Jobb is, ha nem értjük, mi bűzlik Dániában? Filmajánló extrákkal.
2023. február 01. írta: MagyarTarka

Jobb is, ha nem értjük, mi bűzlik Dániában? Filmajánló extrákkal.

Már majdnem kukáztam a Netflix előfizetésemet, amikor véletlenül belefutottam egy dán sorozatba. A BORGEN című alkotás 2010-ben készült, de az eltelt 12 év alatt valamiért nem sikerült hozzá magyar szinkront készíteni. Talán jobb is, ha nem értjük, mi bűzlik Dániában...?

A számítógépes munkámban kiszáradt szemgolyóim bírnak még egy kis gyötrést: pár nap alatt megnéztem a teljes négy évadot. Olyasmi pörgős politikai sztorit képzeljetek el, mint Az elnök emberei, de kevésbé amerikait, sokkal emberibbet, eszméletlenül jól felépített karakterekkel, nagyon jól megírt feszes sztorival.

city-gaf523d8c6_1920.jpg

A BORGEN című filmből ezeket az apró, ámde beszédes politikai elemeket ajánlom a figyelmetekbe:

1. A dán választásokról mutatott jelenetben CERUZÁVAL ikszelt a tisztelt szavazó a fülke magányában. Nem tipródott azon, hátha kiradírozzák, amit beikszel és átikszelik. Sőt azon sem, hogy saját tollat vigyen a szavazáshoz, mert a központilag osztogatott tollak tintája hátha eltűnik a szavazólapról. Sőt, nagy valószínűséggel az sem fordult meg a fejében, hogy vajon hány levélszavazatot égetnek el vagy veszítenek el egy útmenti bokorban. Micsoda naiv népség, elképesztő!

2. A dán miniszterelnöknő azon tipródik, amikor beteg lesz a gyermeke, hogy vajon miből fizeti ki a gyógykezelést. Majd ezen tapasztalást is felhasználva felpörgeti az egészségügyi reformokat, hogy senkinek se kelljen magánegészségügyi intézményekbe kényszerülnie a leromló állami egészségügyben kialakult várólisták okán. Itt már fogtam a fejemet, hogy lehet egy országvezető ilyen lúzer csóró, aki nem bírt annyit összekapargatni a közbeszerzésekből, hogy elég legyen a gyereke orvosára?

3. A dán miniszterelnöknő férje lemond egy elnyert jól fizető állásról, amikor kiderül, hogy egy később aláírandó állami szerződésben az a cég is érintett. Hogy véletlenül se lehessen utóbb majd azzal vádolni, hogy a családja hasznot húz egy állami szerződésből. Hát hol van itt a családbarát kormányzás, a család az nem család, mi?

4. Az a politikus, akiről kiderült, hogy hazudik a nyilvánosságnak, lemond. Na, ez tuti csak valami fantasy lehet, mert ilyen alapon üres lenne az a fene nagy hodály!

denmark-g707f04c3d_1280.pngA sorozattal temérdek díjat nyertek az alkotók és még a Port híresen kekec-kukac kommentelőitől is 9,6 csillagot kapott. Az értékelésekből az is kiderül, hogy miért szeretik a magyarok: az emberek szinte falják az irigylésre méltó politikai kultúrát bemutató (nyilván...) kitalációt. Egy film nyilván mindig tartalmaz fikciós elemeket és nyilván Dániában is vannak mélyen őszinte emberi pillanatai az uralkodásban megfáradt országvezetőknek, amikor magukról elfeledkezve zsebre tett kézzel köpködik a szotyihéjat...

Lássuk, mi újság valójában Dániában?  

A dánok a legboldogabb nemzet - de a boldogságnak ára van: ők fizetik a legtöbb adót.  Viszont pontosan látják, mit kapnak a pénzükért cserében: például magasszínvonalú ingyenes egészségügyi ellátást és felsőfokú oktatást.

A világ országainak korrupciós listáján már 2018-ban is Dánia volt az első, vagyis a legkevésbé korrupt ország.

Napjainkban is elkészült ugyanez a felmérés, és Dánia ismét az első helyen végzett, vagyis az elért eredmények tartósak: továbbra sem jellemző működésére a korrupció.

 

Van valahol egy tövig rágcsált régi ceruzám a fiók mélyén. Félretettem, hátha még lesz alkalmam valaha ikszelni vele... Csak lenne hozzá egy ALKALMAS üres négyzet....

(terka)

 

fotó: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr9318038584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.03. 09:55:25

Sok pénzt harácsoltak össze, ezért nincs korrupció ott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.03. 13:05:16

@MagyarTarka:

Magyarországon szerinted általános jólét van, mint Dániában?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2023.02.04. 10:37:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szuperül csúsztatsz, gratulálok. Az általános jólét és az elég pénzt harácsoltak össze nincs feltétlen összefüggésben.
24.hu/belfold/2023/02/03/video-az-eu-legkorruptabb-allama-hazugsag/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.04. 11:05:34

@MagyarTarka:

A jólét oka a harácsolás. Oké, van kivétel, pl. hatalmas természeti kincsek kis lakosság mellett, de Dánia nem ilyen.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2023.02.04. 17:18:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
A jólét oka lehet az is, ha a hangyák szorgos munkájának eredményét nem lopják szét a mihaszna tücskök.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.04. 17:19:54

@MagyarTarka:

Nem lehet.

Sose tud egy közösség munkával jólétet teremteni. Ehhez szükséges a külső forrás minden esetben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.04. 19:03:22

@vasútihíd:

Amíg a kirablandók gyengék.

Pont ez a nyugat mostani válságának fő oka: a világ népei izmosodnak, erősödnek, s egyre kevésbé hagyják magukat kirabolni pl. az ilyen dán majmok által.

vasútihíd 2023.02.04. 19:35:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a statisztikák szerint a dán életszínvonal továbbra is nő szóval ezek szerint sajnos még vannak gyenge továbbra is kirabolható népek de gondolom ez már nem fog sokáig tartani
süti beállítások módosítása