Az első fotó szenzációja mindent megér?
2017. január 21. írta: MagyarTarka

Az első fotó szenzációja mindent megér?

fekete.pngMindenekelőtt: őszinte részvétemet kívánom a olaszországi buszbalesetben érintett összes családnak.

(Az angyalkák posztolását meghagyom a celebhölgyeknek.)

A blogra nem akartam írni, mert bármennyire is közügy, ha egy ekkora tragédia történik, mégiscsak a családok legbenső ügye, szívfájdalma.

 

De ami mellett végül mégsem tudtam szó nélkül elmenni:

A Dunakeszi Kinizsi futsal klub 2 órája a FB-on közölte az egyik elhunyt fiú nevét és fotóját. Majd ezt felkapta és közölte aztán a Nemzeti Sport és a Ripost is.

Miért nincs ott egyetlen jó érzésű, vagy legalább csak szakmailag korrekt újságíró, szerkesztő sem, aki azt mondja, hogy nem, ezt már nem?

Felháborodásomban írtam a futsal klub FB moderátorának, hogy ezt mégis hogyan? Azt írták válaszban, hogy egyeztettek a szülőkkel. Értitek. A szülőkkel, akik most életük legnagyobb sokkjában vannak, fájdalmuk semmihez sem fogható és nagy valószínűséggel nem az első gondolatuk felmérni, hogy egy futsal klub posztjában a gyermekük az első áldozat, akinek a fotója és neve kikerült az újdonságért és szenzációért lihegő médiába.

Abba a mértéktartó és szakmai és etikus médiavilágba, amelynek egyik mozgóképes képviselőjében (Tények) a helyszíni riporter ki tudja milyen informátorra hivatkozva bejelentette élő adásban, hogy nem is 16 áldozat van, hanem 19. Ezt a hírt azóta csak a Blikk vette át, de még ők is voltak annyira óvatosak, hogy hivatkoztak a Tényekre, mint forrásra. Megnéztem néhány nagynevű nemzetközi hírportált, ott azóta is 16 áldozatról esik szó. Őszintén remélem, csak a riporter elértette a számot és nem is lesz több.

A futsal klub bizonyára jó szándékkal tette, amit tett. Csak nem gondolták végig a következményeket. Tegyük fel, hogy CSAK online szakmai szempontból nem mérték fel a lavinát, amit ez a fotó elindít. Hogy most bárki aki arra jár az ő felületükön, ezerrel osztja a fotót, egy meghalt kisgyerekről. És nem biztos, hogy a szülők erre vágynak.

Mindenesetre az elhunyt fiúcska sportklubja akkora FB forgalmat köszönhet ennek a sajnálatos tévedésnek, ami korábban összesen nem volt náluk.

 

(terka)

UPDATE: Már a Blikk, a Propeller is közölte. Grat.

UPDATE2: Az anyaoldal, az Index is publikálta. Van az kattintás, ami bármit megér. Szégyelljétek magatokat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr7512144057
süti beállítások módosítása