Rendhagyó újévi FOGadalom: nem csókolhat gereblyét!
2018. december 22. írta: MagyarTarka

Rendhagyó újévi FOGadalom: nem csókolhat gereblyét!

Sissi királyné fejét csodás uralkodói és hajkorona ékesítette - fogait azonban a féktelen édességzabálás alaposan leharcolta. "Szakmai karrierjét" még hibátlan fogsorral alapozta meg, nagyon fiatalon lett Ferenc József jegyese. Ha ma élne, Sissi a szépészeti ipar méregdrága influenszere lehetne:  temérdek időt fordított ruházkodására, bőrére és hajzuhatagára. Miként lehet az, hogy egy ilyen hiú és vagyonnal is megáldott nő rohadó szájjal élte az életét? Pedig uralkodóként számos megjelenési kötelezettsége lehetett, mégis egy idő után nyilvánosan alig szólalt meg, legyezővel takarta el fogazatának romjait.

tooth-2013237_1920.jpg

Ma már nem lehetsz királyné szuvas fogakkal!

A siker és a karrier fontos alappillére a kifogástalan külső. Ha egy igazán jó állásra fened a fogad, rendbe kell tenned magad. A fogápolás egy ponton túl már valóban pénzkérdés. De odáig eljutni, hogy többmilliós tétel legyen a fogorvosi számla, javarészt az igényességen múlik. Ezt pedig jó esetben otthonról hozza az ember. Egy kedves ismerősöm, aki gyakori vendég a fogorvosnál, szégyenkezve mesélte, hogy ő sajnos nem gyakran látta fogat mosni a szüleit... Az ő gyerekei már tudni fogják a rendszeres fogtisztítás fontosságát! 

A fogatlan oroszlánt a félelem is legyőzi?

Kétségtelen, keveseknek fűlik a foga rendszeresen beülni a fogorvosi székbe. Innen a mondás: mintha a fogát húznák... Van olyan ismerősöm, aki csak altatásban hajlandó kezeltetni a fogait: ez körülbelül háromszor annyiba kerül, mint normálisan. A kockázatról nem beszélve, amit az altatás jelent...

Ha valaki, én tökéletesen megértem azokat, akik félnek. Nyolcéves koromban egy vadállat iskolafogász vette el a "szüzességemet", aki érzéstelenítés nélkül véste ki az egyik rágófogamat. Onnan kezdve rettegtem, és csak maszek fogorvoshoz vittek a szüleim. Értsd ez alatt: a felmenőim SZTK fogorvosa kezelt stikában engem is - sok zsebbe rakott pénzért. Munkájának "eredményét" kb tíz évvel később egy valóban jó fogorvos alig győzte helyrehozni. A 90-es évek elején egy használt kispolszki árába és közel fél évbe telt a művelet. De sosem fogom elfelejteni az érzést, amikortól felszabadultan és tele szájjal mertem nevetni!

Fogadhoz vered a garast?

Azóta félévente, évente legalább egyszer elmegyek, beülök a székbe. Ennek eredményeként max egy töméscserével megúszom a mutatványt. Ez ma kb 15-25 ezer forintba kerül, a tömés nagyságától függően. Ennyibe fáj éves szinten a mosolyom megőrzése. Nem mondom, hogy a fogamra való élmény, hiszen a kisgyerekkori trauma alaposan berögzült, de ennyit muszáj megtenni önmagamért. A hiúságon túlmenően tudom, ha újra hagynám lepusztulni a fogazatomat, képtelen volnék annyit összespórolni, amennyibe manapság kerülne a teljes renoválás. A napokban beszéltem valakivel, akinek a fogorvos több mint hárommilliós árajánlatot adott... Ez az összeg Édesanyám 30 havi nyugdíja. Manapság, amikor az országban dolgozók többségének a fizetése fél fogára sem elég, ez nagyjából megfizethetetlen.

Kezdetnek az se rossz, ha családtagjainknak a sokadik játék vagy ruhadarab helyett egy menő elektromos fogkefét veszünk ajándékba. Vagy éppen nyithatunk egy egészségpénztári számlát, és az odahelyezett összeg lehet a fogorvosi kiadások kezdőtőkéje. Lehet ezt kedvesen vagy tréfásan csomagolni, egyéni ízlés szerint. 

Fogadd meg: nem csókolhat gereblyét!

denture-2822245_1280.pngÚjévi fogadalomnak is kiváló: januártól havonta 1-1 fogat megcsináltatok! Hosszadalmas folyamat, de valahol el kell kezdeni! Ha nem megy egyszerre, akkor apránként kell letudni. Nem élheted le úgy az életedet, hogy nem mersz mosolyogni, és lenövesztett bajusszal vagy legyezővel kell takargatnod a foghíjakat. Sőt, életed párját is érdemes megtisztelned azzal: ne kelljen egy gereblyével csókolóznia, akinek több a füle mint a foga...

Fogban gazdag új esztendőt kívánok mindenkinek!

(terka)

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr4114507398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamask 2018.12.23. 16:05:08

A fogazat épségét hatalmas hiba onnan megközelíteni, hogy mennyi a helyreállítása.
Előolször is mindenki ép fogakat növeszt, aztán azokat sokan tönkreteszik maguknak. Szénsavas üdítők, alkohol, dohány, szörpök, fő étkezések közti nassolások.
Aki naponta egyszer fogselymezik, valamint háromszor mos fogat alkalmanként két percig, tartózkodik a cukros szaroktól, annak nem lehetnek fogászati problémái.
A fogakon kialakuló plakkban 48 óra alatt szaporodnak el úgy a baktériumok, hogy károsítani tudják a savas végtermékükkel a fogzománcot.
Tehát akinek rohadtak a fogai, az még naponta se mos fogat. Vagy ha mos, akkor nem rendesen, hatékonyan, alaposan.

Ha az emberek ápolnák a szájukat, akkor a fogorvosok fele bezárhatná a rendelőjét. A fogorvosok munkájának nagy része olyan problémák kezeléséből áll, amit az emberek maguknak okoztak.

Amúgy Magyarországon még szolidak a fogorvosok árai. Egy amerikai fogorvos belenéz a páciens szájába és ez kerül kb. 30 ezer forintnyi dollárba. Ha csinál is valamit, akkor nagyon durván megkéri az árát.
Nem véletlen, hogy az amerikaiak átjárnak Mexikóba fogászati kezelésekre. Pont ahogy a ném, brit, norvég Magyarországra jár fogsort csináltatni.

quadcore 2018.12.23. 16:37:58

Én is gyakran járok jó fogorvoshoz (Budapest egyik legjobbja), és elektromos fogkefét használok, költök erre. Ugyanakkor, sajnos van olyan ismerősöm, és tényleg vannak ilyen emberek, akik mossák rendesen, járnak rendszeresen fogorvoshoz, de genetikailag nagyon rosszak a fogaik, 1 hét után fogkövesek lesznek, rendszeresen szuvasodnak. Sajnálom őket, pláne ha nők. Tehát nem igaz az az minden esetben, hogy akik ápolják a fogaikat, azoknak szép lesz.

apro_marosan_petergabor 2018.12.23. 17:45:24

@quadcore: Ez így van.
Mint minden, ami emberi, fele genetika másik fele életmód, életvitel.
Rossz genetikával, ha fejed tetejére állsz, se lesz jó fogsorod - fogorvos, korona, fogbeültetés stb. nélkül.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2018.12.23. 19:05:47

@apro_marosan_petergabor:
Köszönöm, hogy ti is ezt megerősítitek. De az ápolás mégiscsak jó valamire: például nem lesz büdös a lehelet... ez se utolsó szempont.

Bonneville 2018.12.24. 00:40:48

Sissi fitnessőrült és egészségmániás volt, kényszeresen figyelt a külsejére, nem valószínű, hogy az akkori kor kvázi szupermodelljeként édességet zabált volna. Eleve pocsék fogai voltak, és lehetséges, hogy szifiliszt kapott a férjétől, ami miatt higannyal kezelték, a fogai ettől végképp tönkrementek.
A témánál maradva, a szűk rokonságban, mindkét oldalról van több ember, aki átlagosan vagy annyira sem törődik az amúgy tökéletes és évtizedek óta hibátlan fogsorával, aztán ott a többi, aki folyton mossa, selymezi, szájhuzanyozza, és éves szinten százezer felett költ mégis fogorvosra.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.12.24. 07:38:46

@tamask: Sok múlik a genetikai lottón is. Nekem 28 éves koromig nem volt lyukas fogam. 50 éves koromra meg két implant, plusz vagy négy tömés. A fogorvosom szerint a fogzomámcom nagyon jó, ezért úsztam meg sokáig, de ami alatta van, az meg vacak, ha egyszer megvan a lyuk, utána a fognél már nem bírja a strapát. Mindegy, hozott anyagból dolgozunk, napi két fogmosás, selyem, félévenkénti ellenőrzés, és a dolog kezelhető.

PipacsKutya 2018.12.24. 12:47:33

@Bonneville: Igen, viszont mindezek ellenére imádta az édességet. Ez is genetika... Van aki hízik a kajától, van aki nem.

Bonneville 2018.12.24. 14:12:56

@PipacsKutya:
A hízást a hormonok és az életkor nagyban befolyásolják, gondoljunk csak az terhességi, menopauza utáni, pajzsmirigy probléma okozta hízásokra, és akkor még nem említettük az idegrendszeri sajátosságokat, amiknek szintén komoly hatása van a dologra. Egy hyperaktív szindrómás ember rengeteget eszik, de pillanatok alatt elégeti a szervezete a tápanyagot.
süti beállítások módosítása