Miért nincs hétvégi állatorvosi ügyelet a Balaton-felvidéken?
2022. június 06. írta: MagyarTarka

Miért nincs hétvégi állatorvosi ügyelet a Balaton-felvidéken?

Háromnapos hétvége. Keszthelytől Fehérvárig nincs elérhető állatorvosi ügyelet. Megtapasztaltam, tény.

A Balaton-felvidék szívében temérdek helyben élő állattartó mellett a sok tízezer itt nyaraló is indokolttá tenné, hogy legyen ügyeleti állatorvosi ellátás. Nincs. Az érthetetlen és megoldásra váró jelenségről megpróbálok érzelemmentesen írni. Leginkább azért, mert bízom benne, hogy valakinek legalább az üzleti érzékét felpiszkálom. Bár a fájdalomtól sikítva reszkető kutyájáért aggódó gazdiként nehéz, megpróbálok csak a tényekre szorítkozni.

vet-g3b19cb5d9_1280.png

Tegnap késő délután a kutyám hosszan, velőtrázóan sikítva jelezte: nagy baj van. Rémült telefonálgatásba kezdtem, Google a jóbarátom, amit kidobott telefonszámot, mindet felhívtam.

Az eredmény: Keszthelytől Balatonfüreden, Tapolcán át Fehérvárig senkit sem értem el.

Illetve, ahol felvették a telefont, szikár közlés: nincs ügyelet az állatorvosi rendelőben. Egy közeli kisközség állatorvosa azt mondta, induljunk egyenesen Fehérvárra, mert egész Veszprém megyében nincs állatorvosi ügyelet. A fájdalomtól sikító kutyával simán elindultam volna oda is, vállalva a több mint egyórás autózást, de azért előtte felhívtam a megadott rendelőt, mégse zötyögtessem a beteg állatot hiába. Többszöri próbálkozásra sem vették fel a telefont.

Végső kétségbeesésemben belém villant: Veszprémben ismerek egy vadállatmentő szervezetet (akiket csak azért nem linkelek be ide, mert nem akarok rájuk szabadítani egy csomó aggódó gazdit... másként fogom meghálálni a segítségüket) - egy ideje nekik adom az adóm 1 százalékát is, mert lenyűgöző az áldozatos munkájuk, aminek köszönhetően évente több ezer rászoruló vadállatot mentenek meg. A kutyám nem vadállat, de ha valaki, akkor ők tudhatják, kihez lehetne fordulni. József (Jocka) az alapítvány munkatársa először nem tudta fölvenni a telefont, de (láss csodát) visszahívott! Pedig aznap már én voltam közel a századik (!), aki hozzájuk fordult. A hangomon hallhatta, tényleg baj van, így bár nem vadállatról van szó, segítséget és visszahívást ígért. Nem telt bele 5 perc és megadta egy veszprémi állatorvos számát, akivel közben meg is beszélte (!), hogy nézze meg a kutyámat. Ezúton ismételten köszönöm a segítséget József! Autóba vágtuk magunkat, a kutyám szakértő kezekbe került egy órán belül, megkapta az ellátást, amitől jobban is van. Nem győzök ezért elég hálásnak lenni a doktor úrnak! A sejthető diagnózist majd egy CT vizsgálat pontosíthatja, de az akut baj mindenesetre elhárult, a kutyám nem szenved.

 

Mi a történetből a lényeg? Sorolom:

1. Nincs szervezett állategészségügyi ügyeleti rendszer egy ekkora területen.

2. A felhívott állatorvosok közül egy azaz 1 volt olyan emberséges, hogy nem hagyta szenvedni, hanem ellátta az állatot, beáldozva a vasárnap estéjét.

3. A vadállatmentő alapítvány emberséges és segítőkész munkatársa nélkül nem jutunk el hozzá.

 

Nem értem a helyzetet

A magyar állatorvosképzés világhírű. Az állatorvoslás számomra azon pályák egyike, amelyről azt vélelmezem: csak hivatásként lehet csinálni. Aki orvosnak, állatorvosnak megy, TUDJA előre, hogy BÁRMIKOR belefuthat ellátásra szoruló akut betegbe. Ehhez képest tegnap két orvos is lazán elhajtott.

Az állatorvoslás jó üzlet, legalábbis látva évek óta az aktuális kutyáim aktuális számláit, annak tűnik. Egy max. negyedórás vizsgálat normál rendelési időben 8-10 ezer forint. A sürgősségi ellátás díja - helyszíntől függően - alapból 25-30 ezernél indul Budapesten. A CT vizsgálat ára közel 200 ezer forint lesz. 

Hogy a fenébe lehet, hogy egy ekkora, ráadásul fizetőképes potenciális betegekkel zsúfolt terület, hazánk kiemelt turisztikai tájegysége állatorvosi ügyeleti ellátás nélkül van?

Miért nem szervezik meg a területi hatósági állatorvosokkal a beosztást, melyik hétvégén ki elérhető? Vagy miért nincs olyan magán állatorvosi rendelő, akinek megérné akár csak hétvégi ügyeletre szakosodva elsősegély rendelést biztosítani? Akinek gond van az állatával, vagyis pontosítok: akit érdekel, hogy gond van az állatával, ha baj van, előteremti az ügyeleti ellátásra való extra díjat is.

Tudom, nem kicsi összegekről van szó, de tudva, hogy mennyibe kerül az állatorvosi képzés tandíja, az állatorvosi eszközök ára, a vállalkozás és rendelő költségei - máris reálisnak értékelhető.

Ami nem kifejezhető pénzben: állattartóként, felelős gazdiként, érző emberként TUDNOM KELL, van hova fordulni baj esetén.

Ha valakinek a fentiektől eltérő információja van, bátran ossza meg velem és az olvasóimmal kommentben! Adja közre a Balaton északi partján elérhető, ügyeletes állatorvos weboldalát!

(terka)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr917849591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leylandi 2022.06.06. 16:03:59

Nem akarlak elkeseríteni, de beteg emberként éppúgy nem számíthatnál ilyenkor semmi jóra. Esetleg végigülhetnéd jajgatva a sürgősségi várójában az éjszakát, hátha 6-8 óra után bejutsz. Hogyan várhatnád hát, hogy az állatok jobb helyzetben legyenek, mint mi, emberek?

Irbisz 2022.06.06. 16:39:55

"Az állatorvoslás jó üzlet, legalábbis látva évek óta az aktuális kutyáim aktuális számláit, annak tűnik. Egy max. negyedórás vizsgálat normál rendelési időben 8-10 ezer forint. A sürgősségi ellátás díja - helyszíntől függően - alapból 25-30 ezernél indul Budapesten. A CT vizsgálat ára közel 200 ezer forint lesz.

Hogy a fenébe lehet, hogy egy ekkora, ráadásul fizetőképes potenciális betegekkel zsúfolt terület, hazánk kiemelt turisztikai tájegysége állatorvosi ügyeleti ellátás nélkül van?"

fent magad is megválaszoltad a kérdést :).
bőven elég pénzt megkeresnek hétköznap, ezért (hosszú) hétvégén esze ágába se lesz ügyelni egyiknek se.
Az meg mégis micsoda naivitás Mo-on, hogy állatszeretetre és hivatástudatra hivatkozol, a legtöbbjük csak és kizárólag a sok pénzért csinálja, nem azért mert szereti az állatokat. Ha nem igy lenne, akkora ráadásul frekventált helyen valakit találtál volna hivatásost aki ellátja a kutyusodat, nem csak protekciós kapcsolaton keresztül.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.06.06. 18:38:19

@Irbisz: "A CT vizsgálat ára közel 200 ezer forint lesz."
Az Állatorvostudományi Egyetemen ez 70 ezer.

232323 2022.06.06. 19:14:35

egy ido utan a penz nem motival.
keresek eleget allatorvoskent h-p 9-17 kozott.

megoldottak ezt amugy az embereknel:kotelezo patikai ugyelet. a torveny erejenel fogva.

klassz megoldas.

232323 2022.06.06. 19:16:19

persze ha apad/anyad/te lennel akit kotelezo ugyeletre itelnek karacsony estejen akkor azert nem orulnel... ugye?

O.Endre 2022.06.06. 21:02:01

Fehérváron az Alpha-Vet-nél elvileg van ügyelet. Ha volt, és nem vették fel, annak lehet az is az oka, hogy tényleg ők az egyetlen ügyelet a térségben, és el voltak foglalva.

Érdekesség: Az Állatorvostudományi egyetem ügyelete kifejezetten nem veszi fel a telefont, de azt hiszem ezt írták is valahol. Amikor mi kénytelenek voltunk odamenni, akkor ez volt ott a rendszer.

Amúgy igazad van, nem jó ez így.

Ide mit kell írni? 2022.06.06. 22:00:51

Baranyában , Pécsen évek óta nincs Dunaföldvár a legközelebbi , ha még működik . Még kaposváron az egyetemen sincs . Számoljunk egy picit ( aki pontosabb számokat tud majd segítsen ) . Mondjuk egy állatorvos +asszisztens rendelővel asszisztensel 1 nap 150000 Ft kölség , ha csak ül a rendelőben . Van pécsen legalább 25 állatorvosi praxis . igy minden rendelőre jutna 1,5-3 havonta 1 ügyelet Kibírható ? szerintem igen . Fizetnél havi 1000 Ft-ot ( pl valami alapítványnak aki szervezi az egészet ) amiből mondjuk a rendelkezésre állás díját meg lehetne támogatni , amit fixen megkapna a doki aki ügyel . Én igen , csak azért hogy biztonságban tudjam a kutyáimat hétvégén is . A kérdés lenne e pécsen és környékén erre mondjuk 5000 ember . Nyilván erősen szűrni kéne a betegeket , mert előbb utóbb mindenki oda menne , aki hét közben nem tud eljutni a dokihoz ( mint az emberi ügyeleten. )

Igen megoldható törvénnyel is , meg is kellene .
De tudok olyan emberi gyógyszertárat , aki úgy hirdeti magát , hogy 0-24-ban nyitva vannak , mert megéri nekik .

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.06.07. 08:30:08

@Ide mit kell írni?:
Látod, te legalább már eljutottál oda, hogy gondolkodtál és jó javaslatod van. Köszönöm! Sztem az se baj, ha hétvégén megy oda, aki nem jut el hétköznap - ha kifizeti a plusz ügyeleti díjat, plusz bevétel a rendelőnek.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.06.07. 08:31:58

@232323: Maradjunk annyiban, hogy ügyeltem én eleget - más szektorban... Szóval tudom mit jelent. Ha úgy vesszük, folyamatosan ügyelnek a buszvezetők, a közértesek, a benzinkutasok...

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.06.07. 08:33:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ...meg a vérvizsgálat és a szív ultrahang, ami kötelező az altatás előtt, plusz külön az altatás díja. Pikk-pakk összejön, nyugi.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.06.07. 08:35:30

@Irbisz: Lehet, hogy igazad van... Én szeretnék még hinni az ósdi hivatástudatban és az állatszeretetben. Emlékszem, amikor az első kutyám szopornyicás lett, még telefonunk se volt, gyerekként eltekertem bringával az állatorvoshoz, aki otthagyta a rendelést és eljött - egy gyerek szavára - mert tudta, hogy gáz van és segítség kell...

csodalámpa 2022.06.30. 06:01:23

2 éve Keszthelyen nyaraltunk, akkor ott volt egy mobil állatorvos és 25 percen belül kijött a fulladó kutyámhoz. Én amúgy két nyomott orrúval nyaralok, jellemzően a Balaton északi partján (Szentantalfa, Akali, Zánka, stb.), az a stratégiám, hogy előre tájékozódom, hol van a közelben állatorvos, megkeresem, egyeztetek vele az elérhetőségéről, mert az nagyon para, ha csak akkor kezd el keresgélni az ember, amikor éppen beüt a szar...és otthon Budapesten is ez a stratégia, a saját állatorvosunkat riasztom először, ha vészhelyzet van. (rossz tapasztalataim vannak a lehel úti állatkórházzal, oda soha többet nem vinnék kutyát, pedig az van a legközelebb hozzánk, illetve azóta már az Ázsia centerben lévő ügyelet is megnyílt) plusz alapvető dolgokkal fel vagyunk készülve mindig (antihisztamin, szteroid - allergia ellen, komolyabb fájdalomcsillapító, bolus, széntabletta, normaflore, szemcseppek, stb.)
süti beállítások módosítása