Az ingatlanosok 13+3 tahósága
2016. augusztus 31. írta: MagyarTarka

Az ingatlanosok 13+3 tahósága

Vajon mitől ilyen istencsászárok?

buildings-1066406_1280.jpgBaráti, ismerősi és saját ingatlanügyek során összegyűjtött, csupa megtörtént sztorit tartalmaz a lista:

  1. Akkor is felhív, ha odaírod a hirdetésed végére: Ingatlanosok ne hívjanak
  2. És többnyire a vasárnapi ebéd utáni alvás alatt hív
  3. Nem is egyszer hív fel, hanem egymást követően többször
  4. Majd neki áll feljebb, ha megkérded: nem olvasta, hogy ingatlanos ne hívjon
  5. Van, hogy azt sem tudja, melyik lakás miatt telefonált neked
  6. Elhallgatja, hogy ingatlanos, de a lakás megtekintésére már az ügyfelével érkezik
  7. Flegmán kioktat, hogy úgyse fogod tudni eladni a lakásodat, de majd bezzeg ő
  8. „Nekem kapásból tíz vevőjelöltem lenne az ön lakására, hát nem érti meg?
  9. „De írjon velem alá szerződést, itt áll az ügyfél az asztalom előtt a pénzzel!
  10. „Az ügyfelem küldte el nekem az ön hirdetését, csak ezért merek telefonálni…
  11. „Igaz, hogy amúgy ingatlanos vagyok, de most magamnak keresek befektetésnek, és az Öné lenne
  12. megfelelő… „Majd úgyis megbánja, és még könyörögni fog nekem, hogy segítsek!
  13. „De ha nekem nem hisz, jöjjön el hozzám az irodába dolgozni négyórában, mert annyi az ügyfelem, hogy alig győzöm!

+1  Az eladott lakás után tőled és a vevőtől is plusz jutalékot kér, de az ingatlaniroda ne tudjon róla, mert olyan sóherek, pedig ő mennyit dolgozik nekik…

+2   Idősödő özvegyasszonyoknak előszeretettel csapja a szelet, még pezsgőt is küld, hogy az összes barátnője őt bízza meg a lakáseladással.

+ 3  Ha pedig véletlenül te keresel ingatlant és voltál olyan hülye, hogy ügynökös hirdetést hívtál fel: amikor 5 percet késel egy vidéki találkozóról, felhív, majd végig sem hallgat a telefonban, hanem közli, neki drága az ideje és nem vár meg. Majd köszönés nélkül lecsapja a kagylót. És tényleg nem várt meg.

 

ugynok.jpgCsak tudnám, mitől ilyen istencsászárok az ingatlanosok?!

Neked is van róluk/velük tapasztalatod? Írd meg!

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr6711666456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abcdedcba 2016.09.01. 13:28:48

ingatlanosra csak a milliomosok vagy az idióták költenek

Szakamoto Csijo 2016.09.01. 14:05:55

Olyan lakást bérelek, amit egyébként árul a tulajdonosa. Nem sürgős neki az eladás, így azért fel-felbukkant pár vevőjelölt az évek során. Best of ingatlanosok (konkrét ingatlaniroda munkatársairól van szó, nem nevezem meg az irodát):

1. Egymás közt adják-veszik a számomat. Rettenetesen allergiás vagyok erre, de lenyeltem a dolgot, mégis csak velem kell megvitatni, mikor törnek be a privát szférámba bámészkodni. Amin kiakadtam egyszer, hogy írtam az ingatlanosnak, ezúttal pontosan érkezzenek, mire a válasz sms: jaj, hát én nem jövök, de megadtam a számodat az érdeklődőknek. Visszaírtam neki egy diszkrét wtf-ot, hogy majd én eldöntöm, kinek adom meg a számomat és kinek nem, amúgy másodjára jönnek, tehát nem tévednek el, a kapucsengőn meg elég nagy betűkkel ki van írva a nevem, lehet azt nyomkodni.

2. A pontatlan ingatlanos: ha megbeszélünk este 7 órát, az fix, hogy 6:40-kor csöngetnek be. Előtte még ötször el kell mondani, hogy nem, nem jó a fél hat, mert dolgozom, meg egyébként is legyenek szívesek már alkalmazkodni ahhoz, hogy nekem is van magánéletem.

3. Felhív péntek délelőtt, hogy ők szombaton délelőtt jönnének megnézni a lakást. Mondom, sorry, de nem vagyok otthon a hétvégén. Hát de izé, az érdeklődők csak szombaton érnek rá. Hát ez van öregem, nekem meg van magánéletem, akkor engedem be az embereket, amikor otthon vagyok. Hétköznap esténként lehet jönni, ha nem tudnak erre időt szakítani, így jártak.

4. Bejön az ingatlanos, totál fogalmatlan a lakásról. Odafordul hozzám: talán legyek szíves én bemutatni a lakást... Azt a mondatot még lenyeltem, hogy anyukám, a jutalékodat is odaadod esetleg? Helyette csak annyit mondtam, nézzék, nekem nem érdekem, hogy eladjam a lakást, ugyanakkor nagyon jó a viszonyom a tulajjal és nem vagyok hajlandó rontani az üzletét se, engedjék már meg, hogy ne mondjak semmit.

5. Az ingatlanos olyan állatfaj, akire rá kell nézni szúrós szemmel, mert különben végigtrappol az utcai cipővel a komplett lakásodon. (Hogy közbenblődségeket beszél a lakásról, amit totál nem ismer, az már csak hab a tortán. Olyankor azért mindig kuncogok, mikor a nappali méretét sose sikerül eltalálni, meg tározó sincs szerintük a lakáshoz.)

6. Meg van beszélve, hogy jön hétre az ingatlanos az ügyféllel. 6:58-kor jön az sms, az ingatlanos az, hogy bocsi, storno a dolog, mert az ügyfélnek se híre, se hamva, telefonon se elérhető. Másnap este a szomszédasszonyom mesélte, hogy a vevőjelölt ott volt, csak a kert másik oldalán, a kerítésen kívülről kurjongatott befelé, közben az ingatlanost szidta, aki meg se jelent, pedig megbeszélték.

+1 A vevők meg hülyék. Leragadnak a kilátásnál, jobb esetben megkérdezik, mennyi a rezsi meg milyenek a szomszédok, de ez is ritka. Hogy meggyőződjenek a szigetelés (hő, hang) állapotáról, a falakról, a beépített bútorokról, az eszükbe sem jut. Mikor én voltam lakást nézni, húsz percen keresztül kérdezgettem a tulajt mindenféléről. Mindegy, ő dolguk, csak nah.

Szakamoto Csijo 2016.09.01. 14:18:42

Ja igen, a másik, amire nagyon haragszom: ha van egy ingatlaniroda, annak az adatbázisában az X lakás, amit elvileg bárki megmutathat, adataihoz hozzáférhet, akkor a belső adatbázisban miért nem lehet rögzíteni az aktuális infókat?
Mikor a negyedik ember hív fel az ingatlanirodától (már lassan az összes ügynökük nevét tudom) ugyanazzal a kérdéssel, az kissé idegesítő. Szia, ott laksz még? Jöhetünk lakást nézni? Holnap este hétkor jó? Nem, nem jó, mert a kollégád már jön másik emberekkel akkorra. Igeeeen? Kicsoda? Lehet, hogy ugyanazokról az érdeklődőkről beszélünk? Hát mit tudjam én, mi vagyok én, határidőnapló?
Írják oda szépen egymás közt, hogy aktuálisan kit kell keresni a lakás ügyében, ha változás van, azt is, ha egyikük megy megmutatni a lakást, azt is, meg egyébként is próbálják már meg egymástól megtudni, épp milyen stádiumban van az a lakás.
(Ingatlanosok, ha ezt olvassátok, a saját dolgotokat is megkönnyítenétek vele, csak mondom. Iszonyat idegesítő a módszer, ahogyan ezt kezelitek.)

Homo Homini Lupus 2016.09.01. 14:34:40

Az "ingatlanos" egy önálló "állatfaj." DE, tényleg. Egyébként életemben eladtam vagy hat-hét lakást, házat, stb, de soha nem ingatlanos szerezte a vevőt, bérlőt. A legjobb, hogy a jutalékuk olyan magas, hogy az ár nem gazdálkodja ki egy nyomott piacon (ha nem nyomott, akkor meg minek az ingatlanos?), de már egy hét után kérik, hogy vigyem le az árat. Egyik kecót (2008. elején, még a válság előtt- mázli) vagy 5 helyen hirdettem egyszerre, mert mindegyikük telefonon bejelentkezett a fényképes hirdetésre. Mondom legyen, nekem nem fáj, de végül én adtam el a szomszéd ismerősének. Jutalékot megspóroltam, stb. Az egyik ingatlanos ennél a lakásnál hívott egy hónapon belül, hogy le kellene vinnem az árat, mert nagyon magas. Mondtam, hogy az ő jutaléka miatt, de egyébként a jövő héten írom alá a szerződést. Köszi!

beebite 2016.09.01. 14:42:34

Az egyik legtakonyabb trükk: felhivsz egy magát magánszemélynek kiadó hirdetőt, aki sajnálkozva közli, hogy már kiadta/eladta amit kinéztem, és le is teszi. Majd másnap felhiv, hogy valójában ő egy ügynök, és úgy sajnálja, hogy a tegnapiról lecsúsztam de véletlenül van egy a környéken, tök jó, nyugati fekvésű, panorámás, könnyű parkolni, 3 utcával arrébb, de gyorsan nézzük meg, még nem is hirdeti, annyira alkalmi.... Jó, átszervezzük, odamegyünk, és kiderül, hogy: északi fekvésű, panoráma a kukatárolóra, 20 nm-rel kisebb, mint amit a telefonba hazudott, és egyáltalán nem lehet parkolni.... ÉS később a hirdetést is megtaláltam a neten.... hát hányni való.

DFK 2016.09.01. 15:12:52

Ó, hát nekemis van jó sztorim. A házról a helyszínen derült ki, hogy nem szigetelt, utcafrontos. Ja és az ingatlanos hölgy az asszony jelenlétében próbálkozott be...

Boka1 2016.09.01. 15:25:40

Eleve nincs normális eladó ingatlan. Kerdés csak, hogy ki miben kész a kompromisszumra? Vannak varázsszavak, hogy " frekventált" vagy " kiemelt" vagy " felújított" , de vagy a lakás vagy a ház gagyi ( vagy mindkettő). Az ingatlanosok meg úgy árulták mindegyiket, mintha a Schönbrunn-kastélyt árulták volna. Az eladók meg kussoltak.

Szakamoto Csijo 2016.09.01. 15:35:44

@Boka1: Az ingatlanosnak többnyire segédfogalma sincs a lakás paramétereiről.
Az eladó meg nem hülye, hogy az orrodra kösse, hogy télen beázik a tető, a falszomszéd egy randalírozó 8 tagú család, a szigetelés egy kalap szar és télen 10 fok van a hátsó szobában, esetleg a "zöldövezeti" azt jelenti, hogy szántóföldek mellett van, és nyáron nem tudsz szellőztetni meg teregetni a trágyaszagtól meg a legyektől (megtörtént eset).

Nancsi 2016.09.01. 15:43:41

Ingatlanosok legaljasabb trükkje a kamuhirdetés. Rákeresel egy lakástípusra, adott környéken MINDIG lesz 1, ami rohadt olcsó, és jól néz ki. Természetesen mire hívod már megvették/kibérelték, de van hasonló lakás ugyanezen a környéken (3 szobás helyett 1 szobás, lepukkant sz.r, drágábban). A gond ez, hogy ezek a lakások nem léteznek - sosem léteztek. Egyszer egy munkatársam bérelni akart egy ilyet, átküldte a linket. Bedobtam a képet a google képkeresőbe, és kiderült hogy az adott luxus-apartman Szingapúrban van (megtaláltuk a weboldalt, ahol hirdették, nyilván csillió dollárért)...

Jobagio 2016.09.01. 15:58:37

És ott vannak azok a szemét ügyvédek is, meg a közjegyző, aki egy aláírásért kér pénzt és akkor a taxisokat nem is említettem.... na és a marketingesek... pfff. Ráírják hogy selymes lesz a bőröd tőle.... Legalja.

Sajnos minden szakmának olyan képviselői, akikre fagolyót nem bíznának az emberek. Szerintem életében már mindenki váltott orvost, ügyvédet, kozmetikust..., mert valamiért nem működött. Ez nem azt jelenti, hogy az összes szakmában dolgozó egy tróger.

Én ingatlan tanácsadóként dolgozom. (nekem is van olyan kollégám, akit inkább nem terhelnék ügyféllel...) Az ügyfeleim többségében elégedettek eladó és vevői oldalról is. (természetesen ember vagyok és van hogy hibázom, de sose érte anyagi kár egyik ügyfelemet se... És igen, én is késtem már el) Egyszer nem volt gondom a jutalékkal, pedig nem dolgozom olcsón. Nekem nem az a feladatom, hogy aki amúgy is megvenné a lakást/házat azt kézen fogva vigyem az eladóhoz.
Azt egy egyszerű, jól megszerkesztett hirdetés is meg teszi. Ennél sokkal összetettebb ez a meló. De ha csak az utálat van benned és az ítélkezés, akkor nem fogod soha megismerni.

Az is tény, hogy ez egy szolgáltatás, nem kötelező igénybe venni. Azonban életképes, hogy miért, azt csak a milliomosok és az idióták tudják. (abcdedcba)

Kedves Terka!

A következőt kérdezném tőled: Szerinted mi a napi dolga egy Ingatlan tanácsadónak? Ha érdekel, szívesen eljöhetsz velem egy napomra, hogy ne csak a rosszat lásd és ki tudja, legközelebb sikerül jobb ingatlanost kiválasztanod és nem az ismerőseid tüskéit kikiáltani a cybertérbe....

További szép napot mindenkinek!

forter 2016.09.01. 15:58:47

1. Nem szabad ingatlanost fogadni. Manapság, az internet világában tényleg csak az idősek, a távol lakók és az idióták nem találják meg maguktól a megfelelő házat vagy vevőt.
2. Az ingatlanos érdekei nem azonosak sem a vevőével, sem az eladóéval, bár inkább a vevőéhez állnak közelebb: minél gyorsabban, ha kell, akár olcsóbban is eladni a pecót.
3. A vevő-ingatlanos érdekellentétből (jutalék) fakadóan egészen abszurd helyzetek is mindennaposak: szerencsétlen érdeklődő a megtekintés 1. percéig nem is tudja pontosan, hol van az ingatlan. Egyik érdeklődésem alkalmával nagy nehezen kihúztam a szimpatikus szakemberből az utcanevet, aminek hallatán egyből vissza is vontam az időpontkérést, erre még neki állt feljebb, hiszen ő már beszélt a tulajjal...
4. Alkudozott már valaki közvetítőn keresztül? Kész röhej: hívom, hogy 10et adok. Oké, hívja a tulajt. Visszahív, a tulaj szerint 13. Mondom 11. Oké, hívja a tulajt. Visszahív, tulaj szerint 12. Erre én: 11,5. Oké, hívja a tulajt. Visszahív, a tulaj elfogadta. Erre én: szuper, de hitel is lesz, várni kell egy hónapot. Oké, hívja a tulajt...
5. Tisztelet a kivételnek rengeteg a kókler köztük. Volt, hogy sorozatban 2x is rossz időpontban várt a helyszínen az ügynök, és persze, hogy én voltam a hibás. Profibb irodák sms-t küldenek a megbeszélt találkozóról.
6. Mivel félnek, hogy kikerülik őket (és a kísérgetésen kívül más hozzáadott érték nem lévén a találékony magyar ember miért is ne kerülné ki őket ha lehet) megtekintési nyilatkozatot íratnak alá, amiben nem burkolt fenyegetésekkel traktálják az érdeklődőt arra az esetre, ha direktben venné fel a kapcsolatot az eladóval. Erre a papírra pedig olyan személyes adatokat kérnek ráírni, amit egyszerűen normális ember nem ad csak úgy ki mindenféle jött-mentnek. Egyszer az egyik ügynök nagyon felkapta a vizet, amikor kijelentettem, hogy szig.számot, adószámot (!!) egyebeket nem vagyok hajlandó megadni, úgyhogy azóta csak simán fals adatokat írogatok be, sőt gyakran eleve fals névvel érdeklődök.
7. Jelenleg éppen árulok és keresek is, nem először egyiket sem. A keresés hagyján, bár hogy ugyanarról az ingatlanról hány, hányféle és milyen szintű hirdetéseket látni a dedós képmanipulálási trükkökkel (festékhibák, szőnyegfoltok eltüntetése, kilátás felturbózása....) megspékelve, azt inkább hagyjuk. Szóval a 2 napos hirdetésemre eddig 3 valós érdeklődő, és vagy 30 ingatlanos jelentkezett. Volt, hogy ugyanattól az irodától többen is hívtak. Túl sokan vannak, és mind az én ingatlaneladásom oldalvizén akar keresni. Lófaszt.
8. Mivel túl sokan vannak, a legkülönfélébb trükkökkel erőltetik rá magukat az eladóra. Fent már írtatok párat, a legaljább, amikor vevőként mutatkozik be. Eleve, milyen ember az, aki egy üzleti kapcsolatban hazugsággal nyit. Mindet elzavartam az anyjába, aki ilyet csinált.
9. A 3 %-os jutalék brutális. Egy 33 millás háznál ez már közel 1 millió Ft!!! Egyébként egy nagyobb értékű ingatlan közvetítése miért drágább? Egy döglődő észak mo-i zsákfalu 3 milliós, évekig hirdetett kertesházát nehogymár ugyanannyi meló eladni, mint egy ugyanennyit érő garázshelyet egy Pest belvárosi mélygarázsban! Miért nem az ingatlan eladhatósága alapján határoznak meg fix árat?
Megmondom: mert akkor érteni kellene hozzá.

Bocs, hosszú voltam.

báró Csekonics 2016.09.01. 16:05:00

" de véletlenül van egy a környéken," - ez a leggusztustalanabb, legáltalánosabb. Épülő házra is alkalmazzák. 'Ez már elkelt, de már épül egy másik, majdnem ugyanott, stb.
Mikor odamész, az építtető közli, hogy vedd meg (Te!) a telket, amit megmutat az ingatlanos és majd ő épít rá neked...
Ja, persze, hülyék a kemping túloldalán.

Ugyanez persze lakásokkal is, ez már elkelt, de tudok hasonlót...
Ami persze köszönőviszonyban nincs vele, legjobb esetben a közelben van, de sokszor annyi a közös hogy van padló, plafon meg falak...

Ha esetleg megadod neki - mert ő kéri! - hogy mi érdekelne, akkor utána totál más paraméterű lakásokat küldözget fél-egy évvel később is, mikor már régesrég megoldottad a dolgot nélküle, de meg van sértődve hogy miért nem vele...

Szakamoto Csijo 2016.09.01. 16:09:34

@Nancsi: Ilyenem nekem is volt. Erre mifelénk volt egy páros (nem tudom, még most is van-e), kamu albikat hirdettek. Google képkeresőben én is megtaláltam, hogy az ország másik végében lévő lakások hirdetéseit ollózták össze. Volt, hogy a konyhabútort pl. egy ilyenekkel foglalkozó cég weboldaláról lopták.
Aztán egyszer felhívtam egy ilyen parazitát, annak tudatában, hogy a lakás, amit hirdet, nem létezik. Beszélgettünk egy darabig, áradozott a lakásról, aztán mondtam neki, hogy tudom, hogy nem létezik a lakás, a fürdőszoba Szegeden, a konyha meg Debrecenben van, a gyönyörű nyílászárót meg egy ablakos referenciaképei közül szedték. Pár másodperc néma csend a telefon túlsó végén, aztán habogás, hogy hát ezt a lakást voltaképp nem is ő hirdeti, csak benne maradt az adatbázisban, meg a kolléganőt majd megkérdezi, hogy is lehetséges ez...
Ja igen, jelentettem is a bandát a hirdetőoldalnak, de annak ellenére, hogy bizonyítani tudtam, lopott képekkel hirdetnek, nem vágták ki őket, fennmaradt a hirdetés, csak a képeket törölték.

mákospacal 2016.09.01. 17:09:01

@forter:
"szerencsétlen érdeklődő a megtekintés 1. percéig nem is tudja pontosan, hol van az ingatlan. Egyik érdeklődésem alkalmával nagy nehezen kihúztam a szimpatikus szakemberből az utcanevet, aminek hallatán egyből vissza is vontam az időpontkérést"

Ezen gondolkodj még egy kicsit. Saját kérdésedre a választ te magad adtad meg a végén.
De segítek is.
Játsszátok itt a szentet, de a tulajok és a vevők inkorrektsége - annak mennyisége és mértéke (ingatlanos megkerülés, "mégsem adom el" utolsó pillanatban, ezerféle rafkózás, stb...) simán döntetlenre hozza ki a játszmát.

Egy olyan zsebbenturkálós, "az én zsíromon ne hízzon senki" országban, ahol apróhirdetik az ingatlanokat (normális kultúrákban ezt közvetítők végzik, rájuk bízzák, mert érdemes szűrni a turistákat, betörőket, stb...), nem értem min csodálkoztok.

Elfogadni, hogy meg is érheti szolgáltatásokért fizetni, ez szemlélet kérdése. Ez a társadalom még nem tart ott. Így az ingatlanos szakma egy szűk része (a kóklerek) sem tartanak ott.
Természetesen szar szolgáltatásért nem szabad fizetni.
Az megvan, hogy a dunahouse/otthoncentrum-nál (egykutya), a vevővel is fizettetnek jutalékot, hogy a magas jutalékuk kevesebbnek tűnjön?
Úgyhogy vigyázzatok kivel mentek megtekinteni :)))

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.01. 17:33:48

@Jobagio: Szia! Tévedsz, nincs utálat. A leírtak sajnos tények. Több, általam sokra tartott embertársam/barátom tapasztalata, plusz a sajtátok. Azt nézem, a kommentelők közt (egyelőre) nem látok olyat, aki cáfolna. Inkább újabb negatív élmények sorakoznak. És rajtad kívül egyetlen olyan ingatlanos sem írt, aki felháborodva védené a szakmaiságát vagy a becsületét... Köszönöm a felajánlást, lehet, hogy majd élek vele.
Üdv és köszönöm, hogy írtál!

kispotzak 2016.09.01. 17:47:02

Fura, mindenkinek csak xar tapasztalata van? Mi adtunk el lakást ingatlanossal, igaz nem egy hét alatt. Két vevojeloltet hozott, az elsőnek tetszett, de jaj, a 4.-en van (ez szerepelt a hirdetesben.. ), a 2. megvette. Berlesnel, vasarlasnal is volt h ingatlanos útján jött össze, sose volt gond. Ja de, egyszer, kb 2 perces tel beszélgetés alapján rájöttem h kamuzik, ennyi volt. A lakást pl ugy vettük, h volt pár feltetelunk, az első amit megmutatott, nagyon nem tetszett. Kicsit később hivta a ferjemet: Most megmutatom azt a lakást, amit meg fog venni. Nekem nem jött be ez a duma, és elmondas alapján volt 3 kifogasom. Elmentunk, megnéztük, megvettuk, imadtuk. Ja, 1 %-ot kértek.
Szóval, vannak jók, de nyilván szemetek is.

kispotzak 2016.09.01. 17:50:21

Még annyi, h én más területen dolgozok, de azt látom h vannak hasonlosagok. Mármint ha korrektül akarja csinálni vki. Pl néha rá kell érezni h igazából mi fontos a megbizonak - mert van, h maga sem tudja, vagy nem sorolja az első helyre.

2016.09.01. 18:02:53

@mákospacal: Figyelj, ha én nem akarokl a Népszínház utcába költözni, például, akkor mi a frásznak vesztegessük egymás idejét? Nem azt kérem, hogy add meg a tulaj telszámát, hogy lerendezhessem vele privátban, hanem hogy áruld el, melyik kerületben és melyik utcában van az a nyomorult ingatlan. Ha nem adod meg a nevet vagy a kerületet, akkor pá! - keress máshol palimadarat.
Én bérleményt kerestem, és mivel külföldről, úgy voltam vele, hogy lássuk, mit tudnak az ingatlanosok? Megadtam a kerületet, azon belül a városrészt, az ingatlan paramétereit, a rászánt összeget (reálisat) ... az ingatlanosoktól kapott ajánlatok közül 30-ból 1 hasonlított valamelyest. Spamra raktam az egész bandát, mert oda valók.

Szakamoto Csijo 2016.09.01. 18:17:04

@mákospacal: De figyu már, nem azt kéri a vevő, hogy add meg az utca-házszámot. Én se kértem ilyet soha, mikor egy lakás iránt érdeklődtem. De egy panelrengetegben, ahol az X utca kb 3 km hosszú, és nekem szempont az, hogy csak az ovi felőli vége érdekel az utcának, ott erre miért ne kérdezhetnék rá? Elmondtam az ingatlanosnak, hogy mik a szempontjaim, meg is értette. Elmondta, hogy az X utca elején van a kérdéses lakás. Ha konkrét házszámot mond, azzal se vagyok előrébb, mert nevet nem tudok, a házban meg van 30 lakás. Nem fogok mindenhova becsengetni.
Nem tudom, érezhető-e a különbség az utcát megmondom, meg az utcát, emeletet, ajtót meg a tulaj nevét-számát is megmondom között...

mákospacal 2016.09.01. 18:37:06

Pink Petsch, Szakamoto Csijo:
Képben vagyok, értem én, de nem véletlen, hogy nem adnak meg néha még utcát sem. Igenis a rafkósok veszik a fáradtságot és becsöngetnek, kérdezgetnek, pedig az eladó sokszor pont azért bíz meg ingatlanost, mert szűrést akar, nem akar becsöngetgetőket.
Tény, hogy belvárosi ingatlannál, ahol nm-enként 100-an élnek ez nem annyira gáz, de kertvárosi ingatlannál túl könnyű megtalálni ingatlant (esetleg tábla is van kint)
Márpedig sikerdíjas rendszerben senki sem akarja, hogy megkerüljék, így ellenérdekelt a cím körülírásában is. Nem azért fizet 100 ezreket hirdetési csomagra, benzinre, telefonra, hogy szponzorálja a tulaj sikeres eladását úgy, hogy "odavezeti" az ügyfelet.

A hirdetések leírása normális esetben tartalmaz elegendő infót, hogy eldönthesd érdekel-e.
Ha meg nem, vagy köcsög az ingatlanos, akkor hívd fel a másikat. Ennyit lehet tenni.

Jobagio 2016.09.01. 18:39:16

@mákospacal: Sajnos Magyarországon csak egy érettségi és egy erkölcsi bizonyítvány kell a szakmához. Mondhatnám, hogy OKJ képzést is el kell végezni. Mivel azonban a képzés piaci alapú, így ott nem buktatnak, mondván akkor senki nem menne hozzájuk képzésre.... LOL.

Hogy szakma, az nem kérdés. Svédországban egyetemen oktatják az ingatlanközvetítést és nehezebb bejutni rá mint az orvosi, vagy jogi karra....

2016.09.01. 18:56:15

@mákospacal: De ha nem árulja el az utcát, akkor hogy találok oda? Beköti a szemem, vagy mi? Vagy csak a találkozó előtt, mint valami rossz kémregényben? Ez nevetséges helyzet, én meg nem megyek bele nevetséges helyzetekbe. Ja, és őpláne ne sértődjön meg, ha az utcanév hallatán elállok a megtekintéstől, mert nekem nem szimpi az adott utca vagy környék. Ha kiírta volna, fel sem hívom.
Ami meg a rafkósságot illeti, egy társasházi környezetben senki sem fogja végigjárni egy utca összes házának összes lakását, hogy "Csókolom, nem Önök adják ki/el a lakást?". Aki meg kertvárosi részen akar venni vagy bérelni, és valóban kint a molinó vagy a tábla az ingatlanon, az úgyis meglátja azt, ha már ilyen mászkálós fajta.
Ja, és már ne haragudj, de sem pénzem, sem időm nincs arra, hogy felhívjak olyan hirdetést, ahol legalább az utcanév nem szerepel. Külföldről meg pláne nem roamingolok.

forter 2016.09.01. 19:38:09

@mákospacal: de ha a gyakorlat úgy akar működni, hogy a vevő beazonosítja a tulajt, és vele diskurál, a tulaj meg ebben partner, akkor miért akartok mást erőltetni? Kérjetek pénzt profi hirdetések gyártásáért a tulajtól, segítsetek belőni az árat, és slussz, mindenki jobban jár. Mert erre szerintem pont lenne szükség, mégse így működik.
Az információáramlásban plusz lépcsőre, kísérgetésre az égvilágon semmi szükség nincs.
(Az érdeklődők szűrése megkockáztatom, bullshit, vagy legalábbis nem hiszem el, hogy egy közvetítő bárkinek nemet mondana.)

Továbbá jelenleg ha ugyanarról az ingatlanról a tulaj hirdetésén kívül fent van ugyanott még 20 másik a hiénázó közvetítők által, és csak a szerencsén múlik, melyiket találja meg az érdeklődő, akkor tényleg nem értem, hol a szerencsés közvetítő hozzáadott értéke, és mire fel az a nagy szájhabzás, ha mégis megkerülik.

Nem mondom, hogy halál az ingatlanosokra, mert tudok esetekről, ahol kellett, és kifejezetten ügyes és hasznos is volt. De az átlag lakóingatlan kompetens magánszemélyek közötti adásvétele esetén egyszerűen felesleges, sőt a taglalt könyöklés miatt inkább ártó a jelenléte.

A nem kért szolgáltatás ennyire erőszakos tukmálása, ez a nyomulás pedig sok emberben (pl. jómagam) olyan erős ellenszenvet generál, hogy inkább felvállalom, hogy kevesebb helyen jelenik meg a hirdetésem, de akkor sem, ingyen sem engedek be ingatlanost a házamba.

Kazinskyteo 2016.09.01. 21:30:47

@mákospacal: Pont az említett cégeknél nincs a vevőnek semmilyen költsége, kivéve "kikerülés" esetén.

Jobagio 2016.09.01. 22:05:42

@forter: Azzal hogy az ingatlanos is hirdeti, nem ér el több vevőt, mint a tulaj. Sajnos sok ingatlanos nem kommunikálja, mi a munka amit végez, holott egy szolgáltatásnak ez lenne az egyik legfontosabb része, hogy elmondd mit csinálsz, miért csinálod és hogyan lesz ebből előny az ügyfél részére.

Abban tökéletesen igazad van, hogy egy ingatlan tanácsadás ne arról szóljon, hogy az ingatlanos megtalál egy eladó nem hirdetett házat és akkor kirakja hirdetésben és az az egy hozzáadott értéke van, hogy tudja mi a cím. Bár ez is egy értékes infó, csak nem erre szerződött a tulaj, amennyiben megbízást adott.

mákospacal 2016.09.01. 22:35:56

@Pink Petsch:
"Ja, és őpláne ne sértődjön meg, ha az utcanév hallatán elállok a megtekintéstől, mert nekem nem szimpi az adott utca vagy környék. Ha kiírta volna, fel sem hívom. "
Félreérthettelek, mert én arra gondoltam, ha valaki tudakozónak használja az ingatlanost: kérdez, megtudja mi a cím, úgy tesz mintha nem érdekelné, de mégis kimegy... gyakorlat...

@forter
"Kérjetek pénzt profi hirdetések gyártásáért a tulajtól, segítsetek belőni az árat, és slussz, mindenki jobban jár."
Lásd félszázalék.com. Ott meg az a rinya, hogy mire fel kér el fél százalékot? Hogy felteszi a hirdetést? "Háazt én is meg tudom csinálni"...
Na ott valóban alig van hozzáadott érték, de előre fizetsz (lehet hogy a semmiért).
A klasszikus közvetítés szerintem korrektebb, mert sikerdíjas, de addig semmi költség.

"Az érdeklődők szűrése megkockáztatom, bullshit, vagy legalábbis nem hiszem el, hogy egy közvetítő bárkinek nemet mondana."
Ez nem igaz. A turistát (pénz és valódi vásárlási szándék nélküli nézelődő) simán elküldöm.
Egy élethelyzet: magánhirdetésedet felhívja valaki, mert a fotóidon látja a milliós értékeidet a lakásodban, vagy ha ügyesen fotózol nem látszanak az értékek, de a profi tolvaj kikövetkezteti. Már tudja mikor vagy otthon, kimegy hozzád, első kérdése van-e riasztó. Megmondod neki nem igaz? És a lakóközösséggel kapcs is információkkal látod el. Aztán rá 2 napra kipakol.
Az ingatlanos viszont dokumentálja, akit kivisz, de a tolvaj fel se hív ingatlanost.
Nem tudom, én tulajként nem merném apróhirdetni a lakásom, házam.

@Kazinskyteo
"Pont az említett cégeknél nincs a vevőnek semmilyen költsége, kivéve "kikerülés" esetén."
Inkább csinálj egy próbamegtekintést, próbáld ki

@Jobagio
"Azzal hogy az ingatlanos is hirdeti, nem ér el több vevőt, mint a tulaj."
Ezt így exkatedra tapasztalatból írod? Mert nem igaz.

Az a baj, hogy a másik oldalról nem igazán tudtok semmit, csak az ilyen gyűlölködő "cikkekből" hergelitek magatokat.
A normális ingatlanosok meg tudnak élni, egyik ügyfél adja a másiknak tovább a névjegyét, tehát működik a dolog, de a legfontosabb: az együttműködéshez KÉT FÉL kell...

Bambano 2016.09.01. 22:50:35

amikor a mostani lakásomat vettem, sikerült találomra bemenni egy ingatlanoshoz, akkora gané embert rég láttam. bukott ügyvédjelölt volt, életében nem írt meg egy hibátlan adásvételit, szerzett hozzá kamujogászt.

amikor a hitelhez bevittem a bankba az adásvételijét, a bankos jogász úgy röhögött rajta, hogy talán azóta is csuklik még.

a történet akkor fordult jóra, mikor sok ismerőssel rendelkező haver ajánlott egy rendes ügyvédet, akire rábíztam, hogy vakarjon ki az ügyből. az ügyvéd is röhögött a szerződésen addig, amíg meg nem látta, hogy ki ellenjegyezte. mikor kiderült, hogy az ingatlanos apósa az ügyvédem, attól kezdve én röhögtem, de súlyosan, mert nagyon helyretette a vejét.

Kazinskyteo 2016.09.02. 00:17:37

@mákospacal: Kedves Mákospacal!
Próbálja meg értelmezni az alábbi sorokat!
dh.hu/ingatlan-szolgaltatasok/vasarolna

A teljes szolgáltatási paletta, amelyet a Duna House ingatlanvásárlás vagy bérlés esetén ügyfeleinek nyújt, TELJESEN INGYENES és nem jár semmilyen kötelezettséggel.

Szakamoto Csijo 2016.09.02. 09:22:58

Én is láttam már olyat, hogy az ingatlanos megszűri az érdeklődőt (konkrétan engem), de az akkora blődség volt, hogy utána két hitelintézetnél is mondták, amit magamtól is tudtam: meneküljek. Jó, mondjuk ott nem csak az ingatlanos volt hülye, hanem a tulaj is.
Az eset: kinéztem egy panellakást, ami enyhén szólva túlárazott volt, és konkrétan tudtam, hogy alsó hangon 5 hónapja hirdetik, annak ellenére, hogy a paraméterei alapján kb 2 hét alatt el kellett volna kelnie. Mindegy, felhívom az ingatlanost.
Kérdezem, láthatnék-e további képeket a lakásról (mondjuk alaprajz), mert összesen 4 képpel hirdetik, ebből egyik a sarokkád, ami a hirdetés szövege szerint ki lesz bontva a lakásból, nincs benne az árban (beszélgetésünk során kiderül, hogy a klíma sincs benne, pedig nem olcsóért hirdették, ráadásul, mint kiderült, ha kibontja a kádat és nem tesz másikat a helyébe, onnantól kezdve nem forgalomképes az ingatlan). A másik három kép is eléggé semmitmondó, de látom, jó környéken van, a konyhabútor se egy rohadó valami, hát felhívtam.
Az ingatlanos közölte, hogy a tulaj határozott kérése, hogy több kép nem lehet az ingatlanról. Nem, még alaprajz sem. Jó, akkor megnézném személyesen. Ingatlanos rákérdez az anyagiakra. Mondom, az önrészem megvan, de lesz itt bankhitel is. Erre az ingatlanos: ő addig meg se mutatja a lakást, amíg nem viszek neki a banktól egy pecsétes igazolást, hogy nekem meghitelezi a bank a fennmaradó részt (pénzügyi tanácsadóm: ez bullshit, ilyen igazolást egyetlen bank se fog nekem látatlanban kiadni). Ezen kívül, tegyem le foglalónak a komplett önrészemet (kb 35%), és a tulaj nem engedi kikötni a szerződésben, hogy ha a bank lép vissza az ügylettől, akkor a foglaló visszajár (ilyet ki lehet kötni érvényesen a szerződésben, meg egyébként is, ki hallott már 35%-os foglalóról?). Itt már a fejemet fogtam, elmagyaráztam az ingatlanosnak, mert lövése nem volt az előleg és a foglaló közti különbségről, hogy én jogász vagyok, értek hozzá. Erre ingatlanos: jó, hát én csak ingatlanügynök vagyok, én honnan tudjak ilyeneket?! (Kisanyám, ha már ezzel foglalkozol, legalább az alap dolgokkal illene tisztában lenned...)
Na, az lett a vége, hogy oké, ő beszél a tulajjal, aztán visszahív, hogy mikor mutathatja meg a lakást. Na, ennek már két hónapja, azóta is várom, hogy visszahívjon... És a lakást azóta is hirdetik.

Jobagio 2016.09.02. 10:22:05

Ha jól emlékszem 2014-ben egy felmérésben, mely szerint melyek a legunszimpatikusabb szakmák a szolgáltatás szektorban, megelőztük a taxisokat, így utolsó előtti helyre kerültünk... :))))))

Szakamoto Csijo 2016.09.02. 10:59:18

@Jobagio: Csak az a baj, hogy amíg a taxist ki tudom kerülni, mert vagy van saját autóm, vagy inkább megvárom a buszt, addig egy kizárólag ingatlanos által meghirdetett lakásnál esélyem sincs a tulajjal alkudozni.

Egyébként, a taxisnak legalább tudom, miért fizetek. Lehet, hogy az ingatlanos munkájában rengeteg a hozzáadott érték, de ebből egy külső szemlélő a következőket látja:
- rossz minőségű, kevés számú, semmitmondó fotó (amit többnyire nem is az ingatlanos lőtt, csak elkunyerálta/lenyúlta),
- semmitmondó információk a hirdetett lakásról (boltok, iskola a közelben --> ez az én mostani bérelt lakásomhoz is oda van írva, és még csak nem is igaz), semmi infó a rezsiről, a lakás paramétereiről,
- az ingatlanos nagyon kedves gárdedám, de alapvető viselkedési normákkal nincs tisztában, még a helyszínen sincs fogalma se a lakásról, többnyire oda se talál, max, ha többedszerre jön,
- készségesen elküld emailben mindenféle linkeket - csupa olyat, amit saját magamtól is ki tudok guglizni nettó 20 mp alatt,
- odaírja, hogy segít a hiteltanácsadásban - erre meg létezik a pénzügyi tanácsadó, akinek a honoráriumát a hitelező bank fogja kicsengetni,
- halvány segédfogalma sincs a jogszabályi környezetről. Ha felkérek egy ingatlanost, akkor elvárnám, hogy lebonyolítsa nekem a folyamatot ennyi pénzért.

Engem tényleg, őszintén érdekelne, mi a búbánatos lópikulát csinál egy ingatlanközvetítő, amit az eladó meg a vevő egymással nem tud leboltolni?

Jobagio 2016.09.02. 12:04:12

@Szakamoto Csijo:
" rossz minőségű, kevés számú, semmitmondó fotó (amit többnyire nem is az ingatlanos lőtt, csak elkunyerálta/lenyúlta),"

-ez mindig egy nehéz része az értékesítésnek. A fotók arra is hivatottak, hogy a teret szemléltessék. Sajnos ez nem egyszerű. Voltál már az Eiffel toronynál, vagy a Grand kanyonnál, vagy csak a Gellért hegyen. Egyszer vigyél fel egy panoráma fotót magaddal és érezni fogod a különbséget....

"- semmitmondó információk a hirdetett lakásról (boltok, iskola a közelben --> ez az én mostani bérelt lakásomhoz is oda van írva, és még csak nem is igaz), semmi infó a rezsiről, a lakás paramétereiről,"

Ez hasznos infó lehet egy családosnak, azonban ha nem igaz akkor ismét csak No comment...

"- az ingatlanos nagyon kedves gárdedám, de alapvető viselkedési normákkal nincs tisztában, még a helyszínen sincs fogalma se a lakásról, többnyire oda se talál, max, ha többedszerre jön,"

Hogy akar eladni valamit, amit nem is ismer??? Hogy nem tud viselkedni? Apósom szokta erre mondani, hogy nem csinálhattam én mindenkit... :)
Ez kb olyan, mint ha bemennél egy fogorvoshoz és azt kérné tőled, hogy Kérem, akkor vetkőzzön le... :)

"- készségesen elküld emailben mindenféle linkeket - csupa olyat, amit saját magamtól is ki tudok guglizni nettó 20 mp alatt,"

Ezzel így nem lenne baj, mondjuk ha mellé kiegészíti, olyan infóval, amit nem látsz, vagy nem tudhatsz. Pl.: Mennyiért adtak el ott lakást, vagy most szerződtek le egy projekt céggel, akik az egész házat felújítják és a liftet is kicserélik, vagy milyen bérleti díjjon lehet a környéken kiadni a lakást. Esetleg volt már benne és több lehetőséget is lát az ingatlanban.

"- odaírja, hogy segít a hiteltanácsadásban - erre meg létezik a pénzügyi tanácsadó, akinek a honoráriumát a hitelező bank fogja kicsengetni,"

Hiteltanácsadásért úgy tudom nem is lehet pénzt kérni. Egyébként az ingatlan irodánál dolgozó hitel tanácsadó az egyik legjobb dolog, amit ki lehetett találni.
Mert:
- sok bankkal kapcsolatban van
- több ügyfelet visz, ezért több kedvezményt is tud biztosítani és fog is biztosítani, ugyanis az ő jutalékát nem befolyásolja.
- Tudtad például, hogy az se mindegy, hogy melyik fiókba mész be? Nekem volt olyan ügyfelem, akik VIP státuszúak voltak az OTP-nél... Most a K&H-nál vannak. Mert a legjobb otp-s hitel ajánlat THM 6,5%-volt a K&H-s meg 3,8%. Olyanra felhívja a figyelmet, ha a hitel szerződésben meg van bontva a kezelési költség és hitel törlesztés és fix kamattal ajánlja a bank, akkor az nem jelenti azt hogy a kezelési költséget nem változtathatja.
- Ő tud arról, ha egy hitel korlátlanul előtörleszthető. Tud arról, hogy a folyósítási díj lealkudható illetve nem is kell fizetni. Tud arról, hogy az értékbecslés költségeit milyen módon lehet áttukmálni a bankra. stb.
- ja és full ingyenes. Másfél óra alatt az összes piacon lévő ajánlattal megismerkedhetsz, illetve annak előnyeiről és hátrányairól is tájékoztatást kaphatsz.

"- halvány segédfogalma sincs a jogszabályi környezetről."
Ez baj.

Szerintem te nem ingatlan tanácsadóval találkoztál, hanem valakivel, aki azt állítja magáról.

Szakamoto Csijo 2016.09.02. 12:24:48

@Jobagio: Köszi a válaszokat!
Amiket fentebb írtam, ez nem egy konkrét ingatlanügynök, hanem sok évnyi tapasztalat. Évek óta nézelődök mint potenciális bérlő, aztán, az utóbbi időben már, mint vásárló a piacon (vidéki nagyváros, azért eléggé behatárolt kínálattal). Ezek a tapasztalataim nagyrészt az egyik nagy ingatlaniroda alkalmazottaihoz köthetők.

Az, hogy boltok meg iskola vannak a közelben, alapból egy tök hasznos infó lenne. Én is kikötöttem, hogy az ovi sétálásnyi távolságra legyen tőlünk eljövendő lakásunkban. De amikor ez a kopipészt szöveg MINDEN hirdetéshez oda van írva, és az egész hirdetés áll három mondatból, akkor ezzel nem vagyok előrébb. Én kifejezetten szeretem a tulajdonosok kisregény-hosszúságú hirdetéseit. Mert lehet, érzelemből írja, de tele van infókkal. Az, hogy mi van közel és mi távol, tök relatív. A mostani lakásomhoz képest a legközelebbi bolt 800 méterre van, egy meredek emelkedőn kell hozzá felmenni. A bölcsi-ovi-suli 2,5 km, a legközelebbi buszmegálló és a gyerekorvos meg a patika 1 km, szintén kaptatón, ez például kicsi gyerekkel különösen kellemetlen. Ahol én lakom, ott kocsi nélkül nem is lehet létezni.

A fényképek: értem én, hogy mit mondasz. A Niagara vízesés is gyönyörű fotókról, de az már csak a helyszínen derül ki, hogy sose fogod azt látni, mert az csak a kanadai oldalról látható, Kanadába pedig vízum kell :P Ettől függetlenül, lehet normális képeket lőni. Normálison azt értem, hogy ne a ruhásszekrényét fotózza le, hát kit érdekel, nem azt akarja eladni, hanem a lakását (és én se azt akarom megvenni). Tessék lőni olyan képeket, amin látszanak a szobák, a fürdőszoba, a konyha állapota, látsszon a radiátoron a fűtésmérő, látsszanak az ablakok. Nappal tessék lőni a képet, nem este, nem lehúzott redőnynél, nem érdekel, hogy a tévében épp a Barátok közt megy. És meg lehet csinálni, mert láttam már olyat is, ahol szuperül volt fotózva minden (a család fotózta, pedig nem profi fotósok profi géppel).

Ha én hirdetnék eladásra egy ingatlant, akkor a hirdetés szövegét úgy fogalmaznám meg, hogy "nekem mi számítana, ha lakást szeretnék venni?" A napfényes, frekventált, buszmegálló a közelben meg hasonló semmitmondó lózungok helyett beírnám, hogy rezsi télen ennyi, nyáron ennyi, közös költség ennyi, ebben ez meg ez van benne. A szomszédban idős nénik/kisgyerekes családok laknak (én pl. kisgyerekkel nem költöznék be egy nyugdíjas otthon közepébe, és nyilván Maris néni se egy kisgyerekek uralta társasházba). Aztán: a társasháznak megtakarításai is vannak, vagy épp vagy egy kis adóssága, de csak mert épp most lett leszigetelve meg most szerelték be a vadiúj übertakarékos házközponti fűtést. Ha ezt én, a tök laikus így össze tudom rakni, az ingatlanügynöknek miért nem megy? Ja, mert több a munka vele? Meg enélkül is elmennek a lakások? Hát igen. Csak akkor meg ne csodálkozzon az ingatlanügynök, hogy a szakmájának nincs becsülete.

Amit a hiteltanácsadóról leírtál, az így mind igaz, szép és jó, de ezért írtam fentebb a pénzügyi tanácsadót: az enyém konkrétan ugyanezt csinálja :D Csak épp nem egy ingatlaniroda alkalmazásában.

Az, hogy neveletlenek (nem trappolunk be utcai cipővel egy vadidegen hálószobájába), hogy nem tudnak semmit a lakásról (megérkezik 10 perccel előbb és megkér, hogy vezessem már körbe és meséljek a lakásról, mert neki fogalma sincs róla, aztán nagy arccal visszaböfögi az érdeklődőknek, amit öt perccel korábban tőlem megtudott), ezek már sajnos annyira általánosak, hogy lassan már meg sem lepődöm. Tök korrekt ingatlanossal én még nem találkoztam, pedig - a helyzetemből adódóan, ugye árulja a tulaj az általam bérelt lakást - jött már szembe néhány.

Jobagio 2016.09.02. 12:57:43

@Szakamoto Csijo: Sajnos az arány nagyon rossz jó és rossz között. Ha csak a saját franchise-t nézem, ahova eladtam a lelkemet, akkor kb. 16:1-hez a bénák javára. :)

A pénzügyi tanácsadó vs franchies-os hiteltanácsadó. Sajnos erre nem látok rá, melyikük visz több ügyfelet egy bankba. Nálunk aki intézi ezt kb 10 éve csinálja. tavaly csak 1,2 milliárd forintnyi hitelt közvetített (tavaly előtt ez 1,8 milliárd volt). Rendszeresen jönnek hozzá a bankból a piacról érdeklődni és tanácsot kérni, hogy milyen termékkel lépjenek ki a piacra.
Volt hogy családnak intézett hitelt építkezésre, azonban nem volt vezetékes víz a telken. Azt sikerült elfogadtatni a bankkal, hogy fúrattak egy kutat. Ezt nem hiszem hogy egy bankos frontdesk-essel le tudja deal-elni bárki is. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez csak az én véleményem, illetve egy pénzügyi tanácsadó sokkal szélesebb körben tájékozott (tőzsde/ingatlan/befektetési alapok/...), hogy mi az amiben lehet gondolkozni ha az ember fialtatni akarja a pénzét.

Várjuk a tisztulást. Hogy a jelenleg stagnáló piacon lekopnak/elfáradnak ezek az emberek.
süti beállítások módosítása