COVID-migráció: egy lépéssel közelebb a négyévszakos Balaton?
2021. március 15. írta: MagyarTarka

COVID-migráció: egy lépéssel közelebb a négyévszakos Balaton?

Három évtizednyi Balaton-tapasztalat birtokában kijelenthetem: eddig sajnos rendre zátonyra futott a Balaton négyévszakos kikapcsolódássá fejlesztése. Néhány tófagyasztóan zimankós téltől eltekintve javarészt 2-3 hónapra korlátozódik a szezon, amikor a helyi szolgáltatók bevételt realizálhatnak az odalátogatók tömegéből.

Viszont most, hogy (sajnos) már a másik tavasznak futunk neki "home office" üzemmódba zárva, valami oldódni látszik. A "bebírók" és a kőbe zárt pestiek egy szabad szemmel is jól látható része helyezi át tartózkodási helyét a tó mellé. Ettől a helyi lakosok egy része retteg - érthető módon tartanak a járvány által jobban érintett városlakók rohamától és nyilván a megnövekvő fertőzési esélytől.

A Balaton melletti települések, üzletek, vállalkozások is más-más reakciót adnak a jelenségre: nem ritkák a kenyérhiány víziójával riogató cikkek sem. Sőt, egyes települések rigorózus lezárással próbálnak gátat szabni a fejlődésnek. Fejlődésnek? Igen, szándékosan fogalmazok ilyen provokatívan! Hiszen normál időszakban minden, a tó körüli vállalkozásból megélni szándékozó erejét megfeszítve dolgozik annak érdekében, hogy kiszélesítse a bevétellel kecsegtető időablakot: miként lehetne 6-8 vagy akár 12 hónapos kikapcsolódássá fejleszteni a Balatont. Most, hogy a sajnálatos járvány hozadékaként már márciustól düböröghet(ne) a biznisz, megy a para és/vagy a hangulatkeltés. Ki érti ezt? 

balaton_2.jpg

A páratlan víz nyáron sokakat vonz - olykor túl sokakat is...

Sokmilliós emberáradatot nem bír el ez a kicsi tó. Nem véletlen, hogy érzékelhetőek különféle megmozdulások annak érdekében, hogy a Balaton NE lehessen mindenki Riviérája. Logikus: amire hatalmas a kereslet, ott emelkednek az árak - gondoljunk csak az ingatlanokra, szállásokra vagy a strandbelépők meredeken felívelő árszínvonalára, vagy akár a nyárra többször felülragasztott árcímkéjű élelmiszerekre...

Ezt még akár értem is. Nem példa nélküli jelenség, hogy a Balaton csak egy válogatott közönség részére volt úri passzió, gondoljunk csak vissza a századelős fotókra. A gyerekek egy része régen (és ma is sajnos...) csak különféle szerveződésű nyári táborokban részesülhettek a Balaton nyári élményeiből, családi nyaralásként legfeljebb a szocialista vállalati üdülőkben volt elérhető a tó.

Ma hasonló folyamat zajlik: a tóparti nagy szállodáknál zajló látványos beruházások, a tó közvetlen partjára épülő luxusingatlanok nem a "mindenki" részére szólnak. A 2-3 milliós négyzetméter ár egészen elképesztő, éppúgy mint a százmilliós hivalkodó jachtok másokat kiszorító, agresszíven felfutó piaca.

Most, hogy a járványtól bezárt városlakók szinte egyetlen szabadságfaktora a Balatonra költözés lett, a COVID sajnálatos és fájdalmas negatívumai mellé odasorolhatunk egy pozitívumot: a Balaton nem várt helyről kapott egy nem várt lökést. Most megmutathatják a helybeli vállalkozások és az infrastruktúra  egyéb szereplői, valójában képesek volnának-e a négyévszakos üzemmódban helytállni?

Aki megijed a kihívástól, veszít

Azok a települések, akik NEM kirekesztéssel reagálnak, véleményem szerint jó úton járnak. Azok a boltok, amelyek képesek a rendelésállományukat márciusban hirtelen feltekerni a júliusi szintre: nyertesek lehetnek. Azok a munkáltatók, amelyek korábban fogvicsorgatva ugyan, de éves munkavállalói szerződésekkel foglalkoztatták az alkalmazottaikat, most végre megtapasztalhatják a tudatosan kialakított munkavállalói lojalitás előnyét.

balaton.JPG

Van hol? Van mivel? Van kivel?

Erre a három kérdésre kell jó válaszokat adni, és akkor nagyot léphet előre a Balaton.

Idővel talán kellő publicitást kaphatnak és fejlődhetnek azok a szabadidős helyek is, ahol el lehet tölteni az időt akkor is, amikor éppen NEM 23 fokos a Balaton vize. Ha lesznek olyan szervező erők, amelyek képesek az egyébként már láthatóan fejlődő kerékpáros turizmust értelmesen tovább fejleszteni, az nagyon üdvözítő lehet. Ha megtanítják a Balatonhoz látogató embereket arra, hogy a kibővített balatoni régióhoz tartozó kulturális területek, városok mint pl. Zirc és társai kulturális kínálata tartalmas kikapcsolódást nyújt simán leküzdhető távolságra a tótól - azzal mindenki csak nyerhet.

Meggyőződésem szerint komoly lélektani pillanat szemtanúi vagyunk manapság: a fejlődés iránya könnyen rossz irányt vehet, és egy kirekesztő Balaton negatív képe igazán nem volna jó. Az egyensúlyt, mint mindenben, itt is meg kell találni. Az üdvözítő cél, hogy a Balatonnál békében egymás mellett élhessenek a helyi lakosok, a gazdagabb és kevésbé jól eleresztett belföldi turisták is.

Ennek nyilván ára van.

Ezt az árat nem szabad, hogy a TÓ, A BALATON fizesse meg!

Csakis hozzáértő tudósok bevonásával szabad dönteni az átlagos vízmélységről, illetve szigorú fellépéssel kell rendet tartani a vízminőségben kulcs szerepet játszó nádasok életét befolyásoló bármely lépésben. 

Laikusként, számomra példamutatónak tűnik a GUBAHÁMORI építésziroda terve, amely egy élhetőbb, természetközeli Balaton-partot vizionál.

A nagy kérdés: a józan ész képes lesz-e győzedelmeskedni a kapzsiság fölött.

Hiszek abban, hogy ha bárki a Balaton-partra képzeli a jövőjét (pártállástól függetlenül) talán képes felfogni: a Balaton csak megfelelő vízminőséggel szolgálhatja bárkinek is az érdekeit!

Mert büdös tóban senkinek sem lesz jó fürdeni...

Neked drukkolok, Balaton!

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8916463600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P1sty 2021.03.17. 08:57:49

Ez milyen szavazás már? Mi van, ha az összes "igen" válasszal egyetértek?

László Hevesi 2021.03.17. 09:07:45

"családi nyaralásként legfeljebb a szocialista vállalati üdülőkben volt elérhető a tó." - Ez netto hazugság, vagy csak tájékozatlanság. Saját és családom példájával cáfolom, 56' nyarán vittek először oda a szüleink, utána minden évben a szüleim 4 baráti családja is oda járt. Mind munkásemberek egy keresős(!) családfenntartókkal. 2 heteket voltunk Fonyódon, hosszú évekig. Ma valóban képtelen lenne munkából élő egykeresős család ezt megengednie magának...talán egy hosszú hétvégét a szezonban.

odamondó 2021.03.17. 09:09:56

Szerintem a balaton és vendéglátósaik a tavalyi lehúzással már bebizonyították mi várható tőlük. Semmi.

20 éve nem járok a Balatonra és őszintén tavaly sem tudtak rávenni a borzalmas árazással, hogy menjek.Amíg nem lehet utazni inkább remeteként élek.

Balatoni biciklis témához: zánkán meg lehet nézni mi történik. Már megy a vinnyogás, hogy nehogy a part mellett húzzák a kerékpáros utat, mert túl sokan lesznek... Egy vicc az egész.

accountant050915 2021.03.17. 10:18:21

Lassan 40 éve nyaralok Fonyódon, de akkora tömeget, mint ami tavaly volt, még életemben nem láttam. Nyilván ez az eredménye annak, ha lebontják a régi családi házakat / felparcellázzák a korábbi termőföldet, helyükre meg 4-8-10 lakásos modern paneleket húznak fel, okoslakás stb. idióta jelzőkkel illetve, pedig a part nem lett nagyobb, sőt. (Aki ezekért képes 2-3 millás nm árat fizetni, az egészen durván fogyatékos kategória nekem, dehát ez személyes vélemény.). El is megy a kedvem tőle lassan, ha nem lenne lent saját nyaraló amit még szüleimmel közösen építettünk, eszembe nem jutna odamenni, és végigszopni az M7-t egészen Siófokig a leállósávban előzgető buzikkal, meg 120-szal a seggedben tolakodó 30 éves bömbivel menőző hülyegyerekekkel, hogy aztán ehesd az ARO tejföl + lejárt trappistás lángost ezeröccázért. Van helyette egy rakat másik szép hely itthon (Dunakanyar, Kőrös part, Tisza tó, Velencei tó, Orfű...), külföldről nem is beszélve hasonló / jobb áron. Előre okádok attól mi lesz az idei nyáron.

kommentes nikk 2021.03.17. 10:21:03

Az egész Balaton kompletten bekaphatja, tipikus magyarosch rinyahiszti, a turistákból élünk, nélkülük egy büdös fillér nem jönne a területre, de azért ne jöjjenek sokan, nehogy a bennszülöttek ogréknak kényelmetlen legyen. A legjobb lenne, ha elutalnák a pénzt, aztán maradnának a pesti seggükon a gyüttmentek. Színvonaltalan, harminc éve megkövült szar az egész, ami meg nem, az felárazott sznob faszság ner-baráti brancsoknak. Inkább Horvátország, az nem nyíltan a lehuzasra van kihegyezve, pénzben meg nem több, plusz nem egy büdös, iszapos pocsolya.

bontottcsirke 2021.03.17. 10:38:42

A Balaton-felvidék egy NER paradicsommá nőtte ki magát, túlárazott közepes borok, szar víz tömeg. Semmi sem vonz. Kár, hogy a horvát tengerpart nincs közelebb.

Nancsibacsi 2021.03.17. 11:12:08

Vettem a Balatonnál nyaralót - nyilván nem a parton, hanem a "faluban" - ez így okés, és szívesen vagyunk ott egész nyáron (meg az év többi részében is ha mód van rá), de az biztos hogy "vendégként" nem mennék oda. Voltam, és egyszerűen az a gond, hogy a balatoni vendéglátók leginkább azt szeretnék ha el se mennél, csak elutalnád a pénzed. Bárhová máshová megyek az országban ilyen nincs - tényleg mindenhol szívesen fogadnak. A balatoni vendéglátókat meg egyszerűen zavarja a vendég - allergiások rá.
Van 1-1 kivétel, de szerintem az simán gáz, hogy helyismeret nélkül még lángost se lehet venni, mert 3-ból 1 olyan aki belerakja azt az ár arányosan 10% alapanyagot meg törődést - a másik 2 még ezen is spórol. És megy mind a 3-nak, csak a jónál ott állnak sorban a helyiek, a másik kettőnél meg akik csak 1 hétig vannak lent. Én úgy gondolom hogy a lehúzásra alapozott üzletmodellt üldözni kellene, mert az teljesen rossz megoldás, hogy beletörődünk, hogy "hát ez ilyen". Lófaszt ilyen. Csak a Balatonon ilyen. Ami még a szörnyű az undor a pofájukon a 2 hónapos szezontól, hogy "megint dolgozni kell", és persze úgy lehúzni a vendéget, hogy utána 10 hónap tv nézést kihúzzanak belőle.

Amúgy meg a bortúra meg a bringaút szép és jó, de rossz idő esetén - mikor nem 23 fok a Balaton vize, ami az 52 hétből kb 48 hét - nagyon gyenge a gyerekes program felhozatal. Ok, van kalandpark, meg 1-2 hely - de egyrészt azok ilyenkor tele vannak, be se tudsz jutni, mivel eleve pici kapacitásúak. Meg eleve nem is sok ilyen van, holott az lenne a normális, elvárható, hogy a Balaton partjának bármely pontjáról fél órán belül legyen legalább 3 rossz idő esetére egész napos gyerekes programot nyújtó hely.

Cpt. Flint 2021.03.17. 12:13:02

@Nancsibacsi: Ja, pl. ott van Veszprém... 2000 éve a Balatontól 20 km-re van, megyeszékhely stb., aztán mégis totálisan képtelen ebből profitálni bármit... még egy normális, megfizethető szállodája sincs, semmi értelmes program, este 10-kor kihal minden.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.03.17. 14:49:09

@Cpt. Flint: VeszprémFest, mozi, Utcazene fesztivál, Várban kiállítások, hm...?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.03.17. 14:51:17

@Nancsibacsi: kilátók, hegymászás, hajózás, őslények a zirci természettudományi múzeumban, csillagvizsgáló, űrkiállítás... kicsit utána kéne nézni, nem viszik utánad, az biztos...

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.03.17. 14:52:46

@kommentes nikk: nem is büdös, nem is iszapos, 30 éve járok ide és most a legjobb a vízminőség, szélcsendben simán lelátsz a lábadig még az északi parton is

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2021.03.17. 14:55:16

@accountant050915: ez javarészt annak a következménye volt tavaly, hogy nem tudtak külföldre utazni az emberek - már aki akart volna egyáltalán... pont tavaly nyáron egyébként talán 2 hétvége volt amikor sokan voltak, amikor 30 fok fölött volt az időjárás, amikor csak 25 fok volt, szinte harmadannyi ember volt mint szokott - saját tapasztalat, nem tudsz meggyőzni az ellenkezőjéről

bontottcsirke 2021.03.17. 15:43:27

@Cpt. Flint: ne is mondd, 5 évig jártam oda egyetemre, még a kilencvenes évek végén volt egy-két alter kocsma,de inkább az volt, hogy este nyolc után a szél söpört az utcákon, nyárom meg szó szerint katasztrófa volt.

bontottcsirke 2021.03.17. 15:45:08

@MagyarTarka: ne hülyéskedj ennyi még salgótarjánban is van. 2 évente volt egy VEN meg kétévente VEZEN, ami a végén már a hülyék gyülekezete volt.

feketehun44 2021.03.17. 15:55:17

Ventillálni szeretnék, ugyanis a tavalyi év során bődületesen rossz tapasztalatokra tettem szert a magyar emberek általános vendégszeretetét illetően.

A következő folyamatra emlékszem: március-április környékén, tehát a járvány megjelenésekor számos, turisztikailag frekventáltnak nevezhető település fogta magát, és egyszerűen bezárt. Ha emlékeim nem csalnak, Badacsonytomaj területére kizárólag helyi lakcímkártyával rendelkező emberek léphettek be, szóval még azok sem, akiknek hétvégi telkük van arrafelé. Az első reakció tehát a pánik és az önzés keveréke volt.

Májusban már persze derengeni kezdett a helyieknek, hogy az egyébként mélyen megvetett, vírusterjesztő budapesti panelprolikon múlik a megélhetésük, s aggódtak, hogy elmarad a nyári szezon. Aggódni kezdtek, hogy a korábban közigazgatásilag kitiltott városi népség hiányában becsődölnek a helyi vállalkozók. Ilyen esetben természetesen a magyar gazdaságot amúgy fenntartó budapesti / városi adófizetők támogatása az állami újraelosztás útján is kívánatosnak tetszett már.

Júniusra azonban átmenetileg elmúlt a hisztéria, az emberek mégiscsak megindultak, erre pedig a balatoni ingatlantulajdonosok/vállalkozások bődületes áremeléssel reagáltak, kihasználva a külföldi utazás körülményesebbé válását.

Most ismét március van, ismét aktuálisak a lezárások, jelenleg a turisztikaliag frekventált területek újfent nemkívánatosnak tartják a városi proletariátus jelenlétét. Az a benyomásom, hogy nagyon hamar fog változni az attitűd, ha bejön a jóidő.

Nem szeretném kizárólag a balatoni embereket dehonesztálni mindezzel, mert hasonlót tapasztaltam Nagykovácsi esetében, de még a szülőfalumhoz közeli Pilisszentkereszten is. Nem számít semmit, ha a budapesti emberek tartanak el gazdaságilag más településeket. Az sem számít, hogy egyes szép fekvésű falvakból egyenesen Pestre jár dolgozni a lakosság. Nem számít, mert empátiahiányos népség vagyunk, amelyet eufémizmus volna a "társadalom" jelzővel illetni.

Sajnos egyet kell értenem a korábbi hozzászólók azon véleményével, hogy elég lenne, ha leutalnánk a fizetésünk egy részét a Balcsira vagy a Pilis falvaiba, aztán csak azért ne dögöljünk meg a panellakásainkban, hogy a jövő havi utalás lehetősége ne vesszen el.

zsu80 2021.03.17. 17:01:42

@Nancsibacsi: Érdekes, Olaszország egyik turista paradicsomában lakom a tengerparton, és a helyiek szó szerint ezt mondják: Inkább utaljanak nekünk és ne jöjjenek :D szó szerint így mint a Balatonnál. Ősztől örülnek hogy visszafoglalják a területüket, nincs turista, nincs kocsisor, tömött parkoló, tömött strandok. Mondjuk a munkaadók is hozzájárulnak azzal hogy egyetlen szabadnap nélkül dolgoztatnak hónapokig. Én is rühellem az augusztusi tömegnyomort. A coviddal csak rosszabbodott a helyzet, ami pl. a milanoi vagy német turistákhoz való hozzáállást illeti (itt jegyzem meg, tavaly a németek voltak azok, akik a kötelezettségek ellenére nem hordtak maszkot és kesztyű nélkül tapogatták a zöldséget a boltban). Csak szólok hogy ez a fenti hozzáállás nem hungarikum.

csodalámpa 2021.03.17. 17:19:02

@feketehun44: +1. Ritka undorító a hozzáállásuk. Már a 4. éve úgy megyek Balatonra, hogy nem partmenti településen szállok meg, hanem beljebb, valamelyik kisebb balatonfelvidéki faluban, strandra pedig valamelyik kisebb településre járunk meg Fonyódra/Keszthelyre a kutyák miatt, így egész jó.

Cpt. Flint 2021.03.17. 18:18:20

@MagyarTarka: Bélám, veszprémfest meg uccazene pár nap, 2020-ban még tán át is fedett. Mozi füreden is van stb., meg nézd már meg a kínálatát... Kiállítások a várban? Az a két galéria, meg a két egyházi izé? A vár fele üres, kihasználatlan... Nyáron nincs színház. Alig van egy nyamvadt kiülős hely, nincs tér, ahol meg van, ott meg nincs infrastruktúra. Nincs egy vonzó, állandó program/hely/jellegzetesség/akármi, amiért elindulnának oda. Tudom, az állatkert, a vár, meg a viadukt. Ennyi. Ez max. fél napos program (már akit az az elég szerény állatkert egyáltalán érdekel, ilyen qwa drágán), de nem marad meg belőle semmi, és nem akarsz még egyszer veszprémbe menni ezekért. Szerintem siralmas. (Tudom, nem áll egyedül ezzel az országban.)

Cpt. Flint 2021.03.17. 18:28:43

@MagyarTarka: csaxólok, hogy 30 éven át, 1997-ig veszprémben éltem, és még mindig évente többször vagyok ott pár napot. Többnyire ünnepek környékén, illetve nyáron, random. Qrvára nem szoktam programot találni sajnos.

gigabursch 2021.03.17. 18:46:58

A Balaton télen-nyáron jó.

Mondjuk a Balaton körbebringázása három kényelmes nap.
Viszont símán lehet egy hét is, ha az ember elkerekezik erre-arra a környéken + megmász néhány hegyet.
Főleg a nyári szezonon kívül.

gigabursch 2021.03.17. 18:47:58

@Cpt. Flint:
Nyáron jó a kertmozi Vonyarcon.

Kishapsi 2021.03.17. 19:24:14

@P1sty: ez az, én is így vagyok vele :-)

odamondó 2021.03.17. 20:05:50

@zsu80: Nem véletlenül utálják az északiak a délieket.

Visceroid 2021.03.17. 20:17:10

Az utolsó a harmadik legnépszerűbb. Jól mutatja, hogy az országban már mindenki lesz@rja azt a pocsolyát, amivel nem csinálnak mást, csak az éppen aktuális uraságok pingpongozzák egymás között, hogy ki tud belőle több pénzt kiszedni. Egyszer úgy is kiszárad, akkor aztán ott lesz a rengeteg palota a főd szélén.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2021.03.17. 22:28:09

Télen bárhol lehet pihenni, nem kell hozzá egy hatalmas, algásodó pocsolya. A Balaton kizárólag nyáron ér valamit, mert lehet fürödni, habár lassan az algák miatt már az se.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2021.03.17. 22:49:16

@gigabursch: Nagyon sok helyen lehet hegyet mászni: Gerecse, Vértes, Bakony, Pilis, Börzsöny, Mecsek, Mátra, Bükk, Zemplén, stb, stb, stb. Nagyon sok helyen lehet fürödni, biciklizni, túrázni az országban. Ahhoz hogy jól érezzem magam, nekem nem kell hozzá a Balaton, ami amúgy is már a könyökömön jön ki.

gigabursch 2021.03.18. 02:51:50

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly:
Az egy másodpercig se zavarjon, hogy amiről én írtam, az nem az, amiről te böfögsz.

OK, mindenki érti, útálod a Balatont és környékét, te dolgod.
Nem kell odamenned, senki nem tart fegyvert a fejéhez.

moonlight777 2021.03.18. 02:59:51

Így legalább felértékelődik majd az ország többi része is, pl. Tisza-tó és környéke, stb.

Amúgy azzal, hogy a jelenlegi helyzet óriási löketet adott a home-office -nak, szerintem sokan ki fognak költözni nagyvárosokból, főleg Bp-ről, sok vidéki csak kényszerből él ott, a munkahely miatt. Jót fog ez tenni a felborult kis település-nagyváros egyensúlyának....

odamondó 2021.03.18. 11:23:02

@moonlight777: azért merészek az emberek akik abban hisznek, hogy a progresszív magyar munka világában a home office nem szűnik meg aznap amint lehet... (meg úgy mindenhol máshol is a gazdasági hatások miatt)

Bunkóné Barom Ildikó 2021.03.18. 13:38:27

Balaton..Már a neve is milyen. Bal..vagyis szar..

driver70 2021.03.18. 14:07:04

@zsu80: maszk és kesztyű nèlkül ? Az nagyon durva lehetett .Remélem minden német turista távozása utàn ördögűzőt hívtak a szàllásadók

zsu80 2021.03.18. 14:27:22

@driver70: zöldségeket taperolni szupermarketben szoktak. De remélem te legközelebb olyan zöldséget, gyümölcsöt, péksütit vásárolsz, amit előtted valaki végig tapogatott azzal a kezével amibe előtte beleköhögött vagy az orrát túrta vele. Jó étvágyat hozzá. Gratulálok a magyar mentalitáshoz, ezért van otthon egyre több beteg mert szarnak az alapvető higiéniai előírásokra, távolságtartásra. Az olaszok igyekeznek ezt betartani, ezért van harmad annyi beteg mint tavasszal. De ők a hülyék, mi?

kubikos11 2021.03.18. 17:13:41

Egy ötlet a Balaton 4 évszakossá tételére: telepítsük az egyetemek jó nagy részét a Balatonra. Az egyetemi hallgatóké a kiadható lakások és kollégiumi infrastruktúra szeptembertől júniusig, utána 10 hétig a nyaralóké. Úgyis most akarunk sok száz milliárdot egyetemekre költeni, s mivel a kiosztott bérekből sok alkotmányos költség nem visszaszedhető, végül úgyis betonba fog öntődni a legtöbb milliárd.

gigabursch 2021.03.18. 18:16:25

@zsu80:
Bocs, de nem jön ki a matek
Egy zsömlét megtaperolnak ketten

Egy zsömlefogó csipeszt mondjuk óránként 50-250-en.
Nem nálunk, hanem bárhol a világban.

Ennyit a higiéniáról.

gigabursch 2021.03.18. 18:17:47

@Bunkóné Barom Ildikó:

Ettől azért vannak jobb névmagyarázatok.
Bál a tón.
vagy
a két legősibb istennév: Baal és Aton.

odamondó 2021.03.18. 22:20:33

@kubikos11: ez logikus. És pont ezért nem fogja ez a kormány meglépni. Inkább átköltöztetnek pár egyetemet 3x haverok ingatlanjain aztán miután mindenki leszedte a profitját kapnak egy állami épületet.
süti beállítások módosítása