Állatot a gyereknek?
2016. július 05. írta: MagyarTarka

Állatot a gyereknek?

Minek egy újabb nyűg, ha a gyerekre sincs elég ideje?

papagaj.jpgA szomszédban lakó Magyar Anya azt mesélte az erkélyen, épp azon gondolkozik, hogy szabadon engedi a kislánya papagájait, mert unja a sok tollat a lakásban. Hogy mit mondana az ordító kisgyereknek, hova lettek a papagájok, ezen vélhetően még nem tanakodott. Nem tudom, az aranyhalakat lehúzta-e már a klozetben. Vagy kidobta-e már a hörcsögöt a kukába. De tavaly a kutyások találtak egy tengerimalackát a közeli parkban, talán azt ő deportálta a lakásból.

És ez csak EGY szülő a sok szülőből kis hazánkban. Akik azt gondolják, mindenképpen valami élő állattal kell a gyerek szeretethiányát pótolni. Akik azt gondolják, majd a gyerek az állat gondozásával elsajátítja a felelősség és a kötelesség szavak jelentését. Aztán egy laza mozdulattal kinyitják a kalicka ajtaját, és husss, a csuri kis papagájok mehetnek, amerre látnak. Leginkább az első, színes madarakat irigyen gyűlölő galambcsapat, vagy éhes városi vércse csőréig. Jól megtanítják a gyereküknek a felelősséget és a kötelességet, mi?!

Felelős vagy a rózsádért… A mai anyukák vajon olvasták még a Kisherceget? De ha nem, akkor szívük, az vajon van még? Hogyan néznek a szeretett gyermekük könnyes szemébe? Édesanya szeret nagyon, ezért kidobta a papagájod… És nem sajnálják azt a kis élőlényt, akit (bocs: amelyet) magukhoz vettek? Aki nem kérte, hogy vásárolják meg a méregdrága kalitkával, etetőkészlettel, tükörrel, párnával, meg a fene se tudja, még mennyi vacakkal egyetemben! Az a kis állat csak megszületett.  Pont azért, mert a szerencsétlen szülők egy rakat pénzt kiadnak rájuk. Mert a kereslettől dübörög a kisállatipar! Az élet (igen, egy állat élete is élet!) kutyaközönséges termékké silányult...

Az állat eszik. Szarik. Nap mint nap. És néha hangos. Néha beteg. Foglalkozni kell vele. A halak akváriumát pucolni kell. A gyerek nem fogja. A macska összekarmolja a legszebb kárpitot, akkor is, ha vesznek neki karmolófát. A gyerek nem fogja megstoppolni a biedermeiert. A hörcsög éjjel zörögni fog és rosszabb esetben két héttel a vásárlás után lefial vagy nyolcat, mert vemhesen érkezett a családba. És a gyerek nagyon fog bőgni, ha lehúzzák a vak hörcsögfiakat a vécén. A törpenyuszi sem marad törpe és sokat bogyózik. A gyerek nem fogja takarítani. A teknősnek döglött hal kell, mert a párizsitól felpuhul a páncélja. A gyerek nem fog büdös halat nyesegetni éles késsel. A kutyát pedig akkor is le kell vinni sétálni, ha esik az ónos eső vagy a legjobb sorozat megy a tévében. És a gyerek nem, nem, nem fogja levinni este… Legfeljebb az első hetekben, hónapokban. Utána ezek a dolgok a szülőre maradnak, ha tetszik, ha nem. Kevés az a tudatos, kötelességtudó nyolcéves, aki éveken át ugyanazért a dologért lelkesedik. Mert ilyenek a gyerekek, mindig az új dolgok érdeklik őket.

A szülő egyet tehet: ő gondolkodik felelősen, ezt nem hárítja át a gyerekre.

Végiggondolja, hogy ha beszélgetni sincs ideje a gyermekével, akkor a felelős állattartásra miként fogja megtanítani. És jobb esetben rájön, egyszerűbb, ha évente elviszi néhányszor az állatkertbe.

És van egy rossz hírem: hiába lépkednek a kedves szülők az evolúció fázisait követve. Nem ússzák meg egy hallal, és hiába kotlanak ki magukból egy papagájt – mondván, ezekkel nincs sok gond, és nyaralás alatt rá lehet lőcsölni a nagymamára. Ezekkel az élőlényekkel a gyerekek nem tudnak mit kezdeni, mert nem lehet őket tapizni, ölelgetni. Nekik valami szőrös kell, lehetőleg cuki és értelmes társ. Az ősök meg fogcsikorgatva, de eljutnak a kutyáig, legfeljebb addig megúsztatnak pár alsóbb rendű élőlényt a klozeton.

Hogy jól megtanulja az a büdös kölyök, mit jelent a felelősség…

És hogy megtanulja: a legkegyetlenebb állat az ember.

(Tisztelet a kivételnek.)

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr768869138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hörömpő cirkusz világszám 2016.07.06. 11:03:18

Eddig azon gondolkodtam, hogy a szembeszomszéd kutyáját valami módon kiirtom az élők közül, de most már inkább a szembeszomszédékkal tenném.

A kutyát a gyerekeknek vették a drága szülők: egy labradorkölyökről van szó. A kutyának építettek egy kennelt a kertben, oda van bezárva. Amikor a gyerekek kinn vannak, néha kiengedik, de anyuka szerint a büdös kurva kutya már szétbaszta a virágoskertet, kikaparta a füvet, tehát mostantól nem lehet kinn. A kutya természetesen a házba sem mehet be, mert mit tenne a szép renddel és a bútorokkal. A kutya tehát be van zárva a kennelbe és ha mozgást észlel, vagy csak unatkozik, vonyít, ugat, nyüszít. Mi, szomszédok pedig lassan megbolondulunk. De a gyerekeknek van kutyájuk és ez a fő!

rfbzs 2016.07.06. 11:30:46

@Hörömpő cirkusz világszám:
Lehet, hogy én vagyok a másik szomszéd?
Mert ugyanez az én gondom is. Hiába szóltam , hogy engedjék magukhoz a kutyát, hiszen nem egyszerűen ugat, hanem szinte hisztérikusan panaszkodik. A labrador pedig egy nagyon szép, nagyon okos, nagyon társaságkedvelő, nagy mozgásigényű kutya. Még kölyök korában kellett volna rendre szoktatni, mert rendkívűl tanulékony is, akár csak mi drótszőrű magyat vizslánk, aki állandóan a kertben van, semmit nem bánt, a virágos edényeket átugorja vagy mekerüli, szinte soha nem ugat, csak akkor, ha valaki a kapunkhoz jön, az úton elhaladók nem érdeklik. Ismeri tehát a "birtokhatárt" - ez egy okos kutyával - normális gazdát feltételezve - megtanítható.
A szomszéd persze vett a gyerekeinek egy drága szép kiskutyát, ami felnőtt és lett belőle egy visítva ugató társaságra vágyó (mára már) rohadt dög.

Lángharcos 2016.07.06. 12:01:56

@Hörömpő cirkusz világszám: A szülőknek a kutya választásnál figyelembe kellett volna venniük, hogy ha egy vadászkutyát vesznek, az ugat, mozog, ás, ás, és ás. :(

rfbzs 2016.07.06. 13:04:50

@Lángharcos:
A jólnevelt vadászkutya éppen, hogy nem ugat .

Almandin 2016.08.08. 19:35:21

Magyar Anyának egy jó tanács: gyűjtse össze a tollakat és tömessen belőle kispárnát. Vagy ruhadísznek is jó.
süti beállítások módosítása