Kakaskodás a zebránál?
2022. január 03. írta: MagyarTarka

Kakaskodás a zebránál?

Az édesanyámat majdnem elvesztettük, amikor néhány éve egy, a zebrán nagy sebességgel előző autós elütötte őt és még néhány gyalogost.

 

zebra-g4111b80f0_1280.png

Tehát a zebra előtti megállásra (érthetően) mindig nagyon szenzitíven reagálok. Volt már olyan is, hogy utánamentem és "verbális vezetéstechnikai tréninget" tartottam egy kedves autóstársnak, aki 3 autót (többek közt engem is) leelőzve suhant át a zebrán éppen átkelő gyalogosok orra előtt.

Tudd, hogy ilyen háttérrel néztem meg már vagy húsz alkalommal azt a fedélzeti kamerás videót, ami az ünnepek alatt nagyot ment a szenzációra kiéhezett online sajtóban. A sajtóorgánumok javarészt úgy tálalták, hogy csak a szerencsén múlt, hogy a csúnya autós nem sodorta el a szegény ártatlan gyalogost a zebrán. A videót szándékosan a police.hu oldalról linkelem, hogy ne legyek részrehajló egyik online hírportállal sem: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/nem-sokon-mult-hogy-zebran-gazoljon

Lássuk a tényeket:

1. A videó még 2011. október 11-én készült, több mint két hónap kellett, hogy "szenzáció" lehessen belőle.

2. A fedélzeti kamerával rögzítő autós a 46 km/h sebességével majdnem lehagyta a bordó gépkocsit, amelyről ez alapján kijelenthető, hogy nem száguldozott felelőtlenül.

3. A bordó Corsa jól láthatóan fékezett, amikor odaért és a gyalogos lelépett a járdáról.

4. Viszont az áthaladási művelet közben a gyalogos IS MEGÁLLT a zebrán, és előbb integetett, majd egy felháborodottságot sugalló mozdulattal még vissza is fordult derékból a kocsi felé. Erre, vagyis hogy az áthaladást követően a gyalogos meg fog állni, az autós nem számíthatott.

Lássuk, mit mond a KRESZ a gyalogosok közlekedéséről, az úttesten való áthaladásról, jelesül ez a KRESZ 21. paragrafusa, konkrétan annak a 6. pontja így szól:

21. § (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre
váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan
magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti.

Tudom, hogy mit mond a KRESZ, hogy a zebrán mindig a gyalogosnak van előnye és az autósnak mindig meg kell állnia előtte. Mégis a józan ész azt diktálja, hogy csak akkor lépek le a zebrára, ha biztos vagyok benne, hogy tényleg megkapom az elsőbbséget. Ha megtörténik a szerencsétlenség, utólag már tökmindegy, kinek volt igaza... Még autóval is így közlekedek: hiába haladok mackósajtokkal védett útvonalon, minden kereszteződést óvatosan közelítek meg, mert kevesebb energia- és időveszteséggel jár, mint egy meg nem kapott elsőbbség után a biztosítási ügyintézés... Ha pedig gyalogosként már leléptem a zebrára, ott a lehető leggyorsabban áthaladok, mert az úttest eredendően nem az én területem és a zebra nem sétaútnak van odajelölve. 

A zebra nem kakaskodásra való. Két dolog van vele: az autós álljon meg előtte, a gyalogos pedig ütemesen haladjon át. Ennyi.

Nem akarok igazságot tenni és mindig kettőn áll a vásár, így a fenti videón látható esetben is.

Játsszunk el a gondolattal: decemberben, sötétben, esőben, fekete ruházatban, a kapucniból ki sem pillantva lelép a gyalogos a járdáról egy sötét úton közlekedő autó elé - na vajon ki lesz a hibás, ha elcsapják a gyalogot? Persze, lehet majd utóbb mélázgatni a kórházi ágyon és köpködni az autóst... Aki minden valószínűséggel élete végéig lelkifurdalással ül majd autóba  ha beül még vezetni egyáltalán egy ilyen szörnyű élményt követően. De nem jobb megelőzni a bajt?

Tudom, tudom, az igazság mindig odaát van... De ha az életemről és biztonságomról van szó, azt ésszerű nem arra bízni, hogy más betartja-e a szabályokat.

Biztonságos új évet kívánok minden közlekedőnek.

(terka)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3716802224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása