Szőrgombóc a tölcsérben
2016. június 16. írta: MagyarTarka

Szőrgombóc a tölcsérben

panka_tolcser_1.JPGNa, ezért nem akartam már több kutyát! Ez az átkozott, szorító érzés a gyomromban, hogy vajon túléli-e az altatást, hogy nem képez-e áttétet a gonosz melanóma… Hogy miként boldogul a tölcsérben a varratszedésig hátralevő két hétben…

Miután a legutóbbi két kutyámat gyógyíthatatlan betegség miatt el kellett altatni, megtapasztalhattam, hogy egy szív akár többször is meg tud szakadni. A jogos önvédelem indokolttá vált: eldöntöttem, hogy nem lesz több négylábú társam.

Mégis lett. Mert Panka kiköpött mása az elődjének, és még a személyiségük is egyezik. Csak ő lány. (Ezért nem Pamacs, hanem Panka.)

Az utcán kaparták össze, bal szemén egy csúnya daganattal. Furcsamód (?) chip volt benne, de a gondos gazdi (és az ebben partner állatorvos) eltüntette a nyilvántartásból a hozzá tartozó adatokat. A menhely műttette meg a szemét. Egy évet húzott le a Szentendrei Árvácskában. Le a kalappal előttük! A kutya kifogástalan vérképpel és az előéletét meghazudtoló mentális állapotban került hozzám. Azonban a fogain a ketrecben töltött egy év nem múlt el nyomtalanul. A mai műtét miatti altatást kihasználva ugyanis leszedték a fogköveit is. Ekkor kiderült, hogy az első fogai gyakorlatilag tövig koptak. Vélhetően rágta a rácsot…

Most itt horkol mellettem, műanyag tölcsérben. Mert a másik szemén is nőtt egy daganat, amit le kellett szedni. Nem szerencsés jószág, hiszen amióta végre kikerült a menhelyről, sorban jöttek az egészségügyi problémák. Öt hónap után gyakorlatilag elveszítette a látását. Mázlink volt, nagyon jó orvosokat fogtunk ki. Kiderült, hogy őrült magas a vérnyomása: 200 fölötti! Erre azóta is gyógyszert szed, plusz tömöm bele a fokhagymát. A szemére kétféle szemcseppet kapott, vitaminokat, szemkenőcsöt. Mára eljutottunk oda, hogy nappali fényben nagyjából elnavigálja magát, de sasszem sosem lesz belőle.

Múlt héten, a szemészeti kontrollnál találták a szemhéján belül nőtt alattomos daganatot… Az operációt dicséretesen alapos kivizsgálás előzte meg, tekintettel a vérnyomásos előzményekre. Nos, Panka vérképe olyan, mintha egy kölyökkutyáé lenne – pedig alaphangon legalább 8 éves… A vérnyomása is rendeződött: 150/70. A mai szemészeti operáció jól sikerült, és mindennek eredményeként még sok évig adhatja a pacsikat – szívmelengető mosolyt csalva ezzel Édesanyám arcára.

Egy kutya óriási felelősség. Csak akkor fogadj magadhoz állatot, ha ezt vállalod. Nemcsak simogatni, etetni és sétáltatni kell őt. Vállalni azt, hogy szükség esetén meg kell találni a legjobb orvosokat, vállalni a szükséges költségeket.

És mindenekelőtt bevállalni azt az átkozott gyomorszorító aggódást…

Mindezért azonban kárpótol a hálás tekintet, és a nedves nózi, amit most is éppen odatolt a kezemhez: "Felébredtem, menjünk sétálni!"

Egyvalamit ugyanis kutyasuli nélkül is nagyon tudnak ezek a szőrgombócok: szeretni.

 (terka)

 

panka_tolcser_2.JPGPanka nevében köszönet a Szentendrei Árvácska Menhelynek, továbbá a ProVet orvosainak, dr. Szűcs Zsuzsanna szemspecialistának, valamint dr. Márialigeti Márton altatóorvosnak, és nem utolsósorban dr. Sós Endrének a vérnyomás normalizálásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr148815540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oncogito 2016.06.17. 02:00:02

Jó egészséget és sok együtt töltött boldog éveket kívánok! :-)

nonamemem 2016.06.19. 22:03:14

Legyetek nagyon boldogok még sok-sok évig. A látását kompenzálni fogja, emberek számára hihetetlenül profin. Tudom, novemberben kellett elengednem Jucikámat a vak goldimat, majdnem 10 évesen. 3,5 éves korában került hozáám minimális látással, időközben teljesen meg is vakult, de ez nem okozott gondot neki és nekem se. Éreztük egymást, ez több, mint amit kutya-gazdi kívánhat. Kívánom, hogy megmaradjon ez a kis látása és azok a fránya bigyók se szaporodjanak.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.06.20. 10:05:40

@nonamemem: Nagyon köszönöm kedves soraidat! Sajnálom a kutyádat...
süti beállítások módosítása