Munkaviszony vagy munkaiszony?
2016. augusztus 07. írta: MagyarTarka

Munkaviszony vagy munkaiszony?

Te mennyiért lennél hajlandó dolgozni?

money-1005464_1920.jpgAz országban 36 ezer betöltetlen álláshely és 234 ezer munkanélküli van. Papíron. Ugyanis mindkét adatot számos tényező árnyalja a valóságban. Például akinek nyaralója van a Balatonnál, jól tudja, kik azok a férfiak a közeli faluban, akik teleírt naptárral a kézben vállalják a fűnyírást, telekgondozást – ha éppen még belefér az idejükbe! És bizony nyaranta összeszednek annyit feketén, amiből télen is lehet iszogatni a főtéri kricsmiben.

Valami nagyon szét van csúszva a magyar munkaerőpiacon. És most nem az elképesztő orvoshiány okán szeretnék emberhalált vészharangozni, vagy a közlekedési vállalatoknál hiányzó több száz buszsofőr miatt megbénuló tömegközlekedést vizionálni.

Dolgozni akaró, a fikuszoknál jónéhány IQ ponttal magasabban álló, képzett, de valamiért munkához mégsem jutó, értékes emberekről, ellenpontként pedig a megszerzett munkaviszonyukban nemteljesítőkről avagy egy-kétszázezer forintért munkát nem vállalók kapcsán csapongok ezennel.

window-1308051_1920.jpgKutyasétáltatás közben egy ismerős kutyás arról panaszkodott, hogy nem találnak embert a boltjaikba. A divatcikkeket forgalmazó magyar hálózat lassan eladók nélkül vegetál. Egyetemisták részmunkaidős felvételével is próbálkoztak már, miután teljes idős embereket nem találtak. Heti húszórás munkaidőre, ez két teljes munkanapot vagy négy félnapot jelent hetente. Nettó 60 ezret tudnak fizetni, bejelentve, egészségbiztosítással, stb. Az egyetemistáknak ez kevés. Vagy aki bevállalja, az nem jár be időben (tegnap buli volt, holnap vizsga lesz), nem pakolja ki az árut a polcra, mondván, ő ennyiért ezt nem csinálja. Maximum kiáll díszpintynek a boltba és vájberezik naphosszat. A tulajok kényszerhelyzet lévén már ezzel is megelégednének, de így sincs elegendő emberük. A meglevő néhány alkalmazottat túlóráztatják orrba-szájba – amíg aztán elmennek majd ők is. Az üvegajtókra kiragasztott FELVESZÜNK FECNIK alapján emberhiánnyal küzd az Újlipótváros szinte összes étterme, kisebb-nagyobb élelmiszerüzlete, utazási és ingatlan irodája is.

Jó barátom munkát keres. Okos, talpraesett közgazdász, két nyelvismerettel, és már elég sokat látott ahhoz, hogy ne ijedjen meg a munkától. Számtalan helyre beküldte az önéletrajzát, helyenként taktikusan „kifelejtve” a milliárdos projekteket, melyek csak elrémiszthették volna a négyórás állások fölött császárkodó háereseket. A száznyi beküldésből mindössze egyetlen egyre érkezett visszajelzés: köszönjük, túlképzett. (Tipikus jelenség, hogy a munkáltatók leszarják az embert, a leendő munkatársukat. Mondjátok, mibe telne legalább egy automatikus üzenetet beállítani a megadott email fiókhoz, hogy az álláskereső örüljön, célba ért a levele, most talán behívják… Ne adj’ isten egy Micikét ráállítani, válaszoljon már egy sablon félmondatot a ’köszönjükmostnem’ kategóriába eső jelentkezőknek. Kábé egynapos művelet volna megtisztelni ezzel mindazokat, akik még egyáltalán szeretnének dolgozni… A cégek ezzel kiállítják magukról a bizonyítványt: a válaszra sem méltatott ember okkal vigasztalhatja magát azzal, nem is baj, ha ezek, ide nem vették fel.)

A barátom által megcélzott helyek között volt agymosó adatrögzítés, agyasabb ügyfélszolgálat, legagyasabb projektvezetői státusz. Ugyan vájárnak még biztosan nem fog jelentkezni, de van az a helyzet, amikor egy munkaterületen belül az embernek a pozíció már mindegy, csak dolgozhasson. Álláshirdetés temérdek, visszajelzés, de pláne interjú vagy alkalmazás – nulla. Látva a hirdetések számát, olvasva a képzett munkaerő hiányáról, alaposan elgondolkozott rajta, ha őt nem hívják be sehova, akkor mégis kiket fognak felvenni?

A válasz nem annyira egyértelmű és ismét idekívánkozik egy zárójeles kitérő. Ugyanis egy másik ismerős, aki korábban autószerelő volt, hipp-hopp, vezető pénzügyi tanácsadó lett egy nagynevű pénzügyi cégnél… Hö? Aranyos fiú az istenadta, de a kamatlábak nála tutira sántítanak. Persze, eredményességet és várható hozamot hazudni bárki tud. Zárójel bezárva.

Nos, a közgazda barátom végül arra jutott, a probléma az lehet, hogy ő bizony közel 50 éves. Az „ilyenektől” pedig rettegnek a cégek, mint ördög a tömjénfüsttől. Pedig épkézláb, egészséges, önálló, tapasztalt, a gyerekét már nem kell oviba vinnie, satöbbi. Csak az a heppje, hogy dolgozni szeretne. Mert úgy gondolja, hogy az eszét, tapasztalatát, tudását jól tudná hasznosítani a munkáltató. Önerőből elvégzett frissiben egy online informatikai kurzust is – tehát nem jellemző rá, hogy ne haladna a korral.

Mi lehet a bibi? Miért nem találkozik a kínálat a kereslettel? Értem én, hogy a szabolcsi semmihez-sem-értők gondban vannak, mert már az utakat is gépek építik. De még ők is elmehetnek legalább közmunkásnak, ha elég jóban vannak a polgármesterrel…

team-1525446_1920.jpgViszont itt van a nyugdíjtól még messze álló, jól képzett, nyugatra disszidálni, szökni költözni nem akaró, negyvenes-ötvenes lokálpatrióta generáció, akik már megtanultak dolgozni, nem kell felépíteniük az egzisztenciájukat – „csak” enniük kell… Ők nem kellenek a munkaadóknak. Mert öregek. Mert túl bölcsek. Mert már van saját véleményük a világról. Nem pedig esztelen pitbullok, akik némi lerészegedős, vetkőzős csapatépítő tréninggel ügyesen megvezethetők.

Az egyetemisták viszont egy szerény nyugdíjnyi vagy betegszállító-fizetésnyi összegért nem alacsonyodnak le a munkához. Esetükben a munkaviszonyt legyőzi a munkaiszony. Inkább apuka-anyuka bukszáját csapolják, hogy kifizethessék az albérletet, a fesztiválbelépőt (uszkve 70 ezer) és még plusz a napi (!) 8-15 ezer fesztiválos költőpénzt. A frissen végzettek meg szinte előbb veszik meg a repülőjegyüket, mintsem átvennék a diplomájukat…

Saját szememmel láttam egy gyorsétteremben a ránézésre bőven nyugdíjas hölgyet, aki nem a korával tűnt ki a fontoskodó, komor arccal rohangáló menedzserifjoncok közül. Hanem a kedves mosolyával! Vasalt pólója simább volt, mint bármelyik huszonéves munkatársáé, frizurája rendezett – szemben a többiek nemcsak zselétől ragacsos „out-of-bed” stílusával. Szemlátomást ÖRÜLT, HOGY DOLGOZHATOTT, emberek között lehetett. Üdébb és étvágygerjesztőbb jelenség volt, mint harmadannyi éves kollégái. Szívesebben álltam be az ő sorába, mint a seggén félig lecsúszott farmert viselő, amúgy helyes arcú sráchoz.

De ez kivétel volt, ami erősíti a szabályt: a munkáltatók azt gondolják, az idősek már nem jók semmire.

Ennek némiképp ellentmondó terület a biztonságiőrködés. A ’közbeszen’ garantált minimum órabérből jó, ha a harmadát kapják kézhez a talpasok. Úgy 400 forintot óránként. A többit elviszi a „rendszer”. Kussoljon, örüljön, hogy van munkája. Ezért tegye kockára, hogy megütik, beszólnak neki, ne adj’ isten megölik. Szinte kizárólag fogatlan, görbehátú, fájóslábú, pókhasú kiszuperált bakák, rendőrök vállalják be. De már ők is egyre kevésbé, mert jobban megéri otthon maradniuk.

És ott az egészségügy… Szintén egy jó ismerősöm az agyvérzésben lebénult édesapja mellé keresett átmeneti megoldásként ápolónőt. Csak erdélyit talált. Havi kétszázezerért. Magyar ápolónő nem is jelentkezett.

Egy másik ismerős, akinek panziója van a Balaton mellett, ugyanekkora összegért nem talál szobaasszonyt, takarítónőt – miközben a helybeliek sírnak, hogy nincs munkalehetőség.


Vajon hol lakik az igazság?

Te mennyi pénzért lennél hajlandó dolgozni? Írd meg!

 

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr149169416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpeti123456 2016.08.08. 20:37:41

@Buchhalter:
Szevasz Könyvelő,

Szép a beszéded. Igazi hülye gyerek mentalitás.
Miattad tüntessek? Egy marha miatt. Majd ha fagy.
Tudod, teljesen tisztában vagyok azzal, hogy ha nem lesz melós, akkor feltehetem a lakatot a lánccal együtt az ajtóra. nem baj addig még elevickélünk valahogy. S lehet, hogy majd a benzinpénzzel csökkentem az adóalapom, de nem is baj, mert a magadfajta félkegyelmű helyett, mellett - a helyes rész alahúzandó -, nem is akarok sok adót fizetni.
Inkább - ha nem lenne az is szétadóztatva - szívesen adakozok. Persze nem neked, hanem annak akinek valóban kell.

Buchhalter 2016.08.08. 20:45:07

@Cpeti123456: Szerintem te vagy a sötét és arrogáns barom vállalkozó minta példmya!Ki a faxom mondta,hogy értem tüntessél ?!Azt írtam,hogy magatokért!Te is csak a szád járatod meg okoskodsz ezek után megérdemled hogy az adóhivatal jól megbaszon . Nem vagyok félkegyelmű különben nem alkalmazna egy multi tisztességes fizetésért.De te csak tudod ,igaz?

camilló 2016.08.08. 20:46:01

@rozsomák: Egy Bosch-nál dolgozó droid, mindenestől visz haza 140 ezret. Egy ismert tüzépen dolgozó árukiadó mindenestől 150-et, de építési vállalkozók esetében egy ács nettó 900-1000 forintos órabérben dolgozik. Persze nem erre van bejelentve, de ezzel nagyon kevesen törődnek, addig, amíg meg nem tapasztalják ennek a hátrányait. De tudod, amikor arról van szó, hogy egyedül keresel a családban és agyereknek kell cipő, meg el kell jutni az iskolába akkor nem szoktak belegondolni a hátul ütőkbe. Amúgy egy multinál pont annyira vagy kiszolgáltatva, mint a kisvállalkozónál. Az állami szektor az, ami biztonságot ad a dolgozóknak. Kihalásos alapon tudsz oda bejutni. Ha már álom, én ébren vagyok, ellenben Neked, mintha köd lebegne a szemed előtt!

tomfree 2016.08.08. 20:53:59

@Boka1: " Vannak ezek a táppénz oligarchák, akik csak a táppénz miatt mennek el munkahelyre. Már próbálom önéletrajz alapján kiszűrni. "

Ez technikailag hogy néz ki? Mit lehet tudni egy önéletrajzból ami a táppénzre vonatkozik? Tudtommal abban csak a munkaviszony kezdete és vége van, de honnan látod, hogy abból mennyit volt táppénzen? Tényleg érdekelne.

Almandin 2016.08.08. 20:54:18

@camilló: Állami szektor: kormányváltáskor nagy eséllyel lapát, hacsak nem nyalod be magad az új főnökségnél.

manager2008 2016.08.08. 20:57:05

@nonolet: Hatalmas tévedéseitek vannak. A gyártónak vannak fenntartási költségei, üzemeltetés, munkabér, akármi. Vannak fejlesztési költségei is, ami nem két fillér, tervezések, kisérletek, innováció, szabadalmak vásárlása, beruházás, stb. A termék eladása marketing költségeket is jelent, típusonként változó mértékben, ez elérheti akár a 20%-ot is. Vannak felhalmozási kötlségek is, mert tartalékolni kell olyan esetekre, amikor bejön egy rendkívüli kiadás (büntetés, stb. mint a diesel csalásnál), piacvesztés kivédése (ki kell vonulni valahonnan), Az államok is kitalálnak mindeféle plusz terheket, adók, kötelező zsebpénz, stb. Ezer dolog van. Nem olyan egyszerű ez mint ahogy a melós elképzeli, hogy a fontos az ő bére. Francot fontos, az a legegyszerűbb az egészben. Ha sokat emeli a bért, bejön egy konkurens kínai , indiai, koreai, stb. autó és a Mercedesz mehet a múzeumba, mert képtelen fejleszteni. Az adócsalás is kényszer, mert kockázatos, ha lebuknak, az is viszi a nyereséget. Egy jó manager is drága, mert lelkes hülyékkel nem lehet gyárat vezetni. Az élet nem habostorta :)

manager2008 2016.08.08. 21:11:48

@Fruka1: Magasak az állami adóterhek. Kell egy szuper stadionra is belőle. Olyan sok marhaságra költ sz állam hogy elképesztő. Magyar filmek - na az kell, nem nézi senki, sport -kit érdekel?, foci? ja az kell, kultúra -na persze, 9 ,millió ember nem volt még szinházban, pár ember miatt milliárdos költségek, Talán kérdezd le az állami költségvetést és csodálkozz. Olimpia a csúcs, rosszabb mint a tatárjárás, már eddig is mibe van? Ha ez a sok marhaságot adócsökkentésre fordítanák talán emelnék a béreket is.

232323 2016.08.08. 21:13:36

Válaszolok.
Mo: bruttó 1.8M/hó.
Külföld: br. 4M/hó

ha én el is mentem ennyiért dolgozni.

*érettségizett bunkóként.. mondjuk penge felhős fejlesztő vagyok. .)

Balázs Doffek (törölt) 2016.08.08. 21:24:21

@232323: havi 1.8 M brutto nem volt elég...? űrhajóra gyűjtesz?

rozsomák 2016.08.08. 21:28:24

@Cpeti123456:
"miért vegyek fel 50 év felettit? hogy kiképezze munkajogból a többit vagy mert képes lázítani?"
ahha. szóval nem azért, mert rosszul dolgozna, hanem mert a többi rabszolgának felnyitná a szemét, akiket addig átbasztál.
Ez szép.
"mert az áfát a meg nem érkezett jövedelem után is be kell fizetnem."
Az Áfát nem a jövedelmed után kell fizetned, csak szólok, hogy segítsek.,
Mint ahogy te se a ténylegesen kifizetett számlák után igényled vissza, hanem az elszámolt után.

De hát annyira vagy te vállalkozó, mint amennyire én Poncius Pilátus. :)

Tőled idézek betű szerint: - az elütések is is tőled vannak:

"Az addigi mozgalmas életem - munka miatti utazás az egést világon - cseréltem fel zöldség kapálásra, fűnyírásra és egyéb hasonló feladatokra.
Most épp kerítés javítás és betonozás van porondon..."

Te írtad ezt július 5-én.

Ezek nem épp a vállalkozói létről árulkodnak, hanem egy kényszerű lakhelycseréről.

De hát mindenki azt hazudja, amit akar.
Meg ugye van a sánta kutya esete is..

Josagos 2016.08.08. 21:46:16

@Cpeti123456:
50 vagyok, be sem hívnak interjúkra. Szerencsére nem kell, de időnként jelentkezem ide-oda.

Josagos 2016.08.08. 21:48:31

@camilló: Milyen hátránya van, ha nem fizetnek utánam csak részben közterheket?

rozsomák 2016.08.08. 21:53:05

@camilló:
Ha van releváns infód is erről, akkor beszélhetünk, addig ez csak egy blöff..
(Tudod, mint a nagymamád amiről beszél, "Idefigyelj kisfijam, régen még a csapból is aranyvíz folyt, ma meg már engem figyelnek a tévéből, nézd csak azt a bemondót, hát nem ide néz mindig ? biztos engem figyel."
Nagyjából ennyi a hitelessége a bemondásoknak.
Ja még.
Öcsém a Siemensnél dolgozik elég alacsony bérért... 850 e HUF-ot keres. Széles Gábornál keresett fél éve 550 körül.

De, hogy ne akadjunk le a "ki tud jobbat mondani" vonalon:

Mostani hirdetés egy multitól, elég konkrét:
220 ezer felett heti 30 óráért, különösebb szakképzettség nélkül bolti eladóként.
Aldi.hu
Válogathatsz az ajánlatokból.
Hasonlítsd össze magyar boltokkal, aztán térjünk rá vissza.

agarik 2016.08.08. 21:57:41

Cikkírónak segítségül:
- a dolgozó esetleg élni is szeretne. Tehát FŐÁLLÁSRA, azaz heti 40 órás munkára van szüksége. A minimálórabéres félállásokkal ne próbálja senki kiszúrni a másik szemét, mert a bejutáshoz utazni kell.
Persze utiköltséget azt nem fizet, se többet mint az abszolút minimálbér. Így a 60K máris csak 55K (ha 10K-s bérletről és két félállásról beszélünk). Azaz marad 2*55K = 110K. Oké, nettó,de ehhez még mindig hozzájön egy teljes munkahelyhez képest még legalbb 1 óra utazás. Ha az ebédidőt munkaadó nem akarja kifizetni (áltlaában nem akarja), akkor az bizony még 2*0.5 óra, azaz napi 2 óra elveszik egy napi 8 órás munkahelyhez képest. Akkor meg a 110 nettó már nem is jobb mint az abszolut minimálbér. Nem éri meg bevállalni egy teljes álláshoz képest.
- én csak 30+ vagyok, oszt én is úgy vagyok mint a példábanszereplő közgazdász. Pedig már külön olyan önéletrajzot is küldök ahol a felsőfokú képzettségem nem szerepel. Btw, ha "túlképzett" vagyok, a HR-es kaphatna a fejéhez és ő maga ajánlhatná hogy hagyjuk ki a riportot a hivatalos jelentésből - végülis én mint jelentkező láttam mit ajánl a szerencsétlen, tehát nyilván kábé elfogadom...
- végezetül had kérjek már elnézést hogy a "mai fiatalság" nem ásott budira akar járni, hanem a 21. században akar élni! Ha "munkaiszony" a létminimum (pláne a bérminimum) alatti ajánlat, akkor remélem még többen fognak iszonyodni!

De mutasson nekem valaki egy állást ahova végre hajlandóak fölvenni, és tovább tart mint egyetlen év. Higyje el kérem, nem lusta vagyok én dolgozni... Jelentkeztem ám én 3 műszakos munkarendbe, minimálbérért, úgy hogy nem alszom otthon munkaidő után. Addig el is jutottunk hogy felhívtak biztosan akarok-e még menni. Ott rekedt meg hogy azt már nem árulták el hová menjek csoportos tájékoztatóra. A HR-es kolléga meg 2 órával zárás előtt már hazament...
Bizony, 160+ IQ-val, egyetemi mesterfokú diplomával, angol nyelvtudással, 30+ évesen, 4 év munkaviszonnyal (ennyi sikerült, ez van. Majd ha nem szűnik meg minden évben a munkahely ahol lelkesen dolgozok lenne több is. Volt már ahol én csináltam az éves pénzügyi tervet - az sem érdekel senkit) már BKV-ellenőrnek sem vagyok jó.

Egy biztos azért: a koldulás nekem büdös. Állásért még csak kuncsorgok, de ételért nem. Ha kidobnak a szüleim, egy hónap alatt úgyis éhendöglök. Ahogy ott fekszek majd az árokszélen Ők meg nem fognak otthagyni: belöknek az árokba. Az is van olyan "temetés" mint bármelyik.
Hiába, azt mondják az élet nagy álmai soha nem teljesülnek. Az én álmom meg egy állás, egy nő és egy gyerek volt... Ehelyett van többszázezres TB-tartozásom. Agyarország élen jár!

rozsomák 2016.08.08. 22:15:04

@nonolet:
Én nem vitatkozom a költséghányadokkal, mert nem ismerem, nyilván te ebben jobban ismerős vagy, de azért az csak szembetűnik neked is, hogy az egész projektben maga a munkaerő költsége egész alacsony. Hisz írod is. (kb. 19% vagy 5%)
Az eladási árnak csak viszonylag kis része.

Viszont a teljes eladási ár veszélyben lehet, ha nálunk valami beüt.
Az országkockázati felár is szerepet játszik a költségkalkuláció kapcsán és azért nehogy azt higgyük magunkról, hogy AAA a besorolásunk.

Másrészt meg nyilván van egy olyan kalkuláció is, hogy minek telepítsünk külföldre gyártást, ha ugyanannyiba kerülne a munkaerő, mint otthon ? Ha otthon csinálnánk, akkor a szakszervezet újabb ütőkártyát kapna a kezébe, drágább lenne nemcsak ez a mennyiség, hanem az otthoni is.. azt is újra kellene tárgyalni..

Ezt épp ésszel senki nem is várja el senkitől..

Harmadrészt, illetve ez megint előjön, csak más szempontból : az itteni béreknek a tetejét fizetem, nem zsákmányolom ki a munkaerőt, mert ha igen, akkor kérdezzék meg a többi itteni vállalkozót, hogy mennyire zsákmányolják ki ők a saját honfitársaikat.

Szóval nehogy azt várd, hogy a Merci vagy az Audi majd kifizeti a német béreket.
Minek ? Azért jött ide ??

Dehogy..ki az a hülye, aki idejön és kifizeti az otthoni béreket ?

Kérdezz meg egy magyar vállalkozót, hogy miért nem fizeti a nyugati béreket...
jön majd a "jaj az adók" meg a "nincs is piac" meg akármilyen dumával, pedig egyszerű a képlet.. Mert annyit fizet, amennyiért még kap munkaerőt.
Na de ezért csak a multikat basztatni, az azért nem fair.

VT Man 2016.08.08. 22:16:48

@Josagos:
Ha nem fizetnek utanad nyugdijjarulekot, akkor kevesebb lesz a nyugdijad.
Viszont mire nyugdijas lennel, ugyis osszeomlik a rendszer, es fillereket kapsz csak.

Ugyhogy nincs miert sok jarulekot fizetni.

Masik dolog: egy gazdasagi cikk osszegezte, hogy sajnos magyarorszagon azert alacsonyak a berek, mert csoro az orszag. Nem termel eleget nyugatra, nem eleg versenykepes.

Es amig igy van, addig keves lesz a ber.

Londonban olcso a ruha, mert minden ember vesz hetente 3 nadragot... es az porgeti a bolt forgalmat. Magyarorszagon meg jo ha evente 3 nadragot vesznek, az kevesebb bevetel a boltnak, meg ugy is, hogy dragabb, mint londonban.

vuvuvu2 2016.08.08. 22:24:33

@Lucifer Morningstar: szavadon foglak, mert ha valaki, akkor te biztosan nem értesz hozzá. birkának speciel tök igaza van. ha majd befejezem a szakmai pályafutásomat, elmesélem hogy miért van igaza, és hogyan jött létre az a bérrendszer a poszt-szoc blokkban ami ma is van.

vuvuvu2 2016.08.08. 22:28:12

@camilló: "Az állami szektor az, ami biztonságot ad a dolgozóknak. Kihalásos alapon tudsz oda bejutni." te nem vagy ép. egyáltalán nem ad biztonságot, sőt menekülj mihamarabb, amerre látsz, mert ha onnan kiraknak és csak állami szektoros tapasztalatod van, esélytelen vagy a piacon.

rozsomák 2016.08.08. 22:35:29

@VT Man:
"Ha nem fizetnek utanad nyugdijjarulekot, akkor kevesebb lesz a nyugdijad. Viszont mire nyugdijas lennel, ugyis osszeomlik a rendszer, es fillereket kapsz csak.

Ugyhogy nincs miert sok jarulekot fizetni."

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ez viszont egy totálisan igaz kijelentés.
Ahogy az ember - nemcsak a hétköznapi "ember", hanem a szakértők is nézik a korfát, meg a nyugdíjkassza prognózisait, ez az érv sajnos nagyon is igaz.
Manapság egy "fiatal" - értsük ezalatt mondjuk a 45 !! alattit !! - azzal fog szembesülni, hogy a mai és majdani nyugdíjbefizetéseiért nagyjából nem fog kapni semmit sem.

És ez egy újabb lépés lesz a feketefoglalkoztatáshoz, merthogy már a nyugdíjjárulék fizetésének sem lesz "haszna".
(Hacsak nem számítjuk azt a morális "hasznot", hogy legalább ezen keresztül tartom el a saját szüleimet, de ez nem fog nagyon számítani..)

TeleScope 2016.08.08. 22:58:17

@s: @a BircaHang Média szerk.: Ki az a hülye, aki többet fizet valamiért, ha olcsóbban is megveheti? Ha kapok a feladatot megfelelően elvégző munkavállalót adott összegért, akkor miért fizetnék többet?

TeleScope 2016.08.08. 23:01:33

@elemes: Mindenki teszteli a piacot folyamatosan. Ha a helyemre azonnal talál 10 másik ugyanezt tudó jelentkezőt a munkaadóm, akkor milyen esélyem van fizetésemelésre? És ha csak én tudom elvégezni ezen a színvonalom, a piac pedig többet akar belőle?

Jon Bovi 2016.08.08. 23:13:02

A munkaerőhiány nem azt jelenti, hogy nincs munkaerő, hanem nincs megfelelő munkaerő. A megfelelő pedig nem azt jelenti, hogy nincs megfelelő képzettsége, hanem a megfelelően képzett nem hajlandó megfelelően alacsony összegért dolgozni.

Ezzel kiegészítve az egyenletet már sokkal érthetőbbé válik a sztori.

"s ott az egészségügy… Szintén egy jó ismerősöm az agyvérzésben lebénult édesapja mellé keresett átmeneti megoldásként ápolónőt. Csak erdélyit talált. Havi kétszázezerért. Magyar ápolónő nem is jelentkezett."

Nekem egy picit úgy tűnik, hogy a fenti gondolatmenetben nem bontották ki az igazság minden részletét. Tehát havi nettó kétszázezerért? Gondolom, hogy nem feketén, hanem bejelentve. Átmeneti, azaz alkalmi jelleggel? Ehhez munkanélküli ápolónőt kell találni (sok sikert), aki épp ráér, vagy olyat, aki egy átmeneti munkáért szépen megírja a felmondását a munkahelyén és azzal a lendülettel be is adja a munkáltatójánál (ehhez is sok sikert). Arról, hogy az ápolónő-feleslegünk Németországban dolgozva ezt az összeget havonta lazán teszi félre, inkább le sem írom.

2016.08.08. 23:15:03

Ne izgulj Poszter, engem most öregeztek le amikor az interjún, nagy nehezen kiszamolta a huszoneves háeres a születési évszámomból, hogy 39 éves vagyok.
Közölte, hogy korban nem passzolok a csapatba, mindenki min. 10 evvel fiatalabb nálam.
Most erre mit lehet mondani? Legkozelebb lecsalok 5 evet a szuletesi datumombol. Ranezesre ugyis mindig 35 alattinak mondanak.

eMJe 2016.08.08. 23:28:34

@manager2008: Azért az csúnya lenne, hogy az miatt menne tönkre a Merci, mert bejön egy kínai autócsoda :) Gondolom ezt nem komolyan írtad.

Egyébként pont arról van szó, hogy "fontos az ő bére. Francot fontos, az a legegyszerűbb az egészben", csak idehaza hülyítik a népet ezzel, hogy 2 fillér miatt bezár a bazár.

"Egy jó manager is drága, mert lelkes hülyékkel nem lehet gyárat vezetni." Ha valóban tud és ért a vezetéshez, akkor sarkosan fogalmazva lehet hülye is :D A lelkesedés pedig nélkülözhetetlen, de kis országunkban még mindig ott tartanak, hogy vezess autokratán, csak úgy kedvtelésből ugasd le a beosztottad :) Aztán megy a pislogás a fluktuáció miatt. Pedig még ha csak a sima, betanított operátorok között is nagy, az is többletköltség :)

ember100 2016.08.08. 23:29:11

@Almandin:
Helló !

Ugye azt a szót hogy praktikum hallottad-e é :)
Ha pesten dolgozom pl. csepel akkor praktikus ott a közelben bérelni lakást , hogy ne kelljen pl. óbudáról órákig utazgatni .
De mi magyarok röghöz , lakáshoz kötjük magunkat.

eMJe 2016.08.08. 23:30:08

@Lady Scarlett: Ez is egy nagy baromság. Nem a korodtól függ, hogy beleillesz-e a csapatba, hanem a habitusodból, de így nyilván egyszerűbb. Legfeljebb majd megy a pislogás, hogy a 29 éves nem illik a többi 29 közé...

agyamputáltak 2016.08.09. 02:13:17

véget lehetne vetni végre a rabszolgatartásnak b+, ha meg nem, akkor kussoljon a munkáltató, vállalkozó, hogy munkaerőhiány (az pont nincs, csak elfogytak/kijózanodtak/megunták a kizsigerelhető balekok) és minden épkézláb ember előbb-utóbb valahogy kimegy. sajnos, de nagyon helyesen.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 07:35:42

@TeleScope:

Ez így igaz, senki se fizet többet azért, amit kevesebbért is megkaphat.

Pont ezért kell olyan politikai rendszer, melyben KÉNYTELEN többet fizetni.

Nyugaton a bérszint miért extra magas? Mert a tőkések jó emberek és sokat akarnak fizetni? Nem, hanem mert rá vannak kényszerítve.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 07:39:20

@Lucifer Morningstar:

BG-ban szerinted nem kapitalizmus van? Mo-on nem az van? Honnan veszed ezeket a bugyutaságokat?

TeleScope 2016.08.09. 07:55:33

@a BircaHang Média szerk.: A sok hozzászólásból az jön le, hogy itt csak alkalmazottak osztják az észt, de rajtam kívül a munkaadói oldalt nem képviseli senki. Akinek sosem volt alkalmazottja és vulgármarxista közgazdaságtanból tanult, annak még sok a tanulni valója. Pl. a kecskeméti Mercedes gyárban nem azért alacsonyabbak a bérek, mint a stuttgartiban, mert a Daimler cégvezetése gonosz. Hanem azért, mert ennyi pénzért is kapnak elég, a feladatra alkalmas jelentkezőt a helyi munkaerő piacon. Ha nem kapnának, akkor 2 választásuk lesz: 1. emelik a bérajánlatukat, 2. elköltöztetik a gyárat máshová. Logikusan azt fogják választani, ami nekik jobban megéri. És nincs az a kormánydöntés, ami ezen változtatni tudna. A hozzád hasonlóan a kormányukban bízó stuttgarti munkások közül sokan munkanélkülivé váltak, mert a munkahelyük Kecskemétre költözött. Nekik megmaradt a "ius murmurandus", azaz a morgolódás joga.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 08:09:23

@Cpeti123456:

"Igaz, hogy a vezérednek van yachtja Horvátországba?"

Nincs vezérem.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.09. 08:12:15

@TeleScope:

"Pl. a kecskeméti Mercedes gyárban nem azért alacsonyabbak a bérek, mint a stuttgartiban, mert a Daimler cégvezetése gonosz. Hanem azért, mert ennyi pénzért is kapnak elég, a feladatra alkalmas jelentkezőt a helyi munkaerő piacon."

Így igaz. Ezért mondom, hogy nem személyesen XY tőkés a hibás, hanem a rendszer.

camilló 2016.08.09. 08:14:57

@Almandin: Én a munkásokról beszélek. Nyilván a vezetőséget lecserélik. De megmondom őszintén engem pont nem érdekelnek a vezetőség tagjai. Én a munkások érdekeit tartom szem előtt!

camilló 2016.08.09. 08:18:12

@Josagos: Menj el táppénzre és rögtön megtudod. De beszélhetünk a szabadságra járó pénzről és van még pár dolog, ami miatt nem igazán előnyös ilyen helyen dolgozni. Persze megértem az ott dolgozókat is. Lehetne ezen változtatni, de ahhoz egy erős szakszervezet szükségeltetik. Az erős szakszervezet csak a baloldali pártok érdeke. Nem baloldali , minden ellenkező híresztelés ellenében az MSzP, DK, Együtt, PM, LMP stb.

camilló 2016.08.09. 08:28:46

@rozsomák: Én a saját tapasztalataimról beszélek. Kutatási eredmények, vagy statisztikák érdekelnek. Azzal nem tudok szolgálni! Neked is leírom, hogy engem a vezetőség pont nem érdekel, az ő érdek-képviseletük legyen más gondja. Engem a munkások szemszögéből izgat a dolog! Ne mond már hogy egy összeszerelő fél milliót keres itthon!!:)) Igen emel a multi is, mert erre kényszeríti a piac törvénye. Ezt az emelést korábban is megtehette volna, de ugye profit maximalizáció..... De szép is ez a hirdetés... A valóság mást szokott mutatni. Mikor jelentkezel, akkor szembesülsz olyan dolgokkal amik nincsenek benne a hirdetésben. Nincs konkrét információm hogy mi a valóság ebben az esetben, csak az általános tapasztalatot írom le. Még külföldi munkával is megvezetnek, ha nem figyelsz oda. De még ha odafigyelsz is, van olyan, amivel kiérkezve szembesülsz és akkor el kell gondolkodnod, i is legyen a további teendő. Jah! Nem vagyok politikus, nem blöffölök, nem áll érdekemben! Ez egy vita nem célom a győzelem, hanem egy tapasztalat megosztása, ami fényt deríthet a valóságra. ha torzítom a valóságot, az attól még nem fog változni, ellenben nem visz közelebb a megoldáshoz!
"...a keserű igazság hasznosabb a "felemelő" ámításnál, értékesebb a diplomatikusabb mellébeszélésnél és köntörfalazásnál."

camilló 2016.08.09. 08:32:47

@vuvuvu2: Nem állami szektorban dolgozom. Leírom Neked is! Nem érdekel a vezetők nyűge! Munkás szempontból jobb egy állami cégnél dolgozni, mert azt a kevés többletet, amit ez a megnyomorított Munka Törvénykönyve meghagyott a dolgozóknak, meg adják, ellenben a magán szektorral, ahol ami adható, az valóban csak adható. (Remélem érted, mire gondolok.) Nem gondolom, hogy teszem azt egy vízvezeték szerelő, aki valamelyik vízműnél dolgozik, ne tudna elhelyezkedni akár a magán szektorban is. A vízmű igazgatójának meg nem érdekel a sorsa!

camilló 2016.08.09. 08:35:14

@TeleScope: Talán ha olvasnád Marxot, akkor nem a saját kútfődből kellett volna kisajtolni ezen gondolatokat. Marx ezt kicsit korábban leírta. Összefoglalva ezt hívják profit maximalizációnak! A tőke kiszámítható módon működik!

CoolKoon 2016.08.09. 08:46:08

@camilló: "...ellenben nincs ács, nincs kőműves, nincs esztergályos" - Igazán, camillo elvtárs? Képzeld, én úgy tudom, hogy informatikusból, programozóból sincs elég. De majd azt is megtanulják a szakközépben a nebulók két piálás között, igaz? Nem kell az egyetem, dehhoooogy...... Igaz, hogy civilizált országokban MINDENHOL fontosnak tartják az egyetemet (pl. a Távol-Keleten, de még a végtelenül ostoba araboknál is), de nem, errefelé a vörös császár megmondta, hogy jó a szakközép is, és punktum. Aztán senki ne csodálkozzon majd, ha szakközépet (meg inasiskolát) végzett suttyók országának fognak nézni mások is...

CoolKoon 2016.08.09. 08:56:00

@Almandin: "Ezt a munkát gondozó szolgálatok sem úgy végzik, ahogy fentebb leírtam, hanem rotációs rendszerben, több emberrel." - Ja. A gond csak az, hogy a "rotációs rendszerben" dolgozók általában hagyják az öregeket a szarjukban-húgyukban fetrengeni, nem mosdatják őket, és úgy általában leszarják, hogy mi van velük (jobb helyeken legalább azt figyelik, hogy nincsenek-e életveszélyben). És akkor még szerencsésnek mondhatják magukat, ha ezek az alkalmazottak nem nyúlják le az öregek (általában a gyerekeik által biztosított) ruháit, ágyneműit, személyes tárgyait. Persze vannak, akik még tovább mennek, és egyenesen magukra íratják az öregek vagyonát is.
200 ezer forint kevés a gondozásra (nem hiszem, hogy napi 12-16 órárôl van szó)? Akkor menjenek a lelkeim osztrák nyugdíjasokat pátyolgatni. Persze, kétszer-háromszor annyit kapnak érte, de cserébe jobb helyeken a lelküket is kihajtják érte....

Baszki, nincs már mit ellopni... 2016.08.09. 10:27:21

@csakférfi:

Termelj paradicsomot, szölöt esetleg cseresznyét, vagy ananászt meg elefántot, és mindjárt nem 65ezer lesz egy hektárod profitja, hanem 10x ennyi. Jahh, hogy ezekkel dolgozni még szakértelemkedni kell, mert a fóliasátorba nem mehet be a gps-automatizált John Deer, meg ugye a proli fiad a búzán kívül mást nem képes termeszteni, mer´ahhoz elöképzettség, utóképzettség, földhözragadt tökösség szükséges, nos, nem fogok pityeregni miatta :)

elemes 2016.08.09. 10:43:12

@TeleScope:

"Mindenki teszteli a piacot folyamatosan. Ha a helyemre azonnal talál 10 másik ugyanezt tudó jelentkezőt a munkaadóm, akkor milyen esélyem van fizetésemelésre? És ha csak én tudom elvégezni ezen a színvonalom, a piac pedig többet akar belőle?"

Na az a helyzet, hogy a munkaadóknak csak egy "a priori" becslésük van arról, hogy a munkaerőpiac szabad erőforrásai mennyire tudnak hozzájárulni a vállalat termelékenységéhez. És a munkaerőhiány azt jelenti, hogy szerintük a jelenleg munkát kereső kb egymillió ember között csak elvétve van HASZNOS munkaerő.

s 2016.08.09. 10:44:13

@TeleScope: "Ha kapok a feladatot megfelelően elvégző munkavállalót adott összegért, akkor miért fizetnék többet?"

Az ábra szerint nem kapsz. Mégsem fizetsz többet. Tehát hülye vagy, mert a konkurencia elviszi a munkásokat, akik neked kellene dolgozzanak.

camilló 2016.08.09. 11:21:07

@CoolKoon: Nem valószínű, hogy az elvtársam lennél!! Kell a diplomás ember is, ha valóban kap normális képzést az egyetemen. Egyenlőre az a tapasztalatom, hogy csak azt kapja az egyetemen, hogy a diplomás az "übermensch". Ellenben tudása a nullához közelít. Minden éveben nyáron meg vagyok "áldva" gyakornokokkal. Jönnek szakközépből, és egyetemről is. A tudásuk tragédia" Alap dolgokkal nincsenek tisztába. Ha megkapják a diplomát és kijönnek a munkahelyre, akkor azt hiszik, hogy ők a "világ eszei"! Azok a régi szakemberek, akik valóban értenek is a szakmához, sajnos vagy nyugdíjasok, vagy nyugdíjhoz közel állnak. Ők még értettek a munkások nyelvén is, és nem volt bennük kivagyiság. Én egy percig sem vitatom, hogy szükség van diplomásokra is. Most az a helyzet, hogy lassan nem lesz az országban fizikai munkás, aki valamilyen szakmához valóban ért is. Így annyira nem érzem hátránynak, hogy nincs elegendő programozó. Programot lehet venni akár külföldről is, ellenben távirányítással nem épül sem út, sem híd, sem lakóház, és bár nagyon sok mindenre képesek a modern CNC esztergák, nem véletlenül keresnek hagyományos gépekhez értő embereket! A magyar oktatás színvonalának ilyen mérvű zuhanásáért (!) elsősorban a liberálisok a felelősek, mert ők verték szét ami jól működött, majd viktorék megfejelték azzal a szakképzési rendszerrel, ami ma (nem) működik! Végezetül egy idézet: "Fabatkát sem ér az iskola, az egyetem, ha hiányzik a gyakorlati jártasság."

Nancsi 2016.08.09. 11:22:16

@Mankel: "amit leírsz az kicsit irreális azért. 300 nettót jelen pillanatban nem lehet kitermelni, mert az 540 a munkáltatónak, de mondjuk 150 körüli nettó+bérlet+jutalom reális lehet. "
És? Programozói baráti óradíj 10eFt+ÁFA. Havi 160 órával számolva ez 1.6MFt+ÁFA. A legtöbb melót meg lehet csinálni távolról vagy a megrendelő telephelyén, kell 2 évente új laptopot venni (mondjuk 400+ÁFA), szoftverből már sokszor elég az ingyenes (pl. JAVAhoz nem kell egy fizetős szoftver se) - akkor miről is beszélünk? A munkáltatónak csak annyi dolga van, hogy mondjuk az időm FELÉT fizetős munkával kitöltse. Akinek ez nem megy, az zárja be a cégét. Ahol nem lehet 10eFt+ÁFA-t elkérni, ott meg tessék árat emelni, vagy zárják be a cégüket.

Exploiter 2016.08.09. 11:27:29

@Nancsi:

Azért nem csak programozók dolgoznak mindenhol.
De azt nem értem, hogy akkor most mi van.
Nem lehet kitermelni annyit, amennyiből ki lehet fizetni az embereket. Oké. Ezért az emberek nem mennek dolgozni annyiért, amennyit ki tud termelni a rendszer. Oké. Itthon tehát nem marad munkavállaló, mert inkább elköltözik mindenki a francba.
Tehát akkor se munkavállaló, se munkáltató, se semmi nem marad hosszú távon az országban.

Én szeretném indítványozni, hogy ausztriához csatoljanak minket megint, ha lehet, mert ez nem jött be.

Nancsi 2016.08.09. 11:28:26

@Pan Modry: "nem igy kell nezni, minek eladni, minek ujat venni? A sajat tulajdonu lakasban valo lakashoz ragaszkodas eppenhogy megnehezito a helyzeted."
Ingatlant bérelni hosszú távon drágább mint birtokolni. Ugye kezdjük ott, hogy a bérleti díj után kell adót fizetned, és a bérbeadó valószínűleg nyerni is akar az üzleten. Szóval olyan +50%-kal a puszta logika alapján is drágább a bérlés. Vagyis akkor éri meg munkát váltani, ha ez a felár biztosan befolyik.
A másik hogy az ingatlan ára folyamatosan emelkedik - 2000-ben a körúton 3 millióért lehetett venni egy galériázható garzont, most szerinted mennyibe kerül - 15-20 MFt? És abban ugyanúgy tudsz ma is lakni, mint 2000-ben.

"Ha mindenkepp ingatlant akarsz birtokolni vegyel egy lakast amit konnyu kiadni, utana meg amikor koltozol te is berelj egyet, igy a rugalmassagod megmarad es hedzselve vagy az ingatlanpiaci mozgasokat illetoen."
Ezzel csak az a baj, hogy bármennyire is "könnyű" kiadnod egy ingatlant, a legjobb esetben is egy évben csak 10 hónapot lesz kiadva. Vagyis 2 hónapot biztosan buksz a saját bérleti díjadhoz képest.

Nancsi 2016.08.09. 11:38:30

@ember100: "Látod ez a magyar röghöz kötöttség !
Lehet lenézni leszólni a nyugatiakat de ott nem szoktak lakást venni csak azok akik nem függnek a munkától pl. vállalkozók , bolttulajdonosok ....
Amerikában szinte minden melós bérli a lakást és ha nyújork után loszandzseleszben kap munkát akkor csak átcuccolja a személyes holmiját , tv. mosógép... vesz másikat.
Még a szegény szabolcsi paraszt is a saját házában lakit hogy menne el melózni győrbe ami még csak nem is 4.000 km.
Ezért vagyunk mi elmaradottak. "

Butaság a nyugati, pláne az amcsi helyzetet mihozzánk hasonlítani. A magyar nettó átlagbér nagyjából annyi, amennyibe egy átlagos, család számára is alkalmas, legolcsóbb lakás bérleti díja kerül (3 szobás panel). Ha a medián bért nézed - ami sokkal pontosabb mint a számtani átlag, mert kevésbé torzítja Csányi Sándor meg Orbán Viktor fizetése -, akkor a helyzet az, hogy a magyar medián bér ki se futja egy család lakbérét (rezsi nélkül). USA-ban, Nyugat-Európában egy átlagbér töredéke elég ehhez (jó, nyilván nem New York vagy London belvárosában). Ugyanígy egy átlag magyar család nem tudná megvenni a mosógépet, konyhai felszereléseket egy költözés után. Nyugat-Európában kirakják a működőképes Full HD TV-t, mert jön az olimpia, és megvették a 4K-t vagy az UHD-t. A szabolcsi lomis meg felszedi az út széléről, és árulja itthon. Szóval nem ugyanaz a két pálya. Ha itt is arról lenne szó, hogy jelenlegi árak mellett havi nettó 1 millió helyett 1.3 milliót ajánlanak máshol, akkor könnyen költözne az ember. De nettó 120 meg 150-ekért nem fognak Győrbe menni - bármennyit is szeretne termelni az Audi.

Nancsi 2016.08.09. 11:42:29

@Exploiter: "Azért nem csak programozók dolgoznak mindenhol. "
Nem, de nem is kell mindenkinek annyit keresnie. Amilyen melóval nem lehet nettó 200-at kitermelni, azt nem kell elvégezni. Ha nem végzi el senki, majd drágább lesz a szolgáltatás, és akkor már ki lehet vele termelni nettó 200-at. Nincs az kőbe vésve hogy 3000 forintért fel kell rakni 1 nm csempét. Ha nem lesz senki aki csempét rakjon, majd felmegy az ára 5-6000-re, és akkor meg fogja érni burkolóként dolgozni.

CoolKoon 2016.08.09. 11:52:26

@camilló: "Nem valószínű, hogy az elvtársam lennél!!" - Hát, szerintem se...

"Kell a diplomás ember is, ha valóban kap normális képzést az egyetemen." - Ez csak és kizárólag az illetőtől függ. Az egyetem jó modort meg a tanulás iránti vágyat nem tudja az emberbe belenevelni (és igazából nem is az a dolga). Ha nem jön az illető eleve úgy, hogy ez a kettő már megvan neki, akkor ezen az egyetem se segít. Igen, ez adott esetben azt jelenti, hogy sok esetben diplomás seggfejek kerülnek ki az egyetemről.

"Egyenlőre az a tapasztalatom, hogy csak azt kapja az egyetemen, hogy a diplomás az "übermensch". (...) Ha megkapják a diplomát és kijönnek a munkahelyre, akkor azt hiszik, hogy ők a "világ eszei"! Azok a régi szakemberek, akik valóban értenek is a szakmához, sajnos vagy nyugdíjasok, vagy nyugdíjhoz közel állnak. Ők még értettek a munkások nyelvén is, és nem volt bennük kivagyiság. " - Nekem meg az a tapasztalatom, hogy sok (elpiált agyú) melós már azt is sértésnek veszi, ha (kissé egyetemi stílusban) készségesen elmagyarázok valamit. Most akkor hol az igazság?

"Ellenben tudása a nullához közelít. Minden éveben nyáron meg vagyok "áldva" gyakornokokkal. Jönnek szakközépből, és egyetemről is. A tudásuk tragédia" Alap dolgokkal nincsenek tisztába." - És mégis melyek azok az alapdolgok, amelyekkel nincsenek tisztábaN? Közgázos gyakornokok nem értenek a könyveléshez? Vagy villamosmérnökök nem tudnak konnektort szerelni? Informatikusok nem tudnak programozni? Vagy inkább csak arról van szó, hogy elvárnád tőlük, hogy egy számukra TÖK IDEGEN területen úgy teljesítsenek, mint azok, akik már évek óta azt csinálják? Nem álságos szerinted ez egy kicsit?

"Én egy percig sem vitatom, hogy szükség van diplomásokra is." - Ja, de azért inkább melós, mint informatikus. Értem.

"Most az a helyzet, hogy lassan nem lesz az országban fizikai munkás, aki valamilyen szakmához valóban ért is." - Lassan nem lesz az országban magasan kvalifikált szakember se, ha ilyen rohamtempóban építik le a felsőoktatást.

"Így annyira nem érzem hátránynak, hogy nincs elegendő programozó." - Ja. Csakhogy attól, hogy a te szakmádat még nem érintette meg az automatizáció szele, máshol úgy kell a cégeknek egy jó programozó, mint egy falat kenyért.

"Programot lehet venni akár külföldről is," - Igazán? És kicsengeted érte a csilliónyi jó magyar forintot? Ugyanis elárulom neked, hogy a külföldi programok igen jelentős része igencsak drága. Ráadásul mi van, ha a célnak nem felel meg? Esetleg a programot forgalmazó cég idióta szabályai szerint Mo-n nem lehet legálisan megvenni?

"ellenben távirányítással nem épül sem út, sem híd, sem lakóház" - Távirányítással tényleg nem, de építész meg építőmérnök (meg projektvezető, meg statikus stb.) nélkül se. Majd azokat is inkább külföldről hozzuk be (a magyar építészeti hagyományokat meg kidobjuk az ablakon), a magyar, szakközépekben pián felnevelt birkák pedig majd trógerolhatnak az építkezéseken, ugye?

"és bár nagyon sok mindenre képesek a modern CNC esztergák, nem véletlenül keresnek hagyományos gépekhez értő embereket!" - Szerintem főleg azért keresnek hagyományos gépekhez értő embereket, mert nem mindenkinek vannak CNC esztergái (ugyanis azok elég drágák), hagyományos esztergagép viszont szinte mindenhol "maradt".

"A magyar oktatás színvonalának ilyen mérvű zuhanásáért (!) elsősorban a liberálisok a felelősek, mert ők verték szét ami jól működött," - Igen? Esetleg konkrétumokat is tudsz mondani arról, hogy ez hogyan/miben nyilvánult meg?

"majd viktorék megfejelték azzal a szakképzési rendszerrel, ami ma (nem) működik!" - A jelenlegi rendszertől feláll a szőr a hátamon, és ha nem tudnám, hogy Vityacsászár képzett jogász, azt hinném, hogy egy alkohol által lezüllött, kocsmatöltelék ősbunkó fejéből pattant ki az egész ötlet. Ugyanis több tízezer fiatalt elzárni a továbbtanulás lehetősége elől egy végtelenül buta és cinikus aljasság. Egyfajta "én még ingyen tanulhattam, de ti már ne" kivagyiság.

Végezetül egy idézet: "Fabatkát sem ér az iskola, az egyetem, ha hiányzik a gyakorlati jártasság." - Ebben egyetértünk.

TeleScope 2016.08.09. 12:26:08

Elégedetlen vagy a mostani jövedelmeddel? Úgy érzed, több jövedelem jár neked a tudásod és a munkád minősége alapján? A munkáltatók hülyék és te vagy itt az okos? Miért nem rúgod ki a szemét kapitalista vérszívó vámpír munkáltatót az életedből és leszel önmagad főnöke vállalkozóként, ahelyett, hogy itt osztod az észt? Annyi jövedelmet adhatsz magadnak, amennyit akarsz (és amennyit a piac hajlandó fizetni a munkád értékéért)! Ne szájkaratézzál itt, hanem mutasd meg saját példádon!

Exploiter 2016.08.09. 12:27:01

@Nancsi:

Igen, ennek így kéne működni, csak nem tudom mikor lesz így.
Most kb úgy képzelem el, hogy inkább jön valaki, akit vagy a pincében tartanak esténként és a nyelvet se beszéli, vagy egy ön- és közveszélyes fogyatékos, aki egy csempevágóval képes megnyomorítani saját magát, mivel még a szobatisztaságra sem tudták megtanítani 20 éves koráig és vele majd bevállalják annyiért, amennyiért most.
Szerintem pár kört azért kell még futni, amíg tényleg a bérkorrekció lesz a megoldás - az ugyanis a végső, elképzelhetetlen, legrosszabb rossz itthon.

Exploiter 2016.08.09. 12:30:59

@TeleScope:

Nyilván, egy egyébként tehetséges hidegburkoló, adminisztrátor, bolti eladó vagy controllingos simán rendelkezik elég pénzügyi és kapcsolati tőkével, kockázatvállalási hajlandósággal és megfelelő mentalitással ahhoz, hogy önálló vállalkozásból éljen meg.

Most egyelőre ott tartunk, hogy napi probléma, miszerint nincs elég munkavállaló a legalja munkától a legjobban fizetettekig - sehol, egyetlen szektorban sem, az egész országban.
Erre a válasz, hogy hülye a melós, mert túl sokat akar, de nem dolgozik. Okkké, de akkor ne sírjon senki, menjen vállalkozni külföldre. Csak ott lehet, hogy mások lesznek a játékszabályok.

TeleScope 2016.08.09. 12:39:53

@Exploiter: A sikeres élethez 3-féle műveltség kell: általános (pl. tudsz írni, olvasni, számolni, stb.), szakmai (pl. hidegburkoló, adminisztrátor, bolti eladó vagy controllingos) és financiális műveltség (a pénz és a tőke szabályainak ismerete). Nem hivatkozhatsz arra, hogy "nem tudok írni, olvasni" vagy "nincs értek a szakmához", amikor panaszkodsz az alacsony jövedelmedre, mert kiröhögnek. A "nem tudom, hogy kell boldogulni az életben és nem is akarom megtanulni" azt elfogadod?

Nancsi 2016.08.09. 13:07:52

@TeleScope: A másik oldalról nézve a munkaadó is elmehet ám külföldre vállalkozni, ha itt szerinte rosszak a gazdasági körülmények. Egyébként attól mentse meg az isten a munkaadókat, hogy az embereknek meglegyen a financiális műveltsége. Mivel akkor rögtön rádöbbennek, hogy azért a lóf.sz pénzért amiért jelenleg dolgoznak egyszerűen nem éri meg bejárni a melóhelyre. Sokkal jobban teszik, ha pénzzé teszik az értékeiket, elvégeznek egy értelmes szakmát adó tanfolyamot, és elhúznak innen a vérbe. De amíg vannak olyan balf.szok, akik bejárnak a Tescoba havi 100 ezerért feltölteni a polcokat, addig a munkaadókra is jó világ van. Amíg kimegyek az utcára, és 1 N-es rendszámú Dacia mellett 5 N-es rendszámú BMW-t, Audit, Mercedest meg Lexust látok, addig a munkaadók befoghatják a pofájukat.

Exploiter 2016.08.09. 13:09:00

@TeleScope:

Nem, nem fogadom el. Hogy nekem nem egy darab cégem van, az egy dolog. De nem várom el az átlag embertől, hogy ugyanazt csinálja, mint én, viszont azt igen, hogy az átlag ember is képes legyen normális életszínvonalat tartani, mert az nekem is jó, meg másoknak is. Ha ez nem megy, akkor a társadalom amiben élünk, az szar. És az van, hogy most szar, függetlenül attól, hogy én személy szerint milyen körülmények között élek.

Exploiter 2016.08.09. 13:13:28

@TeleScope:

Illetve még valami: az átlag ember nem "sikeres" akar lenni. Csak elmenni dolgozni és úgy élni, ahogy állítólag európában lehet ilyen feltételek mellett.
Akkor lenne a szar világ, versenyezni kéne több millió magasan képzett, vállalkozó szellemű szupermennel.
Inkább hagyjuk békén egymás köreit, én több pénzért többet akarok tenni, de az átlag képességű és motivációjú ember nem tud megélni ilyen viszonyok között, akkor annak csak olyan következményei lehetnek, amik nekem is rosszak.

Almandin 2016.08.09. 13:29:36

@CoolKoon: A lelkiismeretesség nem függ össze azzal, hogy napi 24 órában, vagy 6-8 órában van valaki a beteg mellett. A kórházi ápolónők közt is van szívlapát kategória. Amit írtál, hogy vannak, akik magukra íratják a szerencsétlen beteg vagyonát, szintén fordult elő már kórházban is. Egy lakásmaffiás eseteket taglaló oldalon olvastam, hogy egy idős úr gyerekei azzal szembesültek, hogy a papa meghalt, de nem lett övék a lakás, amiben élt. Utánanyomoztak, és kiderült, hogy az öreget bevitték egy kórházba súlyos betegen, ott kábult állapotában egy nővér hamis szerződéssel megszerezte a lakását, utána meghalt és elhamvasztották. Még a gyilkosság gyanúja is felmerült, de nem tudták bizonyítani. A lakás végül visszakerült jogos örököseihez.

camilló 2016.08.09. 13:42:16

@CoolKoon: Ha nem valószínű, hogy elvtársak vagyunk akkor miért írod?? Eleve nem azért mennek a mostani fiatalok egyetemre, hogy a tudásszomjukat kielégítsék. Ill. van köztük olyan is, de akivel én beszéltem, kivétel nélkül azért, hogy 1. ne kelljen dolgozni, 2 diploma nélkül nem kap "jó" munkát.
Mit nevezel egyetemi stílusnak???
Építőiparban dolgozom, Ne haragudj, de egy technikus jelölt, vagy egy másod éves egyetemista, tudja már azt, hogy mire használjuk a teodolitot, mik a kitűzés alap szabályai. hogyan kell szintezni, a betonoknak mik a jellemzői stb., stb. Ezeket mi a szakközépben tanultuk, de ha valakit érdekel a szakma, akkor bátran ajánlom a figyelmébe a 60-as évek végén megjelent szakmunkás zsebkönyveket.(!) Túlzott elvárások ezek szerinted?? Mit mondjak arról a mérnökről, aki azt mondja, hogy egy szerkezeti alapban, azért nem szabad munkahézagot hagyni, mert a hajszál repedésen befolyik a víz, és elrozsdásodik a betonacél szerelés!? Had' ne soroljam!! Mit várjak egy statikus tervezőtől aki lerajzolja a vasak elhelyezkedését, ellenben megmutatni már nem tudja miként kell összerakni. (mellesleg abban a formában szerelhetetlen), Vagy nem rajzolja "egymásra a gerenda és a lemez vasalását, és a hülye alkoholista (Te szavaiddal!!)) vasbeton szerelő veszi észre, hogy így nem lesz betontakarás! Folytassam???
Lehet jó programod, ha nincs aki majd üzemeltesse a gépet... Egymásra utaltság van, és ezzel nincs baj, amíg nem gondolja magáról az értelmiség azt, hogy nélküle megáll a világ. Mellesleg, egy bizonyos intelligencia felett érdekes módon rettenetesen szerények az emberek. Az aki azt hiszi magáról, hogy ő a világ esze, az bizony csak hülyén okoskodik.
Nem vetem a szemedre, hogy nem tudod, mi a különbség az építész mérnök és az építő mérnök között, de akik igazán nagyot alkotnak a nézeteim szerint az építő mérnökök. Az én szememben az építész, csak egy formatervező. Mennyivel isznak kevesebbet az egyetemen, mint a szakközépben?? Főleg úgy, hogy az egyetemeken évszázados hagyományai vannak az alkohol fogyasztásnak!??
Azért használnak hagyományos gépet, mert sokszor egyszerűbb azzal dolgozni, mint a CNC-vel:))
Átalakították úgy a felvételit, hogy gyakorlatilag bárki bekerülhet a rendszerbe, és diplomát is szerezhet. Felveszik a delikvenst, és ha nem megy állami finanszírozással, akkor átmegy fizetősre, teljesíti a minimumot és évek hosszú sora után kap egy diplomát. A rendszerváltás után gomba mód szaporodtak az egyetemek, ami talán nem is lenne hiba, de ebben a formában lesznek diplomás semmi szakmás mérnökök. Pont ez a helyzet, hogy valami agyament kitalálta, hogy a motoros fűrészhez, meg fűkaszához tanfolyamot kell végezni! Azért alakították át az oktatás rendszerét, mert gőzük sem volt (most sincs) miként is kell tanítani. (Ez nem csak az én véleményem!) másodsorban azért próbálják sokáig az iskolában tartani a fiatalokat, hogy ne jelenjenek meg a munkaerő piacon. Volt osztályfőnökömmel találkoztam egy iskola építésénél. Szakmunkásokat képeztek volna, de elmondta, hogy gyerekmegőrzővé lett degradálva. Egy szakmát (sem) lehet megtanulni, ha nincs megfelelő gyakorlati képzést biztosító hely. Nos kijön egy friss diplomás mérnök az egyetemről, és már tervezhet is. Ill. ha nem akkor más neve alatt fog tervezni. Viktorék próbáltak valamit csinálni, de az okj-s képzéses agymenés pont csak a pénz lenyúlás! Igenis tudomásul kell venni, hogy a Kádár rendszer szakképzése és felsőoktatása ezerszer jobb volt, mint a mostani!
Tanulni az menjen aki valóban tanulni akar, és ne a buli miatt. Nyilván legyen buli, de elsősorban tanuljon valamit.

Almandin 2016.08.09. 14:01:21

@camilló: Ez tényleg katasztrófa. Riasztó, amikor építőmérnökök és statikusok (!) ennyire rossz tudással rendelkeznek (hogy kaptak diplomát?). Ha ez így folytatódik, sorban fognak az épületek összedőlni.

camilló 2016.08.09. 15:02:54

@Almandin: A szükséges statikai szilárdság meg van. Azzal nincs baj, csak az a gond, hogy amióta számítógépes programokkal terveznek, nem rajzolják "egymásra" a terveket. Ad egy alaprajzot, amin feltünteti az alsó hálót és az alsó vasalásra kerülő vasakat, ad egy felső hálót és az abba kerülő vasakat az erősítéseket, és külön a gerendákat, ha nem sík a kérdéses betonozandó szerkezet. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a szakági tervezők sem beszélgetnek egymással, és @CoolKoon: az "alkoholista" büdös munkásnak kell kihámoznia a rossz tervekből, mit is akarnak. ha esetleg szóvá teszed akkor még nekik áll feljebb. Meg hogy ennyi pénzért, meg ilyen rövid határidővel, stb. Ellenben ha nem volt képes felmérni mit vállal, akkor miért vállalja? ha elvállata, akkor kutya kötelessége tisztességesen megcsinálni! Szóval sokkal több alázatot!!

CoolKoon 2016.08.09. 15:09:35

@Almandin: "A lelkiismeretesség nem függ össze azzal, hogy napi 24 órában, vagy 6-8 órában van valaki a beteg mellett." - Természetesen nem, de azt azért neked is el kell ismerned, hogy ha valaki otthoni környezetben gondoz valakit (ahol sokkal jobban szem előtt van, mint egy szakintézményben), akkor kevesebb a lehetősége az olyan stiklikre, mint amikről te is írtál (természetesen ott is megtörténhet, de mégiscsak kisebb rá az esély). Ami a lakásmaffiát illeti, igen, sajnos nagyon meg kell nézni az ilyen helyeket, mielőtt az ember a szeretteit odaküldi.....

Almandin 2016.08.09. 17:41:43

@CoolKoon: A lakásmaffiás sztoriban az volt a legfélelmetesebb, hogy az illető öreget egy akut megbetegedés miatt beszállították a területileg illetékes kórházba, a gyerekei M.o. túlsó végén éltek és nem volt túl sűrű a kapcsolattartás. Így történhetett, hogy a hiénák kiszimatolták, hogy gyakorlatilag magányos az öreg, és amikor telenyomták kábító hatású szerekkel, aláíratták vele a papírt. Az a rémisztő, hogy ez bárkivel megtörténhet!

Almandin 2016.08.09. 17:57:41

Ezen a blogon nem lehet hivatkozásul cikkeket belinkelni? Az előbb megtettem, de már eltűnt.
Itt van:www.life.hu/csalad/20140601-a-lakasmaffia-nyomaba-eredtunk-elaruljuk-a-modszereiket-es-leleplezzuk-a-csalokat.html

Fruka1 2016.08.09. 19:12:24

@manager2008: Egyetértek, sok az állami teljesen felesleges beruházás ill. aránytalanul sok támogatás (stadion, foci túlzott állami támogatása, mozifilmekre milliárdok, satöbbi)
Ezeket a pénzeket a cégek tudnák akár bérre is fordítani ha az állam náluk hagyná a pénzt. Ez is OK.
Kérdés csak az, a cégek ebben az esetben hogyan döntenének? Adjon a dolgozóinak, vagy inkább a profitot maximalizálja, növelje? Én az utóbbit tartom valószínünek, legalábbis a multik esetében szinte biztosan. (már csak azért is, mert ők már e nélkül is tudnák jelentős mértékben emelni a bért most is) Tehát ez a verzió igen kevés cég esetében lenne a munkavállalók számára pozitív szerintem.

CoolKoon 2016.08.09. 19:38:46

@camilló: "Ha nem valószínű, hogy elvtársak vagyunk akkor miért írod??" - Tudod, nálam ez ilyen reflex. Ezt a megszólítást használom mindenire, aki értelmiségi-ellenes megjegyzéseket tesz, a "nép gyermekének" mondja magát (vagy erre utal), meg pláne olyanokra, akik a Marx nevű emberkével jönnek.

"Eleve nem azért mennek a mostani fiatalok egyetemre, hogy a tudásszomjukat kielégítsék. Ill. van köztük olyan is, de akivel én beszéltem, kivétel nélkül azért, hogy 1. ne kelljen dolgozni, 2 diploma nélkül nem kap "jó" munkát." - Érdekes. Azok, akikkel én beszéltem, vagy az a kategória, hogy megmondták neki a munkahelyén, hogy az előrelépéshez elengedhetetlen a diploma, vagy olyan, akit tényleg érdekel is a téma. Mondjuk az is igaz, hogy akiket én kérdeztem, azok főleg villamosmérnökire járnak/tak, nem politológiára, szociológiára, pszichológiára, nemzetközi kapcsolatokra, üzleti menedzsmentre stb. Szóval szerintem egyeteme/kara válogatja.

"Mit nevezel egyetemi stílusnak???" - Pontosan azt, ahogy a (címzetes) egyetemi tanárok előadnak, magyaráznak (ez gyakorlatilag bármelyik egyetemi előadáson megnézhető, kitapasztalható). Ami sokak szerint tudálékos, okoskodó, sőt (urambocsá!) fennhéjázó. Akiket pedig ez zavar, azokon sajnos nem lehet segíteni. Hogy az egyetemről kijövők szerinted mind ilyenek? Hát Istenem, olyan ott a milliő.

"Építőiparban dolgozom, Ne haragudj, de egy technikus jelölt, vagy egy másod éves egyetemista, tudja már azt, hogy mire használjuk a teodolitot, mik a kitűzés alap szabályai. hogyan kell szintezni, a betonoknak mik a jellemzői stb., stb." - Hát, egy másodéves orvostan-hallgató vagy villanyos vagy gépész ezeket bizony nem fogja tudni, mivel olyan távol áll a szakmájától, mint Makó a Jeruzsálemtől. Egy építőmérnök (meg talán az építész is) viszont valószínűleg igen.

"Ezeket mi a szakközépben tanultuk, de ha valakit érdekel a szakma, akkor bátran ajánlom a figyelmébe a 60-as évek végén megjelent szakmunkás zsebkönyveket.(!)" - És AutoCAD-ben (vagy valami egyéb tervezőprogramban) való rajzolást is tanultatok szakközépben, esetleg statikát számoló/szimuláló programokat is mutattak? Mert ha igen, akkor én kérek elnézést....

"Túlzott elvárások ezek szerinted??" - Egy villamosmérnöktől, gépésztől, vegyésztől, közgazdásztól igen. Egy építőmérnöktől egyáltalán nem.

"Mit mondjak arról a mérnökről, aki azt mondja, hogy egy szerkezeti alapban, azért nem szabad munkahézagot hagyni, mert a hajszál repedésen befolyik a víz, és elrozsdásodik a betonacél szerelés!? Had' ne soroljam!! Mit várjak egy statikus tervezőtől aki lerajzolja a vasak elhelyezkedését, ellenben megmutatni már nem tudja miként kell összerakni. (mellesleg abban a formában szerelhetetlen)," - Ez gáz, és attól, hogy (véletlenül) sajnos ilyenek is kikerültek az egyetem(ek)ről, még nem lenne szabad előfordulnia az ilyennek.

"Vagy nem rajzolja "egymásra a gerenda és a lemez vasalását, és a hülye alkoholista (Te szavaiddal!!)) vasbeton szerelő veszi észre, hogy így nem lesz betontakarás! Folytassam???" - Hol írtam olyat, hogy "hülye alkoholista"? Mert szerintem sehol. Bár mondjuk gyanús, hogy a statikus meg az építőmérnök is ennyire dilettáns. Nem lehet, hogy a főnök haverjai mind? :P

"Lehet jó programod, ha nincs aki majd üzemeltesse a gépet..." - Miért, majd a melós fogja megrajzolni az alkatrészek/bútordarabok/bárminek a gyártási tervét a programban? Esetleg a szakközépes fogja megtervezni egy épület homlokzatát, vagy a tartószerkezet vastagságát kiszámítani?

"Egymásra utaltság van, és ezzel nincs baj, amíg nem gondolja magáról az értelmiség azt, hogy nélküle megáll a világ." - Természetesen egy szóval se állítottam azt, hogy ez nem igaz. Csakhogy nem lehet az értelmiséget lezülleszteni csak azért, mert nem veszi be a mindenkori kormány népbutító ostobaságait, mert abból már középtávon is óriási baj lesz.

"Mellesleg, egy bizonyos intelligencia felett érdekes módon rettenetesen szerények az emberek. Az aki azt hiszi magáról, hogy ő a világ esze, az bizony csak hülyén okoskodik." - Embere válogatja. Sajnos van sok olyan barom is, akiknek valami baja van a világgal, még ha esetleg jó szakemberek is.

"Nem vetem a szemedre, hogy nem tudod, mi a különbség az építész mérnök és az építő mérnök között," - Pedig képzeld, tudom, mi a különbség az épéítész- és az építőmérnök között.

"de akik igazán nagyot alkotnak a nézeteim szerint az építő mérnökök. Az én szememben az építész, csak egy formatervező." - Érdekes, a Parlament kapcsán mégis mindenki a Steindl Imre nevű "formatervező" nevét emlegeti a mai napig (ahogy pl. az iparművészeti múzeum kapcsán Lechner Ödön nevét, és még folytathatnánk a sort), nem pedig azét, aki az egészet végül felépíttette. Szar ügy, tudom, de hát ez van.

CoolKoon 2016.08.09. 20:05:41

@camilló: "Mennyivel isznak kevesebbet az egyetemen, mint a szakközépben?? Főleg úgy, hogy az egyetemeken évszázados hagyományai vannak az alkohol fogyasztásnak!??" - Jaa mert a szakközépben nem? És ami azt illeti, az értelmesebbje (egy-két kivételt leszámítva) az egyetemen nem piál, mert nem akarja, hogy idő előtt kicsapják (az elmaradt vizsgák miatt). Ezeknek igen jelentős része viszont annak idején gimibe járt (igen, tudom, hogy ott is isznak!). Azoknak a nagyrésze viszont, akik az egyetemen piálnak, viszont egy idő után tényleg ott is hagyják azt (ellentétben a szakközépekkel, ahol a legnagyobb tuskó is valahogy mindig megszerzi a szakképesítést). Másfelől viszont az egyetemistákra később se jellemző, hogy a szabadidejük jelentős részét kocsmák közti ingázással töltené. De hagyjuk is ezt inkább.

"Azért használnak hagyományos gépet, mert sokszor egyszerűbb azzal dolgozni, mint a CNC-vel:))" - Attól függ. Egy fémrudat (vagy bármilyen egyszerű fémalkatrészt) valóban nagyságrendekkel könnyebb esztergapadon kiesztergálni, mint CNC-vel. A gondok a bonyolultabb alkatrészeknél, (nyomdai) kliséknél, formáknál, domborműveknél kezdődnek, ami CNC-vel gyerekjáték, míg hagyományos eszközökkel vért izzadna a delikvens. Viszont tény, hogy a hagyományos gépekhez értőket keresik, mert errefelé valahogy mindenki arra vágyik, hogy olcsó, alacsony hozzáadott értékű termékeket gyártson (mintha mindenki azt hinné, hogy versenyre tud kelni a kínaiakkal). A magasabb hozzáadott értékű, prémium kategóriás termékek (pl. gravírozott fém előlapú fogyasztók, műszerek, eszközök, bármi; ezekhez már jól jönne a CNC ugye) gyártását már kerülik, mint a leprást. Akkor meg perszehogy nem kell az ügyes CNC-kezelő se.

"Átalakították úgy a felvételit, hogy gyakorlatilag bárki bekerülhet a rendszerbe, és diplomát is szerezhet." - Ja, feltéve, hogy ki tudja fizetni. A prolik, a cigányok meg egyéb nyomorgó rétegek nem tudják, de hát ez senkit nem érdekel (ahogy az se, hogy a ponthatárokat meghatározó kritériumokat leginkább ostoba és lélekölő magolással lehet csak elérni, máshogy nem). Be szép is így, ebben a szép új világban...

"Felveszik a delikvenst, és ha nem megy állami finanszírozással, akkor átmegy fizetősre, teljesíti a minimumot és évek hosszú sora után kap egy diplomát." - Ja. Vagy fel se veszik, mert a legjobbak közé nem tudott bekerülni, és nincs elég pénze a tandíjra. De sebaj, ott a szakközép, melós még lehet belőle. Aztán elmegy Németországba, ott elvégzi az egyetemet (mert kiderül, hogy MÉGIS van hozzá elég esze), és a büdös életben nem jön haza többet. Mondom, olyantól, aki az állam pénzén szintén INGYEN tanulhatott (és közben piálhatott is rengeteget), ez hihetetlenül cinikus aljasság. Ugyanis ezzel megfosztja a középszerű diákokat a továbbtanulás lehetőségétől.

"A rendszerváltás után gomba mód szaporodtak az egyetemek, ami talán nem is lenne hiba, de ebben a formában lesznek diplomás semmi szakmás mérnökök." - Na akkor mondjál nekem akár EGYETLENEGY olyan MÉRNÖKI képzést/szakot, aminek az elvégzésével nem lesz az ember kezében szakma!

"Pont ez a helyzet, hogy valami agyament kitalálta, hogy a motoros fűrészhez, meg fűkaszához tanfolyamot kell végezni!" - Ezt honnan veszed?

"Azért alakították át az oktatás rendszerét, mert gőzük sem volt (most sincs) miként is kell tanítani. (Ez nem csak az én véleményem!)" - Ebben egyetértünk, még akkor is, ha az elmúlt évek "reformjai" csak olajat öntöttek a tűzre.

"másodsorban azért próbálják sokáig az iskolában tartani a fiatalokat, hogy ne jelenjenek meg a munkaerő piacon." - Ez egyrészt összeesküvéselmélet-szerűen hangzik, másrészt a legtöbb egyetem vezetősége kikérné magának. Nem véletlenül kellett az egyetemekre felvételizni ám (és általában nem is voltak azért olyan könnyűek)...

"Volt osztályfőnökömmel találkoztam egy iskola építésénél. Szakmunkásokat képeztek volna, de elmondta, hogy gyerekmegőrzővé lett degradálva." - Valamikor mostanában, igaz?

"Egy szakmát (sem) lehet megtanulni, ha nincs megfelelő gyakorlati képzést biztosító hely." - Ez így igaz.

"Nos kijön egy friss diplomás mérnök az egyetemről, és már tervezhet is. Ill. ha nem akkor más neve alatt fog tervezni." - Hol?! Legfeljebb haver/rokon cégében, máshol legfeljebb csak felügyelet alatt.

"Viktorék próbáltak valamit csinálni, de az okj-s képzéses agymenés pont csak a pénz lenyúlás!" - Igen, próbáltak. De az eredményeket elnézve talán az is jobb lett volna, ha békén hagyták volna az egészet...

"Igenis tudomásul kell venni, hogy a Kádár rendszer szakképzése és felsőoktatása ezerszer jobb volt, mint a mostani!" - Talán igen, de ez a jelenlegi egyetemista-ellenes idiótákat nem menti fel a bűneik alól.....

CoolKoon 2016.08.09. 20:07:22

@camilló: "Tanulni az menjen aki valóban tanulni akar, és ne a buli miatt. Nyilván legyen buli, de elsősorban tanuljon valamit." - Talán nehéz elhinni, de az egyetemisták bizony mind-mind (jogilag legalábbis) felnőtt emberek. Úgy osztják be az idejüket, ahogy jónak látják. Aztán vagy elvégzik az egyetemet, vagy nem. De nehogy már a bulira hivatkozva görgessen az állam mindenféle (mesterséges és indokolhatatlan) akadályokat eléjük!

camilló 2016.08.09. 21:01:20

@CoolKoon: Nem vagyok értelmiség ellenes, de elegem van a felsőbbrendűség tudatuktól,! Az a "Marx nevű emberke" maradandót tudott alkotni. lehet vitatni az elméletét, de az élet mindig Őt igazolja! A 2008-as válság kitörése után, ugrásszerűen megnőtt A tőke című munkája iránti kereslet. Ezt az az alapítvány közölte aki a hagyatékát gondozza. A FED akkori elnöke is elismerte, hogy a piac önszabályozása csak illúzió. Ezek után megkérdem Tőled. Te alkottál-e hasonlót! tudod az igaz harcosok mindig tisztelik az ellenfelüket!
Én jártam gépészek, bányászok stb. között. Mintha mást tapasztaltam volna!
Van szerencsém ismerni egy-két egyetemi tanárt, professzort, professzor emeritust, nemzetközileg is elismert történészt, közgazdászt, de Náluk nem tapasztaltam azt a fajta fennhéjazó stílust. Volt alkalmam találkozni az Általad is említett urakkal. A két kategória ég és föld!
Nem tudja az építész , de sajnos a technikus sem! Csak próbáld ki, ha teheted! Menj ki egy építkezésre és kérj meg egy mérnököt, hogy mutassa már meg, hogy kell pl. a teodolittal pontra állni. Ott fog kezdődni, hogy nagy valószínűséggel, nem is lesz olyan műszere.
Mindenféle programok nélkül IS fel lehetett építeni a világ épületeit!:) A beton, meg akkor is beton volt, legfeljebb kevesebbet tudtunk róla.
Egy kivitelező, kész terveket kap a legtöbb esetben. A megbízó adja a rajzokat. A megbízó választja ki a tervezőt is akárcsak a műszaki ellenőrt. Tudok rémisztő eseteket a műszaki ellenőrökről is! Az is igaz, hogy vannak nagyon jó szakemberek is. Az egyik autópályán hidakat építettünk. kijött a műszaki ellenőr (régi vágású SZAKEMBER!) és mikor ballagtunk ki az alap felé, már mondta, hogy nem veszi át a vasszerelést. Én csak mosolyogtam, mert gondoltam,hogy mi a baja. Kiértünk. Megszámolta avasakat, aztán még egyszer. Mondta, hogy kiírva kevesebb vas volt. Mondták a vasasok, hogy észre vették és le lett gyártva a hiányzó vas. Engem megkérdezett, mivel akarok betonozni, mit teszek, ha nem megfelelő a beton konzisztenciája, stb. Ezekután kiadta a betonozási engedélyt. A következő alapnál, mikor felhívtam, hogy jöhet megnézni a vasat, csak annyit kérdezett, hogy azok szerelték-e a vasat, akik a múltkor. Mondtam, hogy igen. Erre azt válaszolta, hogy kiadja látatlanba az engedélyt! No ilyen bizalommal soha nem szabad visszaélni. És sajnos ilyen műszakis, már csak kevés van. elmondom, hogy a rendszer váltás után a szakmai színvonalat a hídépítők őrizték meg, bár a KÖZGÉP-es korszakkal ez felhígult.
El kell, hogy keserítselek! A szakközépben is terveznek a magasépítők homlokzatot. (is) Nekem az írásbeli érettségin egy A jelű tartót kellett terveznem. Mindazonáltal, az építő mérnök dolga a statika.
A régi világban, nem vált ennyire szét a szakma. Egy Ybl, még statikával is foglakozott. Manapság erősen szét lett választva. Nem az a nagy kunszt, hogy tervezel egy tetszetős épületet, hanem azt megtervezni, hogy adott keresztmetszetek és terhelések mellett az meg is álljon! No ahhoz kell a tudás, és nem az ablak színének a kiválasztásához!
" Nekem meg az a tapasztalatom, hogy sok (elpiált agyú) melós már azt is sértésnek veszi, ha (kissé egyetemi stílusban) készségesen elmagyarázok valamit. Most akkor hol az igazság?" ezt nem te írtad véletlenül??:))

camilló 2016.08.09. 21:21:47

@CoolKoon: A középkorra nyúlik vissza az egyetemeken az alkohol fogyasztásának a szabálya. Sok egyetemi város külön rendszabályokat fogadott el, hogy megfékezzék a diákságot. Ez napjainkban annyiban változott, hogy inkább az egyetem területén randalíroznak. Gondolok itt balek avatás és társaira. Minden nagy múltú egyetemnek megvannak a hagyományai. Dolgoztam az egyik egyetemen és a diákszállón laktunk. Nos inkább le sem írom az ott tapasztaltakat.
Egy csavar ugyan nem nagy hozzáadott értéket képvisel, ellenben képes egy teljes gépet használhatatlanná tenni. Szóval maradjunk abba, hogy szükség van rá. A tömeggyártáshoz bonyolultabb munkadaraboknál nyilván nem a hagyományos gép a megfelelő. amúgy egy CNC esztergályos simán felrakja a gépre egy rajz alapján a szükséges adatokat.
Én munkás családból származom, és én is munkás vagyok! A proli gyereke is elérheti az egyetem ingyenes képzését, ha van hozzá esze és szorgalma. ha kiszorul önköltségesre, annak talán nincs helye az egyetemen. Főleg nem úgy, hogy egy semmire kellő diplomát kap a végén, amit az életben sem használ. A tudást nem az egyetemeken adják! Ha érdekel valami akkor utána fogsz nézni. ha megtanítanak olvasni, akkor szeretni is fogod az olvasást. Az igazi tudás nem a tankönyvekben található. Egyetemre nem a középszernek kell menni. volt egy főnököm, Ő mondta, hogy nem baj, ha hülye az ember, csak ne legyen szorgalmas mellé, mert az katasztrófa. Nos az egyetemek ontják a szorgalmas hülyéket! Ezek a középszerek!
Nem fogok utána nézni, milyen képzések vannak, de amikor gondolkodtam azon, hogy egyetemre menjek (felvettek, de egyéb okok miatt mégsem mentem) akkor láttam olyan szakokat, amik egyenlőek a fűkasza kezelő tanfolyammal.
Nem mostanában volt, hanem a szoci éra idején. A sorkatonaság megszüntetése idején jöttek be a szakközepekben a nulladik évfolyamok, meg a plusz két év. Az egyetemek vezetősége azt kér ki magának amit akar. Ott meg az a lényeg, hogy legyen megfelelő számú hallgató, mert az után kapják a pénzt. Szóval nincs semmi összeesküvés elmélet. csak számolj, hogy hány ember nem jelentkezik a munkaerő piacon a közép iskola elvégzése után.
tapasztalatból mondom, hogy más neve alatt terveznek. ne gondold már, hogy egy divatos tervező dolgozik!! Ott vannak a gyakornokok, akik végzik a kuli munkát, és a tervező, csak alákanyarítja a nevét. és ha át is nézi a terveket, akkor bizony az nagy öröm. De ez korántsem biztosíték arra, hogy jó is a terv! Mondom, tapasztalatból beszélek!!!

camilló 2016.08.09. 21:26:22

@CoolKoon: Én nem vagyok az állam! Nem én gördítek akadályokat, de teljesen fölösleges a társadalomra plusz terheket rakni, azért, hogy semmire kellő diplomások kerüljenek ki. Itt is érvényesülni kell a szolidaritásnak. (erről Te nagyvonalúan megfeledkezel, hogy a piás szaki termelte meg azt, amiből képezhettek ) Szóval ha én és a hasonlóak megtermeljük azt a pénzt amiből működtetni lehet az iskolákat, akkor talán elvárható érte valami ellentételezés. Gondolok itt a szakértelemre, emberi kommunikációra a melóssal stb. Nyilván ez így nem fogalmazódik meg egy munkásban, de ugye ha te intelligensebb vagy, akkor neked ennek alapnak kellene lennie!

CoolKoon 2016.08.09. 23:12:16

@camilló: "Az a "Marx nevű emberke" maradandót tudott alkotni." - Ja, hát végül is Sztálin is maradandót alkotott...

"lehet vitatni az elméletét, de az élet mindig Őt igazolja!" - Igen? Hol? Mikor? A 45 évnyi "kísérletezés" a keleti blokkban? Esetleg a kb. 70 évnyi "szovjet" kísérlet? A válságok ugyanis egyáltalán nem igazolnak Marx tanaiból szinte semmit.

"A 2008-as válság kitörése után, ugrásszerűen megnőtt A tőke című munkája iránti kereslet." - Igen. Az emberek sajnos mindig vevők arra, hogy a saját hülyeségük helyett valami/valaki másban keressék a hibát. Nem volt ez másképp 2008-ban se.

"A FED akkori elnöke is elismerte, hogy a piac önszabályozása csak illúzió." - Ilyesmit kijelenteni legalább akkora baromság, mint ugyanennek az ellenkezőjét, úgyhogy hagyjuk is.

"Ezek után megkérdem Tőled. Te alkottál-e hasonlót!" - Isten őrizz, hogy valami ehhez hasonlót alkossak!

"tudod az igaz harcosok mindig tisztelik az ellenfelüket!" - Nos, ami engem illet, én leginkább az osztrák iskola híve vagyok (főleg azért, mert az általuk adott magyarázatok -a Marx-féle homályos fejtegetésekkel szemben- értelmesek, és logikusnak tűnnek). Ennek megfelelően tisztelem pl. John Keynes (és a köré csoportosuló közgazdászok) munkásságát. Marx viszont ehhez képest egy teljesen más dimenzióban mozog/mozgott.

"Van szerencsém ismerni egy-két egyetemi tanárt, professzort, professzor emeritust, nemzetközileg is elismert történészt, közgazdászt, de Náluk nem tapasztaltam azt a fajta fennhéjazó stílust." - Hát, én sokmindent tapasztaltam. Konkrétan nálunk a legutálatosabb rohadékok a doktoranduszok voltak, a tanároknak viszont általában megvolt az a fajta beszédstílusuk, ami egyeseknek állítólag nem tetszik (én ezt nem tudom megítélni, mivel nem utálok másokat csak azért, mert valamiben többet tudnak nálam, és abszolút szívesen veszem, ha valaki elmagyaráz nekem valamit, amit nem értek).

"Nem tudja az építész , de sajnos a technikus sem!" - De ne mondd már, hogy egyik se! Az, hogy a legtöbb építkezésen a haver hülyegyereke dolgozik építőmérnökként, aki az egyetemet is csak valami csoda folytán végezte el (annyira ostoba), még nem jelenti azt, hogy tényleg ez az átlag...
Az építészről viszont elhiszem, hogy nincs teodolitja, mert minek.

"Mindenféle programok nélkül IS fel lehetett építeni a világ épületeit!:) " - Fel, de a Zindexen volt egyszer egy cikk arról, hogy mennyi ideig tart megrajzolni egy épület tervrajzát a hagyományos eszközökkel, és mennyi ideig tart programmal. Nos a leglátványosabb haladást akkor érte el az építész, amikor ismétlődő motívumokat kellett belerajzolni a tervbe (pl. ablakokat, tetőzeti díszítőelemeket stb.). Úgyhogy akinek nincs tervezőprogramja, az már eleve hatalmas hátránnyal indul...

"És sajnos ilyen műszakis, már csak kevés van. elmondom, hogy a rendszer váltás után a szakmai színvonalat a hídépítők őrizték meg" - Érdekes, hogy ehhez képest (Tótországgal ellentétben) Mo-n nem hallottam olyat, hogy összedőlt volna valamilyen épület, vagy hogy (új épületnél) annyira megroggyant az épület statikája, hogy életveszélyessé vált. Úgyhogy bizony van még hova süllyedni (bőven)....

"A szakközépben is terveznek a magasépítők homlokzatot." - És te rábíznád egy szakközépiskolásra a homlokzat megtervezését? Mert én inkább nem.... Sőt, egy ház elektromos hálózatának a megtervezését se. Még akkor se, ha amúgy villanyszerelési munkákat rábíznék (természetesen csak szigorú felügyelet mellett)...

"Nem az a nagy kunszt, hogy tervezel egy tetszetős épületet, hanem azt megtervezni, hogy adott keresztmetszetek és terhelések mellett az meg is álljon! No ahhoz kell a tudás, és nem az ablak színének a kiválasztásához!" - Még egyszer mondom: egy épület esetén a mai napig az építész munkáját dícsérik, nem az építőmérnökéét. Mindegy, hogy a statikát általában elnagyolják, meg néha a fizikai megvalósíthatóság is erősen kétséges (arról nem is beszélve, hogy ha kiderül, hogy a rajz szerinti megvalósítás túl drága, akkor a megrendelő úgyis kihúzza/újratervezteti az építésszel a drága elemeket), de attól még ez így van (és belátható időn belül így is marad). Most emiatt duzzoghatsz is, de fölösleges.

"ezt nem te írtad véletlenül??:))" - De. És? Hol cáfoltam azt, amit írtam?

"Gondolok itt balek avatás és társaira. Minden nagy múltú egyetemnek megvannak a hagyományai." - Igen, ott van pl. a Schönherz Kupa. Annak kapcsán is rengeteg pia elfogy, de valahogy mégis egészen érdekes dolgok szoktak ott születni....

"Dolgoztam az egyik egyetemen és a diákszállón laktunk. Nos inkább le sem írom az ott tapasztaltakat." - Ó, én laktam nyári kirándulások alkalmával pesti egyetemista kollégiumokban. Na azóta inkább középiskolás kollégiumokban szoktunk megszállni...

CoolKoon 2016.08.09. 23:41:01

"Egy csavar ugyan nem nagy hozzáadott értéket képvisel, ellenben képes egy teljes gépet használhatatlanná tenni. Szóval maradjunk abba, hogy szükség van rá." - Egy szóval se mondtam, hogy nincs rá szükség. Csakhogy még Európa-szerte is gyártósorok tucatjai ontják a mindenféle méretű és formájú csavarokat tonnaszám (a kínaiakról már nem is beszélve). Amúgy kicsit olyan ez, mint az, amikor azt mondják, hogy Magyarország még mindig agrárország. Nem az a baj, hogy kaját termel, hanem az, hogy azt feldolgozatlanul viszi külföldre (=alacsony hozzáadott érték). Lefordítva a példádra: igen, virágozzék száz virág, gyártsanak csavarokat is. Csakhogy ahhoz nem kell CNC, nem kell esztergapad, sőt, semmi más nem kell, csak egy gyártósor, meg az azt néha ellenőrző (általában külsős) karbantartó. Ahova már esztergapad kell, azok általában komolyabb szakértelmet (precizitást, és találékonyságot) igénylő dolgok, de a CNC-vel szerintem így se veszik fel a versenyt.

"amúgy egy CNC esztergályos simán felrakja a gépre egy rajz alapján a szükséges adatokat" - Mondtam én, hogy nem? Viszont a rajz elkészítője általában mérnök szokott lenni....

"Én munkás családból származom, és én is munkás vagyok! A proli gyereke is elérheti az egyetem ingyenes képzését, ha van hozzá esze és szorgalma. ha kiszorul önköltségesre, annak talán nincs helye az egyetemen." - Én meg (első generációs) értelmiségi családból származom, és magam is értelmiségi munkát végzek. Ennek ellenére (vagy pont ezért?) úgy gondolom, hogy igenis annak is ott a helye az egyetemen, akiket Vityacsászárék esztelen sarccal sanyargatnak mostanság. Ugyanis ha nem lenne ott a helyük az egyetemen, akkor amúgy is kibuknának, hiszen nem bírnák az iramot. Így oldották meg az egyetemek a megfelelő "rostázást" már azelőtt is, hogy az idióta fejpénzes rendszert bevezették volna. Ehhez képest most az van, hogy ezek az idióták az egyetemet elvégezni képes diákokat is simán elküldenék melósnak, azt üzenve nekik ezzel, hogy "ne is erőlködj, te ennél többre úgyse viszed". Azért aljas ez az egész rendszer, mert elveszi az egyetemi képzés lehetőségét azoktól, akik szeretnének oda járni, csak nincs rá elég pénzük. Mint mondtam, ez már középtávon is megbosszulhatja magát. Pl. a delikvensek elmennek "osztrákbo", "nímetbe", Angliába vagy valamelyik határon túli magyar egyetemre, és esetleg ott szereznek diplomát. Aztán nem jönnek haza.

"Főleg nem úgy, hogy egy semmire kellő diplomát kap a végén, amit az életben sem használ." - És te mégis honnan tudod, hogy melyik diploma a semmirekellő? Láttál valaha, valahol is kézzelfogható bizonyítékot arra, hogy a "semmirekellő" diplomát kiadó egyetemek/szakok hallgatói munkanélküliek lesznek?! Ehhez képest a szakközépiskolákból kikerülő nebulók magas munkanélküliségi aránya minden, ezzel foglalkozó cikkben meg tanulmányban feltűnik...

"A tudást nem az egyetemeken adják!" - Nem, de ott megtanítanak tanulni pl. Felkészítenek arra, hogy képes legyél a számodra szükséges információkat valahogy megszerezni. Ezt a szakközépiskolákban valahogy nem igazán tanítják meg...

"Egyetemre nem a középszernek kell menni." - Hát szerintem meg döntse már ezt el mindenki maga!

"Nos az egyetemek ontják a szorgalmas hülyéket! Ezek a középszerek!" - Érdekes, ezek a "szorgalmas hülyék", meg a "középszerek" a melósoknál jóval kevesebbet (és kevésbé megterhelően) dolgoznak jobb fizetésért....

"Nem fogok utána nézni, milyen képzések vannak, de amikor gondolkodtam azon, hogy egyetemre menjek (felvettek, de egyéb okok miatt mégsem mentem) akkor láttam olyan szakokat, amik egyenlőek a fűkasza kezelő tanfolyammal." - Na de senki nem is akart lebeszélni azokról a szakokról (esetleg elrettenteni tőlük), vagy igen?

"Ott meg az a lényeg, hogy legyen megfelelő számú hallgató, mert az után kapják a pénzt." - Érdekes, ezt az idióta rendszert a Fideszék se szüntették meg...

"Szóval nincs semmi összeesküvés elmélet. csak számolj, hogy hány ember nem jelentkezik a munkaerő piacon a közép iskola elvégzése után." - Ja mert azt olyan pontosan be lehet lőni, hogy nem fog az illető kibukni már az első félévben, ugye?

"tapasztalatból mondom, hogy más neve alatt terveznek. ne gondold már, hogy egy divatos tervező dolgozik!! Ott vannak a gyakornokok, akik végzik a kuli munkát, és a tervező, csak alákanyarítja a nevét. és ha át is nézi a terveket, akkor bizony az nagy öröm. De ez korántsem biztosíték arra, hogy jó is a terv! Mondom, tapasztalatból beszélek!!!" - De hát én is ezt mondom! Más neve alatt=felügyelettel terveznek. Ha a felügyelet nem nézi át, amit rajzolnak, az az ő baja, mert végül is ő viszi a bőrét vásárra vele. De amúgy öntsünk már tiszta vizet a pohárba! Úgy teszel, mintha az építészek mind szerencsétlen dilettánsok lennének, de bezzeg a melósok...Ehhez képest még a gyengébb építész is eljut pár év ("gyakornokoskodás") alatt arra a szintre, hogy önállóan tud dolgozni. Sok melós viszont ehhez képest még 20 évnyi munka után se. Akkor most melyik a gyengén képzett?

CoolKoon 2016.08.09. 23:53:39

@camilló: "teljesen fölösleges a társadalomra plusz terheket rakni, azért, hogy semmire kellő diplomások kerüljenek ki." - A baj csak az, hogy a semmirekellő diplomások csak és kizárólag Vityacsászár beszédeiben léteznek, sehol máshol. Statisztikák, felmérések és tanulmányok bizonyítják, hogy (az összes társadalmi réteg közül) a felsőfokú végzettségűek között messze a legalacsonyabb a munkanélküliségi arány, még a szerinted használhatatlan szakon végzettek körében is. Ehhez képest a szakközépiskolát végzettek között sokkal több a munkanélküli, még "jó" (=kelendő) szakma esetén is.

"Itt is érvényesülni kell a szolidaritásnak." - Hát abban, hogy csóró (tanulásban) másodvonalbeli fiatalokat nem akarnak egyetemre engedni, nincs az égvilágon SEMMI szolidáris.

"(erről Te nagyvonalúan megfeledkezel, hogy a piás szaki termelte meg azt, amiből képezhettek )" - Ami azt illeti, én a képzésem árának jelentős részét saját magam termeltem meg. Amit meg nem, azt a szüleim termelték meg, nem a piás szaki. Sőt! A piás szakinak a gyereke valószínűleg soha nem is járt egyetemre....

"Szóval ha én és a hasonlóak megtermeljük azt a pénzt amiből működtetni lehet az iskolákat, akkor talán elvárható érte valami ellentételezés." - Jaaa, mert aki értelmiségi munkát végez, az csak lopja a pénzt? Egyszer majd nyugodtan ugorj be a helyemre informatikusként. Kíváncsi lennék, hogy egyáltalán hozzá tudnál-e szólni az egészhez...

"Gondolok itt a szakértelemre, emberi kommunikációra a melóssal stb. Nyilván ez így nem fogalmazódik meg egy munkásban, de ugye ha te intelligensebb vagy, akkor neked ennek alapnak kellene lennie!" - Én sose beszéltem senkivel se foghegyről vagy lekezelően csak azért, mert melós. Csak az utálatos, aljas, primitív, viselkedni nem tudó véglényekkel (rangtól függetlenül). Azokból viszont informatikusként is kijutott nekem bőven.

Almandin 2016.08.10. 00:54:38

@camilló: Ma valóban túl sok diplomást képeznek, mert erre van piaci igény. Emiatt leromlott a képzés színvonala. A sok fizetős egyetem/főiskola valóban azért jött létre, hogy a piaci igényt kielégítse. Sok olyan fiatal szerez ott diplomát, aki nem elég jó képességű, nem jó hozzáállású (egy nagy ivászatnak nézi az egészet), vagy mindkettő.
Az a baj, hogy a mai fiatalok rangkórságban szenvednek, azt hiszik, nem emberek diploma nélkül. Ennek a munkaerőpiacra is rossz a hatása. Jó szakmunkások alig vannak, a sok diplomás kevés álláshelyre pályázik. Sok fiatal diplomásnak ráadásul derogál elvállalni még ideiglenes jelleggel is olyan munkát, ami a végzettségén aluli. Inkább eltartatják a szüleikkel magukat még 30-40 évesen is. Ráadásul a jó szakemberek nagy része külföldre vándorol.

Nancsi 2016.08.10. 06:40:46

@Almandin: "Ma valóban túl sok diplomást képeznek, mert erre van piaci igény."
Melyik piacról beszélünk? Apuci-anyuci-ésazőbocikájuk piacról, vagy a cégekről? Mert más a két fél éredeke. Apuci-anyuci-bocika szeretnék ha a gyerek diplomás lenne. Lehet hogy a képességei őt fodrásznak vagy szakácsnak predesztinálják, de diploma az lesz - bármibe is kerüljön. A cégek azt szeretnék, ha a munkatárs ügyes lenne. Én pl. pont leszarom, hogy van-e diplomája az illetőnek vagy sem, de ha nem tud megírni MAGÁTÓL 1 óra alatt egy olyan 100 soros programot, amire nincs forrás a neten, csak megmondom a feladatot és old meg, akkor az nem programozó, csak diplomás, esetleg Phd-s lóf.sz.
Szóval a két piaci érdek eltérő.

camilló 2016.08.10. 09:13:17

@CoolKoon: Látom nem vagy tisztában Marx munkásságával. Ne keverd ide Sztálint, mert Róla se tudsz mást, csak a sztereotípiákat, amit a mainstrem média ömleszt. Sztálin ügyileg (nem védeni akarom, csak a tisztánlátás végett) értekezz talán aza oroszokkal, ahol még mindig a benne van a top 3-ban. Marx munkásságát, még az ellenfelei is elismerik. Mellesleg megjegyzem, hogy bizony leírta a válságokat, és azt is, hogy meddig fog folytatódni. Elérkezik egy olyan fejlődési szakasza a tökének, amikor már nem tud megújulni. Érdemes megismerni azt akit bírálni akarsz, vagy akár csak véleményt mondani róla!
Én vagyok a hülye, vagy FED elnöke, esetleg mind ketten?? Én még lehetek is közgazdaságilag hülye, de a FED elnökéről ezt nem feltételezem!
Nem vágom, mit is jelent, hogy más hülyeségében keressék a hibát? Mondom olvasd el, értsd meg mit írt Marx, aztán visszatérhetünk rá. Én biztos, hogy nem fogok Veled vitatkozni számítástechnikában, mert nem értek hozzá, nem is érdekel! Én a hasonlót alkotni leírásakor arra gondoltam (utaltam) hogy a saját szakterületeden írtál-e annyi tanulmányt, van-e felfedezésed, amivel beleírod magad a történelembe? Ha nincs, akkor nem értem a bírálatot!
Te beszéltél egyetemi beszédstílusról, amikor a piás melósnak magyarázol. Nem mindegy, hogy valaki oktat, vagy kioktat. Én sem nagyon tolerálom a kioktatást, már csak azért sem, mert én sem így tanítom a tanítványaim, de még a munkatársaimat sem kioktatom, ha megkérdeznek, valamiről, bár van, hogy elgurul a gyógyszer és kibukik belőlem a 2 elemi! Aztán mindig helyre teszem magamban, hogy nem szabad így viselkednem, mert nem lehet mindenki atom tudós, és bizony nem szégyellek elnézést kérni a viselkedésemért. ezzel nem hiszem, hogy kisebb lennék!
Te nagyon leragadsz a a haver hülye gyerekénél. Egy építkezésen, nem biztos, hogy építőmérnök az építésvezető. Építész is lehet, de akár technikus is! Mint említettem, olyan a követelmény szint, hogy elvégezheti egy hülye is az egyetemet. Írtam, hogy alap dolgokkal nincsenek tisztában.
Egy szóval sem vitatom, hogy gyorsabb géppel tervezni! Nyilván azért találták ki, hogy megkönnyítse az ember munkáját, és ez így helyes! A gond azzal van, hogy ha géppel tervez, és bizonyos folyamatok nem rögzülnek, akkor rengeteg hibás adatot ad meg a gépnek, és bizony a gép nem hibázik, csak az ember! Amíg kézzel rajzoltak, több ideje volt átgondolni, hogy mit is csinál. Arról meg nem beszélek, hogy kézzel tervezésnél, egy pillanatig sem feledkezhetett meg pl. a kottázás szabályairól, ami sajnos mostanában sokat előfordul.
Persze hogy van hová süllyedni, de muszáj???
Egy homlokzat tervezését?? Miért ne bíznám rá? A statikáját már nem feltétlenül!
Én nem duzzogok amiatt, hogy nem az építőmérnök van a rivalda fényben! Én azt mondom, hogy méltánytalanul, van alábecsülve. Elárulom Neked, hogy egy építmény kivitelezésekor a statika felül írja az építész elképzelését. Volt már ebből vitám, de én elsődlegesnek azt tartom, hogy biztonságos legyen az amit építünk, másodsorban funkcionális, harmadik az olcsó üzemeltethetőség és csak után a kinézet! Nos a mai építészek ennek az utolsónak rendelnének alá mindent. Tudnék példákat említeni...
Azt írtad, hogy nem írtad, hogy alkesz melósok, én csak bemásoltam, hogy márpedig de!:))

camilló 2016.08.10. 09:48:30

@CoolKoon: Csavar ügyileg! Egy percig sem vitatom, hogy tömeg termelik a csavarokat, voltam csavargyárban láttam. Ellenben van amikor pont egy spec csavar kell (menetemelkedés, col méretezés, stb.) Akkor is indítsunk el egy gépsort?? Főleg ha közel távol nincs?? Vagy rendeljek a multitól egy kerékagyközpontosítót, mert a könnyűfém felnim csak azzal megy fel a kerékagyra? Inkább elballagok egy esztergályoshoz és legyártatom vele. esetleg nem szükségeltetik a CNC a féktárcsa, fékdob szabályozáshoz sem. Meg van a helye a CNC-nek, és meg van a helye a hagyományos esztergának is. Mostanában egyre több munka van újra a hagyományos esztergályos munkájára.
A Kádár rendszer már munkás párti volt, ezt ugye pozitív diszkriminációval is kimutatták, pl. az egyetemi felvételinél, de ha fel vették és kiderült, hogy nem oda való akkor bizony mennie kellett az egyetemről, főiskoláról, és ez így van jól. Ne szociális alapon kerüljön be a fiatal, hanem a tehetsége alapján. engem pont nem érdekel, hogy milliomos az apuka, vagy munkanélküli, ha tehetséges a gyerek! Nyilván a munkanélküli gyerek kapjon ingyen ellátást, és segítség tisztességes, hangsúlyozom tisztességes ösztöndíjjal a tanulását. Az exem több Népköztársasági ösztöndíjat kapott, mint én fizetést. Persze ehhez megfelelő volt a tanulmányi eredménye is!
Nyilván el fog helyezkedni semmirekellő diplomával is, de tuti, hogy nem a végzettségének megfelelő helyen. Ezért nem értem a diploma iránt ragaszkodást. Ért hozzá a delikvens, vagy nem ért! Nyugaton ez már így működik, és egyre jobban terjed itthon is!
Én mindig hangsúlyozom, hogy ne tanulni akarj! Érdekeljen és akkor nem kell tanulnod, hanem rád ragad. Ehhez nem kell egyetem. Én sem jártam, ahhoz képest olyan könyvtáram van, hogy egy közepes kisváros is megirigyelheti! És nem azért vannak a könyvek, mert billeg az asztal:))
Ecseteltem, hogy ha nem megy állami finanszírozáson, akkor elbukdácsol fizetősön. Léteznek felmérések, hogy hányan maradnak meg egy fél év után. Ezt anno figyelembe vették, amikor a felvehető létszámot meghatározták.
Ezeket a fűkasza kezelőivel egyenértékű szakokat azok választják, aki meg akarnak felelni a sztereotípiáknak, és csak a diploma megléte a lényeg. Én úgy gondoltam, hogy azért megyek egyetemre, hogy többet megtudjak a szakmámról. Érdekes felvételi volt, de dicsekvésnek hangzana így le sem írom..
A neve alatt tervezés, nem azonos a felügyelete alatt tervezéssel. Mondom több elrettentő esetről írhatnék!
Nem állítom, hogy minden építész hülye. Ismerek lelkiismeretes jó szakembereket is, de sajnos Ők vannak kisebbségben. Ők azok a szürke emberek, akik nélkül már nem volna építőipar és az én maximális elismerésemet kivívták, mind szakmailag, mind emberileg!
Volt egy találkozó (nem találok rá jobb szót), ahol egy pedagógus, kutató értekezett a szakképzésről. Ketten voltunk akik hozzászóltunk. A másik hozzászólónak, forgácsoló válallkozása van. Elmondta, hogy a mai képzéseknél, bizony 3 hónap múlva bizonyítványt kapnak a delikvensek. Ő sajnos 3 hónap alatt a műhelyében lévő gépeknek a nevét sem képes megtanítani a tanoncoknak. Szóval aki azt mondja, hogy mindent tud a szakmájáról az hazudik. Nincs ez másként pl. az építőiparban sem. Rengeteg új technológia jelenik, rengeteg új anyag stb. Bizony még egy 20 éves szakmunkásnak is van új a nap alatt. Nagy baj a mérnökképzés során, hogy nem követelik meg a gyakorlatot. Én nem engedném tervezni azt, aki nem dolgozott a kivitelezésben úgy, hogy saját embereket kelljen irányítani. Úgy értem a saját embereket, hogy nem alvállalkozókat. ha így eltöltenének 10 évet akkor sokkal kevesebb hibát követnének el a később. Úgy terveznének, hogy tudnák, hogy tőlük sokkal gyengébb képességű embereknek kell végrehajtani az ő elgondolásait. Én sokat veszekedtem amiatt, hogy ne én találjam már ki, mire is gondolt a tisztelt tervező. Neki úgy kell tervezni, hogy azt mi meg tudjuk csinálni, akár úgy is, hogy csak egy ember van, aki rajzot tud olvasni! Ennek tükrében értekezz arról hogy ki a gyengén képzett!!:)

CoolKoon 2016.08.10. 09:58:10

@camilló: "Ne keverd ide Sztálint, mert Róla se tudsz mást, csak a sztereotípiákat, amit a mainstrem média ömleszt." - Ami azt illeti, jóval többet tudok róla annál, mint "amit a mainstream média ömleszt".

"Sztálin ügyileg (nem védeni akarom, csak a tisztánlátás végett) értekezz talán aza oroszokkal, ahol még mindig a benne van a top 3-ban." - Ó igen, és ez nagyon sokat elárul az orosz lélek rejtelmeiről (és szegénységéről) is. Ahogy a reformer cáruk elleni (értelmiségiek által szervezett!!!) sikeres merénylet is....

"Marx munkásságát, még az ellenfelei is elismerik." - Igen? Kicsoda?

"Mellesleg megjegyzem, hogy bizony leírta a válságokat, és azt is, hogy meddig fog folytatódni." - A válságokra természetesen más közgazdaságtani elméletek is kitértek. Az osztrák iskola pl. egyfajta konjunktúraciklussal magyarázza a dolgot (tehát hogy a válságok ciklikusan váltják egymást a konjunktúra időszakaival). Ezt pedig a történelem nagy vonalakban egyelőre igazolni látszik...

"Elérkezik egy olyan fejlődési szakasza a tökének, amikor már nem tud megújulni." - ...ezt viszont nem. Marx már kb. 130 éve halott. Számtalan válság volt azóta világszerte (kisebb, regionális szintűek is), de a világgazdaság/emberiség valahogy eddig még mindig megtalálta belőlük a kiutat, és előbb-utóbb megint növekedési pályára állt a világ. Nagy vonalakban amúgy ismerem a munkásságát, és mindig is az szúrt benne leginkább szemet, hogy mennyire elrugaszkodott a valóságtól. Mondom, mintha világéletében egy párhuzamos dimenzióban/univerzumban élt volna. A követői/tanítványai pedig gyakorlatilag MINDEN válság alkalmával előjönnek az odújaikból, és várják, hogy Marx tézisei "végre" beteljesüljenek, de ez (furamód) valahogy sose adatik meg nekik. Ehhez képest a Keynes-hívők sokszor még konkrét számokkal is alá tudják támasztani egyes elméleteik helyességét (amit a marxisták sose mondhattak el magukról, hiszen még a szociban is annyira pofátlanul hamisították az ÖSSZES gazdasági adatot/statisztikát, hogy még számukra se volt tiszta a kép).

"Érdemes megismerni azt akit bírálni akarsz, vagy akár csak véleményt mondani róla!" - Te komolyan azt hiszed, hogy semmit nem tudok a marxizmusról, csak azért, mert komplett blődségnek tartom az egészet?

"Én vagyok a hülye, vagy FED elnöke, esetleg mind ketten?? Én még lehetek is közgazdaságilag hülye, de a FED elnökéről ezt nem feltételezem!" - Igaz, inkább csak hülyének tetteti magát. A FED elnöke ugyanis bizonyos szempontból politikus is, ráadásul FED-elnökként amúgy is a szélesebb kompetenciákban (beleszólási jogokban) érdekelt. Ezt is figyelembe kell ám venni olyankor, amikor egy tótumfaktum(nak hitt személy) kijelentéseit értelmezzük....

"Én a hasonlót alkotni leírásakor arra gondoltam (utaltam) hogy a saját szakterületeden írtál-e annyi tanulmányt, van-e felfedezésed, amivel beleírod magad a történelembe?" - Én meg erre válaszoltam, hogy hál' Istennek nincs. Ugyanis soha nem adnám a nevem ilyen, már-már az ezotéria felé húzó, áltudományos katyvaszhoz. Ha mások úgy gondolják, hogy helyes dolog ilyesmivel hülyíteni az embereket, lelkük rajta. Én szélhámosságnak és átverésnek tartom az ilyet.

"Nem mindegy, hogy valaki oktat, vagy kioktat. " - A gond csak azzal van, hogy amiről én azt gondolom, hogy oktatok, arról mások úgy gondolják, hogy kioktatom őket. Ezért aztán le is szoktam arról, hogy bárkinek bármit is magyarázzak, mert csak fölöslegesen hergelem a sok szerencsétlen, kisebbségi komplexusokkal megvert idiótákat. Mint mondtam, nekem sose derogált olyantól tanulni, ami valamit jobban tud nálam. A személyes tapasztalataim alapján másoknak viszont általában igen.

"bizony nem szégyellek elnézést kérni a viselkedésemért. ezzel nem hiszem, hogy kisebb lennék!" - Ez dícséretes, de szerintem alig van olyan, aki így csinálja....

"Te nagyon leragadsz a a haver hülye gyerekénél. Egy építkezésen, nem biztos, hogy építőmérnök az építésvezető. Építész is lehet, de akár technikus is!" - Az alapján, amit eddig elmondtál, nekem úgy tűnt, hogy olyanokról derült ki, hogy semmit nem tudnak, akik építőmérnök/statikus minőségben vesznek részt az építkezésben, nem pedig építésvezetőként. Azért mindketten tudjuk, hogy az építésvezető egy egészen más tészta....

"Mint említettem, olyan a követelmény szint, hogy elvégezheti egy hülye is az egyetemet. Írtam, hogy alap dolgokkal nincsenek tisztában." - De még ha el is végzi az egyetemet, hogy lehet, hogy felveszik felelős pozícióba, ha a napnál is világosabb, hogy tök hülye hozzá?! Talán azért, mert a haver kölke? Vagy más okot is tudsz mondani?

camilló 2016.08.10. 09:59:49

@CoolKoon: Pontosan arról értekezek, hogy a szakképzés a nullával egyenlő. Olyan képzéseket indítanak, amire nincs kereslet. Ez érvényes a középiskolákra és a felsőfokú szakképzést adó intézményekre is. Írtam már, hogy csak nálunk fétis a diploma. külföldön azt nézik, hogy tudod-e csinálni, avagy sem!
Ha csóró és tehetséges, akkor menjen. Ha csóró és hülye, akkor miért is kellene egyetemre járnia??
Nagyon homályos elképzelésed van arról, hogy valójában mibe kerül egy diploma. Javaslom nézz utána!
Én arra értettem az ellentételezést, hogy emberi hang a melóssal. nem ugrok be informatikusként, mert gőzöm sincs róla, nem i érdekel. És mindenki jobban jár, ha nem akarsz a helyemre lépni az építkezésen. ezzel semmi baj nincs. Nem akarod tudomásul venni, hogy mindenki munkájára szükség na össztársadalmi szinten. én azt nehezményezem, hogy egyesek azt képzelik, hogy nélkülük meg áll a föld forgása, ezért olyan stílust engednek meg maguknak a tőlük gyengébb képességűekkel szemben, amivel csak azt érik el, hogy nyilván való legyen, hogy a IQ szintjük a növényekkel van egy sorban. Most lehet megsértettem a növényeket!
Ha megtalálod a hangot egy IQ bajnokkal, és megadod a tiszteletet, ugyan azt kapod vissza, ellenben egy beképzelt senki, még azt is hiszi, hogy mert próbálod megadni a tiszteletet, akkor azzal ő már felsőbbrendű és megengedhet magának olyan viselkedést, ami az állatok között sem fordul elő.

camilló 2016.08.10. 10:00:47

@Almandin: Nagyon hasonlóan látjuk a világot ebből a szempontból!

CoolKoon 2016.08.10. 10:39:16

@CoolKoon: "A gond azzal van, hogy ha géppel tervez, és bizonyos folyamatok nem rögzülnek, akkor rengeteg hibás adatot ad meg a gépnek, és bizony a gép nem hibázik, csak az ember! Amíg kézzel rajzoltak, több ideje volt átgondolni, hogy mit is csinál." - Tapasztalatból tudom, hogy ez nem igaz. Nekem pl. a kézzel rajzolt műszaki rajzaimat ugyanolyan lendülettel dobta vissza a tanárom, mint az AutoCAD-ben rajzoltakat. Talán mondanom sem kell, hogy még csak azt se tudtam, hogy mi nem jó rajta (az egyik tanárom amúgy készségesen elmagyarázta, a másik viszont elküldött a francba azzal, hogy az előadáson minden szükséges dolog elhangzott).

"Arról meg nem beszélek, hogy kézzel tervezésnél, egy pillanatig sem feledkezhetett meg pl. a kottázás szabályairól, ami sajnos mostanában sokat előfordul." - Ami azt illeti, a kottázás szabályairól én a szolfézsórákon tanultam, még általánosban :D A kótázásról meg annyit, hogy szerintem messze nem az szokott a műszaki rajzokkal a legnagyobb baj lenni (most őszintén: ki a francot érdekel, hogy pl. mekkora a nyíl hegyeinek a dőlésszöge pl?). Engem sokkal jobban idegesít, hogy pont az a méret szokott hiányozni, ami nekem kéne (helyette meg van adva egy csomó más olyan, amit még csak lemérni se lehet), hogy nem az alapnézetekben van az adott cucc lerajzolva, hogy alapvető szabályokat nem tartanak be (pl. a süllyesztett lyukakat, beugrásokat stb. be se rajzolják), és még sorolhatnám. A kótázás szerintem huszadrangú probléma.

"Persze hogy van hová süllyedni, de muszáj???" - Nem muszáj, de szerintem korántsem olyan súlyos a helyzet, mint amilyennek leírod.

"Egy homlokzat tervezését?? Miért ne bíznám rá? A statikáját már nem feltétlenül!" - Mert nem biztos, hogy van hozzá (esztétikai) érzéke. Sőt! Szinte biztos, hogy nincs. Ha jól tudom, az építész szakokon mindenhol van tehetségvizsga, ami nem szokott túl könnyű lenni (ugyanis bizony az építészet valójában művészet is egyben).

"Én azt mondom, hogy méltánytalanul, van alábecsülve." - Ez már csak olyan, mint a zenészszakma. Ott is az előadót szokták isteníteni, nem a szerzőt (meg a producert). Az építészettel is ez a helyzet.

"Elárulom Neked, hogy egy építmény kivitelezésekor a statika felül írja az építész elképzelését." - Én ezt nagyon jól tudom. Sőt, szerintem ezt mindenki tudja, aki egy kicsit is emlékszik az általános iskolában tanult fizika-tananyagra.....

"Volt már ebből vitám, de én elsődlegesnek azt tartom, hogy biztonságos legyen az amit építünk, másodsorban funkcionális, harmadik az olcsó üzemeltethetőség és csak után a kinézet!" - Igen, a szociban is pontosan így gondolták az elvtársak. Na, úgy is nézett ki az összes épületük (illetve néz ki a mai napig).

"Nos a mai építészek ennek az utolsónak rendelnének alá mindent. Tudnék példákat említeni..." - Én pedig tudnék ellenpéldákat is említeni. A megrendelő ugyanis általában van elég ostoba és ízlésficamos ahhoz, hogy az épület esztétikáját (meg sokszor az olcsó üzemeltethetőséget is) leszarja, és MINDENT az árnak rendeljen alá (jó esetben a biztonságot nem, de erre is tudnék mondani ellenpéldákat). Az építész meg hiába magyarázza, hogy ez így csúnya lesz, a megrendelő leszarja. Aztán ezért olyan bűnrondák sokszor a modern irodaházak is.

"Azt írtad, hogy nem írtad, hogy alkesz melósok, én csak bemásoltam, hogy márpedig de!:))" - Hát pedig direkt visszaolvastam az összes hozzászólásomat, és ezt így, ebben a formában kizárólag csak Te használtad. Amit én írtam, az az volt, hogy "majd azt is megtanulják a szakközépben a nebulók két piálás között" meg "szakközépet (meg inasiskolát) végzett suttyók országa". Hol van ebben a "hülye melós", "alkesz melós" meg a többi dolog, amit kihallottál a szövegből?

"Ellenben van amikor pont egy spec csavar kell (menetemelkedés, col méretezés, stb.) Akkor is indítsunk el egy gépsort??" - Természetesen nem erről van szó. Hanem arról, hogy az ilyen apró, egyszeri munkákra nem hiszem, hogy bármely cégnek megéri főállásba felvenni egy esztergályost.

"Vagy rendeljek a multitól egy kerékagyközpontosítót, mert a könnyűfém felnim csak azzal megy fel a kerékagyra?" - Fura felniket vásárolhatsz (a te autódhoz lett egyáltalán legyártva), ha ilyen gondod van....

"esetleg nem szükségeltetik a CNC a féktárcsa, fékdob szabályozáshoz sem" - Azért igencsak bátor vagy, ha képes vagy esztergagéppel nekimenni a gyári féktárcsának meg fékdobnak. Egyrészt azok elég kemény anyagból szoktak lenni, másrészt az ilyen magánakciókkal szinte biztos, hogy leszeded róluk a speciális bevonatot, ha esetleg van rajtuk olyan...

"Meg van a helye a CNC-nek, és meg van a helye a hagyományos esztergának is." - Meg, de gyártáshoz általában csak az előbbit szokták használni. Az utóbbit ugyanis (egy-egy egyszeri munkákat leszámítva) már kiváltották a gyártósorok.

"Mostanában egyre több munka van újra a hagyományos esztergályos munkájára." - Igen, mert régi/ritka alkatrészeket csak azzal lehet utángyártani. De jobb helyeken nem főállásban szoktak dolgozni...

CoolKoon 2016.08.10. 11:20:43

@camilló: "ha fel vették és kiderült, hogy nem oda való akkor bizony mennie kellett az egyetemről, főiskoláról, és ez így van jól." - Szerintem is, de mint mondtam, az idióta fejpénzes baromság bevezetéséig ez a rendszerváltás után is így volt.

"Ne szociális alapon kerüljön be a fiatal, hanem a tehetsége alapján. engem pont nem érdekel, hogy milliomos az apuka, vagy munkanélküli, ha tehetséges a gyerek!" - Hát a jelenlegi rendszer viszont pont a milliomos apuka idióta csemetéjének kedvez. Aki lehet, hogy tandíjat fog fizetni a teljes tanulmánya során, de valahogy elbukdácsol a diplomáig, még ha teljesen hülye is hozzá. Ehhez képest a munkanélküli apuka nem túl buta, de nem is kiemelkedően okos gyereke bizony esélyt se kap az egyetemre. Aztán majd szakközépiskolás papírral a zsebében fogja szépen gyarapítani a munkanélkül..izé...közmunkások egyre népesebb táborát. Miközben jobb helyeken lehetett volna egy közepesen jó presztízsű diplomája, ami Mo-n a szegény, átlagos embereknek viszont nem jár. Munkás háttérrel munkásként ez gondolom örömmel tölt el, igaz?

"Nyilván a munkanélküli gyerek kapjon ingyen ellátást, és segítség tisztességes, hangsúlyozom tisztességes ösztöndíjjal a tanulását. Az exem több Népköztársasági ösztöndíjat kapott, mint én fizetést. Persze ehhez megfelelő volt a tanulmányi eredménye is!" - Csakhogy nem mindenkinek van ám kedve ahhoz, hogy végigmagolja az egyetemet, még ha okos, akkor se (sőt, akkor főleg nem!). Akkor az olyanok menjenek el inkább lakatosinasnak, mert az urizáló miniszterelnök elvtárs (aki még ingyen tanulhatott!) úgy gondolja?

"Nyilván el fog helyezkedni semmirekellő diplomával is, de tuti, hogy nem a végzettségének megfelelő helyen." - Na és? De elhelyezkedik, mert pl. beszél nyelveket (újabb dolog, amire az egyetemeken nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a középiskolákban úgy általában), és megszokta az állandó tanulást, fejlődést, tehát a munkába is viszonylag hamar belejön.

"Ezért nem értem a diploma iránt ragaszkodást. Ért hozzá a delikvens, vagy nem ért! Nyugaton ez már így működik, és egyre jobban terjed itthon is!" - Hát pedig ez nagyon hiú ábránd. Németországban meg Ausztriában a mai napig igenis elég sokan kérik a diplomát. Néha még az is mindegy, hogy milyet, csak legyen. Az angolszász országokban nem szokták kérni, ez igaz, de (mint a mellékelt ábra mutatja) ennek itt vsz. egyre kevésbé lesz jelentősége.

"Én mindig hangsúlyozom, hogy ne tanulni akarj! Érdekeljen és akkor nem kell tanulnod, hanem rád ragad." - Ez abszolút tudásszint tekintetében tényleg így van. Az ösztöndíjak odaítéléséről döntő csinovnyikokat viszont ez nem fogja meghatni, mert ők úgyis csak a jegyeket nézik (amiket bizony az egyetemeken is szinte csak és kizárólag a magolás mértéke szerint adják).

"Én sem jártam, ahhoz képest olyan könyvtáram van, hogy egy közepes kisváros is megirigyelheti! És nem azért vannak a könyvek, mert billeg az asztal:))" - Jó, de továbbra is állítom, hogy a legtöbb szakközépiskolás végzettségűre ez NAGYON nem jellemző....

"Ecseteltem, hogy ha nem megy állami finanszírozáson, akkor elbukdácsol fizetősön." - Ja. Ha apucinak van rá elég pénze. Mert ha nincs, akkor peche van.

"Léteznek felmérések, hogy hányan maradnak meg egy fél év után. Ezt anno figyelembe vették, amikor a felvehető létszámot meghatározták." - Gondoltál már arra amúgy, hogy ha a delikvensek egyetem helyett szakközépbe mennek, akkor adott esetben ugyanúgy fogják gyarapítani az adott időszakban a munkanélkü..izé, közmunkások táborát? Mert bizony a számok ezt sugallják....

"Ezeket a fűkasza kezelőivel egyenértékű szakokat azok választják, aki meg akarnak felelni a sztereotípiáknak, és csak a diploma megléte a lényeg." - És mi van, ha neadjisten akár a büfé-ruhatár szaknak csúfolt szakokból is igény van néhány emberre? Akkor a cég, amelyiknek szüksége van rájuk hívjon be inkább bantu négereket, szír menekülteket vagy ukrán vendégmunkásokat? A magyar meg maradjon alulképzett, kontraszelektált birka?

"A neve alatt tervezés, nem azonos a felügyelete alatt tervezéssel." - Hát pedig papíron igen. Az, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a "sztárépítész" meg se nézi, hogy mit rajzoltak az asszisztensei meg a gyakornokai, a sztárépítész hülyesége. De az ilyentől mondjuk ne is várjuk, hogy értelmes dolgokra fogja tanítani a tanoncokat....

"Nem állítom, hogy minden építész hülye. Ismerek lelkiismeretes jó szakembereket is, de sajnos Ők vannak kisebbségben. Ők azok a szürke emberek, akik nélkül már nem volna építőipar és az én maximális elismerésemet kivívták, mind szakmailag, mind emberileg!" - Jó, és a többivel mi legyen? Szakközépbe velük? Esetleg menjenek el inkább képzőművésznek?

CoolKoon 2016.08.10. 13:16:42

@camilló: "Volt egy találkozó (...) A másik hozzászólónak, forgácsoló válallkozása van. Elmondta, hogy a mai képzéseknél, bizony 3 hónap múlva bizonyítványt kapnak a delikvensek. Ő sajnos 3 hónap alatt a műhelyében lévő gépeknek a nevét sem képes megtanítani a tanoncoknak." - Csakhogy nem lehet mindenfajta képzésnél x év kötelező szakmai gyakorlatot előírni, mert az még hatalmasabbra duzzasztaná a már meglévő munkaerőhiányt.

"Bizony még egy 20 éves szakmunkásnak is van új a nap alatt." - De még mennyire. Az más kérdés, hogy a bútorgyártó cég, ahol az apám dolgozik, olyan melósokkal van tele, hogy 20 éve asztalos, de szerelésnél felügyelet nélkül mégis elszar valamit....

"Nagy baj a mérnökképzés során, hogy nem követelik meg a gyakorlatot." - Már ahol. Úgy tudom, hogy az építőmérnököknél van kötelező gyakorlat.

"Én nem engedném tervezni azt, aki nem dolgozott a kivitelezésben úgy, hogy saját embereket kelljen irányítani. Úgy értem a saját embereket, hogy nem alvállalkozókat. ha így eltöltenének 10 évet akkor sokkal kevesebb hibát követnének el a később." - Csakhogy mind a ketten tudjuk, hogy ilyet elvárni egyszerűen irreális. Ha ilyen feltételek mellett osztanák a diplomát, akkor nagyon gyorsan elfogynának a mérnökök ám....

"Úgy terveznének, hogy tudnák, hogy tőlük sokkal gyengébb képességű embereknek kell végrehajtani az ő elgondolásait." - Ezt látja mindegyik mérnök, amelyiknek van egy kis esze, és amely ugyanabban a cégben dolgozik, amelyik a gyártást is végzi.

"Neki úgy kell tervezni, hogy azt mi meg tudjuk csinálni, akár úgy is, hogy csak egy ember van, aki rajzot tud olvasni!" - Nem lehet, hogy azok a mérnökök, akik ezt értik, teszem azt egy multinál dolgoznak sokkal magasabb fizetésért, az olyan helyeken, ahol megfordultál, pedig csak a "futottak még" kategóriából tudnak válogatni? :P

camilló 2016.08.10. 17:40:06

@CoolKoon: A rendszerváltás után a liberálisok kezdték el azt terjeszteni, hogy mindenkinek diploma kell és felduzzasztották a felvettek számát. Értsd meg, ha tehetséges, akkor menjen egyetemre, ha nem akkor keressen más munkát. Alapvető tévedésben vagy, ami az iskolákat illeti. Általános iskolából, 3 út áll a gyerek előtt. Az egyik, a szakmunkásképzés, amit olyan sikeresen átalakítottak a liberálisok, hogy pont a nulla értékkel egyenlő, mivel szerintük, nem kell gyakorlat, de még a szakmai tárgyak számát is levették a humán tárgyak javára. Második a lehetőség a szakközép ahol a szakma mellé elvileg kapna egy érettségit is. Ez manapság úgy néz ki, hogy ha nem marad a technikus minősítésre, akkor gyakorlatilag megint csak a nullához közelít a tudása, no nem sokkal jobb a helyzet, ha elvégzi a technikus minősítőt, akkor sem, mert olyanok tanítják, akiknek semmi gyakorlati tapasztalata sincs. Elrettentő példa a mostani gyakornokom. Nincs könyvük földméréstanból. Heti két óra van belőle. Saját bevallása szerint egyedül a labor gyakorlat az, ahol tanulnak is és van értelme. Mellesleg kőműves az eredeti szakmája, és érettségi után kezdett bel a technikus minősítőbe. No a kőműves szakmája ellenére, nincs tisztában a téglakötésekkel, anyagismerete , nulla, és nem sorolom tovább. No a harmadik lehetőség, a gimnázium. Aki egyetemre akar menni az jól teszi, ha szakközépbe megy, ha szakirányba akar továbbtanulni. Egy későbbi tanár, filozófus, jogász stb., meg menjen gimnáziumba. Alapvető tévedés, hogy aki szakközépből megy egyetemre az hátrányban van egy gimnazistával szemben. Pont fordítva van, ha mérnök akar lenni és az előző iskolában kapott némi alapot, az bizony előny. Tavaly volt egy harmadéves építész hallgató gyakornok nálam. Szegény gimnáziumból ment építészmérnökire. Szóval, nincs semmi baj azzal, hogy nincs képessége valakinek, ahhoz, hogy egyetemre menjen. Ettől még pont annyira szükség van a munkájára, mint az atomtudóséra. De az menjen egyetemre aki oda való! Ez pedig kortól, nemtől származástól vallástól, stb. független kell, hogy legyen ! Leszögezem, hogy egy jól működő rendszert tettek tönkre a liberálisok, amivel aztán viktorék pont nem csináltak semmit!
Nem kell magolni. én pl, hiába próbáltam megtanulni a statikát, egyszer "megvilágosodtam" és rájöttem, hogyan is működik. Onnantól kezdve nem utáltam és tudtam. vannak tárgyak amiket magolni kell, de pont te ne mond, hogy a matekot meg lehet tanulni! Marhára nem akarom védeni viktort, mert nekem pont annyira ellenszenves politikát folytat, mint a liberálisok csinálták, de talán volt tehetsége, ezért vették fel az egyetemre. Akkoriban felvételi nélkül csak azokat vették fel, akik valamilyen országos tanulmányi versenyt nyertek, vagy a szülők valamelyike rendelkezett a Munkás-Paraszt hatalomért érdeméremmel. Úgy tudom, győzőnek nincs kitüntetése, így valószínűsítem, hogy bizony nem hülye ez a viktor, csak simán g.ci!
Ismerek olyat, akinek apucinak nincs pénze, és a gyerek inkább dolgozik az egyetem mellett és kifizeti a tandíjat. Jelzem ösztöndíjjal teljes ingyenességgel kezdte állami finanszírozásban, de sajna kiderült, hogy gond van a képességekkel, ill. szerintem, nem a megfelelő szakra jár. de ez mindegy is. Vagy menjen át más szakra és tanuljon úgy, hogy állami finanszírozással tudja elvégezni! Amúgy meg pont az a baj, hogy végigbukdácsol apuci pici fia, meg ez a srác is, és pont egy semmit érnek ketten!!
Leírtam, hogy ki megy szakközépbe, meg egyetemre a tisztán látás végett! Az építőiparba volna felvétel, de sajnos a gyenge képzés miatt a próbaidőt sem tudják kitölteni. nem feltétlen a gyerek hibája, de akkor mi a fenét verik magukat a tanárok. Egy velem megtörtént példa. Egy olyan házat építettünk, ami a technológiából ez idáig egyedül álló az országban a városban pedig biztos. Súlyosbította a helyzetet, hogy nem volt organizációs terület, ill. minimális, így nagyon kellett figyelni, mit és mikor rendelek be. ki használja a darut stb. No jöttek a szakközépből (ahová mellesleg én is jártam)4 körbe vezettem a társaságot és az egyik tanár, kérte, hogy mutassam meg az ütemtervet. Én felismertem, mert tanított engem is, hiába telt el 20 év. Mondtam, hoigy én nem szoktam nézegetni, mert teljesen feleslegesnek tartom, de azért kivittem. mondta, hogy azért szép dolog, hogy így tudom szervezni az építkezést, és biztosan jó voltam építésszervezésből. Jót vigyorogtam és elárultam, hogy Ő tanított, kettes voltam és a mai napig nem tudom mit jelent a felső háromszög mátrix, amivel annak idején engem majd a sírba tett:)) szóval a jegyek nem tükrözik a képességeket:)
Nyelveket bárki megtanulhat. Amikor kamionoztam két ország kivételével, mindenhol kiválóan elboldogultam, Sőt a német annyira ragadt hogy telefonon is tudtam értekezni, és amikor pár éve kint voltam, kb. két hét múlva tisztességesen beszéltem. De még az oroszoknál is simán dumáltam, dacáras annak, hogy szintén kettes voltam oroszból. szóval ne ezért menjen egyetemre a gyerek.

camilló 2016.08.10. 17:40:49

@CoolKoon: Ha szükség van büfé- raktárosra, akkor képezzük, de biztos hogy száz számra kellenek??
Mi legyen azzal az orvossal aki teljesen sötét és a keze alatt jobban halnak a betegek, mint Mengele keze alatt?? Menjen máshová. Murphy törvénykönyvében van egy rész ami a kompetenciával foglakozik. Mindenki addig emelkedik a ranglétrán, amíg az adott beosztásra alkalmatlan lesz. Ergo, egy idő után minden helyet alkalmatlanok fognak betölteni. szerinted jól van ez így?? ha nem alkalmas az adott munkára, akkor csináljon olyat amire alkalmas, attól még ugyan olyan jogú tagja a társadalomnak, és semmivel sem érdemel kevesebbet, mint egy jobb képességű!

camilló 2016.08.10. 17:54:53

@CoolKoon: egy jól képzett ember kitesz tíz gyengén képzettet. és Te belenyugszol abba, hogy engedjünk a minőségből, csak hogy számszakilag meglegyen a kellő fő?? Te mennél háborúba 100 gyengén képzettel, vagy inkább 10 elit katona közé állnál be? (feltételezem, hogy bírnád a strapát)
nekem is van olyan beosztottam, aki 40 éve szakmunkás, és rá kell szólnom, hogy rosszul csinálja amit csinál. na és? azért is vagyok ott, hogy szóljak. de van olyan kollégám, aki észre sem venné ugyan azt. Kivel szeretnéd a házad építtetni??:)
A tervezők, pont leszarják, hogy ki fogja megépíteni. Jönnek kivitelező felelősséggel, stb. Mondom a bányász béka alatt van a színvonal, és ehhez még arrogancia is társul!
No akkor pár szó a tervezés folyamatáról, mert látom nem vagy képben. Tegyük fel, hogy egy áruház lánc akar több egységet építeni. kiír egy pályázatot, és arra jelentkeznek tervezők. általában, csomagban kapják a feladatot. (Én már ránézésből tudtam ki tervezte az adott áruházat, amikor orrba-szájba építettük.) Megtervezi az adott helyszínre, ekkor keresnek kivitelezőt. Mikor átveszed a terveket, elvileg van tervzsűri, ahol átnézik a terveket és felhívják a hibákra a figyelmet. gyakorlatban ez már régen elmarad. ki megy a szerencsétlen munkavezető és elkezdi a munkát. ha csináltál már ilyen áruházat, akkor tudod, hogy hol szokták elnézni a terveket. Jön a kooperáció, ahol előadod a megrendelőnek, hogy szar van a palacsintában. no ekkor, ha rutinos a műszaki ellenőr, akkor pikk-pakk készül egy skicc és mehet a verkli. Az egyik áruháznál, pl. a második kooperációnál már kiderült, hogy csapnivalóak a tervek, így eleve megrajzoltuk a megoldást a tervező csak szignózta. Szóval multi nem multi, helyi hülye mindenhol van. a baj az, hogy nem si érdekli maga a munka, lényeg, hogy a pénzt felvegye érte. Tisztelet a kivételnek, mert bizony vannak nagyon jó tervező csapatok is. Az egyik pesti társaságtól pl. én is rengeteget tanultam, és előszeretettel dörgölöm más tervezők alá, hogy ezek bizony értenek ahhoz amit csinálnak!! sajnos nem ez az általános!

camilló 2016.08.10. 18:10:50

@CoolKoon: A tervezéssel kapcsolatos reagálásod nem cáfolja az általam leírtakat!
Szlengben a kottázás is helyes! No pontosan az Általad leírtakról beszélek. vagy egy 50 méter hosszú épületnél, ha ki akarod mérni a falakat az egyik végén, akkor csak úgy tudod, hogy elindulsz a másik oldalról.
Dolgoztam tavaly egy építész művésszel:)) Inkább ne beszéljünk róla:) Jó srác, meg minden, de a szakmához sok köze nincs:)
Valóban Vivaldi, Bach és társaikat sehol nem említik:) Sántít a hasonlat!:)
ellenben milyen jó egy csupa üveg kórházban betegként ahol nincs légkondi, vagy a másikban, ahol a helikopter leszálló pályába nem tervezetek fűtést, és utólag tervezve kicsit alá becsülték az energia igényt, és nem is sorolom. Szóval nekem pl. egy kórháznál másodlagos, hogy kívülről milyen, ha belül olyan körülmények vannak, hogy enyhítik a betegek kínjait és nem megsokszorozzák!
" Nekem meg az a tapasztalatom, hogy sok (elpiált agyú) melós már azt is sértésnek veszi, ha (kissé egyetemi stílusban) készségesen elmagyarázok valamit. Most akkor hol az igazság?" ezt nem te írtad véletlenül??:)) No még egyszer bemásoltam, mit is írtál! az elpiált agyú, nem szinonimája az alkesznek?:))
Nálunk rengeteg egyedi darabot kell esztergálni. bebetonozandó szerelvények és társaik. valamiért főállású az esztergályosunk:)
Opel Astra f és alu felnit vettem 14"-osat. Kellett hozzá központosító. Ez nem szokatlan!
Esztergályosoktól tudom, hogy egy jó esztergályosnak nem fog problémát okozni a CNC, fordítva ez nem feltétlen igaz!

camilló 2016.08.10. 18:36:54

@CoolKoon: Hány orosz emberrel beszéltél, mit tudsz a történelmükről? Voltak a cárnak reformista elképzelései, de ettől még nem lesz haladó. ajánlom figyelmedbe az egykori francia nagykövet visszaemlékezéseit, ha reális képet akarsz arról az időről. nyilván úgy szerették, hogy csak volt forradalom, bár egy történelminek nevezett műsorban egy jobb oldali történész azt bizonygatta, hogy gyakorlatilag 50 bolsevik foglalta el Moszkvát. Várom beszámolódat Az orosz lélek egy orosz szemével!:)) címmel!! Kulturális antropológiát is meg akarták szüntetni viktorék, de látom előtte is felesleges volt tanítani:))
Talán nem véletlen, hogy az értelmiség ébred először öntudatra. Ők a valóban értelmiség, mert kellő intelligenciával, és empátiával is rendelkeznek ahhoz, hogy a forradalom vezetői lehessenek. Fölösleges is sorolni, hogy melyik forradalomnak, milyen értelmiségi volt a vezetője.
Mondom, hogy nem ismered Marx munkásságát. Ugye tudod, hogy a Jezsuiták tanulják a marxista műveket? Ettől nagyobb elismerés.... Pontosan megjósolta a válságokat, azt is, hogy a tőke koncentrációjával egyre sűrűbben fordulnak elő, és amíg meg tud újulni a technológia révén, addig túl éli a válságokat, de egyszer eljön az idő, amikor már nem tud megújulni. Marxista közgazdászok a mostani válságról is megmondták, hogy mi lesz a kivezető út. és lőn! Csak el kellene járnod pár előadásra. a TŐKE találta meg a megújulásának a módját és nem az emberiség! A bantu négernek, mi köze van a nanotechnológiához?? Vedd észre, hogy a tőkének vannak törvényszerűségei, amin nem tud átlépni!
Megint a haver kölke, no meg az építésvezető, vs. építész. Az építésvezető egy munkakör amit betölthet építészmérnök, építőmérnök. és megfelelő bizonyítvánnyal rendelkező személy. Nagy általánosságba mérnökök szoktak lenni az építésvezetők. Mindegy melyik. ritkán technikusok. Tapasztalatom szerint azok a legjobbak, akik munkásként kezdték, és úgy szereztek minősítést. Ne gondold, hogy az építésvezetők különbek a tervezőknél. Vannak szerencsés esetek, de nem ez az általános! Mondjak konkrét példát amikor az építésvezető bemutatja, hogyan nem kell építkezni??? Amikor neki a b.acél előregyártó üzemmel az az egyeztetés, hogy bemegy, és megkérdi mikor jön ki a vas? Közben talán észre kellene vennie, hogy fordítva vannak méretek megadva, és amit ennek kivédésére javasolt a tisztelt műszaki ellenőr az horror költséggel jár, csak azért hogy ne dobjunk ki 70 db hajtott vasat?? És bizony egy több támaszú tartónál, ha volt annyira seggarc a tervező, hogy nem konszignálta ki a hosszvasak méreteit, akkor bizony az kevés, hogy küld egy feljegyzést, amiben a szabályok vannak leírva, azt bizony NEKI kellene megtervezni, mert végső soron ő tartja a hátát, ha leszakad a födém! vagy mit mondjak arról a generál építésvezetőről (aki fertelmesen büszke arra, hogy statikus) aki nem tudja megmondani, hol lehet kialakítani egy organizációs területet. Azt mondja beszéljem meg a többi alvállalkozóval, hol nem leszünk útba nekik!! Ez a vicc kategória!! Ugyan ez a figura mondta, hogy egy tömbalapban nem lehet munkahézagot hagyni, mert a hajszál repedésen beszivárog a víz és elrozsdásodik a betonacél! Soroljam??? Ehhh.....

CoolKoon 2016.08.10. 21:17:00

@camilló: "A rendszerváltás után a liberálisok kezdték el azt terjeszteni, hogy mindenkinek diploma kell és felduzzasztották a felvettek számát." - Ami ezt illeti, Vityacsászár második uralkodásának kezdetéig konkrétan MINDENKI ezt terjesztette, mivel (ahogy sokminden más is) ez is egyike volt azon mutatóknak, ami alapján le voltunk (és vagyunk!) maradva a Nyugattól. Lehet, hogy az angolszász országokban nem olyan fontos a diploma, de arányaiban ott mégis kétszer annyi a diplomás, mint nálunk!

"Az egyik, a szakmunkásképzés, amit olyan sikeresen átalakítottak a liberálisok, hogy pont a nulla értékkel egyenlő, mivel szerintük, nem kell gyakorlat, de még a szakmai tárgyak számát is levették a humán tárgyak javára." - Akkor szerinted a liberálisok tehetnek arról is, hogy általában ezekről a helyekről kerülnek ki a legostobább arcok?

"No a kőműves szakmája ellenére, nincs tisztában a téglakötésekkel, anyagismerete , nulla, és nem sorolom tovább." - Jut eszembe, a középiskolák szétverésében bizony a jelenlegi kormány (főleg Hoffman elvtársnő) abszolút tevékenyen részt vett ám...

"No a harmadik lehetőség, a gimnázium. Aki egyetemre akar menni az jól teszi, ha szakközépbe megy, ha szakirányba akar továbbtanulni." - Még egyszer: attól függ, hogy milyen szakra. A vegyészetről meg villamosmérnökiről konkrétan is tudom, hogy a (szakirányú) szakközépiskolással megegyező eséllyel indul az egyetemen a gimnazista is.

"Pont fordítva van, ha mérnök akar lenni és az előző iskolában kapott némi alapot, az bizony előny." - Építészeten meg építőmérnökin talán igen. Máshol viszont inkább nem.

"de pont te ne mond, hogy a matekot meg lehet tanulni!" - Hát pedig de. Meg lehet tanulni (sőt, meg is kell tanulni, mert az egyetemen általában csak kb. 4-5 témakör köré épülő feladattípusok kiszámítását kellett megérteni és begyakorolni). Bemagolni viszont lehetetlen. Ahogy a fizikát is. Nálunk az egyetemen gyakorlatilag a matek meg a fizika tanárok voltak a legnyugodtabbak a vizsgákon. Tudták, hogy a diákjaik tele vannak puskákkal, ahogy azt is, hogy ha nem számolták át a példákat, akkor hiába is volt náluk akár nehéztüzérség is, akkor se csinálják meg a vizsgát. Szinte az arcukra volt írva :)

"Marhára nem akarom védeni viktort, mert nekem pont annyira ellenszenves politikát folytat, mint a liberálisok csinálták, de talán volt tehetsége, ezért vették fel az egyetemre." - Az eszét meg a képességeit senki se vitatja (én se). A jóindulatát viszont annál inkább. Tehát "csak simán g.ci!"

"Vagy menjen át más szakra és tanuljon úgy, hogy állami finanszírozással tudja elvégezni! Amúgy meg pont az a baj, hogy végigbukdácsol apuci pici fia, meg ez a srác is, és pont egy semmit érnek ketten!!" - Na hát szerintem meg pont az ilyenek miatt kellett volna hagyni az egyetemeknek, hogy "házon belül" oldják meg a kérdést, ahogy azelőtt is tették. Ugye régebben bárki jelentkezhetett az egyetemre (mindenki kapott egy esélyt a felvételin!), aztán ha kiderült, hogy baj van a képességeivel (vagy a hozzáállásával), akkor záros határidőn belül megszabadultak tőle, kész. Természetesen ez még az idióta fejpénzes rendszer előtt volt...

"Egy olyan házat építettünk, ami a technológiából ez idáig egyedül álló az országban a városban pedig biztos." - Jobb helyeken az ilyesmit eleve olyan szakikkal építtetnek fel, akik közül legalább valamennyire ért hozzá (akkor is, ha esetleg külföldi a brigád). Ld. 4-es metró esete....

"Mondtam, hoigy én nem szoktam nézegetni, mert teljesen feleslegesnek tartom" - Feltételezem, hogy a viszonyok tisztázása végett, és azért, hogy "papíron" is meglegyen, azért nem árt, ha van ütemterv...

"mondta, hogy azért szép dolog, hogy így tudom szervezni az építkezést, és biztosan jó voltam építésszervezésből. Jót vigyorogtam és elárultam, hogy Ő tanított, kettes voltam és a mai napig nem tudom mit jelent a felső háromszög mátrix, amivel annak idején engem majd a sírba tett:))" - Fura, hogy nem ismert fel...

"szóval a jegyek nem tükrözik a képességeket:)" - Nem hát. Ezért tartom az egész ösztöndíjas/állami támogatású (tanulmányi eredményekhez kötött) rendszert, amit emezek az idióták bevezettek, merő aljasságnak. Ez ugyanis kimondottan a strébereket hozza helyzetbe, azokat, akik gondolkodni nem tudnak, de MINDENT bemagolnak a-tól cettig...

"Nyelveket bárki megtanulhat. (...) a német annyira ragadt hogy telefonon is tudtam értekezni, és amikor pár éve kint voltam, kb. két hét múlva tisztességesen beszéltem. De még az oroszoknál is simán dumáltam, dacáras annak, hogy szintén kettes voltam oroszból." - De mint tudjuk, NEM ez a jellemző. Még egyetemett végzett embereknél se mindig, a szakközépeseknél pedig igazán.

"szóval ne ezért menjen egyetemre a gyerek." - És ha pontosan ez az a dolog, ami később lehetővé teszi számára, hogy jól fizető állást találjon? Akkor ne találjon, mert szerinted az egyetem erre pazarlás?

CoolKoon 2016.08.10. 21:48:12

@camilló: "Ha szükség van büfé- raktárosra, akkor képezzük, de biztos hogy száz számra kellenek??" - Nos, ha olyannyira nem kellenének, akkor feltételezem, hogy munkanélküliként tengődnek. De valahogy mégse azok. Még a büfé-ruhatár szakon végzettek se. Akkor meg mégis miért kell leépíteni? Csak nem azért, hogy ezt a lehetőséget kihasználva még több pénzt tudjunk kivonni a már így is súlyosan alulfinanszírozott és gyalázatosan elhanyagolt oktatásügyből?!

"Mi legyen azzal az orvossal aki teljesen sötét és a keze alatt jobban halnak a betegek, mint Mengele keze alatt??" - De ilyen nincs! A medikusok/friss végzősök kötelező gyakornokoskodása (meg pláne a sebészek irtózatosan hosszú képzési ideje) gondoskodik arról, hogy ilyen ne legyen. Amúgy meg az orvosin tudtommal még mindig működik a régi rendszer: rengeteg az államilag támogatott hely (talán több is, mint amennyire jelentkeztek), de ha valaki nem bírja az iramot, menthetetlenül lemorzsolódik. És bizony le is morzsolódnak annak rendje és módja szerint.

"Mindenki addig emelkedik a ranglétrán, amíg az adott beosztásra alkalmatlan lesz. Ergo, egy idő után minden helyet alkalmatlanok fognak betölteni. szerinted jól van ez így??" - Ez bizony szinte mindig az urambátyámozás következménye, nem azé, hogy az illető alulképzett lenne, vagy valami.

"ha nem alkalmas az adott munkára, akkor csináljon olyat amire alkalmas," - Igen ám, de ki dönti ezt el az egyetem után? Csak és kizárólag az illető maga meg a potenciális munkáltatók, ahova jelentkezik.

"és Te belenyugszol abba, hogy engedjünk a minőségből, csak hogy számszakilag meglegyen a kellő fő??" - Hol írtam én olyat, hogy belenyugodnék abba, hogy engedjünk a minőségből?! Dehogy nyugszok bele! Csak mint mondtam, a minőségi kritériumok felállítása az egyetemek feladata (akik ezt derekasan vállalták is, amíg ezt lehetetlenné nem tették számukra), nem pedig valamiféle kormányhivatalé/minisztériumé. Vagy ez utóbbiak esetleg az akadémikusoknál is okosabbnak gondolják magukat? Hát bizony nem azok (NAGYON nem)....

"nekem is van olyan beosztottam, aki 40 éve szakmunkás, és rá kell szólnom, hogy rosszul csinálja amit csinál. na és? azért is vagyok ott, hogy szóljak. de van olyan kollégám, aki észre sem venné ugyan azt. Kivel szeretnéd a házad építtetni??:)" - Igazából egyikkel se. És még ha találnék is olyat, akiről nem derül ki rögtön az első pár tégla lerakása után, hogy idióta (hanem csak miután már megkötött az anyag), akkor is kénytelen lennék a körmére nézni, mert különben szinte biztos, hogy hülyeséget fog csinálni (igen, személyes tapasztalatból is mondom, ismerősökkel is történt ilyen, sajnos voltak annyira naivak, hogy nem vigyáztak a szakikra, el is szarta nekik a munkát annak rendje és módja szerint).

"A tervezők, pont leszarják, hogy ki fogja megépíteni. Jönnek kivitelező felelősséggel, stb. Mondom a bányász béka alatt van a színvonal, és ehhez még arrogancia is társul!" - Lehet. De most komolyan azt hiszed, hogy ezen a tandíj bevezetése meg a diákok szakközépiskolákba való becsatornázása segíteni fog? Szerintem csak tovább fogja rontani a helyzetet, mivel így még kisebb lesz a merítés, és még nagyobb eséllyel "csúsznak be" majd az ilyen nagyképű idióták.

"No akkor pár szó a tervezés folyamatáról, mert látom nem vagy képben. Tegyük fel, hogy egy áruház lánc akar több egységet építeni. kiír egy pályázatot, és arra jelentkeznek tervezők. általában, csomagban kapják a feladatot." - Jaa hogy könnyűszerkezetes, hullámos acéllemezekből összetákolt tucatépületekre gondoltál? Én konkrétan irodaházakra, toronyházakra, és "felhőkarcolókra". Feltételezem, hogy ott a folyamat egy icipicit más....

"A tervezéssel kapcsolatos reagálásod nem cáfolja az általam leírtakat!" - Hát nézd, én személy szerint nem igazán vagyok a kézzel rajzolás híve, de a (volt) tanáraim szemmel láthaóan osztják a nézeteidet, úgyhogy általában úgy néz ki a dolog, hogy tanítanak ezt is, azt is.

"vagy egy 50 méter hosszú épületnél, ha ki akarod mérni a falakat az egyik végén, akkor csak úgy tudod, hogy elindulsz a másik oldalról." - Igen, erről van szó. De ez megint csak olyan dolog, hogy nem tudja az egyetem senkibe se beleverni. Persze, a beadandó rajzokon a tanár kiszúrja (és emiatt visszadobja az egészet), de ha elvégzi az egyetemet, senki nem fog a fülébe duruzsolni, hogy "azt a méretet képtelenség lemérni, ne annak a méretét írd beleeee". Már írtam, hogy az egyetem gondolkodni meg jó modorra nem tanít meg, tehát akiben ez már az egyetem elvégzése előtt se volt meg, abban ezután se lesz meg (ugye gondolkodás nélkül is simán el lehet végezni a legtöbb egyetemet, elég csak megállás nélkül magolni).

"Dolgoztam tavaly egy építész művésszel:)) Inkább ne beszéljünk róla:) Jó srác, meg minden, de a szakmához sok köze nincs:)" - Jó, hát a "mívíszlélek" egy kicsit más tészta. De mondom: minden építésznek rendelkeznie kell némi művészi vénával/esztétikai érzékkel, mert anélkül képtelenek lennének (szép) épületeket tervezni.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.08.10. 22:11:55

Srácok, ebből lassan összepakolhattok egy doktori disszertációt...
Örömmel olvasgatom az abszolút minőségi beszélgetéseket, köszönöm az élményt!

CoolKoon 2016.08.10. 22:19:59

@camilló: "ellenben milyen jó egy csupa üveg kórházban betegként ahol nincs légkondi, vagy a másikban, ahol a helikopter leszálló pályába nem tervezetek fűtést, és utólag tervezve kicsit alá becsülték az energia igényt, és nem is sorolom." - Hát bizony ha ezeket a részleteket a megrendelő (pl. az állam, vagy valamelyik önkormányzat) nem írja bele a pályázati kiírásba, akkor az hétszentség, hogy nem is lesznek benne. Ugyanis általában első az ár.

" Nekem meg az a tapasztalatom, hogy sok (elpiált agyú) melós már azt is sértésnek veszi, ha (kissé egyetemi stílusban) készségesen elmagyarázok valamit. Most akkor hol az igazság?" ezt nem te írtad véletlenül??:)) No még egyszer bemásoltam, mit is írtál! az elpiált agyú, nem szinonimája az alkesznek?:)) - Az "elpiált agyú" igazából csak egy (általam sugallt) magyarázat volt (a sok közül) arra, hogy miért veszik közülük sokan sértésnek, ha valamit magyarázok nekik (mert igenis megsértődnek rajta, pedig nem kioktatásképp mondom). Most ebből levezetheted, hogy minden melóst annak tartok (mindet nem, de sokukat igen mondjuk), de ettől még nem lesz igaz.

"Nálunk rengeteg egyedi darabot kell esztergálni. bebetonozandó szerelvények és társaik. valamiért főállású az esztergályosunk:)" - Ja, az más. Bár azt hittem, az ilyenek nagyrésze azért némi hegesztéssel megoldható (ami azért jóval gyorsabb, mint az esztergálás)...

"Opel Astra f és alu felnit vettem 14"-osat. Kellett hozzá központosító. Ez nem szokatlan!" - Ezek szerint ezek a fajta felnik (amiket vettél) nem fekszenek rá a tengelyre. Már nem azért, de én már csak a téli/nyári gumicsere miatt is rühellném az ilyen felniket....

"Esztergályosoktól tudom, hogy egy jó esztergályosnak nem fog problémát okozni a CNC, fordítva ez nem feltétlen igaz!" - Attól függ. Egy CNC operátor lényegében csak egy sima betanított munkás. Ellenben az, aki rajzból, tervekből a CNC-hez való gyártási rajzot (és az abból készülő CNC parancsokat) is el tudja készíteni, az szerintem az esztergálásba is hamar bele tudna jönni.

"Hány orosz emberrel beszéltél, mit tudsz a történelmükről?" - Épp eléggel (és épp elég orosz ember megnyilvánulását láttam) ahhoz, hogy kiismerjem őket. Az elmúlt 200 évük történelméről pedig elég sokat.

"Voltak a cárnak reformista elképzelései, de ettől még nem lesz haladó." - Csak hogy számodra is világos legyen: NEM II. Miklósról, az utolsó cárról beszéltem, hanem a nagyapjáról, II. Sándorról.

"nyilván úgy szerették, hogy csak volt forradalom" - Ha már eltértünk a tárgytól, annyit azért hozzátennék, hogy Oroszországban akkor államcsőd volt. Ebből jött a forradalom.

"Várom beszámolódat Az orosz lélek egy orosz szemével!:)) címmel!!" - Oké, de cserébe én is várok Tőled egy érdekfeszítő (és részletekbe menő) beszámolót a pánszlávizmusról mint orosz hatalmi eszközről az imperialista céljaik előmozdítására....

"Talán nem véletlen, hogy az értelmiség ébred először öntudatra. Ők a valóban értelmiség, mert kellő intelligenciával, és empátiával is rendelkeznek ahhoz, hogy a forradalom vezetői lehessenek." - Érdekes, valahogy sose azok az értelmiségiek szoktak a forradalmak élére állni, akiknek higgadt és épkézláb javaslataik vannak. Hanem inkább a forrófejű szarjankók, akik a garázdálkodásukkal gyakorlatilag csak káoszt és leépülést hoznak.

"Fölösleges is sorolni, hogy melyik forradalomnak, milyen értelmiségi volt a vezetője." - Így igaz, hiszen előbb-utóbb az általuk teremtett/felépített gépezet őket is szépen bedarálta.

"Mondom, hogy nem ismered Marx munkásságát." - Igaz, valóban nem ismerem Marx teljes munkásságát. De valahogy nem is érzem úgy, hogy mindenképp meg kéne ismernem. Talán majd egyszer.

"Ugye tudod, hogy a Jezsuiták tanulják a marxista műveket?" - Persze. Mint filozófiai irányzatot, nem mint közgazdaságtani útmutatást....

"Pontosan megjósolta a válságokat" - Ez így elég nagy csúsztatás. Válságok ugyanis már Marx idejében is voltak (meg még azelőtt is), úgyhogy legfeljebb csak megmagyarázni tudhatta őket. Ilyen magyarázatokkal egyébként más közgazdaságtani irányzatok is szolgáltak...

"a tőke koncentrációjával egyre sűrűbben fordulnak elő" - Miért, sűrűbben fordulnak elő?

"és amíg meg tud újulni a technológia révén, addig túl éli a válságokat, de egyszer eljön az idő, amikor már nem tud megújulni." - Tehát szerinted eljön az a pont, amikor a tudomány már nem fog tudni hova fejlődni? Nem azért, de volt már egy ilyen korszak: a 19. század végén egészen komoly tudósok jelentették ki, hogy már (szinte) minden fel lett találva. Szinte nem is tévedhettek volna nagyobbat. Úgyhogy még egyszer: Marx Károly tanait eddig még senki nem tudta igazolni (és jó darabig nem is fogja tudni, ha egyáltalán).

CoolKoon 2016.08.10. 22:39:39

@camilló: "Marxista közgazdászok a mostani válságról is megmondták, hogy mi lesz a kivezető út." - Csak nem az "univerzális csodafegyverre", az állami itervencionalizmusra gondolsz? Érdekes, ami elemzéseket én olvastam, azokban mind azt írták, hogy ez hosszabb távon még jobban meg fogja bosszulni magát. "és lőn!" egy újabb válság körvonalazódik, ezúttal Kína felől.

"Csak el kellene járnod pár előadásra. a TŐKE találta meg a megújulásának a módját és nem az emberiség!" - Ja. Világos, mint a vakablak, hogy az, ami működött 4000 éven keresztül, mostantól már nem működhet.....

"A bantu négernek, mi köze van a nanotechnológiához??" - Semmi, nem is értem, miért emlegeted a kettőt együtt. A bantu négerekkel arra utaltam, hogy per pillanat Fityeszék azon gondolkodnak, hogy a gyűlölködő menekültellenes kampány (meg az "üzenős" népszavazás) után hogy fogják lenyomni a birkák torkán azt, hogy a munkaerőhiányt ÉRTELMES oktatásügyi reformok helyett külföldi vendégmunkások betelepítésével kívánja megoldani.....
A nanotechnológiát pedig nem is említettem.

"Vedd észre, hogy a tőkének vannak törvényszerűségei, amin nem tud átlépni!" - Vannak. És pontosan ezek a törvényszerűségek azok, amelyek (bár válságokat is hoztak, mégis) mindig kihúzták a gazdaságot a válságból valahogy. Az ilyen Marx-féle ideológusokkal egyébként mindig az a baj, hogy a pénzes rétegeket 1) homogén 2) embertelen, gépszerű lényekként kezeli. Az ilyen (amúgy egészen elképesztően pofátlan) csúsztatásokkal pedig akkora torzulást visz be az egész gondolatmenetébe, hogy -már csak emiatt is- a konklúzióinak ab ovo tévesnek kell lennie. Ettől pedig szépen borul az egész papírforma.

"Az építésvezető egy munkakör amit betölthet építészmérnök, építőmérnök. és megfelelő bizonyítvánnyal rendelkező személy." - Igen, tudom.

"Nagy általánosságba mérnökök szoktak lenni az építésvezetők. Mindegy melyik. ritkán technikusok." - Tényleg? Valahogy az artikulátlan üvöltözéseikből, dühtől eltorzult arcukból, meg a meglepően hiányos tudásukból valahogy nem erre szoktam következtetni. Én inkább arra tippeltem volna, hogy valami szakközépiskolai végzettség az általános náluk, amire jön pár év gyakorlat és/vagy némi plusz képzés. De hogy mérnökök.......hát.......

"Soroljam??? Ehhh..... " - Na és ezek után még mindig nem érted, hogy miért gondolom úgy, hogy biztos a főnök haverja az illető? Pedig ez szerintem a napnál is világosabb. Épeszű ember ilyen trógereket nem vesz fel. Vagy ha mégis, akkor ki is rúgja pár héten belül.

camilló 2016.08.11. 09:46:49

@CoolKoon: Pont az angolszász országok diplomáit nem emlegetném. Nyilván vannak valóban jó egyetemek. De amire kint azt mondják, hogy diploma, az a mi érettségink megfelelője. Szóval nem vagyok seggre ülve tőlük. Kis adalék a "szaktudásukról". Most egy olyan építkezésen dolgoztam, ahol volt egy amerikai mérnök. Kijött megnézte a munkánkat, majd küldött egy mailt. amiben felsorolta az észrevételeit. Én nem szoktam kioktató hangon beszélni senkivel, de (tudom nem szép dolog) alapból utálom az amerikaiakat így bizony kioktató fogalmazásban válaszoltam, élőben nem mailben hogy miért is írt hülyeséget és talán először legyen szíves kérdezni, mielőtt lejáratja magát a hülyeségeivel. Nem akarták lefordítani a mondanivalóm, de hál" Istennek egy jó barátom ott volt és szóról szóra fordította nagy vigyorgás közepette. Dugót is nyelt a kedves "szakértő" és azóta hozzánk nem szólt, -ellenben egy másik társaságot, akikről tudom hogy jó szakemberek (nem akarom nyilvánosan felsorolni melyik munkákat csinálták) - folyamatosan nyaggatja a hülyeségeivel. Szóval....
Kedves Testvérem az Úrban! Szerinted a zsenik mennek szakmunkásnak??? Ismerek egy szakmunkásképzőt, amit annak idején egyetemnek hívtak, utalva (ironikusan) az ott tanulók szellemi színvonalára! Ennek ellenére nagyon jó szakembereket képzett, mert volt szakmai gyakorlata a gyerekeknek, termelő környezetben, és a kőműves tanonc nem azt gyakorolta 3 éven keresztül, hogy miként lehet egy 40x40x10-es beton járólapot betonozni! Ettől függetlenül jó eséllyel lett olyan ember, aki bizony nem veti meg az alkoholt, de nem lett rabló, gyilkos, stb. Ebből az iskolából egy lakatos végzettségű gyerekkori barátom, egy nagyon komoly cég termelés irányító igazgatója lett szakmunkás bizonyítvánnyal!! Szóval itt is vannak kivételek!
A szakképzés szétverésében a liberálisok jeleskedtek Róza asszony csak lelkesen folytatta. Hangsúlyozom! Szakmunkást nem lehet elméletben megtanítani a szakmára, és a liberálisok azzal, hogy előtérbe helyezték a szakmunkásképzésben az általános műveltséget adó tárgyakat, gyakorlatilag megsemmisítették a szakmunkásképzést. ha kívánod leírom, mikén működött a tanrend a Kádár rendszerben!
Valóban igazad van, egy villamosipari, vagy gépipari technikumból jelentkező pont azonos eséllyel indul a gimnáziumot végzettel! Ugye nem gondolod komolyan? Bocs vegyipari technikumot nem írtam:)
A matekot vagy megérted vagy sem. Ezt nem lehet bebiflázni, van egy logikája, és ha felismered akkor happy, ha nem akkor csinálhatsz Te ezer példát az életben sem leszel jó matekos. De pont neked magyarázom aki programozó??? A fizika bizonyos tekintetben más. ott vannak amiket be kell nyalni, de ha benyalt törvényt nem tudod alkalmazni akkor cseszheted!
Az egytem nem fogja házon belül megoldani a kérdést, mert nem egyezik az érdekeivel. megtehetné, hogy kirúgja a gyengén teljesítőket, de nem fogja, mert akkor bukja a pénzt. Megnyugtatásul, ez a liberális (én az MSzP-t is a liberálisok közé sorolom, mert közük nincs a baloldali eszmékhez) éra alatt is pont így volt! Most az a baj, hogy senki nincs aki tudná, hogy jövőre mennyi tanárra, építészre, stb., lesz szükség. Felvesznek boldog-boldogtalant és rábízzák a piacra. Ez picit drága mulatság.
Jobb helyeken ha ért a szakmához az ember, akkor fel tudja építeni akkor is, ha ez az első az országban, és lőn, mint a mellékelt ábra mutatja azóta is áll az épület. A 4-es metrónál mi volt olyan amit hazai munkások nem tudtak megcsinálni?? Ugye tudod, hogy sok ott dolgozó külföldről jött haza és nem az első alagút volt nekik? Itt volt némi gond a mérnöki szaktudással amennyire én tudom, mivel nem egy ismerősöm dolgozott ott.
Persze legyen ütemterv, de egy építkezés annyira összetett, annyi minden közbe jöhet, hogy elvétve tudod magad tartani a leírtakhoz. ha tőlem kérnek ütemtervet és adok egy papírt amin rajta van a kezdő dátum, meg a határidő, húzok egy vonalat és kész! Az összeesküvés hívő munkatársaimnak mindig ezt szoktam példának felhozni, hogy ugyan mondják már meg, egy hét múlva hogy fogunk állni? Nyilván nem tudja pontosan megmondani, No pont így nem lehet Cion bölcseinek sem hinni!:))
Kimégy dolgozni, nem szólnak másként hozzád csak más nyelven, hidd el se' perc alatt megtanulod a nyelvet, mindenféle tehetség nélkül. Legrosszabb esetben ha beszélni nem is fogod, de simán megérted!
Én a saját fiamat is abba az irányba terelem, hogy ne azt nézze mennyit fog keresni, hanem szeresse azt amit csinál, ha szereti, akkor a pénzt is meg fogja keresni, és normális élete lesz. Ha minden nap úgy kel fel, hogy bassza meg megint be kell menni, akkor villámgyorsan lekerül 2 méterre a föld alá. Ha már úgy látja, hogy nem szereti, vagy nem kihívás a munkája, akkor váltson!

camilló 2016.08.11. 10:03:09

@CoolKoon: Ugyan ezt a pénzt meghagyva és a valóban az egyetemre alkalmasokat felvéve, már nincs is alulfinanszírozva az oktatás. Várom válaszod, hogy mit értesz alulfinanszírozás alatt!!
No csak sikerült kivasalni Belőled! Ha az orvosoknál lehet ilyen képzés, akkor a többi szak mivel szarabb??? Esetleg nem fog a fejedre dőlni a ház, nem csap agyon az áram, nem robban fel a vegyi üzem, stb:)
Semmi uram bátyám nincs ebben. Hidd el olyan jól el tudják adni magukat ezek az emberek, hogy csak pislogsz!
A ma "képzett" szakmunkások sajnos nem állnak a szakmájuk csúcsán. Amikor nekem morognak, hogy több pénz, én mindig elmondom, hogy ok, megyek és kérek több pénzt, de ehhez az kell, hogy kifogástalan legyen a munkájuk (a tőkés egyébként nem fog egy petákot sem adni, mert a legkisebb hibára fog hivatkozni), és álljanak mellém amikor kérem. No pont ennek a két feltételnek nem tudnak megfelelni, én, meg belefáradtam abba, hogy a szakmát tanítsam!
Nem a tandíj bevezetése a segítség, én ilyet nem állítottam. Én azt állítom, hogy aki szakirányba akar továbbtanulni, az ne gimnáziumból menjen, és az alap képzés (szakközép, szakmunkás+ érettségi) legyen tisztességes, a diákok legyenek kint a munkaterületen és effektíven dolgozzanak, mert másként nem tudják, mi az amit meglehet csinálni a gyakorlatban, és mi az, amit csak a papír bír el! Demjénnek volt erre javaslata, de nyilván a saját jól felfogott kapitalista szemszögéből javasolta, és viktorunk hajlott is erre, de azóta hamvába holt sajnos!!
Egy hullámlemezes könnyűszerkezetes ház építését sem szabad "letegezni". Tapasztalatom szerint olyan dolgokról beszél az ember lekicsinylően, amihez nem ért. Én is írhatnám, hogy mi az egy olyan programot leírni, ami tud egy kaput működtetni. Semmi!! Nem mondom, mert fogalmam sincs csak a végeredményről és az valóban olybá tűnik, hogy ez nudli! Elhiheted, hogy egy monolit szerkezetes irodaház, vagy lakó épület esetében sincs másként. Csak az egyszerűség kedvéért hoztam ezt a példát!
Kinek mi a szép. Az Általad szidott "létezett szocializmus" idején a szocreál volt a menő, ami mai szemmel ugye olyan amilyen. Én pl. az egyszerűség híve vagyok. Mindig rácsodálkozom pl. a faékre, hogy milyen nagyszerű és letisztult!

camilló 2016.08.11. 10:15:30

@CoolKoon: Nem a csodafegyverre gondolok! innen is látszik, hogy hiányosak az ismereteid! A tőke mostani megújulásának a motorja a nanotechnológia. és itt jön a képbe a bantu néger. Ebben nincs szerepe. Nem kevertem bele a migrációt, mert nem is érintettük ezt a témát. Az én véleményem teljesen más, mint akár a viktoré, akár a liberálisoké, akár a valódi baloldali vezetőké.
4000 éve van kapitalizmus??? Akkor én lemaradtam valamiről, mert az újkortól datálták eddig a tőke ilyen jellegű megjelenését!
A tőke törvényszerűségéből adódik, hogy eljön az idő, amikor nem lesz képes a megújulásra. Közbevetőleg megkérdem. Van végtelen, vagy mindennek van vége??
A bunkóságot nem kötik iskolai végzettséghez és a tapasztalat az, hogy a diplomák számával nő az arrogancia, és a bunkóság is. Tisztelet a kivételnek!
Értsd meg végre, hogy egy hozzá nem értőnek, semmi ideig nem tart eladni magát egy másik semmihez sem értőnek. Pár szakszó, nagy szavak, nagy duma, és a csodálat. Jót vigyorgok amikor elmondják, hogy a nagy cégek felépítettek ezt vagy azt. valójában az ott voltak és lehúzzuk a valóban dolgozókat kategóriában futnak. Komolyan gondolja bárki is, hogy egy nagy cég, az egyenesen arányos a nagy tudással. Tudod az első viktor kormány idején épült az M+. Kikötötték, hogy olyan pályázhat aki 50% önerőt tud felmutatni. Szerinted a Vegyépszernek megvolt??? A fenét! Jött az alvállalkozó és már tették is rá a Vegyépszeres matricát, és mindenféle trükkökkel kimutatták az 50%-ot. Azt viszont kijelenthetem, hogy nagyon jó irányító csapatot sikerült összeszedniük! Azóta sem sikerült másnak olyan jó szakember gárdát egybe rakni senkinek. Akkor még nem volt az arrogancia jelen!

camilló 2016.08.11. 10:43:20

@CoolKoon: A jezsuiták nem csak azért tanulják a Marxi tanokat, mert egy filozófiai irányzat, hanem azért mert leírja a tőke működését. No meg van még pár oka. Tiszta merő véletlenből az egyik szerzetesrend hazai vezetője jő ismerősöm:))

camilló 2016.08.11. 13:22:46

@CoolKoon: Felni ügyileg. Használtan vettem a gumival együtt, mivel a rögzítési hely jó az autóhoz, csak a belső lyuk nem, így központosítóval, minden további nélkül lehet használni a felnit. Ebben semmi szokatlan nincs. Az esztergályoshoz elvittem a felnit, megmérte a belsejét, meg amit még kell, és egy fél óra alatt legyártotta a kért alkatrészt. Érdekes módon Ő nem csodálkozott és nem is én voltam az első aki ilyet csináltatott. Amúgy a téli gumik acél felniken vannak, mivel télen jobb ha nem alu felnivel rohangálni, a különféle kátyúk rongáló hatását jobban tűri, mellesleg, ha tropára is törném, hangyányit egyszerűbb pótolni, mint az alu felnit.
Nem válaszoltam a pánszlávizmust érintő felvetésedre. A pánszlávizmus, nem egyedül álló jelenség. Ennek köze nincs a tőke imperializmusához. Bár a tőke is előszeretettel költözik a nacionalizmus zászlaja alá. Tudomásom szerint más népek is megpróbáltak valamely népcsoport vezető ereje lenni. Lásd törökök akik az iszlám védelmét hangoztatva próbáltak uralkodni az arabokon. (1. Világháború és előzményei) Igazán nem akarom folytatni. A pánszlávizmus gondolata az oroszoknál pont a bolsevikok színre lépésével hagyott alább, felváltotta az internacionalizmus, amit ugye Sztálin színre lépése nem kicsit elferdített. Sok szeretettel érdeklődöm hogy az USA vagy akár a többi nyugati "demokrácia" miként akarja érvényesíteni a gazdasági érdekeit?? Ugye emlékszel még a történelem órákról, milyen gyarmatosítások léteznek?? Nos az új keletű orosz pánszlávizmus erre adott válasz! Bizony viktorunk nacionalizmusa is innen fakad. A liberálisokon kívül ki az, aki jó szemmel nézi az idegen cégek garázdálkodását az országban?? Nem is volna baj, az idegen cégek jelenlétével. Baj azzal van, hogy az itt megtermelt tőke jelentős részét kiviszik, és olyan kedvezményeket kapnak, amikről magyar vállalkozás csak álmodhat. teszik ezt annak a hamis szólamnak a leple alatt, hogy fejlett technológiát hoznak ide. Megjegyzem, ha pakolnak és egy országgal odébb mennek, akkor viszik is, marad az üres gyártó csarnok. Lásd IBM Székesfehérváron, Nokia stb. Kevesen tudják, hogy a Kádár érában volt egy elképzelés a gazdaság megújítására. Meggyőződésem, ha azt véghez viszik akkor ma nem itt tartunk. Akik ennek keresztbe tettek azok ítélet nélkül megérdemelnék a golyót. A 80-as évek közepéről beszélek, mielőtt a 68-as gazdasági mechanizmust ide citálnád.
süti beállítások módosítása