Időben szólok: a kiskutya NEM karácsonyi ajándék!
2021. december 13. írta: MagyarTarka

Időben szólok: a kiskutya NEM karácsonyi ajándék!

Jajdejó, kiskutyaaaaaaaaaaaaaaa! - visít a gyerek. Öröm és boldogság.

Legalábbis néhány hétig.

A menhelyről kihozott kutyámat február elején találták az utcán. Reszketve bolyongott a forgalmas út mellett. Nagyjából hat hónapos volt. Őszi kiskutyaként kerülhetett valaki karácsonyfája alá. Majd onnan egyenesen az utcára. Neki szerencséje volt, mert bekerült egy remek menhelyre.

Egy ideig a szülők azt hitték, piszok jófejek voltak. Lett kutya. Most legalább csönd lesz. Lehet nézni a tévét békében. Hát egy frászt van csend! Hol a kutya sivít, hol a gyerek! Mindegyik másért. Sőt. A kiskutya sír éjszakánként. A francba! Pedig már épp (újra) élveztük volna a szexet, mert a gyerek már nem mászkált éjszaka... És a cuki kis fekete gombóc kakál. Sőt, beszarik! Büdöset és persze direkt a szőnyegre! És persze hígat, mert a tápot nem találtuk el. Másodszor se. A fene a belébe, pedig drágábban adják mint egy kiló karajt! Van ennek pofája? Tudod ki fog vele az éjszaka közepén lemenni! Tartsa vissza! A póráz a hámmal amúgy majdnem egy tízesbe fájt! És még nőni fog! Hát vegyen neki másikat a fene! Nem számít, úgyse vitte le tegnap se az a büdös kölyök... Vidd le te! A te fiad! A te kutyád!...

Folytassam?

Egy kiskutya nem ajándék. Számold ki: ha egy nyolcéves gyereknek beszerzel egy kölyökkutyát, a gyerek már rég nem lakik otthon, de a kutya még ott lesz veled... Így gondold át.

Egy kiskutya lehet, hogy ingyen elvihető, mert a sarki házban megesett a nősténykutya és BÁRKINEK oda adják ajándékba. Mert nem ivartalanították a mamáját és mert emberségből nem fojtották vízbe a még vaksi, öntudatlan kölyköket... Hátha elviszi őket valaki... Aztán beadják a menhelyre, vagy kidobják az utcára a felesleget. Mert az bezzeg emberséges...

Egy kiskutya nem ajándék a gyereknek! Hanem kb. másfél évtizedes kötelezettség az egész családnak. Gyakorlott szülők tapasztalatból tudják, hogy nem, a gyerek nem fogja kitakarítani a piszkot a tengerimalac alól. És nem, nem fogja levinni reggel-délben-este a kutyát. Pár hétig legfeljebb. Utána elmúlik az újdonság varázsa, a gyerekek ilyenek és kész. Meg amúgy is éppen eléggé túlterheltek a különórákkal.

Jellemzően az ünnepek után pár héttel kerülnek az utcára, sőt, a kukába a megunt kiskutyák. Január, február táján bedugulnak az állatmenhelyek. Ahova esetleg (jó esetben) bekerül a kis jószág és ahonnan (jó esetben) örökbefogadják. Vagy nem. Hanem évekig ott sínylődik a szerencsétlen, gazdátlan négylábú - gazdára (hiába) várva. Majd egyszercsak bekövetkezik a kényszeraltatás. Ha tetszik, ha nem. Mert nincs elég menhely, ami győzné tartani az összes kóbor állatot.

Ne hagyd, hogy a karácsony elhomályosítsa a tisztánlátásod. Ha gyermeked rajong a kutyákért, menjetek el egy menhelyre, próbáljátok ki, milyen a kutyasétáltatás, kutyagondozás - igaziból.

labrador-retriever-gc15ee51ee_1920.jpg

Aztán majd egy érzelmileg kevésbé lefokozott pillanatban hozhattok egy kellően átgondolt döntést, tényleg felelősséggel magatokhoz tudtok venni egy négylábú családtagot.

Addig megteszi egy plüsskutyus is.

 

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr4416782724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kishapsi 2021.12.13. 20:34:53

Az enyém is így került az utcára.
Befogadtam. Itt van velem 13. éve.
Egy egyéniség.
És igen. Sokba kerül. :-)
De imádom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.14. 08:07:19

@Kishapsi:

Olcsón is tartható a kutya.

A szomszédban él egy szegény nyugdíjas, kaukázusi doggal, ami hatalmasabb a német juhásznál. S csak hetente egyszer ad neki húst, egyébként kenyérrel eteti. Így nem sok a költség.

A kicsi fajták meg eleve olcsók. Az én 2 jelenlegi kutyám zsebkutyák: egy csi-pincser keverék és egy pomerániai-csi keverék. Egy fél kilós szárazétel elég egy hónapra, persze plusz naponta 1 húsos puding. Olyan 10 ezer Ft alatt van havonta a 2 állat élelmezése.

Kishapsi 2021.12.14. 09:08:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igazad van. De nem csak az élelmezés van.
Voltunk oltáson, féreghajtó, több mint 10 ezer, kettő esetében ez már 20.
Giardia, hopp 10 ezer. Orvos, labor stb... Mert ilyenkor a széntabletta, házi orvosi gyógymód már nem hat.
Elvágta a lábát a Hajógyárin.
És még számtalan variációban pereghetnek az ezresek.
Persze, lehet kenyéren és vizen az egyszeri kötelező oltással. Vagy anélkül. Mint a szomszédom két kutyája.

kvp 2021.12.14. 09:19:30

Nem a kutya ara a fo problema, hanem az idoigeny amit ra kell szanni. Egy kutya ugyanis akar egy ertelmesebb 2-3 eves gyerek szintjen is lehet. Ez azt jelenti, hogy akar tobb evtizedig is egy 2-3 eves gyerek szintjen lesz velunk, tehat torodni kell vele, sokat.

Anno en mondtam 10 evesen a csaladnak, hogy nagyon aranyos a kiskutya amit elvihetnenk, de hova tesszuk a lakasban ha megno? (egy tenyleg nagyon aranyos komondor kolyok volt)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.14. 09:21:40

@Kishapsi:

Alapvetően a kutyának gazda kell, nem luxus. Persze, örül, ha van luxus, de az ellenkezőjét is simán megszokja.

Olyan, mint az ember. Kellenes úszómedencés luxusvillában élni, de azért az emberiség 99,9 %-a elvan máshogy is.

midnight coder 2021.12.14. 09:39:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem jó ajándék. Egyrészt minél primtívebb egy nép annál magasabb az egy fõre esõ kutyák száma. Másrészt, valahol igazuk van az irániaknak is ez ügyben: a családtagként tartott kutya a liberális nyugat hanyatlásának az egyik jelképe.

index.hu/kulfold/2021/11/28/iran-haziallatok-betiltasa-torvenyjavaslat-kutya-macska-nyul/

midnight coder 2021.12.14. 09:43:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kutya egy ragadozó. Kenyérrel etetni kb. állatkínzás. Ahogy amúgy városban tartani eleve az. Az evolúció elõtte évmilliókon keresztül a szabad természetben vadászatra hozta ezeket az állatokat létre. Az ember a nagyvárosokat saját magának találta ki, és a saját igényeinek megfelelõen építette fel. Ezzel együtt persze nyilván neki se jó, de neki megvannak a módszerei arra hogy "kilépjen" a környezetébõl, a könyvektõl a mozin, számítógépes játékokon át a virtuális valóságig. Ezzel szemben a városi kutya ott vonyít a panelben egész nap amíg a gizda dolgozni megy.

dhrbikes 2021.12.14. 11:33:34

Mondjuk nekünk pont karácsonyra érkezik, de nem karácsonyi ajándék, egyszerűen így jött ki. És bár a gyerek "kapja", de tudjuk, hogy időnként nem lesz kedve levinni sétálni és akkor mi fogjuk levinni. Szerencsére munkahelyre tudjuk vinni, kistestű, a legdrágább tápból sem eszik 10000-nél többet, az orvost meg már megszoktuk, hogy fizetni kell, ha ellátást is akarsz. :D

Zabkása 2021.12.14. 12:02:46

Kezdjük ott, hogy kutyát vagy örökbefogadunk - ami egy csodálatos dolog -, vagy tenyésztőtől van. Ha tenyésztő, akkor bizony nem 60-100ezer, de nem is 200, hanem 1000 EUR az indulási ár, és fajtától függően határ a csillagos ég. ÉS a bekerülési költséghez még hozzávehetünk pár tízezer forint pluszt, hogy tálak (aztán ahogy nő csere), fekhely, játék, stb.

Na már most, akkor ott a várólista, ami simán lehet akár több, mint 1 év is, így a hirtelen felindulásból ajándék kategóriát ki is ejti.
Az én goldenem nagyon jó helyről származik, több hónapos kutatómunka és látogatások előzték meg a tenyésztő választását, valamint a felkészülést a kutya érkezésére. Igen, a kutya nálunk családtag, nem a kertbe csak kitett biodíszlet, hiába írták itt fentebb, hogy az bizony a hanyatló nyugat indikátora.
Tápot azt kap, amit a tenyésztő is javasolt, valamint valóban remek tápértékkel bír, az már majdnem havi 20ezer. Erre még jutifalatok, párezer/hó. Féreghajtó, élősködők elleni szer, oltások és ne adj Isten esetleges betegség kezelése 10ezer szorozva tetszés szerint.

És ha már családtag és persze nem csak "úgy van", akkor kutyaovi, kutyasuli, ami mondjuk egy turnus 60ezer és két hónapig tart. Vagy egyéb foglalkozások, szóval anyagilag is egy hatalmas elköteleződés, valamint akkor a foglalkozások is, a nevelés is.
Aki meg azt nézi, hogy "hogy lehet okosba is olcsón megúszni", az költse inkább másra a pénzét, eszembe nem jutna a kutyámon spórolni.

midnight coder 2021.12.14. 12:58:45

@dhrbikes: "Szerencsére munkahelyre tudjuk vinni"
Kutyákat kevésbé kedvelõ kollégák, esetleges ügyfelek boldogok lesznek. Különösen amikor már nem tündi-bündi kiskutya lesz.

dhrbikes 2021.12.14. 13:07:00

@midnight coder: párom a főnök, pont leszarom, ki-mit szól hozzá :D

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.12.17. 21:28:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az állatorvos nem luxus... Már amúgy nem, de egy látogatás 10 ezer alatt ritkán áll meg.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.12.17. 21:30:05

@midnight coder: Az ember is évmilliókkal ezelőtt még vadászott és nyers húst evett - ragadozó volt. Azóta történt egy és más...
süti beállítások módosítása