Ha szereted a kutyádat, ne engedd az ágyba!
2022. június 28. írta: MagyarTarka

Ha szereted a kutyádat, ne engedd az ágyba!

A gazdik többsége jót akar a kutyájának. Ezért elkényezteti, még az ágyába is felengedi. Én is beleestem ebbe a hibába. Négy éven át együtt aludtunk Pipaccsal. Imádtam, hogy előbb fent van az ágyban mint én, hogy boldogan szuszog mellettem. Nem kellett volna, lehetett volna több eszem...

A városi kutyák közt arat a gerincsérv, nemcsak az ölebek, de a nagyobb testű kutyák közül is némely fajták hajlamosak rá, döbbenetes módon pont a gumilabdaként pattogó uszkárok, vagy a testőrség szimbólumai, a dobermanok között is gyakran előfordul.

A tünetek? Vérfagyasztóan sikító hangokat eredményező fájdalom, és ha nagy a baj, akár rögtön bénulás is bekövetkezhet.

Három héttel vagyunk a gerincsérvműtét után. Sose derül ki, hogy ott és akkor mitől lett. Több orvos genetikai okokat emleget. Mindenesetre örökre megtanultuk a leckét. Ágy, lépcső tilos egy tacskóforma jószágnak. Itt ülünk a 36 fokban a lakásban, lassú és rövid séta naponta 3x. Nincs rohangálás a Hajógyárin, nincs erdő-mező, nincs játék a többi kutyával, de még a kedvenc játékokat is el kellett tenni, mert nem dobálhatja magának a kedvenc ikeás patkányt a levegőbe, nehogy megrántsa a műtött nyakát. Étkezés kézből, felemelt tányérral, napi 2x masszázs és gyógytorna, hetente fizikoterápia. Bármi, csak meggyógyuljon...

Szerencsére megengedhettem magamnak, hogy nem kellett az elaltatás mellett döntenem. Megszakadt volna a szívem. Fájdalmas tény, hogy a kisállatok gyógyíttatása nem csupán érzelmi döntés. Ha kutyát veszel magadhoz, számítanod kell rá, hogy a vérvétel 20 ezer, az ultrahang 30 ezer, az extra ügyeleti díj 30 ezer, a CT vizsgálat 150 ezer, a műtét még ennyi, a kórházi tartás napi 40 ezer, a gyógyszerek 6-8 ezer. És örülsz, hogy találsz egyáltalán helyet, ahol mindez egyben megvan, rendelkezésre áll, fogadnak hétvégén is. Egy lábba ment toklász eltávolítása altatással, gyógyszerekkel, utókezeléssel akár százezerbe fájhat. És hiába kötöttél előrelátóan kisállat-biztosítást: a biztosító legfeljebb 35 ezer Ft-ot térít vissza egy "káresemény" után...

Késő bánat, eb gondolat? Igen. Talán annyi kellett volna, hogy a legelejétől, amikor kihoztam a menhelyről, következetesen tiltani kellett volna a kanapén héderelést - ami törvényszerűen együtt jár a leugrással is. Ami akár végzetes elváltozást okozhat a gerincben.

Gondolj bele, ha te ugranál le a testmagasságod kétszereséről a két kezedre... Mit szólna a vállad, a gerinced? Ugyanez a brutál terhelés éri a kistestű kutyust, ha leugrik a gazdi 50-60 cm magas ágyáról.

Rakhatsz rámpát az ágyhoz nyugodtan... Elég egy csengetés, a házőrző-ösztön felülírja a tanultakat. Csengőszó, ugrás... hopp, megvan a baj. Elég egy utált szomszéd kiabálása, és az öledben addig nyugodtan alvó, 20 centiméter marmagasságú kutyus leugrik ötszörös magasságból, akár 1 méter magasból.

Amíg nem veled történik meg, nem hiszed el, hogy baj lehet....

Nekem Pünkösd 4 napos hétvégén kellett körberohannom a Balaton-felvidéket állatorvos után kajtatva. Nem akarod tudni, milyen érzés egy a fájdalomtól sikító kutyával tehetetlenül keresni a megoldást. Végül találtam egyvalakit, aki rendelési időn kívül ellátta a kutyámat, adott 3 napon át injekciót elsősegélyként, hogy legalább ne sikítson az állat a fájdalomtól.

Azóta volt sürgősségi CT, majd rögtön meg is műtötték csóri kis jószágot. Azóta lábadozik. Nincs játék, nincs nagy séta, van naponta 2x gyógyszerek beleimádkozása, gyógytorna. És minden pillanatban, amikor hozzáérek, hogy ráadjam a hámját, egy frászba vagyok, hogy nehogy ismét sikítson... Ez az érzés sose fog már elmúlni, ez az én személyes büntetésem.

A kutyáknak nem való a lépcső. Nem való a magas ágy. Hiába te emeled fel és nem ő ugrik! Ezzel azt építed bele, hogy neki igenis fent lehet lenni az ágyon. És ha nem vagy ott, fel fog menni egyedül. És le is fog jönni... Hiába tanítottam meg, hogy a kanapé szélén meg kell állni és én leemelem. Amíg ott voltam mellette, addig betartotta. Ha nem voltam ott, felment és leugrott.

Te ne kövesd el ezt a hibát, ezt szajkózom mostanában minden tacskós gazdinak, akivel csak találkozom. A kis szőrgombócok, a tavaszi kiskutyák ugyanis most kerülnek gazdákhoz. Édesek, helyesek, ölelni való plüsskutyák, meleg barna szemükkel szinte könyörögnek: vegyél fel az ágyba. Csábító gondolat, jó érzés. DE NEM SZABAD! Az állat érdekében. Azt kell megszoknia, hogy nem lehet fent, neki a földön van a helye.

dachshund-g27b28cdd6_1920.jpg

fotó: pixabay.com

Nagyon édes egy kanapén szuszogó blöki! És nagyon csábító dolog, de SOSE engedd fel a kanapéra vagy az ágyra. A leugrás tönkreteheti a gerincét. Pipacs beszámolóját itt olvashatod a gerincsérv gyötrelmeiről:

https://pipacskutya.blog.hu/.../auuuuuuuuuuuuu_nagyon.

 

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3917867881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.06.29. 10:22:16

Kedves Terka! Vegyük úgy, hogy ezt a bejegyzést most nem találtam. Minden hízelgési szándék nélkül nagyon tisztellek, és hogy ez így is maradjon, "ezt a bejegyzést most nem találtam".

Most hogy ezt rögzítettük, a továbbiakban csak úgy általánosságban:
Jó régen mondta még egy ismerősöm (elég fiatal voltam még), hogy a kutyának legyen kutyasora. Nem értettem vele egyet, ezért elmagyarázta.

- A kutya helye az udvaron van, a házában.

- A kajája legyen tápláló és naponta egyszer, de nem kell neki pár fogásos menü, jó a maradék szükség szerinti kiegészítő táppal. Ha nem eszi meg, nem kell neki adni újat, majd megeszi, ha éhes lesz. Mindez azért, mert ragadozó. Természetes, ha néha nem sikerül a vadászat, nem fog belehalni a koplalásba, és még jót is tesz az emésztésének. Pedagógiailag sem hátrányos.

- A fekhelye a kutyaólban van, egy régi posztókabáton, vagy pokrócon. Nem az emberi bőr finomságához kell idomítani, van szőre, és az jó a téli hideg ellen is.

- A házba akkor mehet, ha a gazdi az óljában alszik, tehát sosem. Ez megelőzi azt a problémát is, hogy esetleg az ágyban foglal helyet.

- Végezetül, a kutya nem dísztárgy. Feladata van. Vadászat, házőrzés, személyvédelem, vakvezetés, stb. Városi állattartásra legjobb az aranyhal. Buta, tehát nem unatkozik, csendes, nem kell sétáltatni, fürdetni, fésülni, mégis szép a pikkelye. Lehet benne gyönyörködni, mert másra úgy sem jó, és nem is lesz tőle letargiás.

Valószínűleg azért alakultak a kutyatartás íratlan szabályai ezen elvek szerint, mert az így tartott kutyák jellemzően az éves oltás alkalmával látnak állatorvost, mégis megérik a kutyaaggastyán kort. Nekem volt már több kuvaszom és berni pásztorom is. Egyik sem volt törzskönyves, nem is érdekel, csupán ezeket a jegyeket hordozta. Csupán egyet kellett elaltatni már jó öregen, mert a korához még társult egy daganat is, és szenvedett. Azt is meg lehetett volna előzni, ha szuka létére hagyom, hogy legalább egyszer legyen saját alma. Tanultam belőle, egy szaporodást minden szukámnak hagyok, és azóta nincs is ilyen probléma. Az állattartásnál nem a saját emócióinkat kell előtérbe helyezni, hanem a jószág természetes szükségleteit. Nem az igényeit, mert azok hamar elszállnak, hanem azt, amire az egészsége megőrzéséhez szüksége van.
Száraz, legfeljebb széna puhaságú fekhely, elegendő táplálék, elvárások, jutalmak, élettér. A többit csak az emberek képzelik hozzá a saját igényeikből kiindulva. Már nem vagyunk messze az összkomfortos kutyaóltól, amit ugyan a kutya nem használ semmire, de legalább megdicsőülhetnek a fejlesztőik.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.06.29. 11:20:41

@F.M.J.: Szia, érteni vélem, amit írsz... Viszont, ez messzire vezet. Az embereknek sincs jó helyük a panelekben, sokkal jobb az erdő mellett, jó levegőn. A kajánk se jó, amit e-vel dúsítva tudunk venni a sarki bótban, sokkal egészségesebb a kertben szedett paradicsom. szóval, ahogy halad előre (?) a civilizáció, változnak a peremfeltételek. Régen a kutyáknak nem volt pl. oltás a szopornyica ellen, el is pusztultak benne jó sokan. Régen lehetett a kutyákat 1 méteres láncon tartani, ami biztosan nem volt jó nekik... Meg üres rántott levesen is lehetett tartani... Aminél biztosan tartalmasabbak a tápok.
Szóval, minden relatív és minden változik.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.06.29. 12:13:30

@MagyarTarka:
"Az embereknek sincs jó helyük a panelekben"
- Nincs bizony. Én is éltem városban, és mikor az életem úgy alakult, hogy hosszútávon mindenestül ez inkább hátrány, mint előny lett, valamint a vidéki élet hátrányai egyre inkább áthidalhatóak, tehát mindent egybevetve egyre okafogyottabb ott élni, nos ekkor éltem a szabadságjogommal, és egy faluba költöztem, mert itt valóban jobb, mint a panelben, és a választás csupán döntés kérdése.

"A kajánk se jó, ... sokkal egészségesebb a kertben szedett paradicsom."
- Tökéletesen egyetértünk. Többek között ezért költöztem ide. Én ilyesmiket eszek, ilyesmiket ettek a gyerekeim, míg felnőttek, és orvossal csak a jogsi lejáratakor, a munkahelyi időszakos ellenőrzéskor, meg a véradásokon találkozom, pedig már rég elmúltam 50. A témában hamarosan közzéteszek egy cikket, de most nem ez a lényeg.

"Régen a kutyáknak nem volt pl. oltás a szopornyica ellen, el is pusztultak benne jó sokan."
- Nem akarok embertelennek tűnni, de most meg ezrével sínylődnek a telepeken jól megmentve, általában sokkal egészségtelenebbek, és olyan betegségektől szenvednek, amik elvileg nem is lehetnének. A természetbe beavatkozni az ember különösen tehetségesen tud, a következményei megmagyarázásában is kiváló, de a lényeg megértéséhez nem szentimentalizmus kellene, hanem a természet józan tisztelete. Nem feltétlenül kellemes, de a természet szabályai szigorúak. A természetes kiválasztódás befolyásolása hátrányos a populációra, bármilyen cuki is egy kutyakölyök.

"Régen lehetett a kutyákat 1 méteres láncon tartani, ami biztosan nem volt jó nekik..."
- Ez egy legenda. Nem lehet, mert akkor nem tud megfordulni sem. A kutyalánc általában 5-6 méternél kezdődik, és van, hogy az is futóhuzalban végződik. Az állat elég nagy területen mozoghat. Érdemes még megemlíteni a lánc vs kenel vitát. A kenel mérete 2x3 nm, az 5-6 méteres minimum lánc pedig a mozgókör sugara. A kenelnél a kutya előtt folyamatosan rács van, a láncról pedig szabad a kilátás. Mindenki döntse el maga, meg azt is, hogy vajon mennyivel felkészültebbek a témában a kenelek városlakó harcosai, mint az egészséges kutyákat tartó hétköznapi parasztemberek.

"Meg üres rántott levesen is lehetett tartani"
- Nos ez valójában pénz kérdése. Mindenre van példa, de a jellemző az, hogy az tart kutyát, akinek erre megfelelő erőforrásai is vannak. Ez az emberi döntés. Van az állati, vagy emberi, de adhoc megközelítés, amikor a kivert kutya választ gazdát, vagy a csóró "megvendégeli" a kóbor kutyát, míg végül a nyakán marad, amikor valóban előfordulhat az elégtelen táplálás, viszont ez még mindig jobb, mint amihez képest van (kivertség, éhhalál, veszettség, stb.).

Összességében elmondható, hogy míg az ember döntési helyzetben van, még ha döntésképtelen is, hogy hol és hogyan éljen, addig a kutya nem ilyen szerencsés. Az, hogy sokan azt hiszik, hogy a saját normáik szerinti jólét biztosításával jót tesznek a háziállataikkal, valójában önámítás. Akkor tennének jót, ha nem nemesítgetnének és szaporítanának életképtelen fajtákat, nem tolnák túl a gondoskodást, és ezáltal tiszteletben tartanák a természet törvényeit. Sokkal kevesebb, és sokkal egészségesebb kutya volna.

midnight coder 2022.06.30. 07:21:28

@MagyarTarka: Az ember egy értelmes lény, a kutya pedig egy ragadozó állat ami történetesen az ember mellé szegődött pár ezer éve. A várost az ember hozta létre magának, a saját szükségleteinek a figyelembe vételével. Nyilván neki sem jó - de míg az embernek megvan a módja arra, hogy kiszabaduljon ebből - filmek, könyvek, számítógépes játékok, stb. addig egy kutyának erre nincs lehetősége. Igazából jó eséllyel az egy méteres láncra kötött falusi blökinek még mindig jobb élete van, mint a panelben élő társának, pláne ha a gizda dolgozni jár. Mert a vidéken láncon élő kutya millió természetes szagot érez, a falusi udvart látja maga körül, más állatokat lát, hall, és nem a négy fal közé van bezárva ahonnan csak szarni viszik le a játszótérre.

lenoardo999 2022.06.30. 09:32:13

Egy esetből általánosítani marhaság. Holnap ráesik egy cserép az utcán a tetőről, és valaki megírja, hogy ne menjünk sétálni. A kutyák számára egyáltalán nem életidegen dolog az ugrálás, evolúciósan beletartozott a mindennapjaikba, csak a mai ember számára az egyetlen elképzelhető fizikai mozgás amíg a fotelből átmászik az ágyába.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.07.01. 19:47:59

@lenoardo999: Szia, sajnos nem egyetlen eset. a közvetlen környezetemben van mg 2 kutya, amelyik ebben szenved, az egyiknek a műtétjét nem is vállalják, mert több helyen van sérv a nyakában. Ő például nem sikít a fájdalomtól hanem ELÁJUL néha, annyira erősen fáj neki...
Egy állatorvos-asszisztens ismerősöm szerint a tacskó-formátumú kutyák kb 80%-a érintett - különböző mértékben. A többségükön talán észre se veszik, csak kicsit sántít vagy döcög. Van, amelyik (mint a fenti) elájul a fájdalomtól, azt se tudják eleinte, mi a baja.
Ma egy állatpatikában voltam, ahol az ott dolgozó hölgy elmesélte, az ő kutyáját 4 éve műtötték gerincsérvvel, szerencsére nem bénult le, de nem tudja tartani a vizeletét.
Szóval, sajnos, nem egyetlen eset a miénk...

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.07.01. 19:49:16

@lenoardo999:
Amúgy, ha már az evolúciót említed, nem feltétlenül visz előre - mármint fizikailag - hiszen ha ma körülnézek, alig látok daliás 170 fölötti pasikat... :P

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.07.02. 09:20:38

@MagyarTarka:
"a közvetlen környezetemben van mg 2 kutya, amelyik ebben szenved"
"a tacskó-formátumú kutyák kb 80%-a érintett - különböző mértékben"
- Brutális, főleg a második kijelentés. Természetesen a kiskutyád már él, szereted, és szeretnéd, ha nem fájna semmije. Én sem kívánok semmi ilyesmit egyetlen élőlénynek sem, mert egyetlen állat sem tehet a létéről, azt sem érdemli meg, hogy ezért szenvedjen.

Az már egy másik kérdés, hogy mit tehetünk ellene. Nos a meglévők kínjait meg kell próbálnunk enyhíteni, de egyszer az ő megpróbáltatásaik is véget érnek. Egyetlen kutya sem éri meg a 20 évet, mert nekik kevesebb van megírva. Na de utána vannak lehetőségek. Ha már a tacskó mint fajta ilyen életképtelen tutujgatni tenyésztett kínlódáscsomag, akkor talán olyan kutyát kell választani, amelyik génállománya közelebb áll a túléléshez. Eleve képtelenség, hogy egy állat izomzata ellenállóbb legyen, mint a csontozata. Hogyan lehetséges, hogy hétköznapi mozgásoktól egy állat alapszinten lesérül? Nem igazán értem. Olyan, mintha az evéstől leépülne az emésztés.

Nyilván nem fogjuk a világot megváltani, de csak úgy elvi szinten kimondható, hogy ha az emberek tudatában lennének, hogy a tacskó testfelépítésű kutyák emberileg, anyagilag, fizikailag sokkal nagyobb problémák, mint amilyen cukik, és inkább "megéri" ilyen méretű - hamár öleb kell - haszonkutyát (pl.: foxi), vagy méginkább valamilyen keveréket (egészségesebb immunrendszer) beszerezni, mert avval tényleg csak a szükségletek kielégítése jár, a többi meg csak játék. Ha senkinek nem kellenének tacskók, akkor nem is szaporítanák, tehát nem is lennének. Sem a tacskók, sem a vele járó problémák. Igaz, az orvosok is kevesebb bevételt remélhetnének (ezen érdemes gondolkodni).

"ha ma körülnézek, alig látok daliás 170 fölötti pasikat... :P"
- Jó a felvetés, én meg csinos kedves arcú hölgyekből látok egyre kevesebbet. Ezzel szemben egyre több az elhízott, agresszív, önimádó feminista elviszingli próbababa. Ez nyílván tökéletesen kompatibilis a zsíros sörhasú gnóm hímekkel, vagy a szteroidokkal gyúró felfújt bájgúnárokkal. Súlyosan elmaradott szexuális nézeteim miatt, ez uóbbiakat nemigen szoktam vizslatni, de ez is csak evolúció. Nincsenek természetes kihívások, amik megoldása épkézláb testfelépítést, megfelelő kézügyességet, mozgékonyságot, egyensúlyérzéket, intellektuális meoldóképeségeket igényelnének. Az evolúció alkalmazkodás. Most a kiválasztódás az életképtelen, sötétben burgonyaszirmot majszoló mindenmentes löttyöt kortyolgató multivitaminozott életunt öncélú frusztrált álmodozó kockák felé mutat. Ezek választódnak ki. Ha akarsz még valódi izmokkal rendelkező szívós, terhelhető, életrevaló hímeket találni, akkor kicsit túl kell utaznod az aglomeráción. Oda, ahol olyan emberek élnek, akik előállítják a szükségleteiket. Igaz, már itt is sok a haladár önmegvalósító szerencsétlenség, de azért - nemtől függetlenül - a lakosság nagyobbik része még jobban hasonlít a normálisra, mint a nagyvárosi felhozatal.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.07.03. 20:42:07

@F.M.J.: Szia ismét. Épp túl vagyok az "agglomeráció határain" vagy 200 km-rel... :) Ilyenkor ritkán ülök gép elé. Nos, többségében osztom a nézeteidet.
A kutyámról csak pár fontos részlet, hogy helyére kerüljenek a dolgok. Menhelyről kihozott, utcára dobott kutya volt. Keverék, nem tenyésztett, de javarészt (ránézésre) talán drótszőrű tacskó, meg még valaki, aki épp arra járt a mamánál. Jelenleg 4 éves, tehát nem idős állat. Utánaolvastam bőségesen, a kötőszövetek gyengesége/erőssége sajnos genetikai adottság. A fene tudja, milyen volt az előélete, mielőtt kihoztam a menhelyről. A fene tudja, hogyan táplálták. Ma épp olvastam egy cikket, hogy egy kisgyerek meghalt a vegán életmódtól. Sajnos a kutyákat is össze-vissza etetik minden szarral, van, aki vegán kaján tart amúgy ragadozó eredetű kutyát... Na mindegy. Jelenleg jobban van szerencsére. És én ennek örülök. Mert igen, szeretem őt, fontos nekem. És ezt nem szégyellem és nem magyarázom. Szerintem ez így normális. "Felelős vagy a rózsádért..." Szép estét.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.07.04. 09:13:20

@MagyarTarka: Miért kellene szégyellned, és főleg magyaráznod? Magam is úgy gondolom, hogy az állat nem tehet a létéről, és ha már világra jött, hát élhessen. A fenntartásaim sem nem ellened, sem nem a kutyusod ellen szólnak. Én a jelenséget tartom aggályosnak.

Az emberek a történelem során koncepciózus kiválogatással kitenyésztettek különféle célokra ebeket. Ezek túlnyomó része jól sikerült tenyésztés lett. Lettek hegyi mentők, juhászkutyák, pásztorkutyák, őrző-védők, miegymás. A célszerűen nemesített állatok értelem szerűen életképesek, hiszen anélkül nem lennének alkalmasak a feladat ellátására. Hiába használják őket más célokra, az életképesség garancia, hogy a gazdi túlnyomórészt örömét lelje benne, némi kellemetlenséggel, pl éves oltás, hasonlók.

Sajnálom a kutyád, meg téged is, hogy nem tudsz segíteni rajta. A genetikai hibákat nem lehet egyszerű orvosi beavatkozással gyógyítani. A kutya szándékolt mozgását kell korlátoznod, hogy később ne fájjon neki. Abszurd, de ez van. Én azokra haragszok, akik egyáltalán kitenyésztették ezeket a szenvedéscsomagokat, és hagyják, hogy az életképtelenségig rombolt génállományukkal fertőzzék a még egészséges fajtákat. Legjobb lenne mindet kasztrálni, és vigyázni rájuk, hogy minél kevesebb kínlódás közepette éljék végig az életüket. Végülis állatok. Azért tartjuk legtöbbjüket, mert szeretni valók. Szeretni pedig olyat is lehet, amelyik bátran szaladgálhat, meg ugrálhat, ahogy a kedve tartja, és ez nem önmagára veszélyes, hanem arra, amit közben tönkretesz. Na azon már tudnánk segíteni neveléssel. Gondolom ezzel összességében tudunk egy nevezőre kerülni :) . Gyógyulást a kutyusodnak, biztosan jobb a sorsa melletted, mint ahonnan megmentetted! Jó pihenést az agglomerációs hegyen túl!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.12.13. 13:07:16

Szia Terka!
Kaptam egy mailt, hogy egy széllelbélelt szalonképtelen szánalmas szélkakas ideszellentett, de nem találom. Kiszellőztettél?
süti beállítások módosítása