16 túlélési tanács a trombózishoz
2016. szeptember 10. írta: MagyarTarka

16 túlélési tanács a trombózishoz

A trombózis vezető halálok Magyarországon. Részben azért is, mert a jódoktorok elképesztő módon benézik néha a tüneteket. És mert NINCS ELÉG ÉRSEBÉSZ (sem) az ellátórendszerben… Összeszedtem az elmúlt hetekben szerzett tapasztalataimat, miként előzheted meg ezt az alattomos gyilkost, illetve hogyan élheted túl nagyobb eséllyel a trombózist. Kívánom, hogy sose legyen rá szükséged!

feet-1577186_1920.jpg

  1. Mérd fel már ma a saját rizikófaktoraidat! Ehhez nem kell orvosi egyetem. A legfontosabbak: a családodban volt-e már trombózis, fogamzásgátló szedése, dohányzás, kevés folyadékbevitel, túlsúly, ülőmunka, betegség miatt tartós fekvés, bevérzéssel járó sérülés. Ha csak két tényező érint, akkor jobb ha elfogadod: veszélyeztetett vagy!
  2. Igyál legalább 2-3 litert minden nap! Ha nem iszol eleget, az nemcsak a bőröd szépségének árt, hanem besűrűsödik tőle a véred. Ez önmagában is jó alap egy vérrög kialakulásához, és akkor már cseszheted. Én a fogmosóvízzel együtt max egy litert ittam egy nap. Hülyeség volt.
  3. Ha ülőmunkát végzel, óránként állj fel és járkálj legalább pár percet! A rendszeres mozgás segít a vénák „kitakarításában”, karbantartásában. Plusz a fenékméretre is jótékony hatással lesz...
  4. Ha olyan sérülés ér, amitől bevérzel, és néhány napot feküdnöd kell a fájdalom enyhüléséig, hajtsd ki a dokiból, hogy írjon fel neked hasbaszúrós vérhigító injekciót! Ebből van többféle is, mindegy melyiket kapod, csak kapjad, hogy megelőzze a vérrögképződést! Hajlamosak kihagyni! Pár éve 2 hónapig feküdtem egy izomszakadással, és elfelejtették (!) felírni… Akkor még megúsztam a trombózist. A mostani bokaficamnál sajnos nem.
  5. Ha hosszabb (2-3 vagy több órás) repülőútra indulsz és a fenti rizikófaktorok közül több is megáll nálad, az út előtti napon adass be magadnak egy vérhigító injekciót! Ferihegyhez közeli kórházban dolgozó orvosismerős mesélte, hogy majd minden nap visznek be hozzájuk amúgy egészséges, nem túl idős embereket, akiket a repülőút során ért trombózis. Látott már húszéves fiatalt meghalni tüdőembóliában!
  6. Ha felállás után úgy fáj a vádlid, hogy azt hiszed, menten szétszakad – erősen gyanakodj! Ha nem múlik a fájdalom, csak fekve – akkor ez bizony nem izomgörcs! Hívj mentőt, mert a trombózissal nem egészséges dolog békávézni, sétálgatni és sorban állni az esztékában. Ha leszakad az összeállt vérrög és eljut a tüdődbe, akár órák alatt belehalhatsz (lásd tüdőembólia). A mentős beszállítás azért is jobb, mert úgy talán nem kell 6-8 órát várnod a sürgősségin az ellátásra…
  7. Ha már ott vagy valamelyik egészségügyi intézményben, kérj magadnak kerekesszéket! Nyugi, van mindenhol, max. irigyek/lusták odaadni… Ha nem adnak, nyugodtan követelőzz! Trombózisgyanúval ne várakozz állva, ne sétálgass a vizsgálatok között!
  8. Ha ilyen típusú fájdalom mellett az orvosod reumatológia vizsgálatra küld, simán nézd hülyének! Hisztizz addig, míg nem küld el doppleres ultrahang vizsgálatra. A kórházban a szomszéd ágyon egy olyan hölgy feküdt, akit hetekig csak fájdalomcsillapítózott és reumára kezelt a háziorvosa. Mire valaki felismerte a bajt, már fél lábbal a sírban volt. Szó szerint.
  9. Keress azonnal egy privát érsebészt a neten, ahol cirka 10-15 ezer forintért tudsz akár már aznap doppleres ultrahangot végeztetni. Ennyi pénzt megér az életed… Ugyanis sima esztékában vagy megfelelő berendezés nincs, vagy orvos nincs hozzá, aki használja. Budapesten még a kiemelt ultrahiper Honvéd kórházban sem fognak tudni megvizsgálni! Az utóbbi időben elment három érsebészük is, és a sürgős beutalómmal 4 hónap múlvára kaptam volna időpontot. Azt javasolták, üljek oda az ambulanciára és bízzak benne, hogy az aznapi 72 (!) beteg mellett sorra kerülök. Végül azt tanácsolták, ha tényleg sürgős, mert tényleg trombózisom van, menjek el egy maszekhoz…
  10. Készülj fel, hogy trombózis után legalább fél évig szedned kell vérhigítót. Ha az orvosod nagyon rá akar beszélni a havi húszezer forintba kerülő új gyógyszerre, gyanakodj. Én véletlenül fültanúja lettem, amint az egyikük telefonon beszélt a gyógyszerforgalmazó cég képviselőjével… Tanulságos volt. Szóval, a jól bevált több évtizedes gyógyszer is működik, és csak párszáz forint a havi adag.blood-1466334_1920.png
  11. Jelentkezz be egy speciális vérvizsgálatra, ahol kideríthetik, öröklött hajlamod van-e a trombózisra, vagy csak a véletlenek összjátéka miatt kaptad. Ezt nem árt tudni, mert hajlam esetén életed végéig vérhigítót kell szedned. A vizsgálatot a trombózist követő 3-6 hónapnál előbb nem érdemes elvégezni, mert hibás eredményt mutathat. Ezt is intézheted maszek laborban, pár ezer forintért.
  12. A gumiharisnya vagy a fásli nem túl csinos, de igenis hordani kell! A trombózist követően legalább néhány hónapig illeszd be a ruhatáradba, mert ezzel megelőzheted az ismételt kialakulást.
  13. A trombózis tényleg nem játék! Tartsd be az orvosi utasításokat, szánj kellő időt a gyógyulásra. A táppénz még mindig kevesebbe kerül, mint egy temetés… 
  14. Ne szégyellj segítséget vagy éppen tanácsot kérni a családtagjaidtól, barátaidtól, munkatársaidtól, ismerőseidtől! Szükséged lesz rá. Amit pluszban nyersz: ilyen helyzetekben kiderül, kire számíthatsz a bajban.
  15. Töltsd hasznosan az ajándékba kapott időt! Nagy valószínűséggel sosem volt/lesz módod ennyit olvasni, zenét hallgatni, gondolkodni, barátaiddal beszélgetni, mint a gyógyulás idején. Ne omolj össze, ne unatkozz, hanem nyugodtan fordítsd önmagadra ezt az időt! Ne feledd: a betegségeket többnyire azért kapjuk, hogy a lelkünk is meggyógyuljon.
  16. Végezetül: ha valaki azt meri mondani neked, hogy Magyarországon működik a közegészségügyi ellátás, nyugodtan köpd szemen!

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr5311692555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonshadow 2016.09.11. 20:01:00

Napi 1db 100 mg aszpirin + sport és meg van előzve.

vittore 2016.09.11. 20:04:28

Mielőtt megérkeznek a saját történeteiket mesélők hada, engedd meg, hogy megköszönjem a cikket. Lényegre törő, tömör, hasznos és nem beszélsz mellé feleslegesen. Tetszik a stílusod.

skeewiff 2016.09.11. 20:06:17

Nem vagy normális, ilyen ostoba, barom tanácsokat adni.

Taurusz 2016.09.11. 20:24:27

Na, megjött az első saját történetes. :)
Hiába kerestem maszek doplerest, egyszerűen nem volt. Most ment el, még nem jött meg az új orvos, igen, persze, jöhet két hónap múlva, nem is tudom, kolléga nincs itt, keressen meg a jövő héten... A vége az lett, hogy sztk-ban csináltak meg, mert az ott kapott időpontnál egy (1) nappal előbbi időpontot tudtam szerezni fél nap telefonálgatással. Röpke négy héttel későbbre. Úgyhogy: annyit javítanák, ha valaki azt meri mondani neked, hogy Magyarországon működik az egészségügyi ellátás, nyugodtan köpd szemen!

Kishapsi 2016.09.11. 20:26:59

@skeewiff: Mi volt benne a baromság? Tényleg érdekel. Te mit tanácsolsz helyette?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 20:34:49

@Taurusz: Szia Taurusz! Sajnálom, hogy ezt tapasztaltad! Nekem mázlim volt, aznap, amikor telefonáltam, már délután fél 5-kor fogadtak is. Ez itt nem a reklám helye, mindenesetre keresőbe írd be a Bihari keresőszót, meg fogod találni. Kívánom, hogy ne legyen rá szükséged! Köszönöm a hozzászólásodat.

indygo 2016.09.11. 20:34:55

Keress privát érsebészt? Akkor mi a faxnak vonják a béremből a tb-t?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 20:37:05

@vittore: Szia Vittore! Én köszönöm, hogy elolvastad. Azt gondoltam, ha már én végigjártam a hadak útját, legalább segítsek vele másoknak. Szép estét kívánok.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 20:38:57

@indygo: Kívánom, hogy sose legyen rá szükséged. De ha mégis, akkor rá fogsz jönni, hogy ennyit (10 ezer Ft volt a vizsgálat) megér a gyógyulás. Sajnos ez a helyzet.

christophe 2016.09.11. 20:39:14

@Taurusz: nyilvàn SZTK-k kozt is oriàsi a kulombség pl.Felcsuton,Bp.2, 12.keruleteiben jobb a helyzet.

Pet1988 2016.09.11. 20:46:36

Megérkezett a 2. történes...
Nekem tüdőembóliám volt, csak annyit erről, hogy a CT-m alapján nem hitték el, hogy még életben vagyok. Egyik tüdőlebeny sem kapott már O2-t...
Kb egy hónapot voltam táppénzen.
A cikk valóban jó! A vízzel kapcsolatban annyi, hogy kell a napi 2-3 liter, viszont több orvost megkérdeztem, nem hat trombózis ellen.

Nekem fél évig kellett szednem a 20 e Ft-os vérhígítót. Azt kifelejtette a cikk írója, hogy az olcsó mellett szigorú diétát kell tartani (K-vitamint mellőzni kell!), s havonta kell menni vérvételre, hogy megnézzék a gyógyszer hatását, kell-e állítani a dózison, stb. A 20 e Ft-os mellett nekem semmit nem kell csinálnom (Sem diéta, sem vérvétel), csak ugyanúgy vigyáznom kellett, hogy ne üssem meg magamat. S lehetőleg ne keveredjek kocsmai verekedésbe. :)

Igen, a nőknél hajlamosító tényező a fog.gátló tabi (nálam is ez volt). Pedig mindennap bringáztam, heti 4x edzőterem, de jött az elkerülhetetlen... Kb 10 napig hordtam lábon az embóliát (ez az esetek kis %-a, statisztikát olvastam, az első tünetek megjelenése után egy órával a betegek kb 70%-a meghal....).
Az egészségügyi rendszerünk olyan amilyen, én viszont nekik köszönhetem az életemet! Percek alatt kellett cselekedni, s mentős, orvos, ápoló tette a dolgát, nélkülük most nem tudtam volna ezt leírni.

Smeakee 2016.09.11. 21:05:34

@moonshadow: A vénás trombózis ellen sajnos nem véd semmit az aszpirin. :(

Almandin 2016.09.11. 21:09:57

@indygo: Az utolsó pont magyarázatot ad arra is. Amivel egyébként teljesen egyetértek. Ma M.o.-n az "aki szegény, haljon meg" politika érvényesül.

Kelly és a szexi dög 2016.09.11. 21:14:48

Aszpirin, az lófasz, egyél Syncumar-t! - hiszen okosabb vagy, mint a doki!

Behajtó70 2016.09.11. 21:26:49

A 20eFt-os a legmodernebb gyógyszer, mellette nem kell diétázni. A párszáz forintos az valójában párezer forintos, és K vitamin antagonista, azaz K vitamin gátló. Szedése mellett jelentősen csökkenteni kell a K vitamin bevitelt, ami viszont szinte mindenben benne van, főleg gyümölcsök, zöldségek. Az "új" gyógyszer hatásmechanizmusa más.

Terka! Én inkább éged köpnélek szemen (nyilván képletesen), mert hozzáértés nélkül buta, káros hazugságokat írogatsz, hatalmas rosszindulattal és ostobasággal vegyítve, megtévesztve az embereket.

Tudod, inkább ne írj arról, amiről fogalmad sincs! Vagy ha mégis írnod kell, hagyd a komoly dolgokat, inkább írj a sminkről vagy a teafőzés titkairól!

Behajtó70 2016.09.11. 21:30:02

@Pet1988: igen, anyámat egy éve májusban a Délpestiben mentették meg. A CT-ről telefonáltak utána, hogy azonnal vissza és befekvés. Igen lehetne jobb is a színvonal. De az hazug túlzás, hogy nincs, meg nem működik!

Bodó Róbert 2016.09.11. 21:32:58

ne idegesíts haver, most akkor ha valakinek bizsergő, furcsa érzés van néha a lábszáraiban akkor az már trombózis gyanús ? :/// vagy a mi a lábban észlelhető tünete ??

Kishapsi 2016.09.11. 21:35:29

@Behajtó70: A túlzott teafogyasztás is lehet káros :-) Tehát akkor ez is kiesett a lehetőségek közül :-)

abc77 2016.09.11. 21:36:17

@moonshadow: érdemes annak is utánaolvasni, hogy NSAID gyógyszereltől évente hány ezer ember hal meg...Aszpirin is ide tartozik.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 21:36:43

@Pet1988: Szia, valóban, a régi típusú gyógyszernél kontroll szükséges. Az újról viszont pl. még azt is leírhattam volna, hogy az egyik ismerősömnek kihullott tőle a haja pár nap alatt. A terméktájékoztatóban ez nem szerepelt, mint lehetséges mellékhatás. Viszont angol nyelvű orvosi fórumokon megtalálható volt.

Kishapsi 2016.09.11. 21:37:15

@Bodó Róbert: olyan, mintha görcs húzta volna össze, fáj és nem enged :-( Ez már több, mint bizsergő érzés. A bizsergő érzés máshol van :-) :-) :-)

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 21:38:00

@Bodó Róbert: Szia, ha figyelmesen olvasod a posztot, láthatod, hogy olyan fájdalomról írtam, mintha szétszakadna a lábad. Ez azért nem bizsergés...

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 21:41:02

@Behajtó70: Szia, sajnos van fogalmam... És jó néhány orvossal, valamint trombózison átesett beteggel beszéltem a cikk megírása előtt.
Igyál egy jó teát és lazíts... ;)

Kobe8 2016.09.11. 21:43:05

Írta itt valaki, hogy a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása sem feltétlenül óv meg. Akkor mi az ami igen? Mit mondott az orvos azoknak akik már átestek ezen?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 21:48:43

@Kobe8: Szia, nekem a következőket mondták: inni kell eleget, mozogni kell, ülőmunka közben óránként felállni sétálni, gumiharisnyát viselni. Dohányzás kuka, fogamzásgátló kuka. Ez utóbbi mindkettő hatványozottan emeli a kockázatot. Ami rajtam múlik, megteszem. Ha pedig a vérvizsglaton kiderül, hogy öröklött hajlam, akkor életem végéig vérhigítót kell majd szedni. Remélem, nem így lesz.

zetevar 2016.09.11. 22:05:57

Egy kérdés: vérvizsgálattal nem lehet kimutatni a trombózist?
Apukám ment be egyszer trombózis-gyanúval a sürgősségire, csináltak neki egy vérképet és hazaküldték, hogy nincs gondja.

Kobe8 2016.09.11. 22:24:48

@MagyarTarka: Bizonyára ha a családban már fordult elő ilyesmi az is hajlamosító tényező. Gumiharisnyát gondolom, akkor kell viselni ha már megvolt a baj ugye? Sajnos én elég sokat ülök a munkám miatt, ezért hát oda kell figyelnem a mozgásra, csak sajnos a főnököm nem mindig engedi ezt meg, illetve nézi jó szemmel. De van, hogy egyszerűen időm sincs felállni. A legjobbakat kívánom neked!

Bocimaster 2016.09.11. 22:34:11

Én háziorvoshoz mentem aranyér trombózissal (külső részen volt). Felírt Detralexet, meg mondta, hogy menjek el gasztroenterológushoz. Felhívtam a Délpestit, ahol mondták, hogy 4 hónap a várólista, pröbáljam meg a 18. kerületi SZTK-t. Azt is hívtam, akik miután elmondtam a panaszom, mondták, hogy sürgőssen menjek el a sebészetre, ahova másnap el is mentem reggel, és ki is szedték a rögöt egy pillanat alatt. A sebész mondta, hogy ne szedjem tovább a gyógyszert.

Pécsvárady Zsolt 2016.09.11. 22:38:23

Tisztelt blog írók/olvasók ! A témával évtizdeke óta foglalkozó érbelgyógyász vagyok. A Magyar Tarka által felvetett téma igen fontos, tényleg sok maradandó károsodás esetleg halál következik be a mélyvéna thrombosis illetve a következményes tüdőembólia miatt. A következtetései nagyjából helyesek, de szeretném kiegészíteni, helyesbíteni néhány állítását.
- Akinek a családjában relatíve fiatal korban zajlott, mélyvéna thrombosis/tüdőembólia, gondoljon rá, hogy örökölte a fokozott thrombosisveszély kockázatát, amit thrombophiliának hívnak. Ez laborvizsgálattal kimutatható. Ez a kockázat további tényezőkkel együtt ( pl. fogamzásgátló használata, hosszabb utazás, tartós immobilitás, betegség, álló foglalkozás, kövérség, daganatos betegség ) náluk gyakrabban, súlyosabb formában okozhat ilyen betegséget.
Javasolt tehát ilyen családi előfordulás esetén pl. fogamzásgátló első felírása elött ilyen laborvizsgálatot elvégeztetni. folytatás következik

Pécsvárady Zsolt 2016.09.11. 22:45:03

Mikor kell thrombosisra gondolni ?
Minden olyan esetben, amikor relative rövid idő alatt ( néhány óta-nap ) többnyire asszimetrikusan (!) az egyik végtag megvastagodik. Ez lehet csak a lábszár, de az egész végtag is. Általában a bőr szine kissé lilábbá válik ( nem tud a vénás vér könnyen visszafolyni ) és megdagadhatnak a felszines vénák.
A fájdalom nem szükségszerű része a betegségnek, leginkább akkor jelentkezik, ha a thrombosis a végtag adott szakaszán thrombotizál be a véna és emiatt mikor a mozgás során meg kellene nyúlnia, nem képes és ez fájdalmas lehet. Ha azonban valakinek kismedencei thrombosisa alakul ki és a végtagban "csak" pang a vér, az nem fájdalmas, de feszülő kellemetlen érzést okoz. Általános tünet, hogy minél magasabban van az elzáródás, annál kifejezettebb az oedema ( végtagduzzanat, elszineződés )

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 22:46:16

@Kobe8: Szia, a kórházban az ápolónők közül többen is azt mondták, hogy ők viselik a gumiharisnyát, pedig nem volt trombózisuk, de megelőzésnek jó annak, aki hajlamos a vénás problémákra. Ha jól értettem, kb az a mechanizmus, hogy a felszíni erekből "átkényszeríti" a véráramlást a mélyebb erek felé, így segíti ott a véráramlást. A felállás és a séta mellett/helyett vannak spec gyakorlatok, amiket a lábaddal, ujjaiddal tudsz végezni, ami segíthet. Keress rá, youtube-on is vannak hasznos gyakorlatok.

IamTwo 2016.09.11. 22:47:57

@zetevar: a gyógyszeres kezelés kontrollját is a vér alapján mérik (INR mérés), de azért a diagnózist nem ez alapján szokták felállítani. Egy közeli barátom már a harmadik mélyvénáson van túl, de mindig(!) ultrahangos masinával ellenőrizték (egyszer volt egy negatív eredménye is, ott is a véráramlást ellenőrizték)

Azt azonban megerősíteném, amit más kommentelők is írnak, hogy az olcsó, régi gyógyszer és a drága, új között nem csak az a különbség, hogy a doki telefonál-e az orvoslátogatónak vagy sem (a gyakorlati különbséget már megírták fentebb, nem ismétlem)

Pécsvárady Zsolt 2016.09.11. 22:51:39

Mikor kell tüdőembóliára gondolni ?
- Amennyiben korábbi terhelhetőséghez képest kisebb aktivitás mellett, esetleg nyugalomban is fulladásérzése alakul ki a betegnek
- köhögés, köhécselés alakul ki, esetleg véresen festenyzett köpete lesz
- a szokásosnál gyorsabban ver nyugalomban is a szíve, esetleg szabálytalanná válik a szívverése.
- gyanús ha a korábban féloldalon megduzzadt végtag ( l. előző bejegyzést ) hirtelen lelappad, ami arra utal, hogy leszakadt egy darab a vénát eltömeszelő thrombusból és ez az elszabadult rög - embolia - a tüdőben megakad és ezzel párhuzamosan megjelennek a fentebb említett tünetek.
- jelentkezhet légzéskor szúró jellegű mellkasi fájdalom is.
folytatás következik

szempontcsuzli 2016.09.11. 22:53:29

tok jo fej vagy h igy osszeszedted!koszi!

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 22:58:03

@Pécsvárady Zsolt: Tisztelt Doktor úr! Köszönöm megtisztelő hozzászólásait, szakmai, ugyanakkor emberközeli stílusban írt sorait. Fogamzásgátló tablettát szedtem majdnem 25 évig, több nőgyógyász is felírta, de sosem végeztek még egy májfunkció kontrollt sem, nemhogy trombophilia vizsgálatot. Sajnos.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 23:00:01

@Kobe8: ...és köszönöm a jó kívánságot, neked is minden jót!

Pécsvárady Zsolt 2016.09.11. 23:06:29

Mi a teendő ha felmerül a gyanúja a mélyvéna thrombosisnak vagy tüdőemboliának ?
- Szemben a fentebb írtakkal, nem keresgélni kell maszek orvost, hanem SÜRGÖSSÉGI vizsgálatra kell jelentkeznie a családorvosánál, vagy súlyos tünetek esetén a mentőknél, akik beutalják a sürgősségi részlegre. Mégha várni is kell ott, hamarabb kerül adequat kezelésre !
- a tünetek alapján anamnesisfelvétel ( score értékelés : Wells score l. internet ) után amennyiben a betegség valószinű, D dimer vizsgálat ( labor ) és vénás ultrahang vizsgálat illetve kontrasztanyagos mellkas CT vizsgálat szükséges.
- számos kórházban előfordul, hogy az ügyeleti időben nem tudnak sürgősségi UH-t esetleg CT- készíteni, ilyenkor helyesen a beteget felveszik megfigyelésre és megkezdik az alvadásgátló kezelést mintha igazolt lenne, mivel minimalis kockázatot jelent, de a kezelés el nem kezdése a betegség esetén komoly veszélyt jelenthet. Másnap reggel aztán megerősíthetik a diagnózist.
- megjegyzendő, hogy sokszor nem könnyű a tünetek alapján felvetni a betegséget, sokszor - főleg fiataloknál - igen komoly tüdőembolia is relatíve szegényes tünetekkel jár. Helyes tehát a gyanú esetén fentiek szerint eljárni.
- meg kell jegyeznek, hogy a gyanú esetén nem helyes érsebészt keresgélni, mert nem gyakori, hogy az akut mélyvéna thrombosisban jártas, ultrahangos gyakorlattal rendelkeznek, ráadásul a kezelés a legritkább esetben érsebészi, angiológiai, belgyógyászati, kardiológiai esetleg intenzív osztályon készültek fel erre a kezelésre.
folytatás következik

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 23:12:52

@Pécsvárady Zsolt: Tudja Doktor úr, ott a probléma, hogy Budapest kiemelt kórházai közül én többről is lepattantam, mert hogy vagy nincs doppleres UH , vagy nincs ott hozzáértő orvos... Vagy 4 hónapra adnának időpontot. Egy vidéki megyei kórházban indult a történet, mivel éppen a szabadságom idején kaptam. Onnan lazán elengedtek a diagnosztizált trombózis után. Mehettem isten hírével. Hosszú történet, és nem óhajtok minden részletet itt megosztani. De sajnos a tapasztalataim messze nem ideálisak.

Pécsvárady Zsolt 2016.09.11. 23:24:35

Mi történik kórházban ?
Kezdetben a betegnek ágynyugalmat javaslunk, bár az elmúlt években kevésbé súlyos esetben egyre gyakoribb, hogy mobilis maradhat a beteg, fáslizás ( rugalmas harisnya, pólya ) kompressziós kezelésként. Igy kinyomjuk a vizenyőt a lábból, javul a kisérkeringés, a mélyvéna felé tereljük a keringést. Ezzel párhuzamosan véralvadásgátló kezelést kap a beteg. Ez lehet kezdetben bőr alá szúrt injekció " heparinszármazék ", majd tablettás kezelés.
Kétféle kezelés lehetséges. Az egyik a régi "K vitamin antagonista " " olcsó kezelés" , ami sok kényelmetlenséggel jár. Nehezen betanulható , ráadásul mai felfogásunk szerint egészségtelen dietát kell tartanunk ( zöldség, gyümölcs megszorítás ), rendszeres vérvizsgálat ( INR ) és ennek ellenére -nagy vizsgálatok alapján- csak a kezelési idő 50-70%-ban maradunk terápiás tartományban ( azaz vagy nem működik eléggé, vagy fokozott a vérzésveszély ). Viszont olcsóbb.
Az új kezelési mód forradalmasította a kezelést, gyorsabban beállíthatjuk a terápiát - rövidebb ideig kell szuri - , nincs dietás megszorítás, nem kell, vagy csak nagyon ritkán laborkontroll. Az ára magasabb, de rosszul tudja a blog iró, támogatottan, ami lényegében mindenkinek járhat, a havi költség nem 20e, hanem 6e Ft. Igy már nem is olyan nagy a különbség.
Tapasztalatom szerint nagyon sok beteg jelentkezik, akiknek krónikusan kell szednie az alvadásgátló, hogy váltsunk az új kezelésre, Ők nyilván tudják az okokat. Szóval szó sincs gyógyszerképviselői maffiáról. Mindemellett mindekinek el kell mondani a lehetőségeket, a kockázatokat és hasznot és ÖN DÖNT !!!
A kórházi kezelés során alapvizsgálatokat is végzünk, tisztázandó, hogy mi lehet az oka a betegségének.
A thrombophilia vizsgálatot azonban a szabályok szerint - álpozitív eredmények elkerülése végett - nem hamarabb mint 3 hónappal a betegség kezdete után lehet elvégezni !!!
Súlyos tüdőembolia esetén vérrög oldása történik speciális gyógyszerrel, ami szövődményekkel járhat, de életveszélyt háríthatunk el.
Komoly, magas pl. kismedencei thormbosis esetén, ill tüdőemboliában felmerülhet műtét, vagy speciális katéteres techikával történő eltávolítás, de ez még nem hétköznapi gyakorlat hazánkon kívül sem.
Tüdőembolia esetén szívultrahang is készül, tisztázandó, hogy a beteg mennyire lesz majd terhelhető.
folytatás következik

Pécsvárady Zsolt 2016.09.11. 23:43:41

Hibák, hiányosságok ?
A nemzetközi tapasztalatok szerint is előfordul, hogy nem igazolják a bajt a megfelelő score-ok és labortesztek alapján sem. ( nemzetközi gyakorlat szerint (!!! ), ha a Wells score alapján kicsi a valószinűség, D dimer negativ, a beteget elküldik, mert sehol a világon nincs elég kapacitás mindenkit megultahangozni. Kell azonban gyanus esetben sz.sz 1 hét múlva kontroll vizsgálatot javasolni. Arról nem is beszélve, hogy a BETEGNEK MINDIG IGAZA VAN, azaz valami oka van a panaszának, azt meg kell keresni, mert a differenciál diagnózis széleskörű, sokféle ok lehet a háttérben ( izomszakadás, térdhajlatban lévő Baker cysta kiszakadása, gerincpanaszokhoz társuló kisugárzó fájdalom, izületi fájdalom, orbánc, nyirokodema, szív-, vese-, májelégtelenséghez társuló - többnyire szimmetrikus - oedema. Gyógyszerek melékhatása, vagy csak egyszerűen izomláz.
Persze tudni kell, hogy mikor sürgősségi és mikor előjegyzésre várható az UH vizsgálat, tehát ilyenkor marad a türelem ( necsak nálunk ) :(
Fontos feladatunk, hogy oktassuk a betegeket a betegség felismerésében, a téves tudások eloszlatásában, de fontos az is, hogy mi orvosok is tudjunk róla hogy a mindennapi gyakorlatban milyen hiányosságok, nehézségek vannak, hogy javíthassunk az ellátáson.
Elég nagy rálátásom van a nemzetközi helyzetre, azt kell mondanom, hogy nem vagyunk nagyon elmaradva a legjobbaktól. De ez persze nem elég.
Ezért gondoltam,hogy hozzászólva a bloghoz, egy kicsit részletesebben leírva - de persze tényleg csak fő pontokra fókuszálva - segíteni tudok megelőzni a nagyobb bajt, segíteni megérteni, hogy mi a teendő.

Thrombosismentes életet kívánok a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnökeként Mindenkinek !

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 23:46:48

@Pécsvárady Zsolt: Tisztelt Doktor úr, az X betűs új tabletta ára igenis 20 ezer Ft egy hónapra. Csak akkor jár kedvezményesen, ha valaki bizonyítottan nem bírja a régi tablettát vagy ha nem sikerül azzal beállítani az INR értéket. A kórházi orvos azt tanácsolta, hogy "produkáljon" a háziorvos néhány határértéken kívüli INR-t és akkor ki lehet játszani a rendszert és kapható kedvezménnyel az új típusú tabletta... De akkor is 8 ezer Ft egy havi adag belőle. Abba már ne is menjünk bele, hogy ha összeadjuk a régi tabletta mellett kötelező vérvizsgálatok költségét, akkor valójában mennyivel kerül többe a TB kasszának. Ez a tipikus buta magyarosch spórolás. Ennyit erről.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.11. 23:51:37

@Pécsvárady Zsolt: Tisztelt Doktor úr / Elnök úr, köszönöm a megtisztelő hozzászólást, hogy időt szánt a téma alapos kifejtésére és ezzel is segíti a bejegyzés eredeti szándékának megvalósulását: nagyobb odafigyelést ennek az alattomos betegségnek és ehhez kapcsolódó ismeretterjesztést.

Gömbhal 2016.09.12. 00:15:03

Üdvözlet!

Azért örülök ennek a postnak mert felhívja a figyelmet a sajnos igen gyakori és veszélyes szövődményekkel jár(hat)ó mélyvénás trombózisra.
Annyit akartam kihangsúlyozni, hogy trombózisgyanú esetén nem érsebészt érdemes keresgélni, ugyanis vénás elzáródás esetén egyáltalán nem ők a kompetensek (néhány nagyon ritka esettől eltekintve), illetve color-doppler ultrahang vizsgálatban nem is feltétlenül jártasak, rutinszerűen ezt radiológus végzi.
Csodálkozom azon, hogy ilyen nehéz a hozzáférés ehhez a vizsgálathoz, nálunk 0-24 ben van lehetőség a vizsgálatra gyakorlatilag azonnal, mint ahogy laborvizsgálatra (D-dimer) is, bár a nem emelkedett D dimer szint nem zárja ki az elzáródást, ezért is fontos az UH.

Lett volna még néhány észrevételem pl. az új típusó antikoagulánsokról, de közben olvastam a Pécsvárady doktor részletes hozzászólásait, amiben gyönyörűen és érthetően le van írva minden, ehhez csak gratulálni tudok, lehet érdemes lenne egy postot is csinálni belőle, annyira jól össze van szedve.

Szóval a lényeg trombózisgyanú esetén: sürgősségi osztályra menni, nem sétálgatni, legcélszerűbb mentőt hívni, ők tudják hova kell menni.

Pécsvárady Zsolt 2016.09.12. 00:18:27

@MagyarTarka: A thrombophiliát kb 10-15 éve ismerjük olyan szinten, hogy rutinból vizsgálható. Ha régóta szedi a fogamzásgátlót kevésbé valószinű, hogy Önnek ilyen prblémája van. Az ökölszabály az, hogy akinek fiatalon jelentkezik a mélyvénathrombosis/tüdőembolia, elsősorban genetikai okra gondolunk azaz thrombophiára. Ha idős, akkor ki kell zárni krónikus gyulladás , daganatos betegséget. Nagyon sokszor azonban semmi nem derül ki. Találkoztam már thrombophiliással akinek a lányánál hamaramm jelentkezett a baj és Ő 60 éves volt. Szóval minden lehet, csak trendekről beszélhetünk. Az alvadási rendszer nagyon komplex, rendkivül sok lépésből áll, s bárhol felléphet kis hiba, ami ugye hasonló végeredménnyel jár.
Az hogy milyen hosszú ideig kell kezelni alvadásgátlóval a betegséget ennek megfelelően eléggé individuális, sok tényezőn múlik.

Pécsvárady Zsolt 2016.09.12. 00:33:51

@MagyarTarka: Kár vitatkoznunk. A teljes ár 18906 Ft ( 28X) a támogatott ár: 5671 Ft. A kórházi orvos, aki tanácsot adott sajnos tévedett ( nem Ő az egyetlen a bonyolult szabályok miatt ) Amit Ő és most Ön említett az a pitvarfibrillatio - egyfajta szívritmuszavar - esetén igaz, mélyvéna thrombosi/túdőembólia eseténben nem ! Általában életviteli, étkezési szokásokra hivatkozva írhatjuk így fel. Azért könnyebb ebben az indikációban a felírás, mert általában fél/egy évre kell csak felírni, szembe a ritmuszavarra, ami egész életre szól és sokkal több van, mint mélyvéna thrombosis. Azaz pénzügyi lehetőségek határozzák meg a felírási lehetőségeket - megint csak mondom, nemcsak nálunk -. Tehát nem kell produkálni rossz INR eredményt !!!

Fánkevő Fáncsi 2016.09.12. 05:08:50

@moonshadow: az aspirintől, kalmopirintől hosszútávon tönkremegy a gyomrod. És ez biztos. Pár napig szedheted persze.

jandera 2016.09.12. 07:14:53

@indygo: A tb. már adó! Nem tartozik az állam (egészségügy) semmivel "cserébe". Azért vonják, mert kell a pénzed a kormánynak. Semmi közöd ahhoz, hogy mire használják, törvény írja elő.

bandigyerek 2016.09.12. 07:48:22

@MagyarTarka: Te megiszod a fogmosóvizedet??? :O

whale 2016.09.12. 09:19:54

@MagyarTarka: Nem tudom miért kell titkolózni. Az új trombózisgyógyszer neve XARELTO és valóban 20000 forint belőle egy havi adag TELJES ÁRON, de TB támogatással én is "csak" 5600-at fizetek érte. Pár éve még jobb volt, mert 90% támogatás volt rá és így csak 2000-be került.
Az viszont igaz, hogy nekem is úgy sikerült támogatást szereznem rá, hogy a szakorvos Syncumar intoleranciát írt a zárójelentésemre és ez alapján van szakorvosi javaslatom Xareltora.
Azt viszont felháborítóan abszurdnak tartom, hogy igazolt Leyden mutációval életem végéig szednem kell a gyógyszert, de ÉVENTE meg kell újítanom a javaslatot, mert LEJÁR és a háziorvosom nem tudja felírni!
A betegségem nem jár le, miért kell ezzel bohóckodnom évente? Gyártani egy csomó papírt feleslegesen, beutaló szakorvoshoz, szakorvosnál időpont, elmenni, kinyomtatja, visszavinni háziorvoshoz...Szánalmas.
Végezetül, kétszer volt trombózisom, először 2006-ban, majd 13-ban. Először a Jánosban kezeltek, az valóban hátborzongató volt. A hozzáállás, a körülmények, minden. Másodszor az Uzsokiban és semmi rosszat nem tudok mondani.
Szóval erősen orvos és osztályfüggő a kezelés minősége, nem egységesen szar, vagy jó...

perro morado 2016.09.12. 10:03:34

Korai negyvenes vagyok, tüdőembólia túlélő. Igen, túlélőt írtam, durva volt, társult hozzá egy tüdőgyulladás és egy vírusfertőzés is. Főbb tapasztalataim röviden:

1) az elején csúnyán benézték a trombózist (magánorvos). A vádlim fájt (kb. izomláz szinten), de nem volt dagadt, piros, meleg. Csak akkor kerültem kórházba, mikor már légzési nehézségeim voltak és vért köptem

2) Fél évig voltam Xarelto-n, a maradékot eltettem repülőutakra

3) Az ellátórendszerrel kapcsolatban nagyon ellentmondásosak a tapasztalataim. Voltak benne szörnyű pillanatok, de a mérleg alapvetően pozitív. Biztos, hogy sok szempontból szerencsém is volt, és "jó" helyen is feküdtem (Kútvölgyi). A végén a legtöbb orvost és nővért leginkább sajnáltam---elképesztően kevés pénzért elképesztően sok és felelősségteljes munkát végeznek. A legtöbbjük erőn felül teljesített, a kezelőorvosomnak nagyon hálás vagyok.

4) A megelőzés és a tudatosság nagyon fontos. Sok folyadék, sport. (Az előbbi ha nem is biztosan segít ebből a szempontból, ártani nem árt és más szempontból is hasznos.) Tartósabb, furcsa vádlifájdalom és hajlam vagy korábbi trombózis esetén sürgősen doppler.

Domi44 2016.09.12. 10:56:38

Nekem 2 oldali tüdőembóliám volt, gyakorlatilag nulla tünettel. Sportolás közben vettem észre, hogy nehezebben kapok levegőt. Épp kéznél volt az üzemi orvos, megvizsgált, valami furcsát hallott a tüdőmben, ezért beutalt a sürgősségire, ahol diagnosztizálták az embóliát. Utólag is hálás köszönet a lentebb kommentelő professzor csapatának. Nekem is Xareltót írtak fel. Valóban egyszerű a szedése, egyetlen problémám volt, hogy túlzott vérzést okozott a menstruáció idején. A szakorvosok nőgyógyászati problémának gondolták, a nőgyógyász pedig visszaküldött a szakorvoshoz. Amíg ide-oda pingpongoztak velem én majdnem elvéreztem, kórosan vérszegény állapotban jutottam el a Honvéd Kórház hemophiliájára egy orvos ismerős javaslatára. A megoldást végül a dózis csökkentése jelentette, 20 mg helyett már csak 15-öt szedek. Mikor ez történt (kb 2 éve) még elég újnak számított a Xalertót, nem igazán ismerték a mellékhatásokat, ezért nem volt semmi ötletük.
A nőgyógyászom elmondása szerint sok betege kereste meg őt ugyan ezzel a problémával és nem tudott segíteni, mert a vérzés nem nőgyógyászati eredetű volt. Ahogy ő fogalmazott: attól, hogy az emernek vérzik az orra, még nem feltétlen az orrával van probléma.
Remélem ezzel tudtam segíteni másoknak, akik hasonló tünetekkel küzdenek, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint én, mire megoldást találtam.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.12. 11:11:54

@Domi44: Szia, köszi, hogy megírtad! És tudod, itt az érzékeny pont, hogy ugyan macerás a heti/havi vérvétel a Syncumar mellett, de legalább ellenőrzik az INR-t... Az automatikusan beállító Xarelto mellett te majdnem elvéreztél. Szóval sztem jobb a rendszeres kontroll, ennyi bele kell férjen. Én ezért választottam a Syncumart. És sajnos baromira nem mindegy, ha hónapokig vagy pláne évekig kell szedni, hogy párszáz vagy párezer ft a havi adag ára.

Domi44 2016.09.12. 11:26:22

Az összes orvos - sajnos volt szerencsém egy párhoz az embólia óta - a Xareltót tartja jobbnak. Így, hogy fél év után sikerült beállítani a helyes dózist, semmi problémám nincs vele. Hozzá kell tennem, hogy folyamatosan jártam a hemophiliára kontrollra az első évben és azóta is évente egyszer. Illetve angiológiára is. Macerás, de ezt nem szabad elhanyagolni. Sokszor a betegnek magának kell utánajárni dolgoknak és nem szabad feladni. A jelen egészségügyi helyzetben is aki kitartó, előbb-utóbb jó kezekbe kerül.

Nancsi 2016.09.12. 11:34:54

Érsebésznek mi köze van az UH-hoz? Az UH másik szakma - ha elmész mondjuk a Városmajori Szívklinikába - ahol azért elég magas szintű az ellátás - ott se az érsebész csinálja az UH-t (meg úgy kb sehol se).

Egyébként is tele a poszt tárgyi tévedésekkel. Értem én hogy trombózisod volt, de attól még nem kell mondjuk repülőút előtt vérhígítót bevenni. Igen, van akit megvisel a nyomásváltozás (valójában mindenkit), és ilyenkor nagyobb a vérrög elszabadulásának esélye, de ezen az nem fog segíteni, hogy kapsz 1 vérhígítót út előtt, mivel az nem fogja feloldani az összes képződött vérrögöt hirtelen (szerintem több bajt okozhat, mintha nem kapnál). Hagyjuk a gyógyítást az orvosokra - ha nem bízol az adott orvosban, keress másikat.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.12. 11:42:45

@Nancsi: Szia, nem nyert... A repülőút előtti egy injekciót egy kardiológus - érsebész orvos mondta. Aki gyakran lát repülőutas trombózisos beteget. Nem a nyomáskülönbség a bibi, hanem mellé a tartós ülés a rizikófaktoros emberkéknek.

lobaszopiatej 2016.09.12. 12:21:07

@Pécsvárady Zsolt:

"Az ára magasabb, de rosszul tudja a blog iró, támogatottan, ami lényegében mindenkinek járhat, a havi költség nem 20e, hanem 6e Ft. Igy már nem is olyan nagy a különbség."

Sajnos csak az kapja meg a támogatást (sokadszor utánajárva írom), aki az olcsóbbikat nem szedheti (pl cukorbetegek).

lobaszopiatej 2016.09.12. 12:24:44

@whale: "A betegségem nem jár le, miért kell ezzel bohóckodnom évente? Gyártani egy csomó papírt feleslegesen, beutaló szakorvoshoz, szakorvosnál időpont, elmenni, kinyomtatja, visszavinni háziorvoshoz...Szánalmas."

+1 hasonlóan, csak én sajnos szedhetném elvileg a Synchumart... igy a 20e-s gyógyszert kell Leyden miatt szednem az örök életben...

(egy havi kb 300e Ft adót fizető paciens)

bishop88 2016.09.12. 12:40:47

Sziasztok!

Nekem 3 hónapja volt mélyvénás trombózis a bal karomban. A sürgősségin nem ismerték fel, védelmükre legyen mondva, hogy az ott elvégzett vérvizsgálat alapján nem volt trombózisom, pedig a tünetek eléggé erre utaltak. Megvastagodott kar (3 centivel volt vastagabb a bal karom), lila volt a karom és iszonyúan fájt, mintha meghúztam volna az izmom. Fel sem tudtam emelni. De haza küldtek , a apípromon ezzel a diagnózissal:végtagfájdalom. Ultrahangos vizsgálatot nem csináltak, holott azzal 3 perc alatt kideríthető lett volna a dolog. Sebészetre is elmentem még aznap, mert csak fájt a karom, ott azt mondták, biztos megcsípett valami. Eltelt két nap, nem múlt a fájdalom, a duzzanat, az elszíneződés. Elmentem a házi orvoshoz is az addigi papírjaimmal, aki trombózisra gyanakodott. Bekönyörögtem magam doppler ultrahangos vizsgálatra, ami után egyből befektettek a kórházba és megkezdték a vérhígító, illetve heparin injekció kúrát. És persze az orvosok az osztályon csak néztek, hogy ezekkel a tünetekkel haza küldtek 4 nappal korábban a sürgősségiről. Mindenki figyeljen oda a tünetekre, és gyanakodjon.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2016.09.12. 13:19:24

@bishop88: Szia! Köszönöm, hogy megírtad. Remélem, már rendben vagy!

lobaszopiatej 2016.09.12. 13:44:48

A mélyvénás trombózis tünetérúl annyit, nagyon hasonló a futás okozta izomhúzódáshoz, de hosszas pihentetés után sem múlik!

Ha minden lépésnél szúr és pihenésre sem múlik, akkor az halálbiztos.

Nagyon fontos, hogy ahova mész legyen nekik UH gépük, enélkül felesleges és káros pl magán intézményt látogatni, csak ott tartanak üzleti okokból de nem csinálnak semmit.

bishop88 2016.09.12. 14:31:18

@MagyarTarka: Már alakul a helyzet, igen, köszönöm :) Most jön a genetikai vérvétel, hátha attól okosabb leszek. Mert hogy a kórházból úgy engedtek el, hogy nem tudják mi okozta. Persze benne van a pakliban a 10 évig tartó fogamzásgátlás szedése, plusz a trombózis előtt 3 héttel falat másztam, ami fokozott megerőltetés, és lehet ez indította el.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2016.09.12. 14:46:33

Kösz, jó írás. Az élethez szerencse kell. Ha írós kedvemben leszek érik egy írás: Hogyan éljük át mi, az alacsony vérnyomású kaszt tagjai a szívproblémáinkat a kardiológia útvesztőiben tévelyegve. Ha valaki, aki sikeres túlélő és megírja szívesen írok hozzá kommenteket. Üdv!

whale 2016.09.13. 08:24:46

@lobaszopiatej: Félreértés ne essék, természetesen én is szedhetném a Syncumart, csak nekem szerencsém volt, olyan orvos kezébe kerültem, aki szakmai meggyőződésből - ti. a Xarelto jobb, korszerűbb gyógyszer- gyakorlatilag meghamisította a zárójelentését...