Te is leordítod a gyereked fejét?
2021. január 03. írta: MagyarTarka

Te is leordítod a gyereked fejét?

 

portrayal-89189_1920.jpg

Karácsony előtt, kora délután autóval mentem valahova, kanyarodtam, előttem egy futárautó, amelyek mindig sietnek, pláne ünnep előtt. A sofőr ennek ellenére dicséretesen türelmesen várt, hogy a zebrán átvergődjön a családi karaván: szatyrokkal felszerelt anya, aki maga után ráncigálta aprócska, ránézésre max 2-3 éves gyerkőcét. A kiskölyök egy rolleren veszkődött, amelynek apró kereke beakadt egy kátyúba:  a kissrác szépen átesett a kormányon, ahogy illik. Anyuka eltorzult arccal ordított, mint a fába szorult féreg. Volt ott minden... Szegény kisgyerek megpróbált felevickélni, persze beakadt a lába, még nagyobbat esett - és bőgött. Leginkább attól, hogy az anyja pont akkor ordít vele, amikor neki már rég az ebéd utáni alvásban kéne pihenni, de nagyon igyekszik, hogy lépést tartson, de ügyetlen még, hiszen kicsi, elesett, megijedt, fáj a keze, mert lenyúzta az aszfalt...
Nagyon megsajnáltam, legszívesebben kiszálltam volna, hogy felsegítsem. Szegény kiskölyök ezt kapta karácsonyra: az anyja ordítozik vele mások előtt, mikor elesett. Aztán persze nyilván kapott szenteste egy drága legót - ezzel le is van tudva a szeretet... Talán a karácsony rátett egy lapáttal az érzékenységemre, nem tudom. Napokig töprengtem, megírjam-e ezt az egészet.

Aztán döntöttem, amikor ma a szomszédban lakó ÓVÓNŐ anyuka megint ész nélkül ordított szegény kisfiával - az egész lépcsőház ezt hallgatta. Boldog új évet... Amióta megszületett a gyereke többnyire jól hallhatóan "szereti" az ő méhének gyümölcsét. Megesett, hogy a szegény alig totyogó egészen a másodikig azt hallgatta, hogy szedje már a lábát, nem-nem veszi őt fel, mert vegye már észre, hogy az anyja mennyire fáradt és elege van a napból és ha nem ér fel időben, nem lesz beengedve a lakásba... Klassz. Ki a fene tehet arról, hogy a pasi még a szülés előtt lelépett mellőle mert párhuzamosan felcsinált egy másik nőt is? A szegény kisgyerek? Lehet, hogy ennek a kisfiúnak jobb élete lehetne egy szivárványcsaládban... Amúgy szerintem esélyes, hogy felnőtt korában nem lesz képes normális emberi kapcsolatokra, vagy akár megöli majd az anyját, hiszen tömény gyűlöletben nevelkedik.

Pár éve késő este vásároltam a teszkóban, nekem se volt éppen jó napom. De amikor meghallottam, hogy egy édesapa a bevásárlókocsi beülőjében kornyadó nyűglődő páréves kislányával kiabál (Hallgass már el, fogd be, és a többi...) nem bírtam ki, odaléptem hozzá és szelíden megkérdeztem: Ne haragudjon, nem gondolja, hogy a gyereke fáradt és azért nyűgös? Miért rajta vezeti le a saját feszültségét? Mázlim volt, nem csapott pofán, hanem szégyenkezve, némán elkullogott.

Velem a Nagyim sosem kiabált és a szüleim se. Mindössze egyszer kaptam a fenekemre, amikor kb. négyévesen megszöktem a nagybátyáméktól. Pontosan emlékszem rá. Felnőtt koromban meg is beszéltem az imádott Apámmal, mennyire igazságtalan volt ott és akkor. Testileg-lelkileg biztonságban nőttem fel, pedig a szüleim látástól mikulásig melóztak, munka után VGMK, a Nagyim nyugdíjasan is dolgozott - biztosan fáradtak voltak, de azt nem rajtam vezették le.

A tudósok már megállapították, hogy a tehenek jobban tejelnek, a növények jobban nőnek, ha szép zenét játszanak nekik.

 

fotó forrás: pixabay.com 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr1216358136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ekrü 2021.01.04. 07:58:15

@MagyarTarka:
"Peched van: van gyermekem. "-Kétlem.De ha mégis van akkor viszont te tényleg propagandista vagy aki megrendelésre írta a cikket.Nincs olyan szülő aki soha ne emelte volna fel a hangját a gyermekkel szemben,ráadásul az általad hozott példák egy pillanatnyi helyzet kiragadásai.Az elsőnél te magad írod le,hogy az anya keze tele volt szatyrokkal,egyszerre cipelte azokat és figyelt a 2-3 éves gyermekére.De te aki az autóval elrobogtál mellettük ez alatt az egy perc alatt megállapítottad,hogy az anya milyen gonosz.Az meg még véletlenül sem jutott az eszedbe,hogy ha annyira szíveden viseled a gyermek sorsát,hogy felajánld az anyának,hogy hazafuvarozod őket....

SD9 2021.01.04. 08:46:42

@Ekrü: Te csak úgy bepattannál egy idegen autójába a gyerekeddel, aki megáll melletted és felajánlja, hogy hazavisz?
Miből gondolod, hogy nem ott laktak vagy parkoltak valahol a közelben, stb.? Muszáj neked minden szarba belekötni?
Az összes többi, amit írsz, ugyanúgy nettó baromság. Csak úgy kijelented, hogy a mai fiatal generációt senki nem bántotta. Honnan tudod? Ismersz mindenkit? Az egy dolog, hogy a mai 10 éveseknek azért egy picit jobb dolguk van, de a 30-40 évesek még egészen biztosan nem éltek ilyen jól. Én még emlékszem, hogy 30 évvel ezelőtt a tanárok az iskolában apróságokért is megverték a diáktársaimat, volt olyan, akinek vastag fa vonalzót törtek el a hátán. Nekem a folyosón az egyik tanár cigivel megégette a kezemet, amikor elmentem mellette, mert pont akkor kezdett el hadonászni beszélgetés közben. Se a szüleimnek, se a tanárnak nem szóltam, mert nem érdekelte volna őket, sőt, még a tanárnak állt volna feljebb. Ha ma ez az én gyerekemmel történne, tuti nekimennék a tanárnak.
Minden, 40 éves vagy az alatti korosztály tagjai közül sokan élnek/éltek túlságosan szigorú szülők mellett. Még olyanok is, akikről nem is gondolnád, mert szégyellnek beszélni róla és jól titkolják.
Az, hogy manapság mennyien találnak párt maguknak, sokkal komplexebb probléma annál, hogy bántalmazó családból jön-e az illető vagy sem. Egyébként meg kell nézni a statisztikákat és rengeteg cikk van arról, hogy az utóbbi években nagyon megugrott a házasságkötések száma.
Szóval hagyd abba a baromságaidat.

bontottcsirke 2021.01.04. 09:28:30

összeszorult a szívem a történet hallatán, hogy a hülyegyerek nem képes átkelni normálisan, elesik és az anyjának tele a töke az egésszel. Minimum Strasbourgig futottam volna feljelenteni az emberjogi bíróságo, nehogy szegény csimotának baja essen. By the way, aki ennyire odavan a gyerekekért, az nem véletlenül pedofil?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.01.04. 09:33:15

@Ekrü: Hát, drága szívem, kételkedhetsz, viszont én elég jól emlékszem rá, milyen volt megszülni... Az óvónő anyuka gyereke most 5 éves és még bepisil, és az ordítozás mindennapos. Propagandista... én... aha...

Mankel 2021.01.04. 09:59:13

@SD9: A házzaság kötés növekedését azért nem kicsit fűti ám, hogy minden támogatáshoz házasnak kell lenni.

Zoltan_Kovacs 2021.01.04. 10:03:02

@Ekrü: mi a gond azzal ha valaki egyedül él? Újabb társadalmi célpont lett az egyedülállókból?

Drago Brutic1 2021.01.04. 10:03:17

Esküszöm, mintha a mai Árvácskát olvastam volna, Charles Dickensbe és Lars von Trierbe oltva.
A Horrorkaraván - már azt hittem, hűtőkamiokban élve megfagyott menekültekről olvasok, de nem, ez rosszabb. A szegényes ebédje után kényszerű inszomniára ítélt kisgyerek véres könyökkel vergődik az út aszfaltján, miközben felismerhetetlenségig eltorzult arcú anyja rángatja.
Szerintem napokig nem fogok tudni aludni.

PomberMaci 2021.01.04. 10:48:24

Muszáj volt ebbe _is_ belekeverni a buzeranciát (a gyengébbek kedvéért a szivárványcsaládot)...?

És igen. Az óvónő napközben 30 másik gyerekkel bájolog, őket nem veri seggen (pedig 3-4 közülük garantáltan megérdemelné), a sajátján fog eldurranni a feje.

És a másik igen. Az a "rohadék" pasi nem csak úgy felcsinált egy másik nőt, az már a kapcsolatuk elején is egy ilyen "macsó" nőcsábász típus volt, csak ugye a "jócsaj" jövendőbeli anyuka arra bazírozott, hogy csak őt fogja elnőcsábászkodni a hapsi. Nos ezt benézte, ahogy sok tízezer-százezer sorstársa, mert sem a mások, sem a saját hibáikból nem tanulnak ezek a csajok. Nekik a poligám alfa hím kell, és ha megkapják, akkor meg jön a sírás-rívás, amikor letelt a nekik rendelt 15 perc hírnév a hapsinál.

Ezen mit is sajnáljon bárki más? Az ilyen csajok körül mindig van 2-3 hűséges típus aki szeretne vele kapcsolatot, csak a liba mégis a csapodárt választja. Az ő problémája, ő választotta, ő szagolja ha ő szakajtotta...

chrisred 2021.01.04. 11:17:23

Aki folyton ordít, az érzéketlenné teszi a gyereket a normális kommunikációra. Tehát pont az ellenkezőjét éri el, a gyerek megszokja, hogy a szülő állandóan üvöltözik, ezért akkor sem fog odafigyelni, amikor tényleg lényeges lenne. Lásd a farkast kiáltó meséjét.

chrisred 2021.01.04. 11:20:29

@PomberMaci: "Az óvónő napközben 30 másik gyerekkel bájolog, őket nem veri seggen (pedig 3-4 közülük garantáltan megérdemelné), a sajátján fog eldurranni a feje."

Ezt nehét elhinni. Ha mondjuk egy profi sofőr a magánautójával állandóan balesetet okoz, elég valószínű, hogy a munkája közben sem teljesen megbízható.

Arcade Macho 2021.01.04. 11:36:29

feltetelezem, hogy jobb az, ami a LL Junior fiaval tortent...
en konkretan anno lerugtam volna azt aki be mert volna nekem ugatni a fiam miatt amikor uvoltottem a zebranal

Arcade Macho 2021.01.04. 11:38:41

ja a sztorival kapcsolatban?
2-3 eves gyerek rolleren? kismocin talan...
amugy meg nem kell uvolteni, le kell rakni a cuccost es a legnagyobb lelki nyugalommal megnyugtatni a gyereket az ut kellos kozepen

chrisred 2021.01.04. 11:46:37

@Arcade Macho: 3 éves gyerek már simán tud rollerezni, ennek a korosztálynak gyártják az elején kétkerekű változatot.

Sir Galahad 2021.01.04. 11:57:01

@élhetetlen: Értettem én elsőre is, csak nem értettem vele egyet. Azt pedig fenntartom, hogy egy homoszexuális pár pont ugyanakkora eséllyel agresszív, alkoholista, tahó, vagy ellenkezőleg, normális, mint egy heteró pár. És akkor miért pont egy homoszexuális párhoz kéne adni a rossz körülmények között nevelkedő gyereket, ha ráadásként egyszer már tisztáztuk, hogy egyelőre nem bizonyított, hogy ez nem káros önmagában is a gyerek fejlődésére?

Pepejoe 2021.01.04. 12:01:24

@Arcade Macho:
Lerúgtad volna, mi? Csak így látatlanba bárkit, gondolom. :D
Tong Po a zebrán a kisgyerkőccel.
Az gondolom elő sem fordulhat, hogy véletlenül kifogsz egy másikat, aki a gyerek szeme láttára csinál az arcodból véres pépet :D

chrisred 2021.01.04. 12:02:10

@Sir Galahad: De a posztban arról volt szó, hogy az alternatíva nem egy heteró család, hanem a pár nélküli anya, akinek nem kell a saját gyereke.

Nagygabi 2021.01.04. 12:07:59

Szerintem ez egy trendi butuska megnyilatkozás.
Tipikus kívülről való okoskodás, némi "szivárványos" beütéssel.
Ő a mintaanya természetesen meg tudja ítélni mindenki gyereknevelését, lehet az a szomszéd óvónő, vagy akár egy pillanatnyi utcai jelenet szereplője is. Mert hát micsoda dolog egy gyerekkel kiabálni, már a legelején elcseszni az egész életét a szegény kis lurkónak. Így aztán biztosan képtelen lesz a normális életre, vagy ha mégsem, akkor a párkapcsolata az pokol lesz, vagy ha az sem, akkor egy erőszakos gyilkossá válik, de ha még ez sem, akkor 95 évesen biztosan be fog pisilni az öregotthonban.
Szóval jobb lenne kicsit szerényebben osztani az észt, főleg ha már eleve nincs nagy mennyiség belőle. Minimum a kedvenc elméleti ideálisat nem összehasonlítani a gyakorlati nem kedvenccel, ugyanis ez a módszer már sokszor megbukott a kommunista ideológusok próbálkozásainál is.
Vagyis az állandóan ordítozó heteró szülőket légy szíves az állandóan ordítozó szivárványosokkal hasonlítsd össze.
Ha meg majd a gyereked véletlenül megtalálja az egyetlen érdekes konnektort egy hajcsattal, akkor rá ne kiabálj eltorzult arccal, mert akkor te is mehetsz a kukába mint mint megbukott rossz szülő. S persze remélem hogy a "nem" szót a gyerekednek a füle még nem, csak a szája ismeri, mert ez is nagyon fontos része a gyereknevelésnek.

A szavazásra feltett kérdésed meg maga az IQ bajnok, annyira előremutató, hogy be is másolom ide a lehetséges válaszokkal együtt:

Szerinted a gyerekedre milyen hatással van, ha megállás nélkül ordítasz vele?
Nem érdekel, nekem is szar napom van!
Azt csinálok, amit akarok, az én gyerekem!
Velem is kiabáltak a szüleim, mégis itt vagyok.
Inkább a főnökömmel ordítok, mint a gyerekkel.
Aki kiabál, annak sosincs igaza...
Csak akkor "kiabálj, ha tombol a jókedved!"

Néhány kérdés feléd:
Szerinted van megállás nélkül ordítozó szülő ?
Honnan tudod ?
Tudod mit jelent az ordítozás ?
A tökéletes szivárványos szülő jobb mint a tökéletes heteró szülő ?

Nagygabi 2021.01.04. 12:32:34

@chrisred:
"De a posztban arról volt szó, hogy az alternatíva nem egy heteró család, hanem a pár nélküli anya, akinek nem kell a saját gyereke."
Már elnézést, de posztban erről nem volt szó.
Arról volt szó, hogy a posztoló szerint az óvónő sokat kiabál a gyerekével, meg hogy a gyerek már öt éves és még bepisil. Miért ne kellene neki a gyereke ? Honnan veszi ezt a posztoló ? Honnan tudja a posztoló, hogy mennyit lehet egy gyerekkel kiabálni ?
A posztoló állapítja meg, hogy ennél jobb lenne egy szivárványos szülő.
Ez lehet. De miért pont egy szivárványos ? Esetleg egyszerűen csak egy másikat nem lett volna jobb említeni ? Vagy tán a posztoló szerint egy szivárványos az mindenképpen jobb lenne ? Vagy tán a szivárványos olyan gáz, hogy még az is jobb lenne ?
Szerintem bölcsebb
lett volna a szivárványt nem festeni az égre.

chrisred 2021.01.04. 12:40:56

@Nagygabi: Már elnézést, de nem erről volt szó. A leírtakból az derül ki, hogy a posztoló nem tudja és megállapítja, hanem feltételezi, hogy az anyának nek kell a gyerek, és feltételezi, hogy ebben az esetben az esetben a nevelőszülőknél jobb élete lehetne - mivel a szóbanforgó mondat a "lehet" szóval kezdődik.

Úgy gondolom, hogy itt inkább a vér szerinti szülő és a nevelőszülő összehasonlításról van szó. És a szivárványos kitétel feltehetően azért került bele, mert nekik vér szerinti gyerekük nem lehet, viszont újabban nevelőszülők sem lehetnek.

Sir Galahad 2021.01.04. 12:59:47

@chrisred: Értem, de én nem látom be, miért a homoszexuális párt hozza ellenpéldának. Azok is pont ugyanúgy lehetnek ordítozósak, mint bárki más.

Nagygabi 2021.01.04. 13:28:14

@Sir Galahad: Kb. ezt kérdezem én is. Gondolom mert most ez olyan trendi.

arthurthedent 2021.01.04. 13:53:53

@Arcade Macho: "en konkretan anno lerugtam volna azt aki be mert volna nekem ugatni a fiam miatt amikor uvoltottem a zebranal"

Úgy van! Lám, veled is üvöltöztek, te is üvöltözöl és mégis milyen derék ember lett belőle, ha valakinek más a véleménye és szól, akkor lerúgod a fejét. Még, hogy nem képes normális emberi kapcsolatra?! Mások fejének rugdosása teljesen normális emberi kapcsolat!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2021.01.04. 13:56:45

Hatalmas intelligenciara vall valakinek a gyerekneveleset egy fel perces jelenet alapjan megitelni.
Akinek meg kisgyereke van es azt allitja, hogy meg soha nem durrant el az agya, az hazudik.

chrisred 2021.01.04. 14:01:59

@Firestarter.18: Úgy lenne korrekt, ha az utolsó mondat így szólna: Akinek meg kisgyereke van es azt allitja, hogy meg soha nem durrant el az agya nyilvánosság előtt, az hazudik.

Mert a két mondat egyáltalán nem ugyanaz.

arthurthedent 2021.01.04. 14:02:46

@Ekrü: "fel és bizony záporoztak a pofonok.Ezzel szemben azt látom,hogy a mai agyonkényeztetett,soha egy pofont nem kapó generáció az amelyik képtelen a normális párkapcsolat kialakítására és még 30-40 éves korukban is a szüleik nyakán vagy egyedül élnek,ahogy gyanítom jelen cikk írója is tengeti az életét."

Műveletlen emberek sokszor érvelnek ezzel, a bibliában is ez van, a gyereket folyamatosan verni kell, mert attól lesz ember.

A kutatások ezzel szemben azt mutatják, hogy a gyermekkorában rendszeresen vert gyermek az agressziót mint problémamegoldó eszközt, sőt, sokszor mint egyetlen konfliktusmegoldó eszközt fogják használni. A modern társadalomban ezek az emberek a társadalom alján fognak megtelepedni. Általában rosszul fizetett munkát végeznek, képzettséggel nem rendelkeznek, folyamatosan összetűzésbe kerülnek a társadalommal.

A rendszeres testi fenyítés az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a leszármazottadat a társadalom aljára lökd. Persze nem mindegyik köt ki ott, de meglepően sokan.

Van ezek után egy kérdésem: orvos vagy? Mérnök? Egyetemi oktató? A barátaid, akiket szintén rendszeresen vertek bírók, ügyvédek, csillagászok?

Nem kell válaszolnod, elég, ha elgondolkodsz rajta. :-o

arthurthedent 2021.01.04. 14:08:57

Legendásan sokat vert gyerek volt Sztálin. A hozzáértő emberek szerint azért volt olyan kifordult, olyan beteg a személyisége, mert gyermekkorában rendszeresen verte az apja. Egyszer eltőrte a kezét is, amit aztán soha életében nem tudott rendesen használni.

Hitler hasonlóan "szigorú" nevelést kapott. Az apja hirtelen kezű, goromba, agresszív ember volt, ami Hitlert aztán mindenféle komplexusokkal látta el egész életére.

Ez a két sokat terrorizált gyerek felnőtt, aztán megszervezték a második világháborút. Mer' olyan nagyszerűen hatott rájuk az, hogy gyermekkorukban terrorizálták őket. Merthogy hogyan lehetne máshogy? Csak nem hihetjük az, hogy a gyermekek terrorizálása, lelki és testi kínzása valamiféle hátrányos következményekkel jár... ugye nem?

arthurthedent 2021.01.04. 14:15:22

@Firestarter.18: "Akinek meg kisgyereke van es azt allitja, hogy meg soha nem durrant el az agya, az hazudik."

Az ún. "normális emberi kapcsolat" azt jelenti, hogy amikor eldurran az agyad akkor is normálisan viselkedsz. Úgy is mondjuk, hogy "képes vagy uralkodni magadon". Úgy is mondhatjuk, hogy "nem viselkedsz úgy, mint az állatok".

Roppant egyszerű: amit megengedsz magadnak a rendőrrel, a bíróval és a munkahelyi főnököddel nagyjából azt engedheted meg a gyerekeddel szemben. Merthogy ugye csak azért verni valakit, mert kicsi és nem tud visszaütni, csak azért üvöltözni valakivel mer büntetlenül megteheted az nem kóser ugye?

fáskerti elvtárs 2021.01.04. 14:51:38

Az emberek a foci mellett mások gyerekének neveléséhez értenek igazán. A saját gyereknél már akadnak problémák. Rá is jöttem arra, hogy a világ problémáit egy általános gyerekcsere oldhatná meg, mindenki a másikét nevelné, ahhoz úgyis jobban ért.

fáskerti elvtárs 2021.01.04. 15:02:20

@arthurthedent:

Azért remélem, nem úgy viselkedsz a gyerekeddel, mint egy rendőrrel.

arthurthedent 2021.01.04. 15:09:08

@fáskerti elvtárs: Mármint úgy érted, hogy a rendőrrel nem szabad üvöltözni? :D

szekertabor · provo.blog.hu 2021.01.04. 15:10:07

"Lehet, hogy ennek a kisfiúnak jobb élete lehetne egy szivárványcsaládban..."
Úgy érted, jobb élete lehetne, ha egynemű pár szülte volna, vagy úgy, hogy jobb lenne, ha elvennék a vér szerinti anyjától, és örökbe adnák egy egynemű párnak? Vagy mégis mire gondolt a költő?

fáskerti elvtárs 2021.01.04. 15:51:25

@arthurthedent:

Csak eszembe jutott, mit szólna a rendőr, ha a seggére csapnék, vagy hirtelen felkapnám és halálra csiklandoznám. Esetleg közölném vele, hogy csak akkor van csoki, ha megette a borsófőzeléket, netán megkérném, hogy most egy darabig hagyjon nyugodtan dolgozni. Vagy mi lenne, ha nem tennék ilyet a gyerekeimmel.

De félretéve a viccet: családi körben az ember felszabadultabb, őszintébb, minden irányban többet engedhet meg magának, mint a főnökkel vagy egy rendőrrel szemben. Otthon lehet hangosan röhögni vagy sírni, ölelkezni vagy néha veszekedni is. Kissé sivár lenne az élet, ha mindig ott lenne a főnök vagy egy rendőr.

Természetesen ordítozni nem kell, főleg nem rendszeresen, de ha olykor mégis becsúszik, nem lesz tőle senkinek semmi baja.

Nagygabi 2021.01.04. 15:51:48

@arthurthedent: "Atörténetesen vélez ún. "normális emberi kapcsolat" azt jelenti, hogy amikor eldurran az agyad akkor is normálisan viselkedsz. Úgy is mondjuk, hogy "képes vagy uralkodni magadon". Úgy is mondhatjuk, hogy "nem viselkedsz úgy, mint az állatok"."
Véleményem szerint a gyereknevelésben történetesen nem is lenne az annyira rossz dolog, ha a szülők legalább az állatok gyereknevelési szintjén lennének. Persze ez valószínű nem igaz minden állatra, de mondjuk egy kutyára mindenképpen, azt hiszem talán egy macskára is. Valami csoda folytán, vagy talán csak a kommunikáció gyengesége miatt a kutyák pld. meglehetősen mintaszerű nevelők. Az anyák nem bolondítják egymást az interneten olvasott, vagy az éppen aktuális nevelési trendekkel, nem osztják az észt a szomszédnak, hanem teljesen természetes módon ösztönösen nevelik a gyerekeiket. Végtelenül türelmesek és odaadóak, de ha kell, akkor egy pofon vagy kis harapás is becsúszik. Ott nem fordul elő, hogy a sztár gyerekpszichológus csak éppen a saját gyerekét nem tudja megnevelni. Egyszerűen tudják maguktól, hogy miként megy ez. Ott nincs
"modern" társadalmi elvárás, 10-20 évenként nincsenek egymásnak ellentmondó elméletek, aztán mégis megy minden a maga útján. Azt hiszem ha az emberek is "csak" ösztönösen nevelnék a gyerekeiket kb. ugyanígy lenne.

accountant050915 2021.01.04. 16:43:35

Értem a cikket, és egyetértek a mondanivalóval, de a szivárványcsaládot (amit maximálisan, 100%-osan támogatok, és szánakozva nézek mindenkit akinek életének az a legnagyobb megoldandó problémája, hogy az anya nő, az apa férfi) belekeverni eléggé szerencsétlen lépés volt.

Az üvöltözésről pedig annyit, hogy velem, aki szerintem nagyon odafigyelő és támogató apja vagyok a gyerekeimnek is megesett pl. egy gyerekzsúron, hogy olyan ordénáré érdes hangon üvöltöttem rá a lányomra, amit én szégyelltem. Pedig csak elszakadt a cérna - a háromhavi egy sörözésemet pont előző este ejtettem meg (nem vagyok egy nagyivó) amiből a gyerekek reggel 6-kor keltettek, fáradt voltam már az egész délelőttös zsúr / rohangálás végére, és még a lányom sorozatos elbambulása miatt is késtünk az indulással. A legszarabb érzés az volt, amilyen megvetéssel, lenézéssel a többi szülő nézett rám. Köztük olyanok pl. aki elől már ugrottam félre halálfélelemmel az óvoda ajtajában (pedig nagy vagyok :) ) amikor torkaszakadtából üvöltve b.szta be a bejárati ajtót, mert a hároméves gyereke bepisilt, meg még lehetne sorolni.

Szóval, ha engem valaki abban a helyzetben ítélt meg, az tuti engem is elkönyvelt egy gyerekterrorizáló nímandnak, holott nem tudják, hogy mit bele nem teszek a gyereknevelésbe / családi életbe, amellett, hogy anyagi hátteret is teremtek. Ezért, úgy gondolom, pillanatok alapján ítélkezni nem feltétlenül szerencsés.

Borathan 2021.01.04. 17:24:51

A férj felcsinált egy másik nőt is, és lelépett vele?
Akkor te szinten felül házasodtál. Jobb pasi volt a férjed, mint te nőben. Örülj neki, hogy addig is volt egy ilyen fickó melletted

arthurthedent 2021.01.04. 17:25:04

@accountant050915: "egy gyerekterrorizáló nímandnak, holott nem tudják, hogy mit bele nem teszek a gyereknevelésbe / családi életbe,"

Ó, igen. Minden filmben minden egyes feleségverőt ilyenekkel szoktak mentegetni a barátai meg még a felesége is. A verést mindig sűrű bocsánatkérések meg ajándékok szoktak követni.

"a háromhavi egy sörözésemet pont előző este ejtettem meg"

Amikor megvizsgálják, hogy valaki iszákos -e, alkoholista -e, akkor ilyen kérdéseket szoktak feltenni: előfordult -e már, hogy az emberi kapcsolatai veszélybe kerültek az alkohol miatt. :)

De persze komolyra fordítva a szót: ha valaki a piálás miatt egyszer ráüvölt a gyerekére, az szerencsétlen, de nem nagy tragédia. Viszont képzeld el, hogy ha ez nap mint nap előfordulna, akkor vajon mi lenne a helyzet. Képzeld el, hogy hány családban van ez így pár naponta. Képzeld el, hogy hány családban képtelen az egyik vagy másik szülő a három napos karácsonyt végigcsinálni berúgás és üvöltözés nélkül.

"Ezért, úgy gondolom, pillanatok alapján ítélkezni nem feltétlenül szerencsés."

Van aki üvölt a gyerekével és van aki nem. Te üvöltesz. Van aki rendszeresen, te állítólag nem. Teljesen tökéletesen képes vagyok pontosan megítélni téged egyetlen esetből is, miért lenne ez "szerencsétlen"? Attól még, hogy valamit csak egyszer tettél életedben azt megtetted, azt meg, hogy mikor teszed meg megint csenki sem tudja.

Meghívnál vendégségbe valakit, aki eddig csak egyszer vert meg téged? Vagy aki eddig csak egy embert ölt meg? Esetleg aki csak egyszer fenyegetett meg életveszélyesen?

Nem "megítélnek" az emberek egy alkalomból, hanem megtanulják, hogy te ilyenre is képes vagy.

arthurthedent 2021.01.04. 17:27:15

@fáskerti elvtárs: "Otthon lehet hangosan röhögni vagy sírni, ölelkezni vagy néha veszekedni is."

Mármint nálatok. Én a veszekedést elfogadhatatlannak tartom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.01.04. 17:28:56

Az arany középút igaz erre: időnként ordítani kell, de túlzásba vinni se szabad.

arthurthedent 2021.01.04. 17:31:46

@szekertabor: "Úgy érted, jobb élete lehetne, ha egynemű pár szülte volna, vagy úgy, hogy jobb lenne, ha elvennék a vér szerinti anyjától, és örökbe adnák egy egynemű párnak? Vagy mégis mire gondolt a költő?"

Amit írt azt elég egyszerű értelmezni. Én a következőképpen értettem (lehet, hogy tévedek):

1) A társadalom egy jó része elfogadhatatlannak tartja azt, hogy egynemű párok gyermekeket fogadjanak örökbe.

2) A társadalom egésze viszont elfogadja, hogy bunkó szülők, erőszakos, brutális, állat módjára viselkedő szülők terrorizálják a gyermeküket.

3) Viszont a normálisan viselkedő egynemű szülők gyermekének jobb élete van, mint a bunkó különnemű szülők gyerekének.

4) Ezért az egynemű szülők örökbefogadását ellenzők nem hivatkozhatnak arra, hogy a gyermekek érdekeit tartják szem előtt. Egyszerűen csak a saját ellenérzéseiket fogalmazzák meg, a gyermek érdekeit figyelmen kívül hagyják.

fáskerti elvtárs 2021.01.04. 17:33:04

@arthurthedent:

A te családodban még sose volt veszekedés? Csak a tévéből tudod, mi az?

arthurthedent 2021.01.04. 17:37:17

@MAXVAL birсaman közíró: "Az arany középút igaz erre: időnként ordítani kell, de túlzásba vinni se szabad."

1) Az arany középút egy baromság és egy helyes dolog közt egy baromság.
2) Az arany középút két baromság közt általában egy harmadik baromság.
3) Az arany középút két helyes dolog közt sokszor egy baromság.

- Úgy csökkentsük a költségeket, hogy gyengébb falakat rakunk vagy úgy, hogy erősebb falakat és beépítjük a tetőteret?
- Ah, az arany középút, gyengébb falakat és tetőtérbeépítést.

- Vizeljek ki az ablakon vagy a vécébe...
- Ah, az arany középút, ide, középre, az elosztóba.

arthurthedent 2021.01.04. 17:41:54

@fáskerti elvtárs: "A te családodban még sose volt veszekedés? Csak a tévéből tudod, mi az?"

Az, hogy mi a helyzet velem, az teljesen lényegtelen. Tudom hogyan működik a villanymozdony annak ellenére, hogy soha nem volt villanymozdony a családomban. Tudom, hogy mit kell tenni, ha ég a ház, annak ellenére, hogy még soha nem voltam égő házban. Tudom, hogy mit csinál egy festőművész annak ellenére, hogy a családomban nincs festőművész.

És igen, vannak akik elképzelhetetlennek tartják az életüket veszekedés nélkül. Távoltartom magam tőlük.

arthurthedent 2021.01.04. 17:44:01

@MAXVAL birсaman közíró: "Nem mondtam, hogy mindig az arany középút a helyes megoldás."

Okés, akkor mitől arany? Van jó arany és rossz arany, vagy mi? Ha az egyik út jó, a másik meg nem jó, akkor miért nem azt mondod, miért azt, hogy mindkettő arany?

fáskerti elvtárs 2021.01.04. 17:48:56

@arthurthedent:

"Az, hogy mi a helyzet velem, az teljesen lényegtelen. Tudom hogyan működik a villanymozdony annak ellenére, hogy soha nem volt villanymozdony a családomban."

És persze tudod, hogy kell nevelni a gyereket, még ha neked nincs is. Ha arról dumálsz, hogy kell élni, nem éppen lényegtelen, hogy te hogy élsz. Pofázni a levegőbe ugyanis mindenki tud. Csak az nem szokott érdekelni senkit.

Aki meg úgy beszél a gyerekével, mint a rendőrrel, az egy pszichopata. Csak mondom.

_Alex__ 2021.01.04. 18:04:50

Kicsit elfogultnak tűnik a poszt, két autón keresztül nem lehet eltorzult arecvonásokat elemezni, így gondolom a többi része is erősen ki van színezve a drámai hatás kedvéért. "tömény gyűlölet" az lehet, hogy rászólt erélyesebben a gyerekre vagy kétszer :)
Igen, egy rendes buzi család ahol sokat foglalkoznak a gyerekkel segítenek tanulni, van családi program rendszeresen, türemlesek, az jobb egy nem rendes nem buzi családnál ahol mondjuk alkoholizálnak, fogalmuk nincs mit csinál a gyerek, de ezt így kívülről senki nem fogja megmondani előre, főleg, hogy a buzik sem immuninsak ezekre a dolgokra, köztük is van drogos meg alkoholista, sőt ők még a tetejébe lelkileg is kicsit sérültebbek mert extra terhet hordoznak.
Nem gondolom, hogy minden lehordás vagy pofon amit kaptam jó ötlet volt de azt sem látom, hogy a mostani gyerekek (90-es, 2000-es generáció) annyival jobb felnőttek lennének, sőt jobban el vannak kényeztetve, nem tudják mit akarnak, elvárják, hogy valaki tartsa el őket (mindig röhögök amikor bemondják, hogy milyen fizetéseket gondolnak kapni pályakezdőként), szóval az extra óvás és a mindent szabad azt mondanám nem jött be.

eßemfaßom meg áll 2021.01.04. 18:07:05

az a tippem, hogy a szerzőnek nincs gyereke így jobbantudja

kunzoo 2021.01.04. 18:21:37

@MagyarTarka:
Jók az írásaid de néha nem árt visszaolvasni. A kávés posztodban még anyád adott neked pofont és -állításod szerint- meg is érdemelted. Sőt, olyan szitut láttál ahol egy nagy pofon "segített" volna. Ennek fényében nem passzol ez a poszt.

kunzoo 2021.01.04. 18:24:32

@arthurthedent:
Sajnos abban az időben mindenki legendásan sokst vert gyerek volt.

eßemfaßom meg áll 2021.01.04. 18:53:10

@arthurthedent: te vagy a másik akinek nincs gyereke

eßemfaßom meg áll 2021.01.04. 18:56:55

@arthurthedent: Egyre valószínűbb, hogy te nem a valóságban élsz.

arthurthedent 2021.01.04. 19:26:17

@fáskerti elvtárs: "És persze tudod, hogy kell nevelni a gyereket, még ha neked nincs is."

Soha nem mondtam, hogy tudom hogyan kell gyereket nevelni. Azt mondtam, hogy aki veri, terrorizálja a gyerekét, aki üvöltözik vele, az rosszul csinálja.

Mondok egy példát talán jobban megérted: nem tudom hogyan kell lángost sütni, de ha benzint öntesz bele, akkor tutira rosszul csinálod.

"Ha arról dumálsz, hogy kell élni, nem éppen lényegtelen, hogy te hogy élsz."

Megint csak eltévedtél a dologban. Nem arról beszéltem hogy hogyan kell élni, hanem arról, hogy hogyan nem kell élni. Megint csak egy példával tudnám megvilágítani.

Azt mondja a rendőr, hogy tök részegen nem jó vezetni. Namost erre mondhatod, hogy "ugyan már, ha még nem is próbálta, akkor honnan tudja".

"Pofázni a levegőbe ugyanis mindenki tud. Csak az nem szokott érdekelni senkit."

Az intelligencia azért van, hogy ne kelljen mindent kipróbálnia mindenkinek. Végiggondolod, megvizsgálod, aztán szépen rájössz, hogy nem kell csinálni. Például az orvos megvizsgál egy csomó beteget és elmondja neked, hogy a dohányzás rákkeltő. Mondhatod, hogy ha nem dohányzik, akkor honnan tudja, meg különben is, nem is rákos, meg ismersz egy csomó embert, aki dohányzik, de nem rákos meg azt is, hogy te milyen jó családfenntartó vagy és hazaadod a pénzt, tehát neked jogod van dohányozni. Mind mellékes.

Ha dohányzol, akkor tönkreteszed az egészséged, ha vered a gyereked, akkor tönkreteszed az életét, ha üvöltözöl vele, akkor azzal kárt okozol neki. Ilyen egyszerű.

arthurthedent 2021.01.04. 19:31:00

@eßemfaßom meg áll: "te vagy a másik akinek nincs gyereke"

Legendás téveszme, hogy akinek van gyereke az tudja, hogy hogyan kell gyereket nevelni, akinek meg nincs, az nem tudja. Olyan ez, mint amikor a fiatalúrnak vesz az apja egy audit és mindjárt nagy autószakértő lesz, mindjárt úgy tud vezetni mint senki más a világon.

De persze nem mondtam, hogy tudom hogyan kell gyereket nevelni. Azt mondtam, hogy normális ember kibírja anélkül, hogy üvöltözne, fenyegetőzne meg verné a gyerekét. Szerintem ez egy elég vállalható munkahipotézis.

gombakomba 2021.01.04. 19:31:13

@arthurthedent: Csak kíváncsi vagyok, hogy van-e gyereked?

arthurthedent 2021.01.04. 19:32:34

@kunzoo: "Sajnos abban az időben mindenki legendásan sokst vert gyerek volt."

Elterjedtebb volt a verés, de Hitler és Sztálin apjáról feljegyezték, hogy eléggé kilógtak a sorból. Mondom, Sztálint egy életre megnyomorította az apja, az azért valami, nem?

gombakomba 2021.01.04. 19:34:37

@arthurthedent: A festőművészhez: ha magad nem éled meg az alkotás folyamatát, nincs róla fogalmad. Akkor sem, ha amúgy érted, hogy mi történik az alkotás során.

kunzoo 2021.01.04. 19:51:40

@arthurthedent:
Ja, a normális ember kibírja de nem a szülő:)))

rednek 2021.01.04. 20:04:57

Végigolvasva a hozzászólásokat igaznak látszik az a mondás, hogy:
-Kétféle szülő van, az egyik veri a gyerekét, .....a másik tagadja. :-)

élhetetlen 2021.01.04. 20:20:14

@Ekrü: Nem az én szövegértésemmel van baj, te azt sem érted, hogy te mit írtál. Akkor újra.
„.Magam is 33 éve vagyok boldog házas,pedig alkoholista apa mellett nőttem fel és bizony záporoztak a pofonok.” És a következő mondatod, „Mert ugye a jelenlegi fiatal generációt már nemigen bántotta senki, azt mégsem képesek egy normális párkapcsolatot létrehozni.”. Ez mit is jelent szerinted? Nem azt, hogy, ha fiatal generációt is pofozták volna, akkor képesek lennének normális párkapcsolatot létrehozni? Vagy mit írtál szerinted?
„Egyik szavaddal ütöd agyon a másikat.Először leírtad,hogy nagynéniként hogyan szakadt el nálad a cérna,majd pedig bírálsz érte másokat.”. Nem. Nem szakadt el a cérna, csak olyat kellett tennem, amit biztosan megjegyez, mert ilyen még nem volt, és nem is akarja mégegyszer. Ez nem az a szitu, hogy elmondom, hogy meg is halhattál volna, mert még nem érti, hogy mi a halál. Ha csak életveszélyes helyzetben üvöltesz, hogy ne, vagy állj meg, és nem mindennap akármiért, azt komolyan veszi, és az nem terrorizálás, hanem életmentés.
„hisz ezen alapon elég lesz majd rámutatni/feljelentést tenni egy szülőre ha megtetszik egy gyermeke és elveszik tőle e gyermeket...”. Erre írtam, hogy agyfosás. Bántalmazott gyerekeket most is emel ki családból hatóság, és ezt nem az alapján teszi, hogy valaki rámutat egy kiválasztott gyerekre, hogy neki ő kell. Nem tudtad? És, hogy a gyerek otthonba vagy nevelőszülőkhöz kerül, vagy örökbe fogadják, az más kérdés.

élhetetlen 2021.01.04. 21:02:06

@Sir Galahad: „Azt pedig fenntartom, hogy egy homoszexuális pár pont ugyanakkora eséllyel agresszív, alkoholista, tahó, vagy ellenkezőleg, normális, mint egy heteró pár.”. Ez teljesen igaz, ezzel nem is vitatkozom. Az már más kérdés, hogy „akkor miért pont egy homoszexuális párhoz kéne adni a rossz körülmények között nevelkedő gyereket”. Itt már nem értünk egyet. Nem „kéne” nekik adni a gyereket, csak nem kéne törvénnyel tiltani, hogy hozzájuk kerülhessen, ha megfelelőek a körülményeik. Ugyanez vonatkozik az egyedülállókra is. „egyelőre nem bizonyított, hogy ez nem káros önmagában is a gyerek fejlődésére?”. Az bizonyított, hogy a hetero család nem lehet káros a gyerek fejlődésére? Hogyan is lesznek az emberek gyilkosok, rablók, betörők, erőszakolók, ha a hetero család „önmagában is” elég jó? Ezt a fonalat el kéne engedned. És ne gyere a hetero mintával, mert a homók is hetero pároktól születtek, és a családi minta nem befolyásolta őket, akkor miért gondolod, hogy a másik irányban működik a befolyásolás?

Arcade Macho 2021.01.04. 21:02:12

@Firestarter.18: "Akinek meg kisgyereke van es azt allitja, hogy meg soha nem durrant el az agya, az hazudik."

van egypar idiota birkamentalitasu gyerek, pl. a Birca is az
azok tenyleg olyanok hogy engedelmeskednek, de majd engedelmeskedni fognak a czukrosbacsinak is idovel...
en ezert orulok hogy parszor a kolyok beprobal, igaz nem komalom amikor szemforgato modon kioktatnanak e miatt...

Arcade Macho 2021.01.04. 21:08:00

@fáskerti elvtárs: "Aki meg úgy beszél a gyerekével, mint a rendőrrel, az egy pszichopata. Csak mondom."

ez pontosan igy van!!!
mar csak azon filozok el hogy miert nem az ilyen pszichopatakat allitjak pellengerre?

Arcade Macho 2021.01.04. 21:10:22

@_Alex__: egyreszt a buzi az ferfiakat jelent, naluk nagyon icipici kisebbseg az ahol akarnak gyereket es mentalisan is alkalmazasak ra
a leszbiknek meg ertelme semmi ertekezni az orokbefogadasrol, mert hamarabb legyarthatnak egy genetikusan egyezo utodot is akar...

Arcade Macho 2021.01.04. 21:12:29

@arthurthedent: "Ha dohányzol, akkor tönkreteszed az egészséged, ha vered a gyereked, akkor tönkreteszed az életét, ha üvöltözöl vele, akkor azzal kárt okozol neki. Ilyen egyszerű."

te csokottagyu barom
ki mondta hogy verni kell? egy leorditas ami egy felfokozott allapotban akar a veszhelyzet elkerulesere is szolgal vagy egy kis kezrecsapast a magadfajta soy latte -s SJW idiotak veressel azonositanak?

élhetetlen 2021.01.04. 21:59:55

@Nagygabi: „Szóval jobb lenne kicsit szerényebben osztani az észt, főleg ha már eleve nincs nagy mennyiség belőle”. Ez rád is vonatkozhat, ha képes vagy feltenni ezt a kérdést, „A tökéletes szivárványos szülő jobb mint a tökéletes heteró szülő ?”. Miért is kérdés ez, vagy milyen kérdés ez?
Másik kommented. „az óvónő sokat kiabál a gyerekével, meg hogy a gyerek már öt éves és még bepisil. Miért ne kellene neki a gyereke ? Honnan veszi ezt a posztoló?” Fel sem merül benned, hogy, ha a gyerek ötévesen még bepisil, akkor a gondos anya már szakemberhez fordul, és nem üvölti le a gyerek fejét, mert bepisilt, amitől a gyerek stresszes lesz, és újra bepisil?
„Honnan tudja a posztoló, hogy mennyit lehet egy gyerekkel kiabálni?”. Normális életben semennyit. Képzeld el, felnőttem úgy hogy nem vertek, és nem kiabáltak velem. Ilyen is van.
Másik kommented. „Kb. ezt kérdezem én is. Gondolom mert most ez olyan trendi.”. Vagy azért, mert most iktatták törvénybe, hogy egyedülálló nem fogadhat örökbe? Már az is durva volt, hogy egyedülálló nő nem fordulhat spermabankhoz, nem engedélyezett a béranyaság, és homók nem házasodhatnak, most még rátettek egy lapáttal.

élhetetlen 2021.01.04. 22:40:11

@Arcade Macho: Nagyon sántít a gondolatmeneted. Ha icipici is az igény, nem kéne megadni a lehetőséget, ha egyébként semmibe sem kerül az adófizetőknek? A leszbik meg nem biztos, hogy ágyba akarnak bújni egy akárkivel, akitől undorodnak is, és azt sem tudják, milyen örökletes betegsége van. És nézzük máshogy.Tegyük fel, hetero férfi vagy, és nagyon szeretnél megkapni egy pozíciót (ahogy egy leszbi nő szeretne szülni), simán lefeküdnél egy másik férfival azért, hogy megkapd?

arthurthedent 2021.01.05. 06:20:44

@Arcade Macho: "te csokottagyu barom
ki mondta hogy verni kell?"

Lapozz felfelé, keresd meg. Nem mondtam, hogy te voltál.

Amúgy igen, ilyen az, amikor "normális emberi kapcsolatokra" vagy képes? Elkezded sértegetni azokat, akik nem értenek egyet veled?

arthurthedent 2021.01.05. 06:27:58

@Arcade Macho: "egy kis kezrecsapast a magadfajta soy latte -s SJW idiotak veressel azonositanak?"

Fentebb azt írta a csávó, hogy "és bizony záporoztak a pofonok" és azt mondja, hogy az jobb volt, mintha nem verték volna. Most akkor hol is azonosítottam én "egy kis kézrecsapást"? Én verésről beszéltem.

Igen, amúgy így viselkedik egy "normális" ember? Ismeretlen embereket, akik egy rossz szót nem szóltak hozzád nem egészséges "idiótának" nevezni csak azért, mert büntetlenül megteheted a névtelenség miatt.

Agreszivitással, "leüvöltéssel" próbálsz meg megnyerni egy vitát, mert megtanultad gyermekkorodban, hogy az úgy megy, hogy az milyen jó eszköz.

Hátezvan! A fele index ilyen, mert "záporoztak a pofonok" meg "leüvöltötték a fejét" és még büszkék is vagytok rá.

chrisred 2021.01.05. 08:14:47

@fáskerti elvtárs: Ti az utcán szoktatok veszekedni, mint a cigányok?

Sir Galahad 2021.01.05. 09:00:33

@élhetetlen: Ha jól emlékszem, ennek a vitának egyszer nekifutottunk már. Akkor abban maradtunk, hogy másképp látjuk a világot. Én úgy tudom, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a gyerek lelki fejlődését nem zavarja meg, ha a szülei azonos neműek, ezért helyeslem az erre vonatkozó tiltást. Te valamiért azt gondolod, hogy ez nem veszélyes, ezért ellenzed. Szerintem most sem fogja tudni meggyőzni egyikünk a másikat... Az meg egy jó kérdés, hogy mitől lesz valakiből bűnöző, de szerintem ennek aztán végképp semmi köze a szülő szexuális ízléséhez.

Nagygabi 2021.01.05. 09:58:56

@élhetetlen:
"A tökéletes szivárványos szülő jobb mint a tökéletes heteró szülő ?”. Miért is kérdés ez, vagy milyen kérdés ez?"
Ez csak egy olyan kérdés, hogy mi a jó fenét keres ebben a témában a szivárvány ?

"Fel sem merül benned, hogy, ha a gyerek ötévesen még bepisil, akkor a gondos anya már szakemberhez fordul, és nem üvölti le a gyerek fejét, mert bepisilt, amitől a gyerek stresszes lesz, és újra bepisil?"
Egy gyerek ezer dologtól bepisilhet, lehet, az is hogy már régen "szakemberhez" fordult, azt meg nem lehet tudni, hogy bepisilésért kiabál-e vele az anyja, vagyis gyakorlatilag nem lehet tudni semmit sem, de megítélni az lehet, igen kívülről azt lehet egy anyát, mert onnan aztán nagyon tudni, hogy ki a jó anya.

"Normális életben semennyit. Képzeld el, felnőttem úgy hogy nem vertek, és nem kiabáltak velem. Ilyen is van."
Képzeld el, engem sem vertek. Meg nem is kiabáltak velem. Ennek ellenére nem tartom rossz anyának azt aki rákiabál, vagy rácsap a gyerekére amikor úgy érzi, hogy most kiabálnia kell. Valószínű megvan annak is az oka. Ettől még lehet jó anya, nagyon nagyon jó anya is.

"Vagy azért, mert most iktatták törvénybe, hogy egyedülálló nem fogadhat örökbe? Már az is durva volt, hogy egyedülálló nő nem fordulhat spermabankhoz, nem engedélyezett a béranyaság, és homók nem házasodhatnak, most még rátettek egy lapáttal."
Ezért kell ezt ide belekeverni ? Hogy kerül ez ide már elnézést ? A szivárvány ? Mert egy anya rákiabált a gyerekére ? Meglehetősen fura ha valakinek erről ez jut eszébe !

Egyébként meg ne legyél abban olyan nagyon biztos, hogy az általad felsoroltak olyan nagyon rettenetes dolgok. A törvények az egyének érdekein kívül az társadalom érdekeiben is íródnak. Erről természetesen lehet vitázni, lehet véleményt mondani, de senki sincs arra felkenve, hogy tudja a biztos megoldást. Csak hogy egy példát kiemeljek: az egyedülállók a gyereknevelésben a társadalomnak nagyobb kockázattal járnak mint ha egy pár neveli az utódot. Ez így van a természetben is, de ott legfeljebb elhullik az utód ha valami nagyobb gond keletkezik az egyetlen nevelővel. Az embereknél is - mint valószínű a poszt Óvónőjénél is, aki egyedül maradt - hasonló a helyzet. Itt is arányosan kétszeres gondot, stresszt, törődést, odafigyelést igényel a gyereknevelés, s így sajnos nagyobb eséllyel sérült gyereket, s belőle sérült felnőttet kap a társadalom. Talán éppen ezért születik egy ilyen törvény, hogy ennek az esélyét csökkentse. A házasság intézménye se véletlenül alakult ki az évszázadok során. Egyszerűen a társadalom közös érdeke mentén. Hogy legyenek utódok, s hogy azok felnevelése is megoldott legyen lehetőleg a legkisebb társadalmi terhelés mellett. S talán ezért is gondolják, hogy az az apa férfi, az anya pedig nő. Mert a többieknek, azaz a társadalomnak ez jelenti a legkisebb gondot. Azért érdemes ezt is figyelembe venni, vagy legalább elgondolkodni rajta, mert amikor az esetleges problémákat meg kell oldani, s akkor igencsak keveseknek akaródzik az áldozatokat is meghozni.

Amúgy meg én pld. nem vagyok se szép, meg nincs jó hangom sem, s így nem lehetek egy ünnepelt operaénekesnő, mert ráadásul még férfi is vagyok. A mai fősodrású trendek szerint groteszk módon a férfi mivoltom ennek a legkisebb akadálya.

arthurthedent 2021.01.05. 12:57:12

@Sir Galahad: "nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a gyerek lelki fejlődését nem zavarja meg, ha a szülei azonos neműek, ezért helyeslem az erre vonatkozó tiltást. "

Fenéket ezért! Azért helyesled, mert homofób vagy, nem azért, mert nincs tudományos bizonyíték annak cáfolására, hogy...

Arra sincs tudományos bizonyíték, hogy a gyermek fejlődését nem zavarja meg a cseresznye, a fagyi, a csoki, a videoójáték, a bicikli, a kereszténység, a pokollal való riogatás, a matematika tanulás, a játszótér... de te az egynemű szülőkön rugózol mert homofób vagy.

Nem szégyen az, én is homofób vagyok, de én mondjuk elismerem és azt mondom, hogy nem érdekel a téma és nem is értek hozzá. Bélám, nem kötelező, hagyd már a francba!

Amúgy meg ha tudományos bizonyítékokat kezdesz el követelni mindenhez az is okés, de mi a francért ezzel kezded?! Érintve vagy? Nem? Akkor?

arthurthedent 2021.01.05. 13:00:00

@chrisred: "Ti az utcán szoktatok veszekedni, mint a cigányok?"

Pontosan! Én nem vagyok rasszista (pedig dehogynem), de gyermekkoromban én is úgy tanultam, hogy az utcán üvöltözni cigány szokás. Nem mindent találtak el a szüleim, senki sem tökéletes, de történetesen azt helyesen látták, hogy nem szabad ilyen cigány módra viselkedni.

Sir Galahad 2021.01.05. 13:07:36

@arthurthedent: Azért, mert az egyik fórumozó megszólított a témában. Egyébként valóban nem vagyok érintett.

Ha te "homofóbnak" vallod magad, az a te dolgod. Én nem, mert eleve azt gondolom, hogy ennek a kifejezésnek semmi értelme. Ezt általában a homoszexuális lobbiszervezetek, illetve a velük rokonszenvezők szokták ráaggatni azokra, akik nem értenek velük egyet. Azaz nincs semmiféle fóbiájuk (ami egy orvosi fogalom), egyszerűen csak más a véleményük.

chrisred 2021.01.05. 14:06:51

@arthurthedent: Ez a kijelentés csak azok számára minősül rasszistának, akik elítélik ezt a viselkedést. Aki azt mondja, hogy ez teljesen normális, mindenki szokott kiabálni a gyerekével közönség előtt, annak ez csupán kedves, ártalmatlan népszokás.

eßemfaßom meg áll 2021.01.05. 17:31:43

@arthurthedent: legendás téveszme, hogy akinek semmi tapasztalata nincs valamivel az jobban tudja mint az akinek van.

eßemfaßom meg áll 2021.01.05. 17:33:18

@rednek: pontosítok: "-Kétféle szülő van, az egyik veri a gyerekét, .....a másik nincs"

eßemfaßom meg áll 2021.01.05. 17:40:09

@élhetetlen: "Képzeld el, felnőttem úgy hogy nem vertek, és nem kiabáltak velem. Ilyen is van."

Ebből csak annyi derül ki, hogy attól nem lesz senki se okos se értelmes, hogy nem kapott életében egy atyai pofont sem. De élhetetlen az lehet belőle.

eßemfaßom meg áll 2021.01.05. 17:41:36

@chrisred: hoppá előbújt az európaidemokrataliberálisrasszizmus :)

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.01.05. 19:01:39

@kunzoo: Szia! Megtisztelsz, hogy elolvastad másik írásomat is. A kávés posztban ez szerepel: "Hát, itt bizony akkor is dukált volna, én egy feleekkora tiszteletlenség után kaptam Apámtól életem egyetlen pofonját, melyre a mai napig emlékszem és pontosan tudom, hogy megérdemeltem és soha többé nem beszéltem úgy az Anyukámmal..." Tehát Apámtól kaptam, félreértetted. Amúgy pofon és pofon közt is van különbség. Nem az ellen érvelek, hogy sose. De egy kicsike gyerek, aki elesik a rollerével, azzal kiabálni. Na azt nem kéne. Felsegíteni, kivinni az út szélére, esetleg eleve NEM leengedni rollerrel az úttestre. De ha elesik, ordítozni vele...?

élhetetlen 2021.01.05. 23:27:01

@Sir Galahad: „Akkor abban maradtunk, hogy másképp látjuk a világot.”. Ez így igaz. Az viszont, hogy „nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a gyerek lelki fejlődését nem zavarja meg”, nem sokat jelent, mert arra sincs tudományos bizonyíték, hogy egy hetero család nem zavarhatja meg a gyerek lelki fejlődését, lásd, az élet. (itt hoztam a bűnözőket). De ez tényleg reménytelen vita, bocs, boldog új évet.

élhetetlen 2021.01.06. 00:50:32

@Nagygabi: „vagyis gyakorlatilag nem lehet tudni semmit sem”. Ez minden posztnál így van, ha nem hiszed el, amit a posztoló ír, akkor ne foglalkozz vele. Írhatna egy, a gyerekével üvöltöző anyáról, de miért tenné, ha nincs ilyen. A szomszédok is hallják, teljesen életszerű. Míg a szomszédom gyerekei picik voltak, volt éjszakai sírás, hallottam, ha lett volna üvöltözés, azt is hallottam volna, de az nem volt.
„Vagy azért, mert … Hogy kerül ez ide már elnézést ? „ Ez csak a „Gondolom mert most ez olyan trendi.”-re volt válasz. Ez már nagyon gagyi szöveg: „társadalom érdekei”. „az egyedülállók a gyereknevelésben a társadalomnak nagyobb kockázattal járnak mint ha egy pár neveli az utódot”. Huh! Mintha nem lenne egy csomó elvált szülő, aki egyedül is képes felnevelni a gyerekét, akár békésebb környezetben is, mint egy rossz családban. És akkor nézzük az egynemű párokat. Ha az együtt élő nők kaphatnának spermabank szolgáltatást és mindegyiknek lehetne annyi gyereke, amennyit el tudnak tartani, hol sérülne a társadalmi kockázat? Ha össze is házasodhatnának, akkor, ha meghal is az egyik, a másik még nevelhetné az addig együtt nevelt gyerekeket. Hát, ez biztosan káros lenne a társadalomra. Ugyanez a férfiakra, vér szerinti gyerekkel, béranyával. A matriarchátusról ne is beszéljünk, ami volt is, van is. „de senki sincs arra felkenve, hogy tudja a biztos megoldást”. Kivéve a kormányt, aki eldöntheti, hogy egy szóló nő ne szülhessen, akkor sem, ha biztos egzisztenciája van, támogatja a családja, mert a szülei szeretnének unokát, és a testvére is segítené. Ja. „Amúgy meg én pld. nem vagyok se szép, meg nincs jó hangom sem, s így nem lehetek egy ünnepelt operaénekesnő, mert ráadásul még férfi is vagyok. A mai fősodrású trendek szerint groteszk módon a férfi mivoltom ennek a legkisebb akadálya.”. Régen is ez volt a legkisebb gond, kasztráltak, de ez csak arra volt jó, hogy megmaradjon a szép hangod, de, ha nem volt, akkor ettől nem lett. Erről már csak az jut az eszembe, hogy Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya. Férfi létedre is egy Mézga figura vagy csak.

élhetetlen 2021.01.06. 01:32:36

@eßemfaßom meg áll: Foglalkozz a nicked második részével, és ne velem. Azért most elmesélem, hogy miért, és mikor vettem fel ezt a nevet, hátha megérted. Ahhoz mindig elég jól kerestem, hogy ne kapjak tanácsi lakást, tehát nekem tízszeres áron kellett megvennem az ugyan lepusztult, de jó helyen levő lakást. Soha nem kaptam semmilyen támogatást, mert nem voltam rászoruló, és nem is festettem magam azzá. Volt deviza alapú hitelem is kocsira, az havi fix törlesztéssel leketyegett. Aztán jött az állami segítség azoknak, akiknek volt annyi kp-je, mint a deviza alapú tartozása, az kapott talán frankonként 75 forintot, (már nem emlékszem) az államkasszából. Na, ebből a támogatásból is kimaradtam, mert nem volt adósságom. Erre mondtam akkor, hogy élhetetlen vagyok. De nem bánom, hogy élhetetlen vagyok, és nem szemétláda, mint te.

chrisred 2021.01.06. 07:56:08

@eßemfaßom meg áll: Vagyis hozzám meg a poszt szerzőjéhez hasonlóan úgy gondolod, hogy az utcán üvöltözni a gyerekkel bunkó szokás?

eßemfaßom meg áll 2021.01.07. 19:28:23

@chrisred: Ez hogy is kapcsolódik a cigányozáshoz?

élhetetlen 2021.01.07. 22:56:32

@eßemfaßom meg áll: Aha, te írhatod, hogy „hogy attól nem lesz senki se okos se értelmes, hogy nem kapott életében egy atyai pofont sem. De élhetetlen az lehet belőle”, amivel ugye azt mondod, hogy valószínűen nem lettem sem okos, sem értelmes, csak élhetetlen, és, ha erre azt mondom, hogy szemétláda vagy a feltételezéseddel, azt kikéred magadnak. Ha nem így köszönsz be, akkor beértem volna azzal, hogy nem válaszolok, vagy csak elfogadom a saját minősítésedet, hogy csak tahó vagy, de így alakult. Nem vagyok híve az olyan a fogadj isten, mint az adjon istennek, ritkán ereszkedem le erre a szintre, de rendszeresen bepróbálkozol, néha valamit lépni kell. Ha ezt nem értetted meg, lehet, hogy legközelebb már csak azt válaszolom, hogy hess, madár. Azt is csak azért, hogy ne érezd elhanyagolva magad.

chrisred 2021.01.08. 07:53:23

@eßemfaßom meg áll: A jelek szerint elvesztetted a fonalat.

chrisred 2021.01.10. 17:10:16

@eßemfaßom meg áll: Azt írtam, a cigányoknak van egy szokása, amit a jelek szerint negatívumnak tartasz, ha úgy gondolod, hogy a kijelentés rasszista volt.

chrisred 2021.01.12. 10:43:41

@eßemfaßom meg áll: Te hívod annak, vagyis elítéled ezt a jelenséget, holott korábban még a fordítottja volt az álláspontod.

eßemfaßom meg áll 2021.01.15. 20:51:02

@chrisred: felőlem bármeddig próbálhatod kimagyarázni

chrisred 2021.01.16. 13:09:17

@eßemfaßom meg áll: Magyarázni annak kell, aki állít valamit. Te állítottál, majd utána ugyannak az ellenkezőjét is.
süti beállítások módosítása