A kutyám életére esküszöm!
2016. december 28. írta: MagyarTarka

A kutyám életére esküszöm!

A gazdik 7 újévi fogadalma

dagadtkutya.jpgMár a kutyák között is egyre több a plus size modell. Világtendencia, hogy a gazdik mértéktelenül túladagolt kajával próbálják kifejezni a kedvencük iránt érzett szeretetüket. Ezzel hű társuk alattomos gyilkosává lesznek. A statisztikák szerint a kutyák több mint fele túlsúllyal küzd, aminek következtében előbb-utóbb cukorbetegség, halálos szív- és érrendszeri betegségek, szörnyű fájdalommal járó ízületi elváltozások rövidítik meg a négylábú várható élettartamát. A túlszeretés, túletetés akár éveket is elvesz az állat életéből! És ha ez önmagában nem lenne elég érv, arról se feledkezzünk meg, hogy a betegségek nemcsak a jószágnak fájnak: a pénztárcán is súlyos léket üthet az állatorvosi számla, a gyógyszerek költsége.

Az állat megfelelő táplálásáért csakis a gazdi a felelős! Lehet magyarázkodni, de a lelkünk mélyén tudjuk az igazságot. Éppen ezért minden, az állatát szerető kutyatartónak az alábbi újévi fogadalmakat érdemes tenni. (A fogadkozásból nem árt, ha a nagyszülők, barátok, tesók is kiveszik a részüket, mert ha mindenkitől csak egy plusz falat „esik le” az asztalról, rövidesen kilókban lesz mérhető a baj…)

A JÓ GAZDI ÚJÉVI FOGADALMAI:

1. Fogadom, bármennyire is fátyolos tekintettel és csorgó nyállal könyörög, akkor sem adok neki egyetlen falatkát se reggeli/ebéd/vacsora közben. Felfogtam, hogy ez nem szívtelenség, hanem az ő életét hosszabbítom meg vele. Inkább egy jó kis labdázás a parkban – ez mindkettőnknek egészségesebb!

2. Fogadom, hogy csak akkor kap jutalomfalatot, ha tényleg megdolgozott érte, és akkor is maximum néhány apró darabkáról lehet szó. Megértem, hogy a gyártók nagyon finomra készítik ezeket a rágcsálnivalókat, hiszen azt akarják, hogy minél többet vásároljon belőle a gazdi. Tehát nekem kell észnél lennem!

3. Fogadom, hogy a kutyámat nem tekintem konyhamalacnak, aki minden maradékot felfal, azt is, amit a gyerek otthagy az asztalon. Legközelebb majd kevesebbet (vagy finomabbat…) főzök. A nagymama legfeljebb megsértődik pár percre, de ő se adhat neki „csak még ezt az utolsót”.

4. Fogadom, hogy a kutyatápot nem(csak) aszerint választom ki, hogy melyiknek a színe megy jobban a konyhapult színéhez és melyikhez adnak éppen ajándék csontmintás tálacskát… Elolvasom a hátoldalán az összetételt és a mennyiségi javaslatot is. Az állat korának, súlyának megfelelően mérőpohárral kiadagolom a napi kosztját. Bizony, a kevesebb néha tényleg többet ér.

5. Fogadom, hogy az édességet kitiltom a táplálékai közül. Hiszen jól tudom, hogy hizlal és tönkreteszi a fogakat. Ráadásul a CSOKI MÉRGEZŐ A KUTYÁNAK!*

6. …nem, nem! Még diétás csokit és péksüteményt SEM adok neki, mert az abban található xilit szintén mérgező a számára!

7. Fogadom, hogy a kutya sétáját sosem spórolom el. A friss levegő nekem is jót tesz, közben rendezhetem a gondolataimat. Vagy esetleg csak úgy élvezhetem a létezést, hallgathatom a madarakat a parkban, cseveghetek a kutyás társakkal. A séta nemcsak kötelesség, hanem lehetőség is a kellemes kikapcsolódásra. Ő pedig futkározhat, kiolvashatja a szagokat, vakkanthat a haveroknak – és örülhet, hogy velem, az imádott gazdival sétálhat!

Ne feledd! A kutyádat te választottad, te vitted haza – te vagy érte a felelős! Ha elkezd hízni, bekerül egy olyan ördögi körbe, amelyből nehéz szabadulni: minél kövérebb lesz, annál kevesebbet mozog. Aztán egyre lassabb lesz az életritmusa, egyre többet betegeskedik, és…

Ugye, nem akarod idejekorán elveszíteni őt?

Csak némi önfegyelem kérdése az egész. Elég erős leszel, hiszen szereted őt!

Panka 10,5 kg-ot nyomott, amikor kihoztam a menhelyről. Imádja a pocakját, de már csak 9,1 kg a testsúlya. Menni fog nektek is!

Boldog új esztendőt kívánok minden gazdinak és leendő gazdinak! Mert ahogy Apám szokta volt mondani: „Lehet élni kutya nélkül is, de minek...”

(terka) 

 

*MIT NE ADJ SOHA A KUTYÁDNAK? A csokoládéban található theobromin nevű alkaloida tényleg méreg a kutyák számára! Ahogy a mazsola (tehát a szőlő is), ami nem tudni miért, de veseelégtelenséget okoz náluk. A koffeintartalmú ételektől és italoktól túlpöröghetnek, a koffeinmérgezés visszafordíthatatlan. A számunkra egészséges hagymafélék (a fokhagyma is!) veszélyes a kutyákra. Akárcsak az alma, a barack, a meggy és a szilva. A magjuk ugyanis cianid-tartalmú. Lehet, hogy te csak a gyümölcs húsát adod neki, de ha megkedveli és hozzájut egy egész gyümölcshöz, ő nem fogja tudni, hogy a magját nem eheti meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr5612078421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása