A tragédiák javítják a közhangulatot?
2018. szeptember 17. írta: MagyarTarka

A tragédiák javítják a közhangulatot?

Szegény anyám egy ideig rendre minden híradó után sápitozott egy kört, hogy úristen, mennyi baleset, mennyi verekedés, mennyi gyilkosság, az emberek nem normálisak, a világ így meg úgy...  Majd miután kiszörnyülködte magát, megnyugodva kijelentette: de legalább mi rendben vagyunk.

Hát ilyen egyszerű ez a kommunikációs platform. A híradószerkesztés egy külön tudomány. És most nem is arról van szó, vajon ki hazudik (nagyobbat) vagy ki nem. A hírszerkesztés mikéntjével ocsmány módon lehet tekergetni a közhangulati potmétereket. Lefejezte, lezuhant, megölte, kibelezte, összeütközött, ledőlt...

Híradót manapság úgy kell csinálni, hogy miután a polgár megnézte, mennyi rossz van a világban, örüljön, hogy neki milyen jó?

Ezek után az amúgy is érthetetlen tőzsdeválság ki a frászt érdekel? Vagy az unalmas parlamenti szavazás, hogy hány képviselő aludt ott a kibasok lóvéért vagy sem? Ugyanmár! Telefon a családtagoknak - hűdejó, Lajcsika is megvan - pipa - mi rendben vagyunk, tehát minden oké. Előtte persze megy egy darabig az elképedés, hogy úristen, mi megy már itt, mennyi baleset, mindenki megbolondult... Aztán emelkedett pulzussal lehet körbenézni, mint amikor a horrorfilm végén felkapcsolják a moziban a villanyt - huhhhh, nincs is nagy baj... Persze a híradó végére még kell egy kis lájtos matiné-borzongás: az időjárás-jelentés, amelyben már akkor is riasztást adnak ki, ha egy lepkefing elindul jobbról-balra, mert legalább annak is örülhet a polgár, hogy na ugye hogy nem is lett olyan szar az idő a hétvégére mint mondta a tévé... Ugye milyen jó nekünk?!

children-403582_1920.jpgNem, nincs számottevően több baleset mint régen. Nem zuhan le több repülő, sőt, 2018 kifejezetten szerencsés év volt. Mégis képes a média olyan híradókat produkálni, amitől józan embernek égnek áll a haja. Feltúrják akár a világ másik felét is valami szörnyűségért, csak üssön! Vagy elővesznek tízéves katasztrófákat, tort ülnek rég elhunyt szerencsétleneken, csak fájjon. Majd a végére benyomnak valami cuki állatost, és pakk, lehet menni szépen aludni. Ja, a kettő közt persze azért vékonyan odakenik a lényeget: a való életet, a szarul teljesítő világgazdaságot, a pénz 98 %-át elköltő 1% embertársunk disznóságait, a szarrá szemetelt Földet, meg a szép lassan elfogyó tisztavizet, de ezek már nem jutnak el a tudatokig, mert addigra már mindenkinek az agya le van dermesztve a sokktól, hogy ma megint hányan haltak meg az utakon-földön-vízen. Ilyen egyszerű. Örülj neki, hogy te élsz. Nem a te családtagoddal ütközött frontálisan valami belőtt barom. Nem rád dőlt a fal az építkezésen. Ahelyett hogy érdemi dolgokkal, urambocsá' némi gondolkodnivalóval terhelnék a drága polgárt, inkább rémisztgetik kicsit. Hogy aztán megnyugodva kinyisson egy újabb sört, rosszabb esetben megnézzen még valami kuka-reality napi sorozatot, vagy jobb esetben szexeljen egyet anyuval, aztán horpasszon szépen másnap reggelig, aztán engedelmesen húzzon a fenébe dolgozni.

Nem, nem a világ lett bolondabb. Csak mi nem tudjuk már követni az eseményeket. Mert nem is cél, hogy tudjuk követni az eseményeket. A tudatlan polgár nem kérdez. Ha nincs kérdés - nem kell válasz se. Ahogy a juhász se válaszol, mert a nyáj se kérdez. Csak szépen ballag utána. Ez egy viszonylag jól bevált vezetési stratégia. És tökmindegy, jobbra vagy balra hívja a kolomp a jószágot...

Mindenesetre már egy éve lemondtam a tévéelőfizetésemet. Nem vagyok ezzel egyedül, most csodálkoznak az okosok, hova tűnt negyedmillió tévéelőfizető.

Simán elegünk lett a manipulációból.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8414245989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csató 2018.09.18. 09:57:22

Maradjunk annyiban, hogy nem mostanság kezdtek katasztrófa híradásokat betenni amerikai hurrikánokról, lezuhant indiai buszokról, dél-amerikai földmozgásokról. De amikor beadták, akkor tuti, hogy minden 2. tévécsatorna ezekkel jött Dublintól Belgrádig. Ennyire központosított, irányított a hírszerkesztés......

Sir Galahad 2018.09.18. 10:22:43

Azért ilyesmivel van tele a híradó, mert a tévécsatornák közt nézettségi verseny van és az emberek többségét ez érdekli a legjobban.

Terézágyú 2018.09.18. 10:25:17

@Csató:
" nem mostanság kezdtek katasztrófa híradásokat betenni amerikai hurrikánokról, lezuhant indiai buszokról, dél-amerikai földmozgásokról."

Nem mostanság, de korábban ezek pár perces bulvárhírek voltak a sporthírek, meg az időjárásjelentés előtt...
Ma meg ezek a főhírek, ezeket nyomatják először. (vagyis először a migráncsokról vannak hírek)

És igen, ezek érdeklik az embereket. A bulvár.

Terézágyú 2018.09.18. 10:25:49

@Terézágyú:
mármint pár MÁSODperces...

balázs73 2018.09.18. 12:46:23

Ez a fajta híradószerkesztést a kereskedelmi adók honosították 1997-ben külföldi receptek alapján. Szörnyűségek, katasztrófák, politika bulvár, nyugtatásul a születő pandakölyök, és levezetésként a másnapi időjárás.

A '90-es évek első felében a közszolgálati adó diszkóbalesetekről, éjszakai élet ismert alakjainak erőszakos haláláról, katasztrófákról számolt be kis parlamenti összefoglalóval, végül a másnapi időjárás következett. Nem volt bulvár, sem születő tapírkölykök. Az olajszőkítésről és a szervezett bűnözésről nem készültek átfogó tényfeltáró riportok, és mobiltelefonnal felvett amatőr (silány minőségű) felvételekkel sem égették a retinámat, hogy valahol a hátsó kertben miként folyik be a zivatar okozta "árvíz".

2018.09.19. 00:04:37

"most csodálkoznak az okosok, hova tűnt negyedmillió tévéelőfizető"

Én meg azon csodálkozom, hogy ezen valakik csodálkoznak.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.09.19. 06:14:47

Már úgy jó 15 éve egy vihar letörte az antennánkat. Akartam venni egy jófélét, de ahol kerestem, ott épp nem volt, csak rendelésre. Kerestem másutt, ahol épp elfogyott, de egy héten belül érkezik, stb. Kb. két hétig tartottak az elvonási tünetek, és a végén elmaradt az antenna vásárlás. Nem csak az árát nyertem meg, hanem azóta megszámlálhatatlan értékes órát is visszaszereztem így az életem számára az agyroppantástól.

Mostanság megnézek két ilyen, két olyan oldali online sajtót ugyan azokban a témákban. Töltök vele napi sc/kb negyed órát, nem fogyasztok közben reklámokat, nem kell megnéznem tutyipubi legújabb botrányait, vagy meghallgatnom rinyaréka lelki fájdalmait. Ha van egy kis időm, akkor blogolok, ha nincs, úgy is jó. Szóval ajánlom mindenkinek a ricsajláda kidobását! Az egyik legolcsóbb és legjobb befektetés az elme tisztántartására. A fészről is hasonló a véleményem.

Almandin 2018.11.11. 12:29:28

@Jankove: Az internet előretörése van mögötte. Az internetes hírportálok ugyanúgy működnek, mint a tévéhíradó. Legfelül a kattintásvadász esetek, a vége felé a gazdasági hírek, elemzések. Manapság a terrorizmus és a szexuális bűnesetek tartanak a legnagyobb közérdeklődésre igényt, azokkal kezdenek a hírportálok, utána jön a többi.
süti beállítások módosítása