Tragédia! Éhen halt a moziban!
2019. szeptember 19. írta: MagyarTarka

Tragédia! Éhen halt a moziban!

R.G. élt 32 évet, majd hirtelen lefordult a székről: ÉHEN HALT EGY MOZIBAN!

woman-3953545_1920.jpg

Nem akármilyen bulvárcím lehetne, igaz? Persze a sztori ordasnagy kamu...

Viszont megfigyeltétek, hogy a mai mozinézők Pavlov kutyáján is túltesznek? Amint lekapcsolódik a villany, mintegy varázsütésre vad zabálásba fognak! Popcorn, nachos, chips... A sok kiejthetetlen nevű sós vacakot tolják az arcukba a megbabonázott emberek. Akkor is, ha előtte dobtak be egy "ugyan, egyél még egy kicsit kisfiam" típusú gyomorrepesztő sokfogásos ebédet a nagyinál. De akkor is, ha mozi után szívük hölgyével egyébként még vacsizni mennek. Mindegy, csak zaba legyen és nagyadag, legalább egy liter kólával! És lehetőleg rohadtul zörgős papírban legyen, hogy közhírré tehessék: ők bizony esznek a moziban! Chaplin forog a sírjában: ha manapság némafilmeket vetítenének, akkor se volna csönd.

A múltkoriban (jobb híján) egy matiné előadáson néztem meg a kiskedvencektitkoséletekettőt. Mellékesen: ott és akkor megfogadtam, soha többé nem megyek délután 5 előtt moziba. A csokipapírok, chipses zacskók zörgését időnként árnyalta egy 'anya pisilni kell' - ki gondolta volna, hogy már az ovisoknak is gond van a prosztatájukkal... (bocs) És természetesen mindig a legpoénosabb jelenetbe sétáltak bele. Azt nem tudom, a szülők mikor jönnek rá, hogy ezek az animációs filmek valójában baromira nem 8 éves kor alattiaknak szólnak, a poénok javarésze csak felnőtteknek esik le... Ettől persze a kicsik rohadtul unják magukat, fickándoznak, esznek és inkább pisilni mennek, legalább történik valami. Ezeket a filmeket a humorra vágyó örökgyermek felnőtteknek csinálják.

Arra viszont kiválóan alkalmasak, hogy már a kisgyerekeket rászoktassák erre a hülyeségre:  a MOZIBAN ENNI KELL.

Az eszméletlenül magasra csavart hangerő legalább kicsit ellensúlyozta a folyamatos csörgés-zörgést. A fülem és a dobhártyám totál vesztesen került ki a másfél órás küzdelemből: konkrétan azt hittem megsüketülök. Meg is kérdeztem a kisvárosi  mozigépész feleségét a büfében, elromlott-e a bácsi füle, hogy ennyire ordított a film? Nem, nem... A hölgy bizalmasan megsúgta: a forgalmazók előre kikötik, milyen hangerővel kell nyomatni a filmeket. Aha... Ezek szerint a filmforgalmazók tudják, a sok moziban zabáló olyan hangosan harsog, csörög és zörög, hogy eleve hangosabbra kell venni a filmeket. Hogy az a pár szerencsétlen, aki tényleg a filmért ül be, az halljon is valamit, rendesen fel kell tolni a potmétereket.

cinema-1929338_1280.pngA hétvégén ugyanott premiervetítésen este próbáltam megnézni a Downton Abbey mozifilmet. Hozzáteszem, a sorozatból egyetlen részt se láttam, tehát nem vagyok elvetemült rajongó. Valószínűleg csak EZÉRT nem csaptam szét a sok ivarérett zabagép között... Hiába múlt már el a vacsoraidő is, szinte kivétel nélkül tolták az arcukba az orális fixációra termett szarságokat. És zörögtek. Hangosan. Én meg alig győztem kifülelni a többek között a Szomszédok Jankanénije által csodásan szinkronizált, amúgy nem túl eseménydús film szellősen elhelyezett poénjait.

Viszont akadnak filmek, amelyekben kevésbé a szavak, mintsem a szavak közti csönd az, ami beszédes... Ami megadja a hangsúlyt, a hangulatot, a drámát és a helyzetkomikumot megteremti. Megteremtené... Recssss... Ez egy snack szelet volt? Vagy a pali foga az 5. sor szélén. 

Az a cél vajon, hogy a gondolatot űzzék el az evéssel? Vagy hogy a befogadás, a művészi élmény teljessé váljon az evéssel? Vagy hogy a gyakorta bűnszar filmeket fogyaszthatóvá tegyék a sóval-cukorral mákonyossá tömött vacakkal?

Mi a fenének egyáltalán a filmgyártással vacakolni? Elképzelem a jövő moziját, ahol már nincs is film. Csak egy nagy vászon előtt ülnek az üres tekintetű nézők és boldogan habzsolják a ropogós bármit. Filmművészet? Filmszínház? Ugyanmár! VÁLYÚHOZ!

popcorn-1433326_1920.jpgJa, és arról már ne is beszéljünk, hogy a módszeresen teletömött popcornos poharakból még jó szándékkal se tudnának úgy kimarkolni a fogyasztók, hogy ne kerüljön belőle a földre. Ami aztán egyenletesen beteríti a nézőteret, és persze mellette elfér már az üres üdítős pohár is, mert a mai kor embere már akkora májer, hogy takarítson utána valaki, mert neki derogál a kukába dobni a szarát. Így aztán lámpagyújtáskor seprűvel a kézben várnak a fiatal jegyszedők, unott vagy undorodó arccal, hogy eltakarítsák a kutúra mocskát a nézőtér padlójáról.

Függöny. Az előadásnak vége. Az ember tragédiáját látták, 4D-ben.

Böff. Vagyis röff.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr315109900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2019.09.20. 10:55:24

Ennyire nem látom vészesnek a helyzetet. Havi 2 -3 alkalommal jarok moziba, igaz csak eredeti nyelvű és / vagy feliratos filmre. Nem szokott gond lenni. Persze, neha kicsit hangosabb a nachos mint kellene, de nekem még tűréshatáron belül van.

Zed is not dead yet 2019.09.20. 11:52:19

De, ennyire vészes a helyzet, jogos az írás teljesen. Nálam már majdnem 2 éve eljött az a pillanat, amikor pontosan a fenti élmények miatt úgy döntöttem, hogy soha nem megyek olyan moziba, ahol enni lehet. Így aztán maradtak az ilyen-olyan "művészetek háza moziterme" és hasonló helyek, bár sajnos ezekben is egyre kevésbé lehet mozizni, mert a "moziban légy tahó" elvhez sajnos akkor is tartják magukat a nagy tömegek, ha épp nem kapni nacccsoszt a bejáratnál. Hangos beszéd, telefonbaszkurálás, büdösség (az emberi test különféle ápolatlan-szagaitól az ezzel vegyített illatszerszagokig, fingásig-lábszagig (volt amikor a suttyó picsa (bocs, nőstény volt tényleg) nyár közepén levette a sötétben a műbőr dorkóját, majd a retekszagú lábát felrakta a mellettem lévő szék háttámlájára - mer'ott nem ül senki úccse' .. hát megkértem, hogy ha kell még a lába, vegye onnan le és húzza fel a cipőjét de nagyon gyorsan), a sutyiban e-cigiző vadbarmokról már nem is beszélve), késve érkezés, folyton kijárkálás, terpeszkedés a székben és a szomszédos székek lökdösése-rugdosása és így tovább.

Szóval bajok vannak a mozizással (is). Kulturált emberi viselkedésre sajnos egyre kevésbé lehet számítani.

balfa 2019.09.20. 12:11:36

én fizetnék többet, ha lenne olyan terem, ahová tilos behozni azt a sok szart

midnightcoder2 2019.09.20. 12:19:35

@balfa: Ezt úgy hívják, házimozi. Amúgy a postoló szerintem is picit túltolta.

Zed is not dead yet 2019.09.20. 13:24:26

Akik szerint a poszt túlzás, azok nyilván a moziban tápolók közé tartoznak. Vagy nem voltak moziban kb. 30 éve.

Sir Galahad 2019.09.20. 13:26:13

Az ovisok prosztatájával nincs gond. Amikor egy gyerek bedobja, hogy vécére kell mennie, az általában főnök-játszma (a gyerek azt teszteli, ki a főnök, ő vagy a szülő? ).

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2019.09.20. 15:32:07

Hm... nekem a posztból annyi jött le, hogy a posztíró szar filmekre jár, és unalomból az embertársain való szörnyülködéssel foglalkozik... végső soron ez is egyfajta szórakozás, a jegyet megvette, tehát, ha ez esik neki jól, akkor hajrá.

Részemről, ha jó a film, és leköt, akkor észre sem veszem, hogy körülöttem is ülnek. Ha meg nem, akkor meg nem mindegy?

A gyermekfilmekkel kapcsolatban meg szerintem szimlán hülye a kedves posztíró... a gyermekfilm ugyanis meglepő módon elsősorban nem örökkégyerek-felnőtteknek (akik persze házsártos vényasszonyként viselkednek) , hanem gyerekeknek készül. És bizony itt előfordul, hogy "pisilni kell". Meg az is, hogy hangosan kacagnak a felnőttek által talán kevésbé eredetinek ítélt poénokon... meg az, hogy kommentelik a láttottakat, meg, hogy belekérdeznek, sőt néha valami még túl ijesztő is lesz nekik... Ez egyrészt cuki, másrészt a szocializáció része, harmadrészt meg minek megy ilyen helyre valaki, ha nem tetszik neki... Ez olyan, mintha valaki bemenne egy játszóházba, és utána azon nyöszörgne, hogy túl sok a gyerek, meg összevissza ugráltak és hangoskodtak...
süti beállítások módosítása