Könnybarázdát húz a kis kék traktor
2016. november 27. írta: MagyarTarka

Könnybarázdát húz a kis kék traktor

Advent első vasárnapjára

A kis kék traktor végigzakatolt az életemen. Nagyitól kaptam még a hetvenes években. Azóta több költözködés erodálta semmivé az addig féltve őrzött, tárgyiasult emlékeimet. De a kis kék traktor mindig velem maradt.

traktor_kicsi.jpgEgy ilyen eredeti (!), angol gyártmányú Matchbox akkoriban nagyon sokba került. Ötven forint volt. Már ha egyáltalán lehetett kapni, leginkább pult alól. Sose fogom elfelejteni azt a tépelődést a körtéri aprócska játékbolt pultjánál: a kis kék traktor vagy a piros sportkocsi legyen a kiválasztott… Az orromig ért a játékbolt pultja, az eladónő jó kereskedő módjára kitette elém mindkettőt a dobozából. Csillogóan kellették magukat, csak úgy dobogott a szívem. Választanom kellett, mert mindkettőre nem volt pénze az én drága Nagyimnak. Mindent megadott volna nekem, de talán jobb is, hogy nem tudott. Így igazán megtanultam értékelni azt, ami van. A kék traktoron kívül kincsként birtokoltam még egy készlet fa építőkockát, egy sárga félkarú macit és egy járóbabát. Többre nem is volt szükségem ahhoz, hogy elmondhassam: boldog gyermekkor részese lehettem.

Mert Anyukám késő este, mikor munkából hazaért, elhúzott szánkóval végig az Árpád utcán, egészen a nagy óvodáig. A szikrázóan kemény, ropogós hóban az aprócska 35-ös lábai fáradhatatlanul szaladtak, még Télapó szánja sem győzött volna le minket. Mert a Nagypapám hátán lovagolva megannyiszor kacagva gyiáztam körbe-körbe a nagyszüleim szobáját. Mert ezermester Apám bármikor megszerelte a kis biciklimet és elvitt ibolyát szedni az erdőre. Mert a Nagyi csip-csip-csókát játszott velem, miközben készítette a vasárnapi ebédet. Ó, az a mákos tészta, amelyhez maga gyúrta és vágta fel a metéltet…

Vajon a mai gyerekeknek adatik ilyen boldog gyerekkor a modern tabletek, tengernyi játék, a méregdrága magány közepette?

Számomra a nagyszüleim és a szüleim szeretete volt a legnagyobb ajándék.

Ha a kis kék traktorra ránézek, könnybarázda fut végig az arcomon.

 

Gyújtsuk meg Advent első gyertyáját szeretteinkre emlékezve.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8412004492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása