A tuti nyerő érv fizuemeléshez!
2022. január 16. írta: MagyarTarka

A tuti nyerő érv fizuemeléshez!

431.100 Ft volt a bruttó átlagkereset 2021. októberben Magyarországon. Az már más kérdés, mennyit ér vásárláskor a pénzünk. Az infláció csalafinta dolog: egészen addig, míg nem söprögetik a millpengőket az utcán, lehet magyarázgatni az okokat.53796.jpg

Németországban éppen harminc éves csúcsokat döntöget a pénzromlás, tehát nem csak nálunk van sz@r a palacsintában. A gyakorlatban nálam ez úgy csapódik le, hogy a "leszaladok pár dologért" kisbevásárlás már nem jön ki ötezer alatt.

munkabér értékét etetős módon hamburger-egyenértékben is ki lehet fejezni: a vásárlóerő paritást úgy  mutatják be, hogy a szorgos polgár hány Big Mac-et bírna betömni az arcába a havi béréért.

Ennek a mintájára ma feltaláltam egy új közgazdasági indikátort: a hajléktalan-inaktivitási mutatót. Régebben, akár még tavaly nyáron is, közelharcot kellett vívni a túl készséges hajléktalanokkal, hogy ugyan, várják már meg, míg kipakolom a bevásárlókocsit és csak utána tolják vissza helyettem. Ma viszont mi volt?

shopping-carts-g4f3a8ef42_1920.jpg

Ott ücsörgött a jól ismert csapat. Sütött a nap, jó kedvem volt, gondoltam jófej leszek. Bár nem messze parkoltam a kocsigyűjtőhelytől, felkínáltam a lehetőséget: övék a százas, tolják vissza az üres kocsit. Válaszra se méltattak. Sőt, elfordították a fejüket. Még én éreztem magam sz@rul. Semmi gond, visszatoltam, ennyivel is többet mutat a mai lépésszámlálóm.

Kissé elgondolkodtatott, mi történhetett a máskor zavaróan segítőkész hajléktalanokkal? Épp dél volt, talán ebédszünetet tartottak? 

Vagy talán száz forint ma már nem ér annyit,

hogy a hajléktalanok megmozduljanak érte?

uj-100-ft-os-hatlapja.jpgAmikor ide jutottam a gondolatmenetben, nagyon megörültem! Talán az lehet a magyarázat a passzivitásra, hogy a hajléktalanok életszínvonala olyan meredeken kilőtt, hogy már nem éri meg nekik kettő percet sétálni egy százasért? Ne nevess ki! Ne legyints! Számolj velem! Ha kettő perc 100 Ft, akkor az annyi mint... A kocsitologatás háromezer forintos órabért jelent! Az havi 480.000 Ft. Adómentesen! Aztaqrva... Ugye, milyen csalafinta (és  demagóg) eszköz tud lenni a statisztika? Én szóltam!

Ha gondolod, ezzel az ironikus matekkal te is érvelhetsz a fizuemelésért a főnöködnek.

Ki nem szarja le az inflációt.

(terka) 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8416814932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.17. 13:58:14

Ha feldobsz egy döglött macskát, akkor az álláshirdetésre esik. Régebben még adakozóbb voltam, de már jó pár éve végigverném a hátát az ingyenélő népségnek. Ezeket is beviszi a mentő, nekik is világítanak a lámpák, vannak menedékhelyek, sokfelé várják őket ingyen ebéddel, de bele semmit sem tesznek a közösbe, pedig manapság tényleg mindenki dolgozhat, akkora a munkáshiány.

Nekik nem a százasért, hanem jóérzésből ingyen kellene visszatolniuk a drótszekeret, mert fizetjük azt az adót, amiből segélyezik a munkakerülőket. Az már csak hab a tortán, hogy jópár éve is pont ugyan ezek az alakok kuncsorogtak. Talán már akkor sem kellett volna segélyezni? Lehet, hogy egy amúgy normális, önhibáján kívül utcára került ember egészen másképp kezeli a sorsát? Lehet, hogy egy emberi sorsra érdemes ember nem a saját mocskában való részeg fetrengésben látja a kitörés lehetőségét?

Sokszor megfordult a fejemben, amikor jó érzékkel 2001-ben elkezdtem építkezni, és a mindenki által ismert gazdasági folyamatok egyre jobban nyomták a vállam, mert még egy csapat gyerekről is gondoskodnom kellett, hogy vajon mit tennék, ha rám borulna az adóssághegy. Több forgatókönyvet is készítettem, hogy ne álljak szerencsétlenül a problémával szemben, hanem legyenek terveim, de nem emlékszem, hogy lett volna közöttük szesz és sz@r szagú kéregetés, közterületi hempergés, vagy főállású önsajnáltatás.
Mondhatnánk, hogy embere válogatja, de jó kérdés, hogy egy élőlény honnan számít embernek, mert beszélni a papagáj is tud, néha a kutyára is húznak öltözéket. Ösztönösen a pillanatnyi érdekek szerint is képes bármelyik állat néha menekülni, máskor hízelegni, szóval érdemes gondolkodni.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.01.17. 14:25:20

@F.M.J.: Hűha, nincs jó kedved... É inkább punnyadt vagyok ma, mint harcias, talán a széltől, hidegtől...
Értem, amit írsz, van is benne jócskán igazság. Mégsem ennyire fekete-fehér a kép. Elég egy durvábban alakult válás és ugrik a lakás... Egy nyugdíjból lehetetlen albérletet fizetni, pláne nyugdíjasként lakáshitelt kapni. A lelki törésekről nem is beszélve, amiből nem mindenki képes talpra állni. Ne adja a jóisten, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk, bármi okból kifolyólag.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.17. 16:49:26

@MagyarTarka: Le sem tagadhatnád igazi női mivoltod. Próbálsz mindenki felé empátiával fordulni. Azt hiszem, sok egyéb mellett ez az, amiért egy férfi bármit megadna, hogy társa lehessenek egy ilyen embernek a mindennapjaiban. A környezeted bizonyára rokonszenvezik veled.

Én azonban egy szőrös szívű férfi vagyok. Természetesen bennem is van megértés, de csk azok iránt, akik megértésre szorulnak. Az általad felsorolt élethelyzetek valóban léteznek, és remélem sosem lesz osztályrészem, de amikor végignézek ezen a csürhén, olykor sem látok közöttük elesett szerencsétlen balfácánokat, megtört nyugdíjaskorú emberroncsokat, vagy öngyilkosságot fontolgató felszarvazott és utcáradobott fajankókat. Jellemzőbb a javakorabeli elvileg munkaképes, de amúgy munkakerülő főállású agresszív számító köztéri botránykő.

Amúgy egyáltalán nem vagyok dühös. Ritkán fordul elő, hogy túlfűtött érzelmi befolyás alatt hozzászólásokat intézzek. Csupán próbáltam az általam tapasztaltakból kiindulva a realitások felé terelgetni az összképet. Ilyen ambícióim akkor szoktak támadni, amikor úgy érzem, hogy nem a realitások kerülnek terítékre, hanem érzelmi alapon megfogalmazott ideák (akár negatívak is). Amúgy a véleményem jól alátámasztja a posztod, melynek szereplői épp nem voltak rászorulva egyetlen testi vágyuk kielégítésére sem, és mivel a tapasztalati alapú konstruktív gondolkodás nem alkotja a szellemiségük fontos alapját, így nem számoltak vele, hogy előbb-utóbb éhesek lesznek, megszomjaznak, szükség lehet még néhány kétszínű érmécskére, és akkor milyen jó volna, ha alkalom adtán tett volna érte valamit. Az a szomorű igazság, hogy az utcán lejmoló hajléktalanok messze túlnyomó része nem mutat tőbb szellemi aktivitást bármelyik haszonállatnál. Akár milyen szomorú és brutális is ezt kimondani, de ha ezen szempont szerint szemléled a dolgaikat, minden kérdésedre egyértelmű választ fogsz kapni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.29. 09:14:11

@MagyarTarka: Gondolom a témát már lezártnak tekintetted, de engedd meg, hogy idelinkeljek egy videót. Most botlottam bele egészen véletlenül, és eszembe jutottál. Nagyon szimbolikus mind a felfogás, mind a hosszútávú tisztánlátás tekintetében, hogy mennyire nem elesett, hanem inkább elesettnek lenni szándékozó emberekről van szó. Mindezen túl, bár nem erre van kihegyezve, sokatmondó, hogy az emberség és az emberi hulladékság mennyire nem származás, hanem inkább belső értékrend kérdése. Na mostmár sok a rizsa, itt a link:
www.youtube.com/watch?v=oKZWfkEFuZA

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2022.01.29. 15:52:14

@F.M.J.: Szia, megnéztem a videót... Hát, elég különös... Mert amúgy pont az jutott eszembe korábban, hogy vidéken van temérdek elhagyott kis ház, amit át lehetne adni vmiféle megállapodás keretében, a kertben lehet csirkét tartani, gyümölcsöt, zöldséget termelni, napszámban dolgozni. Szóval az egy megoldás lehetne - de ezek szerint nem kell. Elgondolkodtató. Köszönöm, hogy megosztottad.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.01.29. 17:32:14

@MagyarTarka: A videó végén elhangzik egy kijelentés, hogy mi lesz, ha megszűnik a munkahely. Történetesen légvonalban úgy 20-25 km-re lakom a sztoriban lévő helyiségtől. Városból költöztünk ide, pont azokért a dolgokért, amit említesz. Legyen mindig valóban friss, feltétlenül vegyszermentes élelmünk, friss levegőnk, szóval olyan dolgok, amik ideálisak a gyerekneveléshez. Mára már mind kirepült, de egy percig sem bántuk meg. Nem is akarunk elmenni. Jól ismerem a környéket.

Ami a munkahelykínálatot illeti, nem szűnik meg, legfeljebb egyik-másik, de jönnek mindig újak Mórra. Most is új csarnokot építenek. Csak az nem dolgozik, aki nem is akar. Annyi a munkahely, hogy 30-40km-es körzetből hordják a melósokat a legkisebb porfészkekből is. Csernye egy kiemelkedően gazdag település. Ott a kert nem 150 m2, hanem legalább tízszer annyi, és azok a kisebbek. Csak a kertből meg lehetne élni, és akkor még dolgozni sem volt. Az az igazság, hogy meg sem fordult a fejében.

A vidéki emberek segítenek, de csak addig, amíg látják, hogy te is teszel magadért (meg lehetőség szerint néha másokért is). A hitványat kivetik. Talán nem véletlen, hogy a városok környékén csoportosulnak a "szegény elesett emberek". Ott csak a nyomoruk látszik, de senki sem ismeri őket. Ha ismerné, egy petákot sem adna nekik a városlakó sem.

Egy valóban elesett ember egy ilyen lehetőségért kapott volna, és másnap kezdte volna felásni a telket. Tavaszra végzett volna. Kapott volna szerszámot, vetőmagot, és ha van benne jóérzés, és a temésből meglepte volna mondjuk az óvodát friss zöldséggel, akkor rövidúton köztiszteletbe került volna. De az akkor egy valóban szerencsétlen, és nem ingyenélő naplopó.

Nekem eleve gyanús, aki kapucnival a fején meg cigivel a szájában társalog. Olyan, mint kesztyűben kezetfogni. Alattomos, sunyi, takargat valamit, nem mer nyíltan a szemembe nézni. Látszik a videóban, amikor a riporter elmondja, hogy lenne hova menni, milyen kétségbeesett képet vág. Talán megjelenik előtte a korábbi élete, amikor elzavarták egy ilyen helyről a hitványsága miatt, vagy esetleg megrettent, hogy még a végén dolgoznia kell. Ennél a pontnál pontosan tudtam, hogy valamilyen kifogással meg sem fogja nézni a lehetőséget.

Talán lottóznom kellene?
süti beállítások módosítása