Tudtad? Lucának is van töke!
2021. október 31. írta: MagyarTarka

Tudtad? Lucának is van töke!

Ha a Balatonnál húsz fok alá esik a hőmérséklet, rögtön befagy az emberek segge és megáll az élet.

De miért is kell ennek így lennie, mikor lehet másképp is?

hallo_tokfej_4.JPG

Adva van egy kis Balaton-parti község, ahol két jófej csaj gondolt egyet és felpörgették az őszi nyugalomra vonult kisközség közösségi életét. Előző este még azon izgultak, egyáltalán eljön-e valaki... Nos, az este annyira jól sikerült, hogy szinte kicsinek bizonyult a Halloween esti séta végállomásának kijelölt placc a kisbolt előtt! A csajok tucatnyi családot tudtak beszervezni, akik a kijelölt útvonalon töklámpásokkal feldíszített házakkal, kapukkal várták a csillogó szemű kicsiket - no meg persze az ilyenkor elmaradhatatlan csokikkal-cukrokkal.

hallo_kapu1.jpg

Már hallom is a fanyalgókat: az amerikás szar már itt is... Ugyan! Ebben az egészben nem ez volt a lényeg! Az együttlét öröme, a jelmezekbe öltözött gyerekek visongása, az, hogy anyával-apával készültek rá, látszott a papírból kivágott kis kaszákon, a nagymami által megvarrt boszorkány ruhákon, hogy valami nagy dolog történt ezen az estén! Ahogy szakmai zsargonban mondják: egy remekül sikerült alulról jövő közösségszervezésnek lehettünk részesei.

Mi csak "bebíróként" jártunk itt, sőt, már a "csokit vagy csínyt" korból is kinőttünk (sajnos) jópár éve, bár éppen tegnapelőtt faragtuk meg az idei harmadik töklámpásunkat.... Mégis valami nagyon jó érzés melengette meg a lelkünket, miközben végigjártuk a töklámpásokkal díszített útvonalat és láttuk az utcákon jókedvűen együtt sétáló családokat.

Íme a Halloween-esti titok: a csodát nem felülről kell várni!

A "valaki csinálhatna végre valamit" mentalitás helyett itt valaki, pontosabban két zánkai hölgy, Babett és Orsi fogták magukat és megcsinálták. Pedig mindketten dolgozó nők, családjuk, gyerekeik vannak és mégis alaposan odatették magukat! Kitalálták, megszervezték, bevonták a töklámpásos házakat, sőt, még szórólapot is készítettek, és így összehoztak egy jó kis bulit a gyerkőcöknek a kisbolt előtti placcon, amit egész délután együtt  csinosítgattak a barátaikkal. Elkészültek a töklámpások, került a falra egy hatalmas pókháló, ami előtt lehetett fényképezkedni, majd sötétedéskor kigyúltak a fényfüzérek és a töklámpások barátságosan villogó szemei... És a családok egyre jöttek, jöttek és jöttek.

Valahogy így kellene a Balaton életét négyévszakosra csinálni. Ez a két hölgy nem turisztikai szakember, mégis tudom, voltak akik csak ezért jöttek le ezen a hétvégén Pestről. Merthogy itt lesz valami jó hangulatú barátságos esemény. A példa adott. Lehet operálni a magyar hagyományok köréből vett eseményekkel, soroljam? Márton-napi libatojás kereső verseny, Luca-napi népszokások... 

Apropó! Tudod mi a Luca-tök?

Nos, régen a Dunántúlon dívott az a népszokás, hogy Luca-napkor arcot faragtak a sütőtökre és belé mécsest helyeztek, ezzel ijesztgettek... Ismerős a sztori? A francba! A Lucának is van töke!? Olvass csak utána az interneten  így máris eggyel kevesebb ok lesz fanyalogni a "hülye amerikás" szokásokon... :) 

 

Köszi Babett és Orsi a szép estét!

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr6516741208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2021.11.02. 08:50:05

Ha már Zánka, akkor a bicikliutat illetően kellene dűlőre jutni.

konrada 2021.11.02. 09:59:40

Na ja. Ha megoldható, hogy a többi napra is jusson egy-egy Halloween...;))

ekat 2021.11.02. 10:26:26

Tetszik.

De annyi ünnep nincs, hogy általánosan vonzóvá váljon a Balaton a nyáron kívüli évszakokban...
Mondjuk nekem nyáron sem az. :)

Motorogre 2021.11.02. 17:08:53

Nem kell temetni v. beszántani a Balatont. Most novemberben is minden hatodik-nyolcadik nyaralónak füstöl a kéménye hétközben is: sok nyugdíjas éli lent az életét, S közöttük osztrák s német is számosan van.
Az időjárás adott, ez nagyrészt meghatározza a vendégkört is (igen, a nyári szünidőnek is van hatása) - ehhez kellene igazítani az őszi-téli-tavaszi kínálatot is. A térségbeli gyógyfürdők teljes kapacitással üzemelnek - nem mindenki rajong a töklámpásért.
+ valami: nem szabad az öntömjénezés hibájába esni, nem mondjuk hogy ez egy világcsoda. Dehogy, ez egy szerény kedves tavunk, sok-sok emlékkel. Az árszintet is a vendégkörhöz kell igazítani - a ClubTIhany az amerikai milliárdosoknak épült anno : egy se jött.

masterpiece1 2021.11.02. 19:28:24

Kisgyerekeknek való programokkal feléleszteni a Balatont holtszezonban? Vicces.
Borral sem sikerül...

Nancsibacsi 2021.11.03. 08:43:05

A Home Office miatt csomó ember kiköltözött a Balatonhoz, állandóra. Több 1000 fős cégek váltanak heti 5 nap bejárásról - amihez Budapesti lakás volt az optimális - heti 3/2, 4/1 HO/bejárós napra - amihez meg teljesen jó egy vidéki kertes ház is. Eladják a Budapesti lakást amíg van madár aki megveszi drágán, és vesznek helyette vidéken egy házat. Velencei tó már tele van, jelenleg első rendű célpont a Balaton, de veszi már a Tisza-tó környékén is. Aki mondjuk az SAP-nál keres havi 1.5 milliót utolsó talpasként, az nem fog zimmerferizni - egyszóval a Balatoni turizmusra semmi szüksége sincs már ezeknek a települések lakóinak. Nem kell 12 hónapos szezon, sőt a 2 hónapos is nyűg - ez van.
süti beállítások módosítása