Milyen büntetést kapott a disznót élve perzselő?
2023. május 29. írta: MagyarTarka

Milyen büntetést kapott a disznót élve perzselő?

Az élve perzselt sertés ügye nagy port kavart a médiában: országos felháborodás övezte az ép ésszel felfoghatatlan, kegyetlen állatkínzást.

Ti hallottatok róla, milyen büntetést kapott az elkövető? Nem? Akkor elmondom.pig-g6d55fc75d_1280.jpg

Kankanravee Kanyawath képe a Pixabay -en.

Az állatvédelmi ügyekben eljárni hivatott helyi jegyzőnek 2023. március 25-én írt bejelentésemre nem érkezett válasz. Majd írtam az állatvédelemért felelős miniszteri biztosnak, akinek közbenjárására hivatkozva 2023. május 15-én végre az alábbi tájékoztatást kaptam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályától:

 „A járási hivatal a bizonyítási eljárást és a tényállás teljes körű tisztázását követően, a jogszabályi kereteket betartva, állatvédelmi bírságot szabott ki az ügyféllel szemben, továbbá, saját költségén a sertések leölése és a kapcsolódó műveletek végzése vonatkozásában állatvédelmi, állatjóléti oktatáson való részvételre kötelezte a jövőbeli állatvédelmi jogsértések megelőzése végett tekintettel arra, hogy az állatok levágásának vagy leölésének védelme kiemelt közösségi érték.”

Ezzel egyidejűleg Nyíregyháza polgármesteri hivatalának hatósági főosztályának igazgatási osztályáról az alábbi tájékoztatás is megérkezett:

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztállyal történt egyeztetés során megállapítást nyert, hogy a bejelentésében leírt esettel kapcsolatban azonos hatáskörben közigazgatási hatósági eljárás indult a járási hivatalnál. Tekintettel arra, hogy azonos hatáskörben több hatóság ugyanazon cselekmény vonatkozásában egyszerre nem járhat el, a hatóságomhoz érkezett bejelentését – a fentiektől függetlenül - továbbítottam a járási hivatal részére.”

A hivatali út ezzel lezárult, az elkövető a vonatkozó szabályok szerinti büntetést kapott, amire a Hivatalnak joga volt, megtette. Nincs itt semmi látnivaló, tessenek oszolni.

A fesztivál, ahol a sertés élve perzselése történt, immár két évtizedes múltra tekint vissza.

Kérdés: lesz-e jövőre is?

További kérdés: lesz-e a jelenlevők között bárki, aki egy esetleges hasonló barbárság esetén el meri majd zárni a gázpalackot?

A kérdéses esemény kapcsán a civil állatvédő szervezetek is bejelentést tettek, az esetet hosszas jogi szakértői állásfoglalásban elemzik, akit érdekel, itt elolvashatja a teljes 26 oldalas anyagot:

https://www.jogiforum.hu/publikacio/2023/05/25/volt-egyszer-egy-bollerfesztival-disznovagas-jogszabalyi-hatter/?fbclid=IwAR3j2WGbNnXWcexq6Phkbv028i36XReKbASsjChjrkkRny7XzmnC39Cyudw

 

Az élve perzselt disznó kapcsán kelt nyílt levelemet itt olvashatjátok:

https://magyartarka.blog.hu/2023/03/25/nyilt_level_nyiregyhaza_jegyzojehez_es_polgarmesterehez

 

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr9518134902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 16:21:49

"Kérdés: lesz-e jövőre is?"

Nagyon remélem, hogy lesz! Azzal az apró módosítással, hogy az írásban említett állatkínzó helyet cserél a disznóval.
süti beállítások módosítása