Műanyag kismotorral a halál torkában
2016. október 01. írta: MagyarTarka

Műanyag kismotorral a halál torkában

Ne a szerencsén múljon egy kisgyerek élete!

small-child-559428_1920.jpgMajdnem meghalt egy ifjú motoros a szemem láttára. Annyin múlt az élete, hogy az előttem álló kabrióban veszekedő ifjú pár késve indult el a zöldnél. A motoros totál váratlanul, körültekintés nélkül átrongyolt előttünk a kereszteződésen. Persze, vastagon piros volt már neki, de a motorosok már csak ilyenek. Különösen a kétévesek.

Igen, a felelőtlen motoros ránézésre még nem töltötte be a kettőt. Egy baba. Épphogy megtanult járni. És máris majdnem meghalt. Leszáguldott a járdáról a gyilkos ragadozóként hörgő autók közé… Az anyja lélekszakadva rohant utána és ordított, de képtelen volt versenyre kelni a lábbal hajtós kismotoron száguldó kicsivel. Ez nem baleset lett volna! A szülő ostobaságáért fizetett volna a kisgyerek az életével.

Korábban számtalan alkalommal kaptam frászt például a Szépvölgyi úton autózva, ahol felgyorsult bébik rodeóztak lefelé a járdán, messze távol az ordítozva („Lassan, lassan!”) utánuk rohanó anyjuktól. Féltem, nehogy elveszítsék az uralmukat a lábbal hajtós műanyag járművük felett, nehogy letévedjenek az autók közé, és nehogy… És bevallom, féltem attól is, nehogy én legyek az, aki elé kiszáguld egy ilyen vagány kiskrapek. Mert sosem tudnék megbocsátani magamnak és sosem ülnék többet volán mögé.

Én féltettem őket. Egy vadidegen. A szülők vajon miért nem féltik a gyerekeiket?

Miért fontosabb az, hogy ne hisztizzen a gyerek? Hogy ne kelljen őt cipelni? Miért nincs annyi esze egy szülőnek, hogy felmérje, egy alig kétéves kisgyereknek nincs és nem is lehet annyi előrelátása,  lélekjelenléte, hogy visszafogja a megbokrosodott műanyag paripát és megelőzze a tragédiát?!

Miután most a szemem láttára majdnem bekövetkezett a baj, utánanéztem egy kicsit, de nem találtam ilyen jellegű baleseti statisztikát. Olvastam viszont számos termékleírást, lábbal hajtós kismotort/nyulat/bármit forgalmazó webshopokon: „A lábbal hajtós kismotor erősíti a picik lábát, ráadásul igazi felnőttnek érezhetik magukat, ahogy száguldoznak fel-alá!”

Felnőttnek érezhetik… A száguldozó kétéves gyerekek. Klassz.

Cserébe sehol egy figyelmeztető szöveg, hogy a szülők vigyázzanak a kisgyerekek testi épségére.

Találtam néhány gyeses-mamás fórumot is a lábbal hajtós motorról, ahol viszont felmerült a balesetveszély kérdése:

„Az én fiam 10 hónaposan kapott nyuszi motort… Most 19 hónapos, alig bírom utolérni, ha motorozik…”

„Szerintem nagyon balesetveszélyesek, nagyon félek tőlük, sok balesetről hallottam már…”

„Egyik gyerekemnek se lett semmi baja, csak attól meredt égnek a hajam, hogy mentek 1000-el (ezerrel) és nem voltam biztos, hogy megállnak a járda szélén.”

Beszédes mondatok, felelős (?) édesanyáktól. Nem volt benne biztos, hogy megáll a járda szélén. Bravo. Csak egyszer nem áll meg, és soha többé nem kell ezen tanakodni. Majd meghurcolják az autóst, címlapsztori lesz a bulvárban, lehet sírdogálni a kicsi fehér koporsónál, majd boldogan csinálni egy újabb gyereket és ennyi... Ennyi?

Az egyik női internetes portál közzétett egy termékmustrát, a végén tanácsokkal, mire kell ügyelni lábbal hajtós járgányok vásárlásakor – nyoma sincs a felgyorsuló kismotorok uralhatatlanságának, utolérhetetlenségének, a szülői felelősségnek.

Az autóvezetéshez jogosítvány kell. Szülő viszont bárki lehet, aki ivarérett.

Gyerekkel közlekedni vajon kisebb felelősség?

 (terka)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr8811756249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PomberMaci 2016.10.01. 20:25:54

Én szóltam már ilyen anyukának, ilyenkor kitör belőlük az állat, hiszen neki nagydoktorija van anyaságból hiszen már van egy gyereke és elküld az anyámba, mert én hogy merek neki szólni.

Treff Bubi 2016.10.01. 21:32:53

Mi a gyerekünknek csak biztonságos helyeken engedtük meg a száguldást, szerencsére a lakóhelyünkön rengeteg autóktól elzárt helyen zúzhatta le magát. Amikor egy komolyabb esés után be kellett kötözni, a gyerekügyeleten a doki ránézett a fejére, és csak annyit kérdezett: kismotor?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.10.01. 22:00:23

@Treff Bubi: Elképesztő veszélyes üzem a kismotor. Kaptam egy privát üzenetet valakitől. A gyereke fejre esett, mert a kismotor kereke megakadt egy úthibán, átbukott fejjel előre, kitört két foga is...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.01. 23:26:27

"Az autóvezetéshez jogosítvány kell. Szülő viszont bárki lehet, aki ivarérett."

Nagyon egyetértek. Képezni kéne a szülőket, rám is rámfért volna annakidején.

Lady Scarlett 2016.10.02. 02:09:36

Egyetertek az iroval. A kismotor szerintem is gaz! Tul koran vannak raultetve a kicsik. Igen, futni kell mellette, es igen, soha, soha nem lehetsz biztos benne, hogy megall a jarda szelen! Eleg ha egyszer teved, elnez valamit, eltereli a figyelmet valami a kicsinek, maris megtortent a baj. Meg a 4-5 evesek se tudjak pontosan, hogy uttest szelen megall, mindket iranyba szetnez 2x.
Az enyem csak mellettem gurulhatott, ha tul messze ment elore, tul gyorsan, elvettem a motort. Persze volt hiszti, orditas teli torokbol, meg rosszallo tekintetek, de pont nem erdekelt. A gyerekem erdekel, nem az hogy Maris neni sapitozik, mert szerinte....letojom Maris nenit, meg ugy mindenkit akit zavar hogy a gyrrekem az utcan hisztizik. Ez van, gyerek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.10.02. 02:11:31

@MagyarTarka: Igen, ismerős. A barom volt feleségen is leengedte a fiamat egy merdeken. Fejjel előre elesett és a felső két metszőfoga emiatt elhalt. Szerencsére tejfogak voltak.
@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok: Én egy drága magánóvodába járattam a gyereket. Az első szülőinre az óvoda tulajdonosa hívott egy pedagógiai szakembert, aki olyan dolgokat mondott, amit bizony jó lett volna tudnom.
Először is az embergyerek a függőleges testtartás miatt előbb születik mint kéne és agyi fejlődése még sokáig tart a születés után.
Ebben az időszakban az ingerek rettentően segítik az agy fejlődését. A színek, mozgások, több helyen lévő mozgás egyszerre (látás, periférikus látás), a hangok, hangszínek (hallás) tárgyak mozgatása, megfogása (térlátás, koordináció). Ezt sokan elhanyagolják. Pedig a gyerek egészen kicsi korában ez a fajta foglalkozás nagyban meghatározza a jövőbeli képességeit.

erinaceus-concolor 2016.10.02. 10:45:42

A szülő felelőssége minden, ami egy ilyen korú kisgyermekkel történik. nekem is 3 gyerekem van, mindháromnak volt ilyen kismotorja. A lányom csak mellettem- lépésben- motorozott az utcán, a játszótéren bátrabban. A fiammal "be kellett gyakorolni" hogy megálljon a járda szélén. 2x elvettem tőle a kismotort, harmadszorra már megtanulta és az utcán szépen lassan ment, a játszótér betonján meg lehetett száguldozni. A legkisebb lá
nyomat meg (szerencsére) nem érdekelte... Mára kinőttek belőle, de üzenem minden "kismotoros" szülőnek, hogy nagyon figyeljenek, mert esélytelen utolérni egy felgyorsult járművel száguldozó kiskölyköt!!!
süti beállítások módosítása