Miért dobják ki a rigót az ablakon?
2016. november 11. írta: MagyarTarka

Miért dobják ki a rigót az ablakon?

Avagy össznépi szívás a dohányzó autósok miatt

addict-addiction-ashtray-bad-46183.jpegAutósok ezrei laza mozdulattal röpítik ki a „rigót” kocsijuk ablakán. Ettől aztán úgy néz ki szeretett fővárosunk, mint egy óriási hamutál. Megértem, a kocsit összepiszkolni snassz, mert nehéz kitakarítani, mert büdös, mert… Mert csak.

Mielőtt elkezdenének megköpködni a dohányosok, jelzem, én is bagózom. Ugyan egy kisebb egészségügyi krach miatt ma már csak 5-6 szálat naponta, de igen. Jólesik a reggeli kávé mellé, egy finom ebéd után, egy kellemes esti beszélgetéshez. Vagy ha éppen valaki felcseszi az agyamat.

Kocsiban dohányozni sokba kerül. Amíg messziről jártam melózni, addig oda-vissza 3-3 szálba fájt az út. Az már 6 – és még hol volt a nap többi része? Aztán ott a szag. Sőt, bűz. A zárt szűk térben, az autókárpitba ivódó dohányfüst maga az okádék. (Jó, én spec amúgy autóimádó vagyok nő létemre, és gyűlölöm azt is, ha a szerelő olajbűzös ruhában ül bele és ettől elmegy az „újautószaga”.) Aztán ott a hamu. Ami akkor is beszáll a hátsó ülésre, ha baromi ügyesnek gondolod magad és manőverezve próbálsz kihamuzni a légterelő szélárnyékában. A hátul ülők így is úgy is az arcukba kapják a hamut, de olykor a parázs egy részét is. Ja? Hogy mások is utaznak az autódban és rágyújtasz? Ez végképp tahóság, de ha valaki beül melléd füstölgés közben, az ő baja. A kisgyerek az más, őt beszíjazod magad mögé és az óvodáig nyomhatod passzívba a tüdejét, úgyse menekülhet.

A leeső parázs pedig tutira a legjobb farmerod gyilkosa lesz előbb-utóbb, aztán majd szépen felkenődsz az előtted fékezőre, mikor éppen a tökeid combod közül próbálod kivarázsolni az égető piros ördögöt…

És a csikk végül huss, repül, és ki tudja hol áll meg! Vagy a mögötted jövő bringás arcában landol – nem baj, úgyis megérdemli, minek tekert el a két kocsisor között… De az is elég, ha csak simán kipottyan az aszfaltra, gyarapítva az út menti szeméthalmokat. Elfér a mekis zacskók, a petpalackok, ízüket vesztett rágók, tépőzárasra fújt papírzsebkendőgalacsinok mellett. Majd összesepri az utcaseprő, örüljön a közmunkának az a léhűtő seprűtámasztó…

Ehhh, nagyon furák vagyunk mi emberek! Fennhéjázva a teremtés koronáinak tartjuk magunkat, miközben nem sokban különbözünk az állatoktól, akik nem piszkítanak a saját vackukra. Nem lehetne, hogy a „saját vackunk” határait kicsit kiterjesszük, mondjuk a kocsinktól néhány méterre? Hogy azt a lezser mozdulatot, amivel kipöcköljük a csikket a kocsink ablakán, feláldozzuk a köztisztaság oltárán?

Majd ha egyszer ezt is kamerával rögzítik majd a közteresek vagy a rendőrök, és elkezdik büntetni, akkor aztán kezdődhet a hőbörgés.

Addig is, meglepődnél, ha valaki beborítana egy halom büdös csikket a kocsid ablakán?

Miért? Ha az zavar, hogy a kocsid büdös a csikkektől, az miért nem zavar, hogy Budapest útjai úgy néznek ki, mint egy mocskos hamutál?

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr3011951231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DR. Smit Pal 2016.11.13. 16:38:13

A sok budos parasztja. Nem eleg hogy valami elavult kornyzetszennyezo ronccsal fustol, akkor meg a cigaretaval is szennyezi levegot. Az ilyeneket duplan pofan kene ruugni.
Aze meg tenyleg helyszini fobeloves jarna, hogy gatlastalanul szemetel.

Ratyi Manó 2016.11.13. 17:32:00

én a másik kocsiba próbálom átlőni a csikket

Attilajukkaja 2016.11.13. 18:28:17

Emlekeztek, amikor Svajcban (vagy Ausztriaban) valamelyik nagyokos egy hosszu alagutban dobta ki a csikket, tuz keletkezett es egy csomo ember meghalt?

Attilajukkaja 2016.11.16. 10:57:45

@MagyarTarka:
Igen. :o) Koszi!!!
Rosszul emlekeztem az orszagra.
süti beállítások módosítása