Börtönt az állatkínzóknak?
2016. február 20. írta: MagyarTarka

Börtönt az állatkínzóknak?

Vagy esetleg valami mást?

Ma kint voltam a Kossuth téren, kifejezni totális ellenérzésemet az állatkínzással szemben. Magáról a tüntetésről azt gondolom, hogy egyfelől méltányolandó, hogy valaki(k) megszervez(nek) egy ilyet, de még inkább az, hogy ilyen sokan eljöttek.

smurf-140213_1280.jpgAzonban magával az üzenettel, amely benyújtásra került a Parlament illetékes szakbizottságához, nem feltétlenül értek egyet. Történetesen azzal, hogy az állatkínzásért kiosztható börtönévek számát kellene növelni. A törvény jelenleg is megengedi, hogy börtönnel sújtsák az elkövetőket. Mégsem történik meg.

Ugyanakkor azt is gondolom, attól, hogy egy állatkínzó börtönbe kerül, még nem oldódik meg semmi. Meggyőződésem, hogy egy börtönbeli elhelyezés még egy teljesen normális embert is eldeformál... Az elítélt hozzátanul ezt-azt a vele egy zárkában ülő köztörvényesektől. Az állatkínzás elkövetéséhez hozzájáruló személyiségbeli problémákat, szocializációs hiányosságokat a börtönévek nem pótolják. Sőt... Ha a börtönbüntetésnek bármely téren visszatartó ereje volna, akkor már üresek lennének a börtönök, mert minden gazemberből angyal vált volna. De nem így van sajnos. Az egyénekben tapasztalható, egyre növekvő mértékű agresszió szerintem részben sajnálatos leképeződése a társadalomban általában tapasztalható feszültségnövekedésnek, meg még sok minden másnak. Utazz végig a metrón, és nézd meg, hogy konszolidált küllemű családanyák ordító amazonokká válnak a legkisebb sérelmük eredményeként.

Tudom, hogy vélhetően sokak ellenérzését váltom ki azzal, ha leírom: az állatkínzóknak szerintem nem a börtön volna a legcélszerűbb büntetés. Az elkövető, de még inkább a társadalom érdekében sokkal célravezetőbbnek gondolnék valamiféle terápiás nevelést, állatok közelében végzendő munkát vagy hasonlót. Igen, ez sok munka: kitalálni, megszervezni, végigvinni. Sokkal egyszerűbb börtönbe csapni a "selejtet", mert ott nincs a társadalom szeme előtt, nem kell vele foglalkozni. Mint a kukába kidobni a szemetet, aztán szemlesütve kijelenteni, hogy ez már nem a mi gondunk, szennyezze a környezetet a lehetőleg minél messzebbi szeméttelepen, de ne a mi közelünkben.

Csak majd ha a börtönben kikupálódik az illető és onnan kijön... Akkor viszont előbb-utóbb lesz vele dolgunk megint.  

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr148406738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása