"Gyerekek" a harctéren
2021. december 28. írta: MagyarTarka

"Gyerekek" a harctéren

Az egyre növekvő vértócsában feküdt rángatózva. Az előbb még nyüszített a fájdalomtól, hátha meghallja valaki. De már rájött, felesleges pazarolni az erejét: teljesen egyedül van. A fejében halványan ott motoszkált a gondolat "Hol vagytok? Miért nem védtetek meg?" A máskor az egész napos rohangálás után is még izgága kis rosszcsont többé nem mozdult. Pedig a lövedékek hangja egyre erősödött. Az egész környék olyan volt, akár egy harctér... Vértől maszatos feje a sárban feküdt, fátyolos tekintetét a távolba szegezte. Megadóan várta a halált. A legutolsó hatalmas robbanásnál a félelem vasmarokkal szorította össze a szívét... De legalább már nem fájt semmi.

2021. december 31-én éjjel örökre elment.

4 éves volt. 

fireworks-g7dd8bb31d_1280.png

Ugye, nem akarod, hogy a Te kutyád egy autó kerekei alatt végezze a szilveszteri durrogtatásban? Egy kutya olyan, akár egy kisgyermek. Nem hagyhatod magára, amikor fél! Csak rád számíthat! Jól tudod, hogy szilveszterkor lőni fognak! Akkor miért nem óvod meg a fény- és hanghatásoktól, például a redőny leengedésével? Miért nem engeded be a házba legalább erre az egy éjszakára? Miért pont éjfélkor viszed sétálni és miért engeded el a pórázról?

Egy piásan bulizó petárdázótól mit vársz? Átengednéd neki a kocsid vezetését? Rábíznád a gyermeked vagy az alzheimeres nagypapád felügyeletét? Ugye, hogy nem! Akkor a kutyádra ki vigyázzon, ha nem Te?

Nincs kifogás: a petárdázástól megrémült, elrohant és a balesetben elpusztult

kutya haláláért a gazdája felelős, aki nem vigyázott rá!

Szilveszter minden évben van. Idén is lesz. Ha a törvény megtiltaná, akkor is durrogtatnának. Hiszen lopni sem szabad, mégis mennyien megteszik. A petárda, a tűzijáték robbanásakor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás sokkszerűen éri a szabadon lévő állatokat. A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek: megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek.

A Vigyél Haza Alapítvány évek óta segít a petárdázástól megriadt és elszökött kutyák hazajuttatásában. Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti a "Vigyél Haza Kutyakereső" alkalmazás, amit már a neten is elérhetsz: www.w-ebkereso.hu , Androidos telefonra, vagy iPhone- ra is letöltheted az ingyenes alkalmazást.

Sajnos sok szerencsétlenül járt kutyát már sosem ölelhet magához a gazdája.

Ők már tudják, jobb lett volna megelőzni a bajt!

Kérjük, fokozottan ügyeljetek kedvenceitekre szilveszterkor:

– Engedjétek be a házba, lakásba kutyáitokat este 6 és reggel 6 óra között!

– Csak pórázon sétáltassátok őket és lehetőleg NE pont éjfél körül!

– Tegyetek a kutyára bilétával ellátott nyakörvet a gazdi elérhetőségével!

– Ellenőriztessétek a mikrochip regisztrációt állatorvosotoknál!


Minden felelős állattartónak és kutyabarátnak Boldog Új Évet Kívánok!

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr7916795074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása