Balatoni bombatalálat
2017. augusztus 15. írta: MagyarTarka

Balatoni bombatalálat

Bombára léptem a strandon! És nem is egyre! Szerencsére a tűzszerészeket ezúttal nem kellett riasztani, legfeljebb a fejem reccsent szét a pipától... (Egy jófajta magyartarka ugyanis imádja a magyar tengert, és nagyon dühös, ha bántják.)

Az alábbi fotón látható műanyagdarabkák szinte beterítették az egyik legnagyobb észak-balatoni település fizetős strandjának füvét. Utánajártam: egy zacskó vízibomba csupán 600 forintot kóstál a strand bejáratánál üzemelő vízi-vacakos-boltban. A neten már 200 forintért is meg lehet vásárolni, tehát ha előre betáraz a kedves szülő, a csemete akár háromszor annyi műanyagot szemetelhet szét boldogan a strandon, a fűben és a vízben is!

lufi_1.jpgA kacsák etetése bezzeg tilos, mert odatrottyolnak a partra! A kutyákat is tilos a magyar tengerben füröszteni, mert közegészségügyileg sipákol Ödönke anyukája, hogy jaj-a-kutya-piszkos! És miközben a tó vize évek óta egyre szebb, és végre kidöglöttek a tonnaszámra betelepített angolnák és busák is, plusz a napolajos cicababák inkább a horvát partokon napoztatják a műdudáikat - most akkor adjunk egy pofont a tónak a műanyag vízibombákkal! Helyes! Pusztuljanak csak az újratelepült kecskerákok, úgyis baromi rondák a nyomorultak! Hulljanak el a vízbe dobált műanyag cafatoktól! A kacsák és a hattyúk keményen ellenálltak az áztatott penészes kenyérnek, a műanyagtól majdcsak megdöglenek!

Árgus szemekkel figyeltem. A tónál eltöltött három nap alatt mindössze egyetlen szülőt hallottam, aki többször is felszólította csemetéjét, szedje össze a szétdurrant hidrokotonokat játszadozás után. A többiek viszont büszkén otthagyták használat után az elcsattant cuccot. (Mivel köztudomásúlag egy idióta vagyok, hát összeszedtem, amit bírtam, ennek a gyűjtőmunkának a töredékét láthatjátok a képen.) 

Az USA-ban már 2007-ben arról cikkeztek, hogy betiltják a lufieregetést, mert akkora környezeti terhelést jelent a bulikon, esküvőkön, ünnepségeken szélnek eresztett műanyag, hogy már számtalan teknős, madár és egyéb tengeri állat esett áldozatul az akarva-akaratlanul elfogyasztott lufinak. Utánanéztem, a budapesti Állatkertbe már évek óta tilos lufival bemenni, pont az állatok védelme érdekében. A kidurranó lufi hangja a lövésre hasonlít, ami ijesztő az állatoknak. Ráadásul, a kipukkant lufi elzárhatja az emésztőrendszerüket és a pusztulásukat okozhatja. Immár Nagy-Britanniában is egyre kiterjedtebb területen tiltják be a lufieregetést, a jó példa ragadós.*

De a kereskedők és a gyártók élelmes népségek! Ha nem mehet a lufi a levegőbe, menjen rögvest a vízbe! Ezért megalkották a minilufikból a vízibombát. Ők így is keresnek rajta pár forintot, az élővilág meg beledöglik. Ilyen az ember.

 

FELHÍVÁS!

Ezúton felhívással fordulok a Balatont körülölelő önkormányzatok felé, fontolják meg a vízibomba és hasonló vacak műanyag játékok forgalmazásának betiltását a balatoni strandok bazárjaiban. A jövő évi szezonkezdetig még bőven van idő az egyeztetésre és a megvalósításra.

Aztán ha ez megy, nosza, megoldhatják az illegális parti feltöltéseket, a szükségtelen építményeket, a mentőhajónak álcázott yachtokat és egyéb finomságokat is.

Tegyék a dolgukat. Csak ne a vízbe...

(terka)

 

*http://greenfo.hu/hirek/2017/04/03/a-fesztivalok-tomeggyilkosa-a-lufieregetes

http://www.mcsuk.org/what_we_do/Clean+seas+and+beaches/Campaigns+and+policy/Don%27t+let+go+-+balloons+and+sky+lanterns

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr712751126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása