Kukacos Olvasó: tűz volt - mekkora a gáz?
2022. február 05. írta: MagyarTarka

Kukacos Olvasó: tűz volt - mekkora a gáz?

kukac.jpg

Az előző posztban életre kelt Kukacos Olvasó  gondolatai ide-oda tévelyegnek, ezúttal az alábbi híren mélázott el:

Félmilliárd forintot kap a tűzkárok helyreállítására a Szent Imre kórház

Emlékszünk még? Egy detoxikálóban kezelt személy (aki sajnos elhunyt a tűzben, isten nyugosztalja) rágyújtott, attól pedig  tűz lett. A katasztrófavédelem erről szóló első közleményét 7:48-kor adták ki. A frissítés, mely szerint a tüzet eloltották, 8:18-kor került kiadásra.

Az eset kapcsán a Kukacos Olvasóban felmerülhetett már akkor pár kérdés:

- A detoxikáló általában plafonig felcsempézett üres szoba. Mi gyulladhatott ott meg?

- A detoxikálóba kerülő emberektől a holmijukat általában elveszik, hogy 1. ne vesszen nyoma semminek az öntudatlan embertől, 2. ne tudjon magában (és másban) véletlenül se kárt tenni.

- A megjelent cikk szerint: a szóvivő először 5 négyzetméteres helyiségről beszélt, majd ezt később korrigálták 50 négyzetméterre. Egy detoxikáló szoba méretének az 5 négyzetméter laikusok számára talán reálisabbnak tűnhet, de nem értünk hozzá, egye fene, legyen 50 négyzetméter a helyiség, ami kiégett. A tűzkár helyreállítására kiutalt félmilliárd (500 millió) Ft még így is elég szép négyzetméter árat jelent...

Esetleg felmerülhet valakiben a kérdés, a sajnálatos tűzesetek nyomán nagyobb felújítás szükségességére derült fény? Hiszen alig több mint egy évvel ezelőtt már kivonultak a tűzoltók és "megszüntették az izzást" a Szent Imre Kórházban. Szerencsére akkor nem követelt emberéletet.

A hír lényege kiderült, hogy gáz van és felújítják Budapest egyik kiemelt kórházában, amit szükséges.

 

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr717210730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.02.07. 08:22:51

Hadd kukacoskodjak én is!

A megjelölt összeg számomra mint nagyobbrészt laikus számára is kissé túlárazottnak tűnik, de annyira talán nem, mint első látásra hangzik.

Az általam feltételezett fizikai komponensek.:
- A falak ugyan csempézettek, de hőterhelés esetén a falat burkoló vakolat, ami a csempét tartja fizikai tulajdonságaiban megváltozik. Nem elég lemosni a csempét, le kell verni a vakolatot, újra vakolni, és újra csempézni.
- Az álmennyezet nem óvja meg a tűztől a felette lévő gépészeti rendszereket. Azokat teljes egészében újra kell építeni, és ha csak nem az elmúlt években készült, valószínűleg már nincsenek hozzá kompatibilis alkatrészek, tehát a csatlakozó gépészetet is cserélni kell. Ez azért piszok drága tud lenni. és akkor még az új álmennyezet szóba sem került.
- A tűzoltók felvonulása nemigen hasonlít egy betlehemes csoport kopogtatásához. Ezek bizony ajtóstul-ablakostul mennek a házba tűzoltás céljából, plusz a műanyag nyílászárók sem feltétlenül hőállóak, tehát csere.
- A berendezés sem nagyanyám tükröse. Annak cseréje meglenne a bolhapiacról egy ötösből, de adott esetben számítógép-vezérelt gyógyászati berendezések sokkal többet érnek, mint amennyit nyomnak. Nincs nagy tömeggyártásuk, és nem is készítheti akárki, tehát a piaci értéke messze felette állhat a valós értékének, de a gyártó adhatja annyiért, amennyit nem szégyell.
- Talán még hozzá kell venni a szint füsttel terhelt többi helyiségeinek fertőtlenítő festését is, és nem tudhatjuk, hogy a belocsolt víz milyen károkat okozott a padozatban, tehát lehet, hogy nagyon sok járólap cserére is sor fog kerülni.

Nem fizikai jellegű kiadások.:
- Statikai szakvélemény készíttetése.
- Szakági rekonstrukciós tervek készíttetése (gyógyellátás, tűzvédelem, érintésvédelem, stb.).
- Akkreditált generál-, és szakkivitelezők, egyéb beszállítók keresése, szerződések, ellenőrzési szerződések, engedélyeztetések.

Szóval nem tudom, hogy mi kerül félmillába, de amiket összeírtam azok sem állnak meg pár tucat misibe. Abban viszont nincs vita, hogy vajon mi gyulladhatott meg az ágyneműn kívül, és hogy került cigi az ápolthoz? Aki elmondhatná, már nem szól semmit.
süti beállítások módosítása