KI(áb)RÁNDULÁS: Monostori erőd
2017. április 14. írta: MagyarTarka

KI(áb)RÁNDULÁS: Monostori erőd

21 évig épült, de 27 év kevés volt felújítani...

Szombat, kecsua amatőrbakancs felhúz, kocsikulcs a kézbe: a pesti lakos kirándulni készül. :) Max. fél napunk van, hova menjünk? Ideje lenne váltani a Római - Hajógyári - Dobogókő - Normafa és hasonló tüdő- és agyszellőztető célpontokról.

dsc04842.JPGElőrebocsátom: a kiránduláson összességében jól éreztem magam, kellemes fizikai fáradtsággal sikerült ellensúlyoznom a hetek/hónapok óta sújtó eszméletlen szellemi terhelést, ami miatt a blogot is kényszerűen hanyagoltam. És úttörőbecs'szó, hogy nem akartam mindenáron fikázni, de...

A Monostori erődről korábban egy-két ismerőstől ugyan hallottam, de semmi extra bevésődés nem társult hozzá. Egy kellően megbölcsült magyartarka már nem vágyik a Kilimandzsáróra, de egy hatvanhektáros erőd meghódítása még talán belefér két kérődzés közé. Ráadásul Fokhagymás Rózsi a nagy- és dédszülei révén érintett arrafelé, tehát irány Komárom!

Fort Monostor - a Monostori erőd lenyűgöző alkotás! Építő eleink fáradságos munkával, és bivalyerős modern gépek híján legfeljebb üvegházhatás-fokozó bivalyok és szorgalmas emberek erejét felhasználva pakolták össze a Duna-menti erődítményt 1850 és 1871 között.

Az akkori állapotokról sajnos már nincs, aki meséljen. A mait viszont láthattuk... Csata sosem zajlott az erőd falai között, de a benne ideiglenesen állomásozó orosz lakótársaink óriási károkat okoztak. A vörösre festett falakról pergő, ki tudja mit tartalmazó mázanyag alól itt-ott előtűnnek az eredeti, kézzel készített virágmotívumok. Az erőd békeidős dekorációjának felvillanása viszont nem tudja feledtetni mindazt a mocskot, szemetet, amit a mai kor látogatói hagytak/hagynak ott ékesség gyanánt. A galériában látható képek magukért beszélnek. De az erőd sajnos döbbenetesen lepusztult állapotban van a PET palackok és papírzsebkendők nélkül is.

Több kérdés merült fel bennem, miközben a madárszart, sőt oszló madártetemet kerülgetve lépkedtem az amúgy lélegzetelállító épületben:

Miért nem takarítják végig néhanapján a területet? Mivel szemét nemcsak egy helyen leledzett, látogató pedig elég kevés volt, feltételezem, hogy hosszabb idő alatt gyűlt fel a mocsok a területen.

Miért nem tesznek ki szemeteseket? Helyenként drótváz-szerű kukapótlékok álltak pőrén, szemeteszsák borítás nélkül.

Mit tennének, ha valaki belezuhanna a (nemes egyszerűséggel és) pár keresztbe fektetett bottal "elfedett" mélységbe vezető lyukba? Biztosan benne van a látogatási szabályzatban, hogy mindenki csak saját felelősségére...

Miért kell egyáltalán ilyen állapotban megnyitni az erőd minden részét a látogatók előtt? Tényleg nem a pénzen rugózok, de 1600 Ft egy felnőtt jegy. Ezért megnézhettem 60 hektáron temérdek törmeléket, mocskot és néhány életképnek nevezett szörnyűséget. (Legalább a bemutató film jópofa volt.)

Inkább nyitnák ki csak egy részét, azt, ami már elkészült! És akkor a látogatók jó szívvel vinnék jó hírét. És akkor talán többen keresnék fel a látványosságot. Ez egy pofonegyszerű és jól működő marketingfogás...

Természetesen utánaolvastam az erőd modern-kori történetének is. 2005 óta látogatható, azóta beadtak egy közös pályázatot a szlovákokkal, hogy a Világörökség része legyen - majd ezt visszavonták, mindenféle kínos magyarázkodás közepette. Most meg úgy tűnik, hogy néhány állandó programtól eltekintve (amerikai autó fesztivál, médiawawe fesztivál) leginkább csak annyian lézengenek benne, ami talán éppen fedezi a napi személyzet rezsijét... 

Nem kétséges, sok ember sokat dolgozott azért, hogy az erőd méltó állapotba kerüljön. Nekem, laikus látogatónak viszont az jön le, hogy valamikor elindult egy jó irányú folyamat, amiben aztán behúzták a kéziféket: vagy a lelkesedés fogyott el, vagy a pénz, vagy egyéb okkal... Tudom, hatalmas összegekbe kerülne egy ilyen objektumnak a felújítása, üzemeltetése. Túl olcsó demagógia volna azt írni, hogy nem kerülne talán egy stadion árába... De ha nem megy, akkor ilyen félkész, harmadkész, sőt, ránézésre újra-lerohadásnak indult állapotban kár nyitva tartani! Biztos vagyok benne, hogy lehetne ezt nyereségesen is csinálni. Olyan tartalommal megtölteni, ami rendszeresen sok látogatót vonzana. Olyan látványosságot csinálni belőle, amely Európa-szerte híres lehetne.

A politikához nem értek és nem is akarok politizálni. De az tény, hogy tizenkilencedik századi őseink 21 év alatt építették fel ezt a csodálatos építményt. Mi pedig a huszonegyedik században, az oroszok távozása óta eltelt 27 év alatt nem voltunk képesek még csak rendbe hozni sem.

Ezt a remek "teljesítményt" nyugodtan tegyük ki az országunk szégyenfalára.

Ha van még ott hely...

(terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr5612427295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2017.04.16. 17:47:22

Gyakorlatilag az egész komáromi erődrendszer legjobb állapotban levő része a monostori erőd.

A nagy rész ugye Szlovákiában van, az Öreg Vár csak évente egyszer látogatható vagy külön engedéllyel, állapota romos. A város körüli fal nagy része romos, a 7 bástya közül 1 van normális állapotban meg a pozsonyi kapu.

Persze akinek van elképzelése róla mekkora csak a monostori erőd, pláne a teljes komáromi erődrendszer az tudja jól hogy soha az életben nem lesz pénz rendbetenni, de én így is szeretem.

Willkommenskultur 2017.04.16. 17:53:29

'Ami a mára sajnálatosan megkettőződött város nevét illeti: az északi (szlovákiai) részét illeti, azt ma inkább Révkomáromnak nevezzük'

- helytelenül, bár a nem komáromiaknak szükséges, hogy meg tudják különböztetni a 2 várost, de valójában a szlovákiai várost hívták Komáromnak

'Mihály Gerbner · ELTE - Eötvös Loránd Tudományegyetem
Csacsikám, az erőd nagyobbik, "színe-java része a Duna másik partján van! És Dél-Komáyom (aka Új-Szőny) Csak Trianon óta Komárom. Jelentése egyébként: Szúnyogos.'

- téves. A komár a szláv nyelvekben valóban szúnyogot jelent, de a város neve a 'comorra' latin szóból alakult ki. Szlávok nyomokban sem éltek a területen a város alapításakor, de még 100 éve sem.

iovialis 2017.04.16. 17:57:27

Üdvözletem.
Egy egészen picit jobban belelátok a Monostori-erőd ügyébe, pár hozzáfűznivalóm tehát van.
Ha már bon mot, akkor hadd feleljek is azzal: de igen, szinte belekerülne egy stadion árába. Műemlék, nem lehet ész nélkül átépíteni, alakítgatni sem; ez a rehabot megdrágítja - és nem, ha levennék róla a minősítést,
az sem segítene, mert akkor meg tönkre lehetne építeni, akár hülye ötletek alapján is. (Fenntartása utána már olcsóbb lenne, de nem nagyságrendekkel...)
Ekkora létesítménybe programot szervezni nem könnyű dolog, pláne rendszereset. (Megint a stadion: a saját csapat heti egy-két meccse közel sem elegendő a fenntartás költségeinek fedezésére.)
Régebben volt egy elég racionális ötlet: hadtörténeti park. Ide elhelyezhetőek lennének mindazok a harceszközök, melyek részben a keceli magángyűjteményben vannak (közel sem optimális körülmények között), részben a Hadtörténeti Múzeum tulajdonában, de kiállítatlanul. És mindehhez még hozzá lehetne tenni jó sok mindent, hely az volna rá... Ez az ötlet nem igazán forrott ki, nyilván különböző (ellen)érdekek, vagy épp érdektelenség miatt. Ha belegondolok, a Hadtörténeti bizonyára nem törte magát, hogy vidékre költözzön... :D
Fesztiválokra alapozni a fenntartást, az nagyon kevés. A maga idejében sem volt olcsó, de tudjuk, hogy a hadseregek soha nem a gazdasági racionalitást nézték első helyen.
--
Kiegészítés: az erődrendszer 3 tagja van a jobbparton: a Monostori mellett az Igmándi-erőd (kisebb és ezért valamivel jobban hasznosított; a Klapka György Múzeum római kőtára illetve időszakos rendezvények), és a Csillag-erőd (átfogó rehabilitáció alatt éppen, konkrét felhasználási projekttel).
Ld.: hu.wikipedia.org/wiki/Kom%C3%A1romi_er%C5%91drendszer

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2017.04.16. 18:09:50

@iovialis: Köszönet az erődhöz méltó hozzászólásért! A programok kapcsán: nagyjából fogalmam nincs, hogyan mernek felelősséget vállalva beengedni ekkora területre egy bármilyen programot... A baleset lehetősége kódolva van egy gyakorlatilag építési terület típusú helyen. De emiatt fájjon a vezető feje. Azt nem kétlem, hogy az át/újjá/felépítés sok pénz. A szemétszedés talán kevesebből megvan. És ha kevesebb területet nyitnak meg belőle, kevesebbet kell rendben tartani és felügyelni.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.04.16. 18:15:02

@iovialis: Azért takarítani meg a veszélyes helyeket le és elfeni azrét lehetne.
süti beállítások módosítása