Ingyen sajt csak az egérfogóban van!
2022. augusztus 01. írta: MagyarTarka

Ingyen sajt csak az egérfogóban van!

200 Ft egy adag jégkockáért? Skandallum! Szinte leszedték a keresztvizet az egykorvolt tévés műsorvezetőnő és kiváló fotós párjáról, amiért extra adag jégkockáért extra 200 Ft-ot kértek a kisboltjukban.

De vajon miért is?

A jégkocka termék, aminek ára van.

glass-1206584_1920.jpg

A jégkockához kell víz és hűtőgép - ami árammal működik. Ennél bonyolultabb a helyzet, mert egy vendéglátóipari egységben nem állnak neki mélyhűtőben jégkockákat fagyasztgatni, mint otthon privát fogyasztásra. A nagy mennyiség miatt nincs az a hűtőkapacitás, amivel győznék, a sterilitás is fontos, és a nehezen ámde méregdrágán megvásárolható munkaerő inkább a vendég kiszolgálásával foglalkozzon, minthogy reszkető kézzel lötyögteti ki a vizet a jégkocka tálcákból, miközben a hűtőbe rakosgatja...

A vendéglátóhelyek VÁSÁROLJÁK  a jégkockát. És amit megvesznek nem kevés pénzért, azt miért adnák ingyen? Bárki kiguglizhatja, egy kilogramm jégkocka ára kiszállítva, mennyiségtől függően akár ezer Ft is lehet. A szállítást és a logisztikát meg kell szervezni IDŐBEN, mert a jégkockás cégek sem nyáron állítják elő a jégkockát - a java előre kockázik és aztán nyáron már "csak" szállít.

És a jégkocka bizony egy szolgáltatás is egyben, amitől hűsöl a polgár a kánikulában. A szolgáltatásoknak is ára van. És ha olyan italt vásárolsz, amiben alapban NINCS benne jégkocka, akkor pluszban felszámolják. Ha például az étteremben plusz sajtot kérsz a pizzádra, pluszban felszámolják. Ha az uszodában a gőzfürdőt akarod használni, azt is felszámolják PLUSZBAN. A gőz is a víz egyik formája... Csak nem fagyasztva, hanem melegítve. Utánanéztem, egy gőzfürdőt is tartalmazó wellness kiegészítő jegy ára a 3800 Ft-os termálfürdőjegy mellé plusz 2800 Ft. Tehát gőzként még drágább a víz mint jégként... :)

Úgy tűnik, az említett házaspár BÁRMIT tesz, természetszerűleg az átlagosnál nagyobb figyelemben részesülnek. Ennek persze megvan az előnye is: nagyobb forgalmat tudnak generálni az ismertségüknek köszönhetően, mintha Kovács2Béláné és Tóth2Pista nyitna boltot.

Viszont úgy tűnik, megvan az ára is, gondoljunk vissza nem hosszú üzleti történetükre: a parkolás miatti mizéria (ezt egyébként megértem), az áttelepülés, a legújabb boltnál a városképileg nem odaillő matricák eltávolíttatása. Ide kívánkozik egy zárójeles megjegyzés: nagyjából három évtizede járok át Füreden, és a mára nagyon lerottyant szocreál belvárosi nagyáruház, vagy a méregdrága bazársor "színes portékái" a Tagore sétányon, szerintem legalább annyira aggályosak városképileg mint az üde nyári hullámokat idéző matricák voltak. Sebaj.

A szándékosan nem megnevezett (mert ez itt NEM a reklám helye) bolthálózatnak mindenképpen jövője van a Balatonnál. Jó termékekkel, ízléses bolttal, ügyes kommunikációval dolgoznak.

Viszont most itt ebben a jégkockás ügyben úgy tűnik, talán hiba csúszott a profi gépezetbe. Talán a házaspár belefáradt az irigy basztatásokba piszkálódásokba.

Ugyanis a jégkockás "balhét" rátolták az alkalmazottak önkényes túlbuzgóságára...  Ez elég nehezen hihető magyarázat. És nem is annyira szimpatikus... Ha egy alkalmazott azt csinál a boltban, amit akar - azért nem. Ha pedig mégiscsak vezetői utasításra cselekedett - azért nem.

Szépen bele kellett volna állni, hogy igenis, a jégkocka pénzbe kerül, így fizetni kell érte. Nyilván lesz megoldás a jégkocka költségének kitermelésére: mindig lehet találni olyan terméket a palettán, ami elbír még pár forintot és máris megvan a fedezet.

Amit nem látunk, az nem fáj. Ha el van jól dugva a jégkocka ára, nincs hiszti. Ha korrekt módon felszámolják, hogy ténylegesen az fizessen érte, aki igénybe veszi - hiszti van. 

De a rendszer úgy működik, hogy sunyizni kell és akkor béke van.

Hasonló volt a sztori a híres balatoni cukrászdában, ahol a csapvízért számoltak fel pénzt. Nos, elárulom, vélhetően nem a kétdeci csapvíz a jelentős költségtényező. A poharat meg kell vásárolni, amiben kihozzák. A felszolgálót meg kell fizetni, aki kiviszi, majd visszahozza. És végül el kell mosogatni a kedves vendég rúzsos ajkainak nyomát... Ja, és a hely, amin ülve iszogatja a vendég a kétdeci csapvizet az árnyékban, vagy a klimatizált helyiségben - szintén pénzbe kerül. Összegezve: ettől kerül pénzbe a víz a vendéglátóhelyen. Tessenek inni közkúton, nagyon finom és jó hideg víz - ja, néha összespricceli az ember lábát és ha márkás szandál van rajta, kinyúlhat tőle a bőr... :)

De ugyanez igaz például az online tartalmakra. A reklámok megnézésével fizetsz és az adataiddal fizetsz a cuki videókért és a cikkekért. Ingyen nincs semmi: Krisztus koporsóját se őrizték ingyen... 

Nagyon drukkolok, hogy eljöjjön az idő, amikor ki lehet írni átláthatóan a feltételeket és azt értékelik az emberek. Mert az azt fogja jelenteni, hogy kezdünk kint lenni a vízből.

Sajnos jelenleg még inkább úgy működik az emberek többségének a gondolkodásmódja, hogy persze valami gyanús, hogy átvernek minket, de inkább elhitetjük magukkal, hogy hátha nem... Pedig dehogynem...

Éppen ideje lenne már megérteni, hogy ingyen sajt csak az egérfogóban van.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr4517895185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kishapsi 2022.08.01. 20:32:50

Köszönjük az értékes hozzászólást :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.08.01. 20:59:28

Az igazi igazságtalanság ott lép be, amikor pontosan tudja valaki, hogy hogyan működnek a dolgok, még sincs módja korrekt elbánásban részesülni.

Nekem bérelt e-mail címem van. Fizetek egy szolgáltatónak a szolgáltatásért, a tárhelyért, cserébe nem kapok reklámokat. Nem túl drága, vastagon megéri. Csakhogy. Ettől még ugyan úgy benne van a reklámozás költsége azokban a termékekben, amiket megveszek, mintha cserébe kapnék hozzá ingyenes tárhelyet.

Én is szeretnék olyan világban élni, amiben pont azokért a dolgokért fizetünk, amiket meg akarunk venni, és annyit fizetnénk érte, amennyit ér. A tárhelynek költsége van, de mesze nem annyi, amennyi a reklámbevételeből van, viszont a reklámköltség a termék árának része. A reklám érdemi része a termék/szolgáltatás köztudomásra juttatása. A többi meg a belőle élők eltartása érdemi értékteremtés nélkül.

Kishapsi 2022.08.01. 21:08:10

@F.M.J. kifejtenéd bővebben?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.08.01. 21:59:37

@Kishapsi: Volt néhány megállapításom, gondolom a reklámokra vonatkozóra gondoltál. Hogy kicsit csatlakozzunk a bejegyzéshez is, vegyük példának a sajtot.

Egy időben úgy hobbi jelleggel készítettem sajtokat. sc/kb 9 liter tejből készül 1 kg sajt, bár elég sok változó van a dologban. Át kell venni a termelőtől, hűteni kell, szállítani, hevíteni, oltani, feldolgozni, préselni, érlelni, kiszállítani. Hozzá adódik a dolgozók bére és járuléka, a feldolgozó cég haszna, a mindenféle költségek, azután a bolt költsége és haszna, meg persze az ÁFA. Ha nem reklámozunk, akkor a sajt valós értéke úgy 2500-3000 Ft között van egy házilag is elkészíthető egyszerű sajt esetében. Na de akkor mi az, amit reklámoznak, hogy milyen jó, és 1200 Ft ?

Az, hogy a reklám költség, ki kell fizetni, de mivel a vásárló árérzékeny (így mondják, hogy smucig idióta), feldúsítják a beoltott sajtalapanyagot mindenféle mocsokkal, hogy ezzel egy kg sajtnak látszó izé önköltsége alá essen az árnak.

Na így alapozod meg az ingyen tárhely, meg kereskedelmi TV segítségével a minél előbbi gyógykezelésedet.

Más szempontból, a reklám, eredeti célja, hogy tájékoztassa a vevőket a vételi lehetőségről. Eddig hasznos. Van ugye mindenkinek jövedelme. A reklám azt befolyásolja, hogy a pénzed mire költsd. Attól, hogy reklámoznak, nem lesz több. Ha többet költesz,eladósodsz. Ha annyit, amennyid van, akkor meg az áru valós értékén túl kifizeted néhányszor a reklámipar szereplőit, mivel szükségtelenül sokszor tolják az arcodba, hogy mire költs, viszont annak az árát, beépítik az áruba, hogy még evvel együtt is vonzó legyen, lepusztítják a minőséget, ahogy a sajtos példánál levezettem.

Na ezért szeretnék én egy olyan világban élni, amiben azt veszem, amit venni akarok, és annyiba kerül, amennyit ér. Inkább kifizetem a tárhelyszolgáltatást, és nem rombolják a nyugalmam napi pár tucat szükségtelen reklámmal, ami viszont pont a reklám miatt így már ócska, és értékéhez képest már drága is.

Mesterséges Geci 2022.12.13. 09:24:27

Csapvíz. Volt(!!) Visegrádon egy kis büfé, szerintem irreálisan magas árakkal. Elég sokat jártam arra bringával, párszor vásároltam náluk édességet, kólát. Aztán egyszer merészeltem megkérni az eladót, hogy töltse meg a kulacsomat is csapvízzel. Azt a hisztit... nekik pénzbe kerül a víz, miért hiszi minden biciklis, hogy ingyen van??
Már nem emlékszem, akkoriban mennyi volt egy köbméter víz, de párszáz forintos tétel volt (gyk: 1m³=1000l, egy kulacs meg 0.5-0.75l)
Egy vásárlót biztosan vesztettek, mert többé nem mentem oda. Aztán idén nyár elején láttam, hogy megszűnt a büfé. Nem hullattam könnyeket érte.
Ha a 2-3×-os áron árult ételek és italok mellé még ilyeneket is felszámolnak, az a szarrágás minősített esete.
süti beállítások módosítása