Meghalni sincs időnk, miközben megöl minket az unalom
2021. szeptember 25. írta: MagyarTarka

Meghalni sincs időnk, miközben megöl minket az unalom

A fejlett világ népességének egyik legnagyobb problémája, hogy kamillás vagy aloe vera illatú klozetpapírral törli ki aranyértől fájó ülepét. Bizony, ez ám a nagy dolog! 

Manapság nincs bubópestis, nincsenek emberfaló ragadozók az utcákon - ha mégis elszaporodnak itt-ott a medvék-farkasok, dirr-durrr - az ember megoldja. Különösebb kockázat nélkül körbe lehet utazgatni a világot a minél inkább irigylésre ingerlő Insta posztok kedvéért, és a nagyhatalmak sem a harcmezőkön vívják meg háborúikat. A betevő falatért pedig kényelmes fotelekben, kanapékon mélázva lehet "megfeszülten" dolgozni, semmitmondó nevű és semmire se jó ál-pozíciókban aratnak le szabad szemmel látható összegeket az emberek. Ha nagyon unatkoznál, elmész és kiválasztod, hogy milyen színű ruhácskában pompázzon a kiskutyád, vagy azon agyalsz, ülésmelegítő vagy esőszenzor kellene inkább az új kocsidba.

girl-5835891_1920.jpg

Az emberiség állandóan rohan, mégis rohadtul unja magát a XXI. században.

Komplett iparágak feszülnek meg annak érdekében, milyen körmönfont módokon lehetne szórakoztatni a népes publikumot, mivel lehetne elütni az egyre gyarapodó szabadidőt. Most, amikor már egyre több országban vezetik be a négynapos munkahetet, mert egyszerűen nincs annyi munka, és a KMK-s időszakot súroló álmunkák lába úgy kilóg, mint az a bizonyos lóláb - mi a fenét csináljon az a sokszázmillió unatkozó honpolgár, aki ráadásul egyre tovább él, mint Marci hevesen, hála a középkorihoz képest mindenképp jóval fejlettebb gyógyászatnak?

Life long learning - ez az egyik nagy vívmány: tanuljon a polgár élete végéig. A munkaerőpiacról úgyis kidobják már negyvenévesen, de azért jól jöhet egy-két újabb papír a fiókba... A vizsgákra készülve izzad egy kicsit, nem ér rá (annyira) unatkozni. Ráadásul abban a hitbe ringathatja magát, hogy majd most, negyvenévesen lesz átlagos papírfaló közgazdászból interziás műbútorasztalos mester. Frászt lesz. Viszont otthagy egy jó adag lóvét az "iskolában". Ismerek olyat, akinek tizendarab OKJ-s képzettsége van, és mindegyiket a hajára kenheti. Sőt, olyat is, aki csillagászati összegekért lett MBA bármi, és végül ki kellett szednie az önéletrajzából ezt a dicső okmányt, mert mindenütt túlképzettnek tartották és vagy két évig csak nézett a lukon.

És még a tanulás a legértelmesebb unaloműzők egyike! Legalább az unatkozó ember úgy érzi, fontos dolgot csinálhat, tesz magáért valamit.

Közben az ún. szabadidős ipar már saját magát is unja a sok tökfelesleges kikínlódott mesterkélt unaloműző elfoglaltsággal, amelyek legfeljebb pár alkalommal szórakoztatóak, vagy adnak izgalmat, utána a polgár ugyanúgy besüpped a zsibbasztó unalomba, mint annak előtte, hogy éppen pirospaprikába mártott tüskékkel izgalmasított futópályán kapkodta volna le szájjal a forró sült gesztenyéket a kifeszített drótkötélről.

Miközben, mondjuk ki, az ember alapvetően lusta lény. A fene akar rohangálni, ha nem muszáj. Sokkal kényelmesebb mások életét nézve heverni a kanapén, nem igaz? A kedvenceim: a trash reality műfaj "alkotásai", amikor a fotelben tespedve, zabálva azon szörnyülködünk, hogy mekkora idióták mekkora idiótaságokat képesek megcsinálni. Hogy aztán a polgár boldog mosollyal vegye tudomásul, jó, hogy unalmas az iroda és hülye a főnök, de még mindig jobb, mint 100 kamera előtt szagolgatni vadidegenek ánuszrózsájának szagos gyümölcsét és azon versenyezni, ki hányszor tud messzebbre hányni az ingyen szponzor piától.

Üljél le ember és gondolkodj. Ne félj ÉLNI  saját életedet. Nem időrabló dolog nézni a leveleket a fákon, virágot vinni a nagymama sírjára akkor is, ha nincs kötelező temetőjáró halottak napja. Vagy beszélgetni a gyerekeddel, barátoddal - de személyesen ám, mert tök más érzés a másiknak a szemébe nézve az igazat mondani, mint az internetes portálokon kerekre retusált segget és ránctalanra filterezett pofát hazudva boldognak tettetni magad mások előtt.

Mikor vettél utoljára a kezedbe egy jó könyvet? Nem azokra gondolok, amikből aztán színes idézeteket lehet okosítónak kirakni az arcos könyv profilodra, nem. Legalább egy gimis kötelező olvasmány szintjére mikor emelkedtél utoljára? Mikor szántál utoljára időt arra, hogy főzz egy finom kaját magadnak, ahelyett, hogy az autódból kihajolva elmondtad a mikrofonnak, melyik menüt kéred?

Ne azon agyalj, hogy a sok egyforma tejföl közül melyik kíméli jobban a vastagbeledet. Hanem például azon, hogy ha már ennyien lettünk ellenség-nélküli parazitaként a világon, mi lehetne az a tényleg értelmes dolog, amivel megszépítheted mások életét. Mondjuk kezdj el festeni. Magántanár megfizetése helyett kezdj el te magad tanulni a gyerekeddel. Vagy kezdj el kirándulni. De ne ám úgy, hogy elmész az erődszélig autóval, bekapcsolva hagyod a motort, hogy mire visszaérsz, kellemes klíma várjon a kocsidban, majd aztán az első százon megkeresed az első etetőhelyet, bezabálsz, a papírt-flakont eldobod a fa tövébe, majd szépen böfögve kinyújtózol, hogy na, mekkora májer vagy, és kiposztolod milyen nyomvonalat írtál körbe lépteiddel ma. A Nazca-vonalak után ez már nem pálya, hidd el.

Sokan vagyunk, sok ráérő idővel. És ebből előbb-utóbb baj lesz. Mert valahol mélyen igenis vadállatok vagyunk, és ha tetszik ha nem, egymásnak fogunk esni. Nézd csak meg a zsúfolt közlekedési eszközökön zombi fejjel utazó tömeget. Elég ha rálépnek kicsit valaki lábára, az ó pardon helyett rögvest egymás felmenőit kezdik méltatni a résztvevő felek és akár tettlegességig fajul a legkisebb nézeteltérés.

Egy ilyen, az unalomtól fortyogó fazékban akár az öngyulladás sem kizárt. A temérdek agresszió, amit akár az utakon, akár az élet más hétköznapi színterein tapasztalhatunk - szinte természetes. Az unatkozó ember keresi a küzdési lehetőséget, hogy megmutathassa, ő a fasza csávó. Ha nincs kardfogú tigris, vagy mamut, akkor a főnöknek megyünk neki, vagy a másik közlekedőnek, vagy akár a saját családunknak. Az ember nem békés természet, ezt el kell fogadni. Kell a küzdelem, az erőpróba. Kell a győzelem érzése. Erre szinte a legjobb alkalmak a hétköznapi szívatások. Amikor az átlag szürke eminenciás erőt demonstrálhat bárki fölött. Nem, most nem a nyakukon kidagadó érrel autóból kiüvöltöző bátor férfiakra gondolok - ezek már közhelyek.

Tegnapelőtt például szemtanúja voltam, hogy a postás megpróbált bejutni a szomszéd lépcsőházba. A lakó, aki előtte bement, direkt becsukta előtte az ajtót. Amikor a postás utánaszólt, még vissza is nézett röhögve. Szegény postásnak nem volt mit tennie, becsöngetett, a kaputelefonon jelezte, hogy ő a postás és szeretne bemenni a levelekkel és nincs kulcsa. A jól hallható válasz: oldd meg bazmeg. 

Ennyi. Ott állt a postás kezében a levelekkel és ki tudja mi járt a fejében. Talán azon, hogy ha lenne egy vállról indítható rakétája, azzal kinyithatná az ajtót. A nyilvános kivégzések egy ideje már nem ízléses intézmények, így hát mást lesznek kénytelenek kitalálni a kedves mindenkori-mindenholi vezetők, hogy a pórnép fölös energiáit levezessék. A life-long-learning-hez a fenének sincs kedve, így hát a gazdasági szereplőkkel karöltve jön majd a kamillás vécépapír mellé a tövissel kirakott vécédeszka, amire agyrohasztásig sulykolt reklámokkal gerjesztenek majd igényt és a legjobbak, legtöbbet dolgozók akár lócitromos sajtot is boldog mosollyal fognak fogyasztani. Ha ez sem jönne be, akkor az unatkozó fantázia szüleményeként felsejlik, hogy ivóvízbe-ételbe-levegőbe láthatatlanul adagolt fogamzáscsökkentővel próbálkoznak megoldást találni rá, hogy pár emberöltő múltán minél kevesebb unatkozó kétlábúnak kelljen elfoglaltságot találni.

Ennél lájtosabb megoldás lehet, ha legalizálják a kannabisz bizniszt - a jól betépett honpolgár legalább nyugis lesz és mindig mosolyog... És fizet a boldogságért, mint a katonatiszt, a pénzért pedig engedelmesen dolgozik. Egy ideig legalábbis.

Mindent instant módon akarunk. Gyorsan, készen, a szánkba. Szálra hasított fa a benzinkútról a tábortűzhöz, nehogy már dolgozni kelljen a baltával. Falatnyi adagokba kimért joghurtok, már a kanál is bele van téve, hogy azzal se kelljen fáradni, hogy kihúzzuk a fiókot, majd aztán elmosogassunk.  Előre elkészített szendvicsek, mások által készített szabvány ajándékok, előre megírt sablonlevelek, önéletrajzok... Párkeresés fotók alapján algoritmusokkal, nem ám sétálva vagy tánc közben megtalálni az igazit! Ha fél perc alatt nem találunk valamire választ az interneten, átkozódunk - bezzeg, elmenni a könyvtárba és elolvasni pár jószagú könyvet... hhhhh... Hajtasz egész nap zömében értelmetlen feladatokkal a melóhelyeden, hogy legyen elég pénzed készen megvenni az életedet, mert a fontos dolgokra nem marad időd.

woman-1829503_1920.jpg

Olyan elfoglaltak vagyunk, hogy meghalni sincs időnk!

Gyorsan, mindent, azonnal!

Így lesz több időnk.

Unatkozni.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr116700156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.09.27. 07:30:29

Postás: jobb helyeken elektromos zárhoz elektronikus kulcs vagy számkódos nyithatóság jár és a postás be tud jutni.

Ha nekem szól fel valaki azzal, hogy ő a postás, én is elküldöm a halálfaszára, mert aki így akar bejutni az a legtöbbször fizikailag létező spammer (szórólap, egyéb szemét) vagy hajléktalan.

Andy73 2021.09.27. 08:32:08

Nincs bubópestis, de van Covid, amibe már több mint harmincezren haltak bele, és a várható élettartamot is lecsökkentette. Rengeteg ember szenved poszt-Covidtol, és sokan amiatt haltak meg, mert a Covid alatt gyakorlatilag szünetelt az egyéb EÜ- ellátás. Ha te unatkozol vagy értelmetlennek tartod a munkádat, akkor válts, de ne általánosíts.

ekat 2021.09.27. 09:27:50

Már az első mondatban elütés van + nyelvtanilag helytelen.
És amerikaiból lett fordítva? Tényleg, itt aztán pont arra kell buzdítani az embereket, hogy maguk főzzenek és magántanár helyett maguk foglalkozzanak a gyerekkel....

encir 2021.09.27. 10:48:04

@ekat: Az összes hasonló cikk a budapesti közép?osztályra van írva, ez is, úgyhogy rájuk tényleg találó.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.09.27. 12:37:26

Ez az átlagemberre nagyon nem igaz. Én pl az ötnapos munkahét bevezetését várom lassan 20 éve...

Andy73 2021.09.27. 13:18:23

Ha valakinek családja van, 2-3, esetleg még több gyerekkel, és úgy próbál a munka világában helytállni, aligha unatkozik. Az igaz, hogy egyre többen vannak nyugaton, akik nem vállalnak családot, gyerekeket, csak élnek bele a világba, ezért csökken a lakosság, csak a bevándorlók pótolják valamennyire a hiányt. A világ többi részén viszont nem ez a gond, hanem a túlélés.

erol 2021.09.27. 14:10:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Hát igen, ezzel szemben a nem liberális, nem demokráciákban mindenki magas szinten képzi magát, ókori filozófiát olvas és ott segít mindenkinek a környezetében ahol csak tud, boldog és tartalmas napja után örömmel eltelve hajtja álomra fejét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.27. 14:13:45

@erol:

Csak a liberalizmusban alapérték a harácsolás, a,minek követjezménye a folytonos sietés.

vuvuvu2 2021.09.30. 00:43:19

"@ekat: A fejlett világ népességének egyik legnagyobb problémája, hogy kamillás vagy aloe vera illatú klozetpapírral törli ki aranyértől fájó ülepét." A fejlett világról van szó, azaz lényegében a nyugati civilizáciról, amelyhez most már 2-300 millió kínai is hozzátartozik. Az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában plusz Európában is a népesség nagy része, és igen, az EU keleti felén azaz nálunk is egyre többen érintettek az alsó-középosztályból és afelett. A cirkusz és kenyér fogyasztása nem feltétlenül pénzkérdés. Értékek és műveltség kérdése is. A poszt nagyon is megállja a helyét.

vuvuvu2 2021.09.30. 00:50:55

Terka! Gratulálok a poszthoz, szívemből szóltál. Kár, hogy a kommentekből az látszik, hogy nem sokan értik az üzenetet. Talán egy dolgot lenne érdemes még beleszőni: a streaming-szolgáltatókat, akiknek köszönhetően a polgár az örökkévalóságig fogyaszthat unaloműző (?) tartalmat. És az átideologizált tartalmakat fogyasztva még el is hiheti magáról hogy mennyire környezettudatos, woke, szabadelvű, polkorrekt stb.Tehát visszatértünk az ókori Rómába: cirkusz és kenyér is van - a polgárnak kell ennél több?

vuvuvu2 2021.09.30. 00:57:44

@vuvuvu2: PS Kihagytam pedig az utóbbi időben egyre többször jut eszembe Truffaut zseniális filmje a szintén zseniális Bradbury alapján: 451 Fahrenheit. Könyvet ma már alig olvasnak a polgárok (kivéve Coelho, áltudományos pszichológia és hasonlók) helyette streaming és "interaktív" tartalomfogyasztás. Pont mint a 451 Fahrenheit-ben...
süti beállítások módosítása