Ilyen egy ökológiai mintaprojekt a Csanády utcában?
2022. december 20. írta: MagyarTarka

Ilyen egy ökológiai mintaprojekt a Csanády utcában?

Ahol dolgoznak, ott hullik a forgács - tartja a mondás. Egy ismerősömtől kapott infók és képek szerint a 13. kerület Csanády utca felújítása során jócskán hullott a forgács...

A felújítási koncepció és a kapcsolódó kommunikáció zöldfelületi fejlesztésről, ÖKOLÓGIAI MINTAPROJEKTRŐL regélt. Ez nagyon szépen hangzik! A klímakatasztrófa hatásai ellen kis lépésekben is lehet küzdeni. Lássuk a Csanády utcában készült friss fotókat, két hónappal az átadást követően hogyan fest a megvalósítás.

Előrebocsátom, némelyik problémát még lehetne utólagosan is orvosolni, tehát a jobbító szándék vezérel!

1. Csikk. A közterületi hulladékgyűjtő edényeken nincs csikk elhelyezésére, elnyomására alkalmas felület. Ezért kényszerűségből az amúgy viszonylag esztétikus és elég sűrűn elhelyezett objektumok tetején nyomják el a csikket a dohányosok. Ennek eredménye látható a képgalériában:

A teljes felújítási csapatban nem volt egyetlen dohányos sem? Vagy nevelési célzattal maradtak el a csikkgyűjtők? Nem tudom, de ez így nem jó, ez látszik pár hónap elteltével. Ezt még talán lehetne orvosolni, kifejezetten dohányos kukák kihelyezésével.

2. Ökológiai mintaprojekt - Hú, ez nagyon szépen és tudományosan hangzik! A koncepció szerint a falra futó növények megváltoztatják majd a környék mikroklímáját. Ühüm... Azt meg. Persze, várjuk meg a tavaszt, mindenesetre akadnak jogosnak tűnő fenntartások a környéken lakókban. A képgaléria fotói jól illusztrálják a problémákat.

A masszív fémből készült növénytartók esztétikai szempontból kihívásokkal küzdenek. Persze, a szépség szubjektív fogalom. Így hát maradjunk a praktikumnál. Tapasztalat szerint a fémből készült edények a nyári melegben a tűző napon felforrósodnak, amit a vékonyka földréteg gyors kiszáradással "hálál meg" - a növények gyökere is elég rosszul tűri az átforrósodott földet. Télen pedig nincsenek védve a fagy ellen. Mindez tény. Az, hogy az eleve nem túl szép, fémből készült tárolókra mekkora nyomot harap rá az idő vasfoga korrózió formájában - majd kiderül.

Az, hogy egyes házak lakói örültek-e annak, hogy a házfalukra felfutó vadszőlő megrongálja a drága pénzen felújított vakolatot - látszik a reakciókból: kitaposták, kitépték a fal mellé ültetett vadszőlőt.

img_1352.JPG

Az a szép ződ gyep... - Nos, fű helyett gusztustalan gyöngykavics fedi az ágyások földjét. A nyári nap melegétől felforrósodó gyöngykavicsban legfeljebb sivatagi növények éreznék jól magukat - de ez majd nyáron beigazolódik. Mi az, ami már ma látszik? Emlékszem óvodás koromból, mennyire jól lehetett dobálni és szétrugdalni a gyöngykavicsot. A gyerekek nem változnak, a gyöngykavics ritkán marad a helyén. Jutott már most belőle a járófelületre is bőven - ami azért mókás, mert a betonon az apró kis kavicsok isteni hanyattvágódós csúszófelületet képeznek. De jutott már belőle a "padokra" is::

img_1347.JPG

3. Az utcabútorok. A fenti fotón látszik az is, a fehérre festett pad (?) mennyire bizonyult jó ötletnek: már most undorítóan koszosak. Amúgy van belőlük bőven, biztos legalább olcsó volt. Nem mintha túl sok embert láttak volna eddig az itt lakók ücsörögni rajtuk. Talán mert az otromba téglatestek ridegek, nem kényelmesek, nincs háttámlájuk sem. Cserébe viszont már ránézésre sem időtállóak. Hol vannak már a régi jó öntöttvas alapú, esztétikus padok! Ne legyen igazam, de majd pár év múlva visszanézek, hogy lássam, a levegő koromtartalma, a kutyapisi, a firkák mennyire rondították tovább ezeket az ülőalkalmatosságnak szánt valamiket.

4. Kutyapisi. Egy ilyen felújítás során az lett volna a minimum, hogy igyekeznek megoldást kínálni a kerület kutyáinak kisebb-nagyobb ügyeire. Nos, az egész Csanádyba nem jutott egyetlen kutyavécé sem.  Miközben a kerületben több kutya él, mint kétlábú. Aztán majd lehet háborogni, hogy csupa pisi a járda. A világban léteznek már olyan innovatív kutyavécék, amelyek tisztíthatók, amik szinte hívogatják a jelölni kívánó ebeket. Csak akarni kellett volna.

5. Parkolás. Hogy a felújítás során mennyivel csökkent pontosan a parkolóhelyek száma, nem tudom. De a kényszer nagy úr! A felújított Csanády utcában a sarkokon az akadálymentességet szolgáló alacsony járdaszegélyek támogatják a kreatív parkolást. Gyalogosként gyakorta lehetetlen átkelni ezeken a helyeken, mert az alacsony járdaszegély hívogat a felparkolásra:

parkolas.jpg

Végigsétálva a helyszínt, azon gondolkodtam, vajon mit akarhattak ezzel a felújítással elérni? A hosszú hónapokon át elhúzódó felújítás miatt az itt élők türelmesen bukdácsoltak, de vajon mit kaptak cserébe? Az eredmény vajon nevezhető-e ökológiai mintaprojektnek?

Neked mi a véleményed? Szavazz, vagy oszd meg kommentben:

FRISSÍTÉS (22.12.23.)

Ezt produkálja a közlekedési morál és a parkolási helyzet: egy élelmiszerszállító kisteherautó sikeresen megpróbált beparkolni a gyöngykaviccsal borított növényágyásba a Hollán-Csanády sarkon. Ez maradt utána:

csanady_221223_1.jpg

 

A felújítási projektről részletesebb információ itt érhető el: Csanády felújítás.

Az önkormányzat további gyalogosbarát fejlesztési terveiről itt lehet olvasni. 

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr2518006664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.12.21. 10:38:29

Sziasztok! A politikai tartalmú fröcsögő kommenteket törlöm. Ez nem egy politikai blog. Szemetelni tessenek máshova menni. Érdemi érveket és kommenteket szívesen fogadok pro és kontra egyaránt, lehet bátran cáfolni vagy megerősíteni a fotókon bemutatott dolgokat.

bobbafet 2022.12.22. 09:42:39

Sajnos Budapesten es kulfoldon is tobb ilyen felujitast, teruletrendezest, rehabilitaciot latok szoval nem tekintenem ezt tipikusan magyar problemenak. Mintha kozepes kepessegu vegzos epiteszhallgatok gyengebb vizsgamunkait valositanak meg. Hosszan tarto munkalatok, sok esetben meg meglevo ertekek megsemmisitese (pl. fak kivagasa) ami vegul atgondolatlan, eletidegen, alacsony esztetikai igenyu, gyorsan amortizalodo megoldasokbol allo vegeredmenybe torkollik. Lakkozas, ahogy Hofi mondana.
süti beállítások módosítása