Zánkai strandkönyvtár: lubickolj az irodalomban!
2016. július 26. írta: MagyarTarka

Zánkai strandkönyvtár: lubickolj az irodalomban!

konyvtar_2.jpgIdő előtt felfaltad a nyaralásra hozott olvasnivalókat? Nem akarsz a gasztro-, szex- és öltözködési tanácsokban gazdag női léleklapok, netán a celebek „magánéletét” szétkürtölő vagy az ilyen-olyan oldali igét hintő sajtótermékek között hánykolódni?

Zánkán a strandmester megtalálta a Balaton-felvidék kulturális szellemiségéhez kiválóan illő megoldást: nyitott egy strandkönyvtárat. Példamutató ötletnek gondolom, hogy a helybeli könyvtár selejtezésre szánt köteteit kipakolta a strand bejáratához egy saját gyártású polcra. Bárki kiválaszthatja és szabadon elviheti a könyvek közül, amit szeretne kiolvasni. Ha akarja, visszahozza, de akár meg is tarthatja. Vannak, akik az elvitt könyvek helyett odateszik az otthoni könyvespolcuk feleslegessé vált darabjait. Az „üzleti modell” működik: a strandkönyvtár kínálata dinamikusan változik, hol lefogy, hol újra felszaporodik. A megsárgult, sajátosan könyvtárszagú példányok új életre kelnek, ismét olvasmányélményt nyújtanak valakinek. Magam úgy vagyok vele, hogy könyvet – legyen az bármilyen régi, avítt darab – nem szívesen dobok ki. Tisztelem az író munkáját és úgy általában a könyvet, mint kultikus tárgyat is annyira, hogy nem visz rá a lélek a kukázásra. Viszont tény, hogy időnként az ember kénytelen átválogatni a polcait, a megunt vagy duplázott példányokkal pedig valamit kezdeni kell.

Elsőre mindenképpen meghökkentő látvány a pénztár, a mentőöv, a hipermodern beléptető kapu mellett terpeszkedő könyvespolc. Többedmagammal óvatosan méregettem a kínálatot, és bizony keresgéltem az árcédulákat. De nem, a strandon csak a kolbásznak, a sörnek és a jégkrémnek van ára. A könyv, döbbenetes módon, ingyen elvihető!

Kifejezetten üdítő élmény, ha pihenésképpen nemcsak a hűsítő Balatonban, de egy jó könyvben is elmerülhet az ember.

 (terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr798916132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása