megszáradt vértócsákat fotózni nem fotóriporterség. Az, hogy valaki ismeri a betűket, attól még nem lesz írástudó.

Ha a te anyádról írnának a halála utána sokat sejtető sorokat, mit szólnál? Ha már az etikai alapelvek nem számítanak, legalább gondolj erre legközelebb!

Akár írsz. Akár olvasol.

Ez a te felelősséged. 

(terka)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr2316811512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.13. 12:20:25

Ezt a cikket lehetne szemlézni az újságíró oskolában. És, hogy még kiegészítsem.: Írnak valami bornírt baromságot. Beáztatnak vele valakit, majd egy eldugott bejegyzésben "helyreigazítanak" bírósági határozatra valahol az utolsó előtti oldalon. Én hoznék egy olyan szabályt, miszerint a helyreigazításnak is pont ott és olyan betűmérettel kelljen megjelennie, mint az eredeti állításnak, és hogy tétje is legyen a dolognak, ne legyen elég megjegyezni, hogy nem úgy volt. Tartozzon hozzá egy nyilatkozat is, hogy "szántszándékkal szemétkedtünk a kattintások érdekében, mert az jó üzlet", vagy hogy pontosan kinek a félrevezető állításai nyomán írtak ökörségeket. Szerintem nagymértékű tisztulás lenne megfigyelhető.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.01.14. 09:58:08

@F.M.J.: Igazad van, ez is komoly sajtóetikai vétség. És nem is értem, hogy merik megtenni. Meg azt sem értem, hogy aki leír valami becsmérlőt, ami hazugság, utána hogyan alszik nyugodtan... Az emberi silányság szépen fejlődik.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.14. 12:33:31

@MagyarTarka: "azt sem értem, hogy aki leír valami becsmérlőt, ami hazugság, utána hogyan alszik nyugodtan"
- Én érteni vélem. A büntetőjog ismer olyan kategóriát, hogy "erős felindultságból", meg "figyelmetlenségből", meg hasonlókat, amik előjegyzik, hogy az illetőnek alapból ez nem volt, vagy lenne szándéka, de ott akkor olyan körülmények között mégis úgy alakult. Ettől még felelős, de nem rosszhiszemű.

Nyilvánosság előtt valakit írásban bemószerolni nem ilyen dolog. 4-5 ujjal gépelek, tehát nem kifejezetten szakszerűen, de nem is olyan lassan. Míg leír egy posztot, sokszor meggondolja az ember, hogy pont úgy akarja-e kifejezni magát, nem lehet-e félreérteni, azokat sértem, akiket valamiért szándékozok is, vagy szándék nélkül tiprok valaki lelkivilágába. A végén mindig átolvasom, ha kissé filozofikusabb a produkció, akkor pihentetem, és később újra átnézem, mielőtt közzétenném. Nem vagyunk egyformák, de szerintem írásban nincs hirtelen felindultság, csak szándékos gátlástalanság. Ugyan miért aludna rosszul a saját szemétségétől az, akinek nincs jóérzése? Számára a világ így kerek.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.01.14. 17:28:04

@F.M.J.: Kevés kivételtől eltekintve szerintem nincs olyan, hogy független sajtó. Az jelenik meg, amit meg szabad jelentetni. (Nyilván nem olyan témákra gondolok, hogy 6 jó tanács, hogy a párkapcsolatod tökéletes legyen.)
Léteznek lenyelt témák és léteznek megrendelésre íródott cikkek, sőt, bevált stratégia a lufieregetés, amikor a sajtóban tesztelnek le bizonyos dolgokat, hogy mekkora felháborodást okozna, ha... Ez van.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.14. 18:50:41

@MagyarTarka: Pontosan mit jelent a "Kevés kivételtől eltekintve"?
Szerintem az a kevés kivétel sincs. Mindenkinek van politikai és/vagy társadalomszervezési nézete. A sajtótulajdonosoknak is. Ez meghatározza, hogy kiket foglalkoztatnak. Ha a tulaj csak befektetési céllal vásárot sajtót, és csupán a hozam érdekli, akkor meg a főszerkesztőé érvényesül.
Persze vannak irányítottak is, de szerintem ez nem számottevő. A tulajdonosi és alkalmazotti összetétel eleve irányban tartja a megjelenés jellegzetességeit. A különféle sajtótermékek készítői eleve nézetrendszerek körül csoportosulnak. Nem szükséges őket kézileg vezérelni. A színvonal persze egy egészen más kérdés.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.01.27. 19:49:46

Mai friss álláshirdetés a FB-ról:
"Újságírót keres az Azonnali, elsősorban belpolitikai területre, de a külpolos érdeklődés erősen ajánlott.
Olyan valakit keresünk, aki érti a szöveget, amit olvas, és azt fel is tudja dolgozni saját mondatokban."
No comment,

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.28. 01:08:52

@MagyarTarka: Magyarul: Olyan közéleti érdeklődésű embert keresnek, aki az általános iskolát már elég régen elvégezte, és akkor voltak jó eredményei, amikor még az értő olvasás nem volt megemlítve az érettségi követelmények között.
Hát ehhez tényleg nem kell komment.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.01.29. 15:54:55

@F.M.J.: Nagyjából igen. És nagyon sok hasonló hirdetés van, pl. hogy sajtókapcsolatok kezelésére keresnek (igen nagy céghez) embert, a feltétel középiskolai érettségi... Pedig az is szaktudást igénylő szakma. Ismeretségi körben van kozmetikusból lett pénzügyes, autószerelőből lett gazdasági tanácsadó... Ezzel devalválják a megszerzett tudás értékét.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.29. 17:57:13

@MagyarTarka: Sose tudni, hogy hogyan alakul az élet. Még szükség lehet a régi ismeretekre. Súlyosabb problémának látom az oktatás minőségét. Most épp a tetőmet újítom fel, pedig nem régi, csak épp amikor építkeztem, rábíztam egy helyben elismert ácsra, aki szerintem csak azért volt elismert, mert a másik két alternatíva mégpocsékabb volt.

Amikor jelentkeztek a problémák, beleástam magam a szakirodalomba, és egy fél nap múlva már tudtam is, hogy mit és hogyan cseszett el. Tovább tanultam, és nekiálltam magam.
A végefelé járok, de elég jól sikerült a felkészülés, mert közben még a sógorom is megkért, hogy építsünk új tetőt az ő házára is Lőrincen. Őszre az is elkészült. A Bazilikának nem állnék neki, de egy egyszerű családi ház már talán nem fogna ki rajtam. Amúgy ez vonatkozik a villany és vízszerelésre, kőművesmunkákra, cserépkályhaépítésre, hideg-meleg burkolásra. Egy átlagos gyakorló építőipari szakember ismereteit 1-2 hét alatt el lehet sajátítani, a többi csak gyakorlás. Mára egy családi házat fel tudnék építeni, csak a fizikai lehetőségeim korlátoznak. Egyedül túl lassan menne, meg már amúgy is van kettő. A lényeg, hogy ezek a dolgok nem tartoztak az eredeti szakterületemhez amiben dolgozom, de örülök, hogy mára már ezeket is tudom. Az utódaim hamarosan hasznát veszik, és nem járnak úgy, mint én.
süti beállítások módosítása