Mondd szépen: KÖSZÖNÖM!
2017. január 27. írta: MagyarTarka

Mondd szépen: KÖSZÖNÖM!

thank-you-490607_1920.pngKutyasétáltatás közben, amikor a parkoló autók egyemberesre szűkítik a járdát, számomra természetes, hogy a kutyával beállok két kocsi közé. Türelmesen kivárjuk, hogy a gyerekkel, csomagokkal vagy akár egyedül szemből érkező gyalogos elhaladjon. Az a pár pillanat semmibe sem kerül. Másrészt tudom, hogy kutyásként van mit reszelgetnem a "kutyások" számos ponton megcsorbított renoméján. Igen, például a széthagyott kutyagumik miatt...

Ráadásul, mivel Panka nem jól lát, őt is óvom attól, hogy egy szűk helyen való áthaladás közben véletlenül valaki megtapossa a görbe kis "kanapélábait".

Utat engedni másoknak egy olyan gesztus, ami nem kerül semmibe. Viszont illik megköszönni. És ebben tapasztalható némi hiányosság. Nem strigulázok, de bizony jó, ha az elengedett személyek negyede, harmada azt mondja ilyenkor: köszönöm.

A mai kutyaséta közben eszembe jutott, amikor a 4-5 éves körüli fiammal egy bevásárlóközpontban voltunk. A bevásárlókocsi tologatása számára nagy kaland volt. Egy ideig. Merthogy egyszercsak legörbült szájjal megállt a sorok között, és én nem tudtam mire vélni a sírását. "Anya, ha én nem állok félre, akkor mindenki más nekem tolja a kocsiját..." - hüppögött elkeseredve. És tényleg, ilyen az élet. Vannak a félreállók és vannak, akik meg sem köszönik, ha utat engednek nekik.

A "köszönöm" szó csak az egyik, amely kihalóban van a mindennapi használatból. Ilyen még a "kérem" is. Vajon miért koptak el ezek a szavak? Miért érzik úgy az emberek, hogy kevesebbek lesznek attól, ha megköszönnek valamit? Hol rontjuk el? Valahol gyerekkorban? Nem hiszek abban, hogy korfüggő az udvariasság! Nem hiszek az "ezek a mai fiatalok, bezzeg az én időmben..." és hasonló megállapításokban. Amikor Pankával ma a délutáni sétánál félreálltunk, éppen egy jól öltözött idős hölgy hagyta szótlanul, hogy szabad utat adtunk neki.

Mivel éppen kissé kekec hangulatban voltam, kedvesen utánaszóltam: "Szívesen, asszonyom!"

A lépései ütemét láthatóan megzavartam, mégis arra se méltatott, hogy visszaforduljon. Mert neki ez jár? Mert ő idős? Mert ő bezzeg nem kutyás? Mert? Miért is?

Vajon ez a néni mit fog tanítani az unokájának? Gázolj csak szépen előre, át mindenkin és szó nélkül vedd el, ami kell!

Helyes. Sikeres tagja lesz a kisunoka a Szép Új Világnak.

Én viszont örülök, hogy engem a Nagyszüleim még megtanítottak félreállni.

(terka)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartarka.blog.hu/api/trackback/id/tr9912160777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DocBulywood 2017.01.28. 16:53:19

Utána kell szólnod:

- Igazán nincs mit!

Többnyire megköszönik, h félre álltam a kutyával, h őnaccsága' faszbúkozás közben nehogy nekem jöjjön. Persze előfordul, h befeszített vállal direkt nem kerülöm ki.

Nem faszbúkozni kell, hanem felhívni, ma nem cibálom meg a pöcsödet. Nem egyszerűbb?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.28. 17:09:17

Idegen az állandó mosolygás és felesleges köszöngetés a normális emberektől, ezek amerikai gyorséttermek és kólcenterek által kényszerített emberidegen szokások.

2017.01.28. 17:31:54

@DocBulywood: Azzal, hogy te is bunkó vagy egy bunkóval, lemész az ő szintjére. Inkább állj meg és várd meg, hogy nekedmenjen. Akkor te nem voltál bunkó, neki viszont kibaszott kellemetlen lesz. Míg ha te is bunkó vagy vele, akkor csak megvonja a vállát, téged bunkónak tart és ezután is nekimegy majd mindenkinek. Viszont kár, hogy ebbe belekeverted a facebookozást, mert ezzel a sztereotipiával is csak azt mutatod, hogy csak az orrod és nem az értelmi képesséid vannak magasabban a többieknél.

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Forrásod van erről a kényszerítésről? Mármint magyar és nem bolgár. Csak azért kérdezem, mert a blogban leírtak tipikus KELET-Európai szokások. A világ szebbik felén (még véletlenül sem imádott Oroszországodra gondolok, hanem elsősorban Nyugat-Európára) efféle bunkóságokat nem tapasztalni. Ha mégis, akkor az elkövető kelet-európai.

sZulamith 2017.01.28. 18:05:06

Ideje volt egy ilyen posztnak, mert valóban sok közönyös ember él közöttünk, ha másokról van szó. Megmondva az őszintét, én a németektől tanultam gyakorolni a "köszönöm" szót, és mindig eredményes. Egy mosoly, egy jól eső pillantás a jutalmam, és nekem is jobb lesz a közérzetem
De amikor utat engeded valakinek, és azt se mondja jó napot, akkor csak dödögök magamban, birka. Mindig fontolgatom, hogy utána szólók, szivesen, de félek a választól:)

Bizony a viselkedési kultúránk külföldön is "kiemelkedő", sokunknak van erről tapasztalata. Mondjuk ebben a németek sem előznek meg, ahogy ismerem.

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2017.01.28. 18:42:09

@sZulamith: Nem kell félni a választól. Ha udvariasan szólsz be, ő érzi majd kellemetlenül magát. Ha soha nem szól senki, akkor szépen marad minden úgy, ahogy van. A közöny egyébként valóban népbetegség lassan.

Beer Monster 2017.01.28. 20:55:44

Csak halkan merem megkérdezni, mert én is félek a választól:

A nők hány százaléka köszöni meg, amikor előre engeditek őket?

MagyarTarka · https://www.facebook.com/profile.php?id=100011062750336 2017.01.28. 21:29:17

@Beer Monster: Ez a szexista kérdés hogy jön ide, kedves SörSzörny? Nem ivarszerv alapján szoktam elengedni senkit a kutyával. És legutóbb például pont két srác köszönte meg. És nő vagyok. Nem ezen múlik, haver, bármennyire is össze akarod kavarni a szezont a fazonnal... Amúgy kérdésedre a válasz: ha előreenged egy férfi, megköszönöm.

Beer Monster 2017.01.28. 21:59:22

Nem az volt ám a kérdés.

2017.01.28. 22:06:37

Tegyük hozzá, hogy legtöbb köcsög köszönni is képtelen. De ez hagyján, köszönsz előre, akkor is, ha neki kéne. De erre is csak néz a birkája, mintha valami 3. típusú találkozást tapasztalna meg.

Jakab.gipsz 2017.01.29. 01:02:16

Ez történik akkor amikor a bunkó politológusok átveszik a hatalmat és demokrácia deficitet kimutatnak, kultúra oktatás helyet, pedig jogállamot építgetnek.

Johny Firpo 2017.01.29. 02:41:09

"Mert neki ez jár? Mert ő idős? Mert ő bezzeg nem kutyás? Mert? Miért is?"

Mert ő megengedheti magának. Még pedig azért, mert nincs semmi következménye ha nem teszi.
Sok embernek az az őszinte élettapasztalata, hogy a kedvesség, udvariasság, segítőkészség, előzékenység, stb... a gyengeség jele, ha megengeded magadnak ezt a luxust, akkor rövid úton letaposnak az erősebbek, de minimum kihasználnak.

Én már csak azokkal vagyok figyelmes és előzékeny akiket ismerek és kedvelek, idegenekkel szinte soha, kivéve talán ha minimálisan szimpatikus valamiért.

A nők előreengedéséről meg már rég letettem. Nincs olyan reggel vagy este munkába vagy onnan hazafele menet (gyalog járok a belvárosban), hogy a járdán ne jönne szembe két barátnő vagy anya-lánya, vagy két nyanya együtt, akik úgy érzik övék az egész járda csak mert ketten vannak. Meglepetten pislognak hogy nem húzódok félre nekik és csak az utolsó pillanatban sorolnak egymás mögé, hogy még épp ne jöjjenek nekem. Ha nem én lennék a nagyobb, simán félrelöknének.
Nem mondom hogy férfiaknál nem fordul elő ilyesmi, de sajnos nagyon szembetűnő a különbség.
A nők nagyon arra szocializálódtak, hogy nekik járnak bizonyos dolgok csak mert **** van alattuk.

2017.01.29. 05:16:43

@Beer Monster: 40 és 70 között csak az intelligensebbje, a többiek jobbára mind. Persze olyan is volt, aki elvárta volna, hogy a 2 személyes babakocsival felhátráljak előle a lépcsőn, mert szegény épp akkor ért az aljához, mikor én a fentről érkezve az alsó harmadánál jártam.

2017.01.29. 05:23:26

@sZulamith: külföld??? Fogalmazzunk úgy, hogy vannak olyan helyzetek, ahol pl. a németek kellemesebb társaságnak bizonyulnak. De azért ne essünk túlzásba a méltatással:)

Luke SW (törölt) 2017.01.29. 05:30:27

@Johny Firpo: én azon szoktam kissé felhúzni magam, mikor egyszerre érünk egy ajtóhoz, amit én kitárok és barátságos mosollyal intek a szemből érkezőknek, akik rám sem hederítve, kedélyesen beszélgetve átsétálnak az általam tartott ajtón, mintha én lennék a komornyik, vagy a fotocella. Na, ezek között ritkán akad nő, nem is állom meg beszólás nélkül.

Luke SW (törölt) 2017.01.29. 05:32:43

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: ezek nem külföldi szokások, több Jókait kellene olvasnod. Tőled talán azért idegen, mert, nos, lehet, hogy kissé khm, alulszocializált vagy.

Luke SW (törölt) 2017.01.29. 05:38:45

Az eredeti kérdésre visszatérve, a nem kutyások számára az idegen kutya nem családtag, hanem veszély-, de minimum stresszforrás, adott esetben közlekedési akadály is, szóval a nem kutyásnak szvsz jár, hogy biztonságosan elengedjék. Megköszönni persze lehet, de a testi épségén aggódó polgártárstól ne feltétlen várjuk el a figyelmességet.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.01.29. 06:33:41

Én előzékeny vagyok, és szívesen elengedem a szembe jövőt, de nekem ne köszönje meg.

A természetes viselkedés része, hogy elengedem, és szentelek neki annyi figyelmet, hogy nyugodtan áthaladjon. Ne köszönje meg. Nincs szükségem arra, hogy elismételjen egy szót. Nem tudom miért lenne az udvariasság része, hogy köszönetet MONDOK valakinek.

A köszönet a hála kifejezése. Ha valakit ismerek és adok a szavára, akkor jólesik akár az is, ha csak mondd pár szót, mert őszintén jólesik. Felidézi bennem a munkát, az áldozatot, amit ráfordítottam, hogy segítettem neki.

Ha csak reflexszerűen valaki elmondja a beidegződött szavakat, annak nem örülök. Nem is igazán tűnik fel, de én valahogy csak azt érzem, hogy gyűlik fel a sok kérem és köszönöm, esetleg bocsánat, és a végén ott vagyok, mint Dömdödöm.

Amikor én akarnék megköszönni valamit, akkor biztos nem használnám a szót: "Köszönöm!", mert jelentéktelen, értelmetlen szó, amit a mindennapi közlekedésnél, bármilyen banális helyzetnél ismételgetnek az emberek gépies udvariasságból.

Persze azért megköszönöm, amit szokás meg illik, mert ez égett bele az agyamba, és gondolkodás nélkül teszem, miközben az agyam ezer más számomra lényeges dolog körül jár, de pont ezért én őszintén szólva észre sem veszem, ha egy elengedett valaki köszönetet mond, vagy biccent, vagy épp csak gondterhelten néz maga elé és másra figyel.

És nem is érdekel, mert csak egy nyelvi frázis.

sZulamith 2017.01.29. 08:17:55

@Luke SW: Sok évet dolgoztam Németországban, több országban volt szerencsém velük együtt nyaralni, nekem ez a tapasztalatom.

sZulamith 2017.01.29. 08:26:42

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ki hogy mondja "köszönöm", az is embere válogatja. Az aki fogai között mormogja, mintha nem is mondta volna:)

Mint ahogy köszönünk az ismerősnek, abban is van különbség. A főnőknek kivánunk jó reggelt, vagy a beosztottnak:)

Legyen szép napunk!

chrisred 2017.01.29. 11:17:21

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Az udvariasság régebbi találmány, mint a gyorséttermek, csak talán manapság kevésbé reklámozzák, ezért nem mindenkihez jutott el a híre.

nautilus123 2017.01.29. 13:24:59

@Johny Firpo: Mintha csak azt várnátok, hogy végre legyen egy poszt, ahol a nőket ekézhetitek. Ezzel az erővel én is írhatnám, hogy a legtöbb középkorú férfi bszik felállni a metrón, buszon, stb., ha mondjuk egy idősebb embernek kéne átadni a helyet...a "mai fiatalok" előbb adják át a helyüket az idősebbeknek.
A nőket meg nem kell előreengedni, de komolyan, mi értelme ennek a gesztusnak a mai világban?
A járdás dolognál én inkább pároknál vettem észre, hogy nem bírják elengedni egymás kezét, jönnek ugyanúgy, mintha nem látnák szemmérték alapján is, hogy biza az a 20 cm nem lesz elég nekem.

szsuzsanna 2017.01.30. 11:47:43

Mi már vének vagyunk...
-anno, kicsi korban a köszönést úgy is "nevelték" pl.,- ha én köszönök akkor te is!, -kézen fogva, kicsit megszorítva, figyelmeztettek, ha elbambultam..
A férjem "jónevű" egyetemen oktatott, az utolsó évtizedben, a "kisdrágák" egyik viselkedésmódja: -szobája ajtaján be, odalép és már mondja is, hogy mit akar, -se kopogás, -se köszönés, -és, persze bármikor, amikor neki tetszik, a kijelölt konzultációs időn időn kívül...
Néha berágott, és közölte: -kedves kolléga, szerintem valamit elfelejtett, fáradjon ki, és jöjjön be újra..., -meglepődtek, de, "kapcsoltak"..
Én évtizedekig gyermek eü., -néha, főleg ügyeletben, ha már eluntam, hogy csak én köszönök, jövet-menet, -(a gyereknek mindig megköszöntem, ha ügyes volt), vizsgálat után, a "némáknak" megjegyeztem, hogy nagyon szívesen, jóccakát...

Beer Monster 2017.02.01. 10:51:14

@szsuzsanna: "jónevű egyetemen"
TF akkor kiesik, pedig ott van pár "egyszerű" értelmű gyerek.
Állatorvosi? - nem tudom elképzelni, hova járhat ennyi "paraszt"

DocBulywood 2017.02.03. 07:38:15

@Ylim:
"Azzal, hogy te is bunkó vagy egy bunkóval, lemész az ő szintjére. "

Igen. Azt hiszem a bunkó csak a bunkóból/tól ért.

De igazad van.

DocBulywood 2017.02.03. 07:41:13

@nautilus123:
"A járdás dolognál én inkább pároknál vettem észre, hogy nem bírják elengedni egymás kezét"

Ennek anyagi okai vannak: biztos sokba kerülhetett eljutni odáig, h megfoghassa. Idő, pénz, kitartás, hát nehogy már elfusson!
:-D
süti beállítások módosítása