Piros zacsik helyett piros táblákat!
2016. október 20. írta: MagyarTarka

Piros zacsik helyett piros táblákat!

A büntetés a legnagyobb üzlet a parkolásban?

Tisztességes autós vagyok. Ha megállok egy fizetős parkolóhelyen, fizetek. Mint ahogy gépkocsi adót is fizetek. Meg a benzinben sokszázalék jövedéki adót. Meg áfát. Meg a biztosításban baleseti adót. Meg a jogsi megújítása után illetéket, azaz tulajdonképpen jogosítványadót. Meg vagyonszerzési illetéket, mikor megveszem a verdát. Meg vizsgadíjat kétévente. Meg a jóisten tudja még mi mindent. Lenyelem. Fizetem, ameddig bírom.

nyugat.jpgDe amit a parkolással művelnek, azt a szabad rablást, az tényleg elképesztő. Oké, foglalom a helyet. Kultúrországokban persze a helyi lakosnak joga van mondjuk két órát díjmentesen várakozni a lakóvárosában. Erre vannak a kis táblaórák, amin beállítod, mikor álltál meg és onnan ketyeg a díjmentes ácsorgás. Ha azt túlléped, akkor odacsapnak rendesen, de addig semmi. Na jó, mi csórók vagyunk, nekünk nem fussa a sok-sok díjból, adóból és illetékből, hogy két nyamvadt órát parkolhassak Budapesten. (Szombathely elég közel van a sógorokhoz, így rájuk már ragadt valami... forrás: nyugat.hu) 

Azt azonban fel nem fogom, miért nem SEGÍTIK a tisztességesen parkolni akarókat azzal, hogy JÓL LÁTHATÓAN jelölik meg az átlagostól eltérő időperiódusú zónákat? Nagy dolog volna az olvashatatlan betűsorok helyett például piros kiegészítő táblán feltüntetni a kék P alatt, ha egy adott övezetben NEM 18 óráig, hanem 20 óráig kell fizetni?

kresz_piros.jpgTegnap este szemtanúja voltam, ahogy egy pasi heves anyázással vette le a kocsijáról a piros zacsit. Pechje volt, valószínűleg nem járt a Victor Hugo utcában azóta, hogy kiterjesztették ide a 20 órás fizetési periódust. Végighallgattam: fél 8-kor állt meg, azt hitte 18 óráig kell fizetni. Ránézésre sem a bliccelős típusba tartozott.

Ha 60 50 km/h óra sebességgel haladsz, vagy kanyarodás közben a gyalogokra figyelsz és NEM a kék P betű alatti litániát betűzgeted (szemüvegesek duplán ciki helyzetben) akkor simán beleszaladhatsz egy 20 órás zónába úgy, hogy fel se tűnik! És manapság egyre távolabb lopakodik a 20 órás zóna határa, egyre kijjebb húzogatják a Belvárostól, olykor épp csak egy-egy utcával. Ha nem jársz arra minden nap, könnyedén kapsz a fényvisszaverő mellényes mikulástól piros zacsit.

Engem egyetlen egyszer büntettek meg parkolásért a közel 30 év aktív vezetés alatt: pont ilyen 20 órás körzetben, egyszerűen nem vettem észre. Oltári nagyot káromkodtam, de mit volt mit tenni, fizettem. Ha ezt a tanulópénzt minden autós csak egyszer nyeli be, már az se rossz bevétel a költségvetésnek. Szorozzunk csak! Hány milliárd a sokautószor sokezer forint?

Ha valóban csak az volna a cél, hogy a parkolást segítsék a változó időtartamú zónákkal, akkor nem volna megoldható például az általam javasolt, messziről és azonnal jól látható színes kiegészítő táblák alkalmazása?

Költői kérdés volt...

A büntetések learatása a legjobb üzlet.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8911825517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása